🐈 Promjene mačića mijenjaju: u kojoj dobi počinje, zar se zubi izmažu?

U kojoj se dobi mijenjaju zubi kod mačića?

Promjena zuba u mačića prirodni je proces, a mnoge životinje to normalno podnose. Ponekad mačići ne mogu bez pomoći vlasnika, u ovom slučaju, osoba treba konzultirati veterinar. Liječnik će pregledati usta životinje i dati preporuke za njegovo liječenje.

 • 1. Kada se dogodi promjena zuba?
 • 2. Značajke procesa
 • 3. Kada trebam otići do veterinara?
 • 4. Mjere opreza
 • 5. Preporuke vlasniku

1Kada se mijenjaju zubi?

Mačići se rađaju bez zuba, a nakon nekoliko tjedana prve zube počinju rezati: prvo, sjekutići, a zatim kljasti, a zatim sve ostalo. Obično ovaj postupak završava dva mjeseca, kada će izbijati svih 26 zuba.

Po ovom vremenu, mačići postupno počinju kretati na čvrstu hranu. Najčešće se to događa automatski – bebe isprobavaju hranu iz majčine zdjelice, nauče žvakati i progutaju. U ovom trenutku mačići su također pijani, u većini slučajeva mačka ne smeta.

Prilikom mijenjanja zuba morate slijediti ispravni tijek procesa. Ako nešto pođe krivo i beba ima problema, trebali biste odmah kontaktirati veterinara. Nakon što je prvi set zuba porastao, mačići su cijepljeni i distribuirani novim vlasnicima: sada djeca već mogu živjeti bez majke.Važno je imati vremena za sve to prije početka promjene zuba, jer će u ovom trenutku životinjsko tijelo biti oslabljeno i dodatno opterećivanje njemu na bilo što. Kada sve nije uspjelo – preporučljivo je čekati kraj ovog procesa, ali ako govorimo o muškom predstavniku, morat ćemo se pobrinuti da ga spriječimo da budemo ženki.

Četiri mjeseca, dječji zubi počinju se mijenjati u kutnjake.Sekvenca je ista kao kod rezanja kroz prvi set: prvo, mijenjaju se sjekutići, zatim očnjaci, a zatim preostali zubi. Posljednji koji rastu su oni na rubovima čeljusti, koji odgovaraju ljudskim zubima. Ukupno, odrasla mačka trebala bi imati 30 zuba.

Kada kućni ljubimac završi s promjenom zuba, u ustima se može vidjeti sljedeća slika:

 • 12 sjekutića – 6 komada na svakoj čeljusti;
 • 2 očnjaka na gornjoj i donjoj čeljusti;
 • 8 molara na gornjoj čeljusti;
 • 6 korijen na dnu.

Cijeli proces završava kada starost mačića dosegne sedam mjeseci.Nakon toga, životinjski zubi više ne rastu, uz postojeći kit, on mora živjeti ostatak svoga života.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2 procesne značajke

Kad dođe vrijeme, kutnjaci počinju rasti iz zubnog mesa i mliječni zubi ispadaju. U ovom trenutku, guma je upaljena, a mačić neprestano drooling poput ljudskog djeteta kada teething. Proces ide u valove: sljedeći pas se sazrijeva, za nekoliko dana mliječni korijeni se otapaju pod pritiskom trajnog zuba. Neprekidno izbacuje, a mliječni proizvodi ispadaju, a guma se vraća na normalu. Nakon nekog vremena, sve se ponavlja sa sljedećim.

U ovom trenutku, mačići mogu odbiti jesti, jer žvakanje boli. Ali još uvijek pokušavaju ogrebati bilješke o svemu: o hrani, majčinim papučama, ljudskim rukama.

No pronalaženje pada zuba teško je. U životinji, jezik je toliko konstruiran da ako nešto padne u usta, vjerojatno će ga progutati. Znači, pali zubi idu na isti način. Ponekad vlasnici imaju sreću – ako je pao u točan trenutak kada je mačka grčila gumu oko nečega prikladnog i zaglavi se u ovaj predmet. To bi moglo biti jastuk, deka, tepih, mekana igračka – sve što je u ovom trenutku postalo beba.

Nemojte se bojati da dječji zub ostane u gumama, ali stalni je već porastao.Kod mačaka to se događa prilično često, osobito s očnjavcima. Činjenica je da trajni zubi ne rastu iz iste rupe, tako da ne guraju zube mlijeka. Ako nema upale i cijela struktura ne ozlijedi suprotnu gumu ili usne, onda se ništa ne može učiniti, s vremenom će pasti sama po sebi. Ili, nakon što promijeni sve zube kako bi mačku pokazao veterinarku, odmah će ukloniti sve suvišne.

PreporučeniRazlozi zbog kojih oči sjaju u mraku mačaka: znanstveno objašnjenje

3Kada bi trebala otići do veterinara?

Vlasnik se treba usredotočiti na dobrobit kućnog ljubimca i vlastitog zdravog razuma. Često simptomi kod mijenjanja zuba kod mačića čine vlasnika brigu o zdravlju djeteta.

Veterinari su prilično lojalni situacijama kada vlasnik donese zdravu mačića na recepciju kako bi se uvjerio da je on u redu. Ovo je definitivno bolje nego da ne ide liječniku kad mu je definitivno potrebna pomoć.

Što se tiče promjene zuba, veterinar je svakako potreban u takvim situacijama:

 • rana na mjestu bivšeg zubnog zuba;
 • mačka zlostavlja, ne može spavati, zabrinuta;
 • životinja je vrlo tromna;
 • mačić ne jede više od jednog dana;
 • iz usta djeteta miriše loše;
 • guma je vrlo upaljena;
 • Novi zub ili stara rana koja je pomaknuta pod njegovim utjecajem ranjena je mačić;
 • dječji zub nikad nije izletio, a desni oko njega bili su upaljeni;
 • mačka ne ide na zahod više od jednog dana (on je izgrebano zube oko nečega, malo od komada, i bio je zaglavljen u crijevima);
 • dio mliječnih zubi nije padao, iako su stalni bili već rasli, a vrijeme za mijenjanje zuba bilo je gotovo.

Preporučljivo je konzultirati veterinar o prehrani životinje tijekom promjene zuba. Obično tijekom tog razdoblja mačići se dodatno hrane kalcijem i fosforom, ili se odabiru odgovarajuće hrane. Ali povećava opterećenje bubrega, pa je ipak potreban oprez. Pogotovo ako mama ili braća i sestre imaju takvu vrstu problema.

Treba imati na umu da u trenutku kada se zubi mijenjaju u mačići, oni su podložniji infekcijama. Stoga ne biste trebali napisati bilo kakve neobičnosti u njegovom ponašanju i dobrobiti, moguće je da se upravo razbolio. To se također odnosi i na životinje koje žive u stanu i ne idu u šetnju: neke se mačke mogu nositi sa sobom na dnu vanjske cipele. Nije opasno za odraslu cijepljenu životinju, a ponekad postoje i problemi s mačkama tijekom promjene zuba.

PreporučeniPrevoditelj s mačkoga jezika na ruski: kako razumjeti mačku zvukovima i gestikulacijama?

4Mery mjere opreza

Vlasnik treba zapamtiti da dijete nije lako sada, a ne stvoriti dodatne napore za njega. Bolje je da u ovom trenutku gosti neće doći u kuću ili će mačka imati priliku otići u drugu sobu. Popravak, preseljenje namještaja, preseljenje u drugi stan ili zemlju također je bolje odgoditi, ako je moguće.

Kada mijenjate zube, mačići gnuju sve što mogu dobiti. To nije od zla, a ne od zla – to je samo da cvjetovi grebanju i moraju se ogrepsti o nečemu. Beskorisno je psovati djecu za takvo ponašanje na isti način kao što je beskorisno psovati dijete za češljanje komaraca. Potrebno je jednostavno ukloniti sve što ne bih volio vidjeti pokvaren, uključujući one stvari koje mačić može progutati komadiće.

Žice se moraju skrivati ​​ili pričvrstiti tako da je neugodno gnječiti. To se također odnosi na kabel iz računalnog miša (preporučuje se uporaba bežične mreže) i punjenje s pametnih telefona. Ako to nije moguće, nekoliko mjeseci neće biti dopušteno da mačić bude u takvu sobu bez nadzora.

Nemojte ostavljati otvorene dokumente i vrijednosnice. Plastične vrećice također su bolje ukloniti: u mačju trbuhu ne pripadaju.

Ulaznice i torbe s kojima vlasnici idu na ulicu također je bolje da ne napuštaju gdje mačić može doći do njih. Ne samo zato što je šteta to biti stvar, već i za higijenske razloge.

Ako u kući postoje djeca, onda ih treba upozoriti, mijenjaju se zubi mačića, pa će tražiti nešto za žvakanje, što znači da ne treba ostaviti vrijedne igračke gdje ih može pronaći. Posebnu pozornost treba posvetiti igračkama od mekane plastike, jer mačka može ugristi komad i gutati. Ako se takav komad zaglavi u crijevu, potrebna je operacija.

Bolje je ne dopustiti mačiću da gnječi ljudske ruke: ovo ponašanje može postati uobičajeno i ostati za cijeli život.Iako je mačka malena životinja, vrlo je sposobna probiti ruku, pa je bolje da ga ne podučavate odmah.

5Preporučuje se vlasniku

Mačiću u vrijeme promjene zuba treba dati priliku da gnuju nešto prikladno. U trgovinama za kućne ljubimce za tu svrhu možete kupiti suhe uši i sinews ili posebne igračke. Također možete ponuditi kuhanu kost odgovarajuće veličine (samo ne cjevaste – praska u male oštre ulomke i može ozlijediti životinju).Neki vlasnici kupuju zube namijenjene ljudskim bebama, ali ovdje morate biti oprezni, jer mačići imaju oštrije zube i mogu se ugristi.

Ponekad se savjetuje veterinarima podmazivanje upaljenog tkiva s posebnim zubnim gelovima koji se mogu kupiti u redovnoj ljekarni. To će ublažiti bol i smanjiti upalu, tako da se životinja osjeća bolje. Tu su i hlađenje zubaca za zube – to su igračke u kojima vlasnik ulijeva hladnu vodu i daje kućnog ljubimca grickanje. Hladno pomaže u ublažavanju boli.

Mačak je član obitelji i njegovo zdravlje bi se trebalo odnositi na vlasnike. Za kućne ljubimce bio je veselo i veselo, trebate se brinuti za njega i pratiti sve promjene u njegovu ponašanju.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: