🐈 Mačka kastracija: u kojem razdoblju sterilizirati, posljedice, mišljenje veterinara

U kojoj dobi mačka može biti kastrirana?

Pubertet kućnog ljubimca donosi mnoge probleme mnogim vlasnicima. Neprestano meowing i vrištanje noću, agresivno ponašanje. Mačka počinje označavati teritorij apartmana. Međutim, ovo ponašanje šteti ne samo vlasniku i njegovoj imovini, nego i samom ljubimcu: spolni hormoni koji se nakupljaju uslijed stalne seksualne apstinencije krši stabilnost hormonske pozadine životinje. To je ispunjeno razvojem onkoloških tumora ili pojavom problema s urogenitalnim sustavom. Kastracija mačke u ovom slučaju je najhumaniji izlaz iz situacije i za vlasnike i kućne ljubimce.

 • 1. Koja je razlika između kastracije mačke i sterilizacije?
 • 2. Zašto moram kastrirati mačku?
 • 3. Preporučena dob kastracije
 • 4. Pro i kontra: mišljenje veterinara
 • 5. Moguće komplikacije
 • 6. Značajke kastracije cryptorchus
 • 7. Njega kućnog ljubimca u postoperativnom razdoblju
 • Pokaži sve

1 Koja je razlika između kastracije mačke i sterilizacije?

Pogrešno je shvatiti da se koncept "kastracije" treba primijeniti samo na muškarca, a "sterilizaciju" ženi. Zapravo, kastracija uključuje potpuno ili djelomično uklanjanje gonada i mačke i mačke (u mačiću, testisima, mačkama, jajnicima, ponekad s maternicom).Sterilizacija se izvodi bez uklanjanja spolnih žlijezda: bit operacije sastoji se od povezivanja jajovoda cijevi mačke i sjemena kanala mačke.

Obje operacije su dizajnirane kako bi lišile životinje sposobnosti za reprodukciju. Samo u slučaju kastracije, ponašanje i navike mačke potpuno se mijenjaju, budući da nema žlijezda koje proizvode spolne hormone: ona postaje nježna, agresivnost i želja za suprugima nestaju. Sterilizacija, naprotiv, čuva obje navike i ponašanje životinje, jednostavno mu oduzimajuću priliku za stjecanje potomstva: tijekom razdoblja pretraživanja za pojedinca da se udaju, kućni ljubimac i dalje vrišti i obilježava teritorij.

PreporučeniKastracija mačke: prednosti i nedostatke, kontraindikacije

Zašto trebate kastrirati mačku?

Prvo, neuterirana mačka nije zainteresirana za nastavak vrste i ne mora zadovoljiti svoje seksualne potrebe, tako da možete zaboraviti na uvredljive, mirise bez mirisa u cijelom stanu. Kao i rizik da će mačka, koja miris ženskog mirisa tijekom vrućine, pobjegne od kuće.

Drugo, eunučevi ne pokazuju agresiju prema kućanstvu. Agresivnost zamjenjuje mirno,ravnoteža i potreba za ljubavlju. Za obitelji s djecom, kastracija je mnogo sigurnija od sadržaja neiskrenog kućnog ljubimca.

Treće, kastriranje mačaka vremenom sprečava razvoj malignih tumora životinja i raznih bolesti urogenitalnog sustava.

Ako se mačka čuva u uvjetima gradskog stana i lišena je slobodnog ulaska u ulicu, to će biti najbolja opcija da ga kastriraju: tako će se sačuvati tjelesno i duševno zdravlje kućnog ljubimca, kao i živčani sustav vlasnika.

PreporučeniPro i kontra kastracije mačke, dobne životinje, kontraindikacije za postupak

3 Preporučena dob kastracije

Ni na koji način ne biste trebali žuriti s kastracijom mačke. Ako kastrite mačića prije prosječne dobi kastracije, svoje zdravlje možete ozbiljno ugroziti u obliku oblikovanja urolitijaze. Činjenica je da je uretra mačaka u potpunosti formirana samo za 7-9 mjeseci. Ako se kastracija provede prije ovog doba, mali lumen uretre će se još više uskim, a to je ispunjeno blokiranjem uretre pijeskom i formiranjem bubrežnih kamenaca.

Međutim, također je nemoguće odgoditi trenutak kastracije: što je stariji mačka, to je veća vjerojatnost komplikacija tijekom operacije i niža njezina učinkovitost – pogotovo ako je kućni ljubimac već imao iskustva s mačkama. Dakle, najoptimalnije doba za kastraciju mačke je 8-12 mjeseci.

PreporučeniKastracija mačke kod kuće: prednosti i nedostatke operacija izvan klinike

4Plus i Cons: mišljenje veterinara

Prednosti kastracije mačke:

 1. 1. Povećana dugovječnost. Mnogi veterinari i uzgajivači primijetili su da castrati žive dulje od nemuriranih kućnih ljubimaca za prosječno 1,5-2 godine. Po njihovom mišljenju, ovo je zbog činjenice da je Castra lišena potrebe da se nastavi utrka, a time i stres koji mačka obično doživljava prilikom traženja partnera za parenje.
 2. 2. Smanjivanje rizika od razvoja raka. To je zbog stabilnosti hormonske pozadine životinje nakon kastracije.
 3. 3. Promjene u ponašanju i navikama na bolje. Mačka postaje nježna, mirna i poslušna, prestane obilježavati teritorij i glasno meow noću.
 4. 4. Mogućnost da će kućni ljubimac pobjeći od kuće i postati zaražen svim infekcijama koje su opasne za ljude, kada se parenje s uličnom mačkom, potpuno isključuje.

nedostaci:

 1. 1.Kastrirana mačka nakon operacije treba promijeniti prehranu, prvenstveno u smanjenju njegovog kalorijskog sadržaja. Ako vlasnici i dalje hrane kućnog ljubimca na isti način kao i prije kastracije, i ne prestaju da mu daju hranu sa stola, riskiraju preopteretiti mačku i dovesti ga do pretilosti. Pretilost, pak, može uzrokovati probleme s kardiovaskularnim sustavom i mišićno-koštanog sustava. Mogući razvoj dijabetesa.
 2. 2. Zbog neravnoteže prehrane, osobito povećanog sadržaja takvih elemenata kao što su fosfor, magnezij i kalcij u prehrani, vjerojatnost nastanka bubrežnih kamenaca i pojava urolitijaze kod kućnih ljubimaca je visoka. Čak i ako se mačka nije kastrirala prije preporučene dobi, a životinjska uretra napokon je nastala, to ne isključuje rizik od razvoja ICD zbog nepravilnog hranjenja.

Ako mačka ne sudjeluje na izložbama, a nije stekla posebno za uzgoj, svi veterini savjetuju vlasnike da se ubode, unatoč opasnosti od razvoja određenih bolesti nakon operacije: mogu se izbjeći ako pažljivo izradite prehranu životinje.

5 Moguće komplikacije

Kastracija mačke najpopularnija je kirurgija u veterinarskim klinikama. Izvodi se pod općom anestezijom, a vrijeme ne traje duže od 15 minuta, stoga ne zahtijeva titanski rad kirurga i sami životinje lako podnose.

Međutim, postoje neki aspekti koji mogu uzrokovati komplikacije tijekom operacije. Najčešće je ovaj aspekt starija dob mača: što je stariji kućni ljubimac, to je teže podnijeti stanje anestezije. Stoga, nije potrebno odgoditi kastraciju dugo vremena.

Drugi aspekt koji izaziva komplikacije je prisutnost kriptorhidizma u mačiću.

6Prikaz kastracije kriptorha

Cryptorhidizam je bolest u kojoj muški pojedinci nemaju jedan ili oba testisa (testisa) u skrotumu. Kod mačaka ova je patologija najčešće genetski određena, ali može biti i uzrokovana oštećenjem skrotuma mačića čak i prije nego što testisi padnu u njega.

Pri rođenju, testisi mačke nalaze se u trbušnoj šupljini, zbog velike veličine, jednostavno se ne uklapaju u skrotum. Obično, bliže 3 mjeseca, testisi se spuštaju u njega, ali zbog nekih čimbenika propusta to se možda neće dogoditi.U tom slučaju, jedan ili oba testisa zapadaju u trbušnu ili inguinalnu regiju, dok gube glavnu reproduktivnu funkciju – proizvodnju sperme – zbog previsoke temperature unutar tijela životinje. Iz istog razloga, vjerojatnost stvaranja tumorskog tumora u nedirnutom testisu značajno se povećava.

Castration of a cat with cryptorchidism je neophodna operacija za održavanje svoje zdravlje, ali to traje duže i košta malo više od redovite kastracije. Istodobno, uklanjanje samo zdravog testisa kako bi se uštedio novac strogo je zabranjeno i zapravo nema smisla: testis, a ne spušta se u skrotum, iako ne može proizvesti spermu, već je u stanju proizvesti spolne hormone zbog čega mačka označava sve kuteve apartmana i vrištanje noću. Stoga, kastracija cryptorchus uključuje uklanjanje i zdravih i bolesnih testisa bez uspjeha.

Preporučljivo je izvršiti operaciju kod kuće kako bi se smanjila razina stresa koju je mačka doživjela u najmanju ruku.

7Održite se za kućnog ljubimca u postoperativnom razdoblju

Nakon operacije mačka mora biti stavljena na pod, na mekom vodonepropusnom tepihu i paziti da ne izazove nagli pokreti koji mogu dovesti do ozljeda.Također, ne smije se dopustiti ljubimcu da lizne postoperativne šavove: za to se može kupiti posebna ovratnik u veterinarskoj ljekarnici.

Čim se mačka odmakne od anestezije, treba ga hraniti tekućom hranom: žvakati ili malu hranu za bebe. U prosjeku se mačka vratila u normalu dan nakon kastracije.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: