🐈 Kada mačke započeti prvi estrus - u koliko mjeseci

U kojoj dobi mačke počinju svoju prvu toplinu?

Mački instinkti ne osvajaju! Za mačke, estrus je prirodni fiziološki proces ugrađen u životinji po samoj prirodi. Za vlasnika, vrijeme kada mačke započinju s prvom estrusa je teško razdoblje mijenjanja ponašanja i navika svoga voljenog ljubimca.

sadržaj

 • Mačka teče po prvi put
 • Tipični znakovi estrusa
 • Mačka teče u fazama
  • Postupak seksualnog lovca odvija se u četiri faze:
 • Pravilna pomoć vlasnika
 • Načini rješavanja mačjeg seksualnog problema:

Žena se bori za slobodu u potrazi za ljubavlju i kako bi nastavila utrku! Potrebno je učiniti sve kako bi seksualni lov bio udoban za sve u kući bez iznimke.

Mačka teče po prvi put

Mačić u kući je i radost i briga! Dolazi vrijeme odrastanja i počinje prvi prasak mačke. Posebno ponašanje mačaka je norma, govoreći o završetku procesa puberteta životinje. To znači da mlada žena ulazi u život odraslog i spremna je za reprodukciju potomaka u svijet.

Važno! Prva estrusa je jedna od faza životinjskog seksualnog ciklusa, koja se manifestira kao pozitivna reakcija na mačku.

U koliko sati mačke imaju prvu toplinu? Vrijeme njezina dolaskamogu ovisiti o brojnim čimbenicima: pasmini, spolu i temperamentu životinje, uvjetima njegovog stanovanja i ishrane, genetskim i fiziološkim obilježjima. U prosjeku mačke početi prvi estrus u dobi od 6 do 10 mjeseci, Puna spremnost tijela da nosi i rođenje mačića završava se u dobi od 16 do 20 mjeseci. Seksualna zrelost muškaraca dolazi do 10 mjeseci života. Rano parenje za kućnog ljubimca je nepoželjno, jer može ugroziti njegovo zdravlje i nepovoljno utjecati na buduće generacije mačića.

© shutterstock

Tipični znakovi estrusa

Vrijedna rodoslovna mačka, koja sudjeluje u uzgoju i izložbama, mora odabrati za njim jednako muškog uzgoja. Nakon prve mačke, uzgajivač izabere kandidata za parenje unaprijed i razborito. Budućnost mačića iz parenja pasa, čija je vrijednost potvrđena na natjecanjima, unaprijed je određena. Također će biti uključeni u uzgoj, a namijenjeni su održavanju pasmine.

Ako se doba mačke približila, kada počinje prvi estrus, uočeni su sljedeći simptomi:

 • Genitalije životinjskog oteklina ima slabo i prozračno iscjedak.
 • Promjena apetita, dnevne rutine i aktivnosti ljubimca.
 • Životinja objavljuje nacrt i iscrpljujuće zvukove, pozivajući muškarca da nastavi utrku.
 • Mačka usvaja karakteristike za parenje poza, pokazujući svoju spremnost na mate s muškom svim sredstvima.
 • Pet označava teritorij. Urin s feromonima privlači mužjake za parenje.
 • Mačka postaje nježna i ljubavna, na svaki način privlači pozornost na sebe.
 • Po poslušnosti prirodnom instinktu, životinja pokušava pobjeći, čak i ako je vaš ljubimac domaći.

Koliko traje prvi prsten? Traje tjedan dana, tijekom kojeg se karakteristični znakovi najprije rastu, a zatim izblijede. Sljedeći put će se dogoditi u roku od 2 do 4 tjedna, pod uvjetom da se trudnoća nije dogodila.

Mačka teče u fazama

Zanimljivo! Ženke pasmine pasmine postaju rano zrele, spremne su donijeti potomstvo od pola godine života. Njihova plodnost se čuva do starosti – 8-9 godina, Priroda sama je brinula očuvati ta nevjerojatna stvorenja na zemlji!

Postupak seksualnog lovca odvija se u četiri faze:

 • Proestrus. Ovo je početna faza koja traje 1-4 dana. Životinja se ponaša relativno ravnomjerno i mirno, genitalija oteklina, iscjedak počinje, glasovi su rijetki i mirni.
 • Estrusa.Ovo je glavna faza seksualne aktivnosti, u trajanju od 7-12 dana. Prva estrusa i slično se očituju sa svim obilježjima: pozivno ponašanje muškarca, aktivno pozivanje uskličnika, obilježavanje okolnog područja, želja za slobodom. Na vrhuncu, sve karakteristične osobine kućnog ljubimca postaju posebno akutne.
 • Metestrusu. Ova faza se nastavlja tijekom tjedna, a seksualna aktivnost i uzbudljivost znatno se smanjuju. Kada dođe do oplodnje, ženka može reagirati na muškarca agresijom.
 • Anestrus. Ovo je posljednja faza i vrijeme postupnog povratka uobičajenom životu mačaka.

Najveća seksualna aktivnost kod mačaka promatrana je u rano proljeće – u veljači i ožujku, ako se trudnoća ne pojavljuje u životinji, ženka teče svaka 2-3 tjedna.

© shutterstock

Pravilna pomoć vlasnika

Trebate znati! Mužjaci i ženke mačke pasmine traže jedni druge pomoću akustičnih sredstava – glasnih zvukova i mirisa. Posebna žlijezda, smještena u anusu životinje, za vrijeme estrusa proizvodi posebnu jaku mirisnu tajnu. Partneri za parenje idu mirisom.

Prva estrusa kod mačaka starih šest mjeseci početak je dugog i aktivnog seksualnog života životinje, koji treba kontrolirati i uz sudjelovanje vlasnika. Mačka može roditi zdrave i održive potomke do godine svog života., Prazna vrućina i rana trudnoća troše maternicu, mogu dovesti do upale i razvoja bolesti.

Načini rješavanja mačjeg seksualnog problema:

 • Kirurgija – sterilizacija i kastracija. Ova je tehnika prihvatljiva za obične domaće mačke koje ne predstavljaju izložbenu i uzgojnu vrijednost. Nakon ove manipulacije, životinje nikada više neće moći proizvesti potomke. Operacija se izvodi pod općom anestezijom i vrlo je stresna za životinju. Proces odvajanja od anestezije i zacjeljivanja rana zahtijeva vrijeme i pažljivu brigu o kućnom ljubimcu.
 • Posebne pripreme za regulaciju lova na mačke. To je humana i učinkovita metoda dostupna za upotrebu kada se dogodilo prvo gnijezdo svih mačaka. Uz pomoć lijekova koji reguliraju lov seksa, djeluju na hormone, čak iu vrijednim mačkama.Moderni lijekovi nježno blokiraju seksualnu uzbuđivanje i učinkovito smanjuju manifestaciju znakova estrusa. Oni sprječavaju neželjenu mačji trudnoću i prekidaju proces spolne aktivnosti, imaju ukupni sedativni učinak na životinju.

Estrus u mačkama počinje u dobi od 5-8 mjeseci, frekvencija i trajanje ciklusa je individualni skup značajki i fiziologije svakog ljubimca. Male i vitke pasmine mačaka češće prate i više od predstavnika velikih i masivnih pasmina. Dakle, u britanskoj mačkoj prva estrus počinje od 7 mjeseci.

Perzijanci i sijamske pasmine češće i aktivnije prate od škotskih pasmina, razdoblje seksualnog lovstva započinje u trajanju od 4-5 mjeseci.

Predstavnici mačke pasmine su aktivni sljedbenici te vrste. Za njih je redovito seksualno lovstvo uobičajeni oblik života. Zrelost životinje u seksualnim odnosima dolazi rano. Što učiniti s vlasnikom? Vlasnik odabire metode reguliranja seksualne aktivnosti ljubimca, uzimajući u obzir svrhu osnivanja životinje u kući i njegovu rodovnicom.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: