🐈 Kako i što hraniti mačića u 3, 4 mjeseca: savjet veterinara

U kući se pojavio mačić – što i kako je hraniti?

Obično uzgajivači daju mačiće novim vlasnicima u dobi od 2-3 mjeseca. U novoj kući vrlo je važno odmah osigurati točnu hranidbu mačića. Stres od pomicanja u kombinaciji s kršenjem prehrane dovodi do sustavnih i dugotrajnih poremećaja gastrointestinalnog trakta, zbog čega mačić ne prima vitamine, minerale i elemente u tragovima, gubi mnogo tekućine i počinje zaostajati rastu i razvoju. Teško je liječiti razgradnju adaptacije hrane: blagotvorna crijevna mikroflora polako nastaje. Stoga je važno izbjegavati pogreške u izborniku, koristite samo odgovarajuće proizvode.

 • 1. Pravilna prehrana za mačiće
 • 2. Odabir vrste hrane
 • 3. Kako razumjeti je li dijeta pogodna za mačića
 • 4. prisilno hranjenje
 • 5. Opcije za ispravljanje prehrane

1 Pravilna prehrana za mačiće

U prirodi, mačka dijeta se sastoji od mesa iz ulovljenih ptica, glodavaca i male količine žitarica koja je u trbuhu. Ova vrsta hrane može se nazvati prirodnim i pravilnim. Majka mačka ne može uhvatiti ribu za sebe ili za potomstvo, govedina je također nedostupna za takav mali grabežljivac kao mačka.

Do jednog mjeseca, dijete od mačića sastoji se samo od majčinog mlijeka.Ako nema hranjivih tvari ili nema laktaciju, onda potomstvo ne preživi. Čovjek, nakon pripitomljavanja mačke, riješio je taj problem započinjući hraniti kućnog ljubimca.

Mlijeko je prisutno u skrbi za mačke, obično do 3 mjeseca. Često postoje "supermome", laktacija u kojoj od jednog smeća u drugu ne prestaje, ali najčešće, kada mačići stare 4 mjeseca, mačka već čeka sljedeće potomke, treba voditi brigu o kalcijem i drugim tvarima, pa se proizvodnja mlijeka smanjuje. Do tog vremena mačka je već bila u stanju razviti lovačko ponašanje beba, prvo ih donosi glodavce i ptice, a potom ih je naučila loviti samostalno.

Trosoljetni mačić gotovo je spreman prihvatiti hranu za odrasle, pod uvjetom da je prijelaz iz majčinog mlijeka na krupnu hranu postupno i pravilno prošao.

Mačka posjeduje tu znanost na intuitivnoj razini. Ali o tome koliko dobro osoba će prevesti od tekuće hrane do čvrste mačića, zdravlje ljubimac ovisi.

Bit će korisno i savjetovati veterinara. Pogotovo ako je stolica rastuće mačke postala tekućina, svjetlost ili smrdljiva.

PreporučeniMliječni zamjena mačića za mačiće: kako odabrati i ispravno kuhati?

2Odabir vrste hrane

Konvencionalno, izbornik mačaka koji je već odsječen od majke mačke može se podijeliti u prirodnu hranu i hraniti se gotovim hranom. Konvencija je da osoba ne može ponuditi prirodnu hranu (gotovo tko nije spreman za uzgajanje miševa tako da ih mačak jede). Ako vlasnik kupi suhu ili konzerviranu hranu, može biti siguran da će kućni ljubimac dobiti puni raspon vitamina, elemenata u tragovima i minerala u iznosu koji je potreban. Sve poznate marke imaju zasebne proizvode za mačiće. Ukusne i zdrave granule pomažu malom ljubimcu da brže dobije težinu. Neki su proizvođači identificirali zasebnu liniju uzgajivača – to vrijedi za premium i super premium feedove.

U slučaju suhe ili vlažne hrane, lako je pronaći optimalnu veličinu jednog posluživanja: postoji tablica na kutiji ili može, u kojoj se, ovisno o težini i dobi životinje, nudi volumen koji može jesti po danu. Malo je odstupanje od nje sasvim prihvatljivo.

Ako osoba ne želi koristiti gotove hrane, morat će napraviti zaseban izbornik za mačku. Trebao bi biti prisutan:

 • meso i ostalo – najmanje 80-90%;
 • svijetle žitarice (zobene pahuljice, heljde, ječam) – 7-8%;
 • sirovo fino usitnjeno povrće – 2-3%.

Ne trebaju soli i dodati začine. Ostatak iz ljudskog stola, juhe, borsta, mesnih okruglica nije prikladna hrana. Ponekad se možete suočiti s prigovorom da su mačke uvijek hranjene onim što su jeli. Veterini su odgovorili da je u ovom trenutku mačka bila gotovo dobna granica od 11-13 godina, dok bi s pravilnom prehranom mačka mogla živjeti od 15-18 godina ili više.

Veličina jednog dijela domaće hrane za mačića određuje se pojedinačno: beba brzo apsorbira hranu, a osjećaj punine dolazi kasnije. Da biste izbjegli prejedanje, trebate hraniti mačića u malim dijelovima (trebao bi ostati malo gladan) i često.

PreporučeniTretira se za mačke: izbor proizvoda i pripremu hrane kod kuće

Treba shvatiti je li dijeta prikladna za mačića

Šupljiva, dobru težinu, aktivni i razigrani ljubimac – živi primjer životinje koja je prikladna hrana.Tako se događa da mačić jede puno, ali ostaje mršav, suza ili zločin.

To ukazuje na niz problema:

 • helminti;
 • neprikladna hrana;
 • upala gastrointestinalnog trakta.

Ako vaša beba ima apetit za ovu državu, slijedite upute voditelja pomoći da brzo ispravite situaciju. Što je još gore, kada kućni ljubimac odbija jesti.

U tom slučaju morat ćete naučiti pružati minimalnu pomoć u obliku hrane silom.

PreporučeniKako hraniti mačku: suhu ili mokru hranu?

4 Obvezno hranjenje

Često mačić ne jede čvrstu hranu ili ne razumije što je od njega potrebna. U tom slučaju, nužno ga je hraniti silom. Dijete će se naviknuti na okus i miris, a nakon nekog vremena (u prosjeku – za tjedan dana) počne sam jesti. Čupavi mačići (na primjer, Scotsman ili Maine Coon) uče malo sporije nego djeca koja su odrasli.

Postoji još jedan razlog da hranom damo hranu, bolest gastrointestinalnog trakta. Proljev – prvi i najvažniji znak da hrana ne odgovara mačiću. On postaje letargičan, ne jede ili ne piti. U ovom trenutku trebate odmah kontaktirati veterinara.S vremenom, utvrđeni razlog i pravilno propisani tretman ključ su za brzo vraćanje crijevne mikroflore i probave.

Bilo koja preporuka izvana, od neznanih ljudi ili vlasnika životinja koja ima sličnu kliničku sliku, može biti ne samo beskorisna, već destruktivna. Stoga, za dobivanje preporuka u slučaju da mačić ima proljev je potrebno veterinar. A savjete o načinu izdavanja tekućih smjesa i razrijeđenih lijekova u vodi olakšat će njihovo provođenje:

 • pripremiti štrcaljku bez igle od 2 ml ili 5 ml (prva mogućnost je poželjna onima koji se upoznaju s hranom);
 • sakupiti tekuću frakciju bez čvrstih komada (treba ga zagrijavati na sobnu temperaturu);
 • ako mačić još uvijek ima snage, onda će se agresivno ponašati, ugristi i ogrebotine, pa vam je potreban ručnik u kojem trebate omotati dijete, kako se dijete diže;
 • stavite omotani mačić na koljena, lagano povucite desno uho lijevom rukom i desnu ruku stavite štrcaljku u usta na lijevom rubu i lagano iscijedite njezin sadržaj u malim dijelovima;
 • tijekom hranjenja morate dati vašem ljubimcu stanku.

Čupavi mačići (na primjer, Scotsman ili Maine Coon) uče malo sporije od riže.

Ako dijete nije previše aktivno i spremno jede špricom, onda ga ne možete prevrtati i staviti ispred njega na stol. Prisilno hranjenje ne treba stalno davati. Ako kućni ljubimac nije bolestan, onda je dovoljno jednom dnevno ili dva. Potrebno je napuniti tekuće lijekove prema preporuci liječnika (obično je 2-4 puta dnevno).

5Varijantna korekcija prehrane

Ako vlasnik odabere da ih hrani gotovom hranom, onda ako mačić ima problema s probavnim traktom, moguće je zamijeniti uobičajene granule s medicinskim. Na primjer, u liniji Royal Canin postoje prehrambene prijedloge za životinje s jetrenom bolešću, prekomjernom tjelesnom težinom ili s osjetljivom probavom. "Akana" nudi hranu, bez sastojaka zrna. Prikladni su ako je mačić pokazao alergiju zrna hrane. Možete otići od uobičajene do ljekovite hrane odjednom. Ali ako mačić dobije domaću hranu i ima frustriranost, vlasnik će morati stvoriti izbornik prehrane.

Patka od grudi, sitno sjeckani dobro kuhan pileće meso, žumanjak jesu pogodni proizvodi ako mačić ima povraćanje ili proljev.Kada početi hraniti, u kojoj količini i je li potrebno izdržati gladne dane, bolje je naučiti od veterinara. Ako je vlasnik već naišao na reakciju probavnog trakta mačića na uobičajenu hranu za neku osobu, onda je vrijeme da razmislite o prebacivanju na posebno pripremljenu hranu za mačke.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: