🐈 U kojoj dobi mačka može postati trudna - u koliko mjeseci

U kojoj dobi mačka može zatrudnjeti?

Prije ili kasnije, vlasnik bilo kojeg pahuljasta kućnog ljubimca, koji nije podvrgnut sterilizaciji, pita se o tome kako se starica može zatrudnjeti. Znanje o svojstvima fiziološkog i mentalnog zdravlja, reakcijama u ponašanju i drugim nijansama pomoći će stvoriti najudobnije uvjete za održavanje ove hirovite životinje u skrbi.

sadržaj

 • Karakteristike reproduktivne dobi mačke
 • Značajke estrusa kod mačaka
 • Optimalna dob za trudnoću
 • Učestalost trudnoće
 • Kada mačka ne može biti trudna

Karakteristike reproduktivne dobi mačke

Predstavnici domaćih mačaka karakteriziraju brzo sazrijevanje reproduktivnog sustava. Mačka može postati trudna po prvi put u roku od 6 do 9 mjeseci, s početkom estrusa. No, takva rana oplodnja ima negativan učinak na još uvijek rastući organizam, stoga je bolje zaštititi kućnog ljubimca od kontakta sa muškom do dobi od jedne i pol godine.

Važno je napomenuti da velike i dugodlake pasmine, koje uključuju Maine Coons, Bobtails i ostale, mogu započeti estrus kasnije, u dobi od jedne godine.

I naprotiv, vlasnici kratke vune, posebno ne čistokrvni, mogu donijeti sreću vlasniku s trudnoćom, počevši od pet mjeseci starosti. U veterinarstvu se takve abnormalnosti smatraju normalnim.

© shutterstock

Mogućnost zatrudnjenja ostaje uz mačku sve do smrti, jer koncept "klimakterijumom" koji se primjenjuje na ljude ne postoji u tim životinjama. Naravno, neki čimbenici utječu na duljinu seksa. To uključuje:

 • uvjeti zadržavanja (uključujući hranjenje);
 • prisutnost ili odsutnost stresnih situacija;
 • nasljedstvo.

Najsigurnije razdoblje gnojidbe i trudnoće smatra se od dvije do pet godina. S ovim vrijeme između rođenja mora biti najmanje godinu dana, Samo u ovom slučaju, možete biti sigurni da mačka neće ugroziti zdravlje i da će živjeti do starosti.

Vidi također: Metode za određivanje trajanja mačaka trudnoće

Značajke estrusa kod mačaka

Reprodukcijski ciklus mačke nastavlja se u fazama. Da biste vidjeli početak određene faze bez relevantnog znanja, dovoljno je teško. No, kako bi se odredilo vrijeme pogodno za parenje odgovarajuće dobi životinja, svaki pažljiv vlasnik bi trebao biti u mogućnosti.

 • proestrus, Stadij, koji traje oko dva dana, karakterizira priprema tijela za oplodnju, što rezultira povećanjem sinteze estrogena. Možete ga prepoznati zbog prisutnosti jasnog iscjedka iz vulve, oteklina genitalija, hiper-uzbuđenja mačke i gubitka apetita. U ovom slučaju, životinja traži pažnju vlasnika i privlači ga ogrebotinom komada namještaja.
 • estrusa, Stadij tijekom kojeg mačka može zatrudnjeti traje otprilike tjedan dana. No, ovisno o pojedinačnim karakteristikama može doći do odstupanja nekoliko dana gore ili dolje. Njegov napad na mačku određene dobi obilježen je oštrim skokom u razini hormona u krvi. Mačka počinje privukli muški glasno Mijau, uvijanje i trese od emocionalnog pretjerane, traže da se iz kuće i ne može sjediti na jednom mjestu. Kad stroking leđa, ona se savijati dolje na pod, podizanje rep i donji dio leđa. Pateći od nezadovoljstva potrebom za rađanjem, ona pokazuje agresivnost i razdražljivost. Standardna učestalost estrusa mačke prikladne dobi je jednom svaka tri mjeseca, ali neki predstavnici mogu proći kroz to mnogo rjeđe.
 • Interestrus, Ako je mačka određene dobi prošla parenje i postala trudna, gotovo odmah izgubi interes muškarca i počinje se pripremati za porođaj. Bez seksualnog odnosa, ciklus ulazi u završnu fazu.
 • anestrus, Faza, tijekom kojeg se tijelo mačka počiva, može dugo trajati. On nagomilava snagu, priprema se za početak novog ciklusa.

© shutterstock

Čak i kad se pojavi razdoblje curenja u određenoj dobi, mačka vjerojatno neće zatrudnjeti po prvi put nakon parenja. Za uspješnu ovulaciju, možda ćete trebati nekoliko kontakata., To je zbog činjenice da muški, iritantan zidovi ženske vagine s penisom, potiče proizvodnju određenog hormona. Pod njegovim utjecajem proizvodi se corpus luteum koji sintetizira progesteron, što je neophodno za produktivnu primjenu embrija.

Ponekad je estrus mačke koja je u dobi koja je pogodna za početak trudnoće gotovo asimptomatska. Životinja ne mijenja ponašanje, ne reagira na mužjake, a tijelo se ne priprema za oplodnju.

To ukazuje na izuzetno nisku koncentraciju spolnih hormona, ali neka patologija može ih blokirati.Stoga, s atipičnim slijedom reproduktivnog ciklusa, mačka se mora pokazati veterinari.

Optimalna dob za trudnoću

Ako mačka nema slobodan pristup ulici, dob prema kojemu je pogodan za trudnoću određuje vlasnik. No, tijelo žene, u kojoj je nastupila prva estrusa, još nije pripremljena za trudnoću. Početak procesa ukazuje samo na fiziološku pripravnost životinje za seksualni kontakt.

Vjeruje se da je optimalna dob kada mačka može zatrudnjeti u 14 mjeseci nakon što prođe dvije ili tri topline.

Kako bi unaprijedili učinak vremena parenja na svom posjedu, dogovaraju se unaprijed. To je neophodno ne samo za izračun optimalnog stadija ciklusa već i za pripremu životinja za taj proces.

Vidi također: Trajanje trudnoće kod mačaka

Za normalni tijek trudnoće i porođaja, mačka mora biti potpuno zdrava, biti u dobi fiziološke zrelosti i optimalnog fizičkog oblika. Stoga, prije nego što kontaktirate ženski i muški moraju biti ispitani u nekoliko smjerova:

 • zbog prisutnosti skrivenih infekcija;
 • za otkrivanje patogenih organizama (crvi, buha);
 • za puni cijepljenje.

Učestalost trudnoće

Uzgajivači i ljubitelji mačaka često su zainteresirani za pitanje, koliko dugo nakon prethodne trudnoće može ponovo roditi? Unatoč činjenici da novi estrus dolazi već nakon jedne i pol – dva mjeseca nakon isporuke, au nekim slučajevima čak i prije, životinjsko tijelo još uvijek nije dovoljno snažno za novi mačić.

© shutterstock

Mačke su plodne životinje, jer mogu proizvesti brojne potomke nekoliko puta godišnje.

U nedostatku kontrole nad seksualnim kontaktom, ona može postati trudna čak i tijekom dojenja. Ali česte trudnoće mogu nepovoljno utjecati na zdravlje majke, čije tijelo je iscrpljeno, kao i buduće potomstvo, koje će dobiti manje prehrambene mikro i makronutrijenata.

Redovno parenje ne bi smjelo biti planirano dok ne prođe od pet mjeseci do godine. Takva pauza jamči potpunu obnovu hormonskog podrijetla mačke određene dobi, zasićenosti tijela s vitaminima i mineralima u dovoljnoj količini.

Kada mačka ne može biti trudna

Mačka trudnoće dolazi čak iu starijoj dobijer se protok reproduktivnog ciklusa provodi do smrti. Nažalost, tijelo starije životinje ne može se nositi s gestacijom jednako lako kao u mladoj dobi, iako rađaju manje mačića.

Kako bi održao zdravlje obiteljskog kućnog ljubimca koji je navršio sedam godina, njezin se seks mora pažljivo regulirati na sljedeće načine:

 • izbjegavati nekontrolirano parenje;
 • obavljati sterilizaciju;
 • koristiti kontraceptive.

Prva stvar je prilično teško provesti, pogotovo ako mačka ima slobodan pristup ulici cijeli svoj život, držeći drugu u starosti, puna je komplikacija. Zbog toga je optimalna uporaba posebnih sredstava za sprečavanje trudnoće.

© shutterstock

Među raznovrsnim mačkama kontracepcije odabrati jedan prikladan rad neće biti. Ali prije upotrebe, mačka se mora pokazati veterinaru koji će nakon pregleda pacijenta savjetovati lijek protiv neželjenih trudnoća.

Vidi također: Kratite trudnoću u mačaka

Budući da se mehanizam djelovanja takvih lijekova temelji na učinku na hormone životinje, ne biste se trebali uključiti u njihovu upotrebu.S nekontroliranom primjenom kontraceptiva mogu biti komplikacije u obliku bolesti reproduktivnog sustava.

Ljubazni vlasnici, brinući se za zdravlje svog ljubimca, treba imati na umu da trudnoća nakon sedam godina uzrokuje značajnu štetu tijelu mačaka.

Također nepovoljno utječu na životni vijek i česte parenje s kratkim razdobljem oporavka nakon trudnoće.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: