🐈 Kad mogu dati mačiće

U kojoj će se dobi mačići dati?

Mnogi vlasnici mačaka nemaju priliku držati mačiće, zbog čega se često u dobrim rukama daju u ranoj dobi. Ali nezrele bebe mogu umrijeti bez majke mačke. Stoga je važno znati kada možete dati mačići tako da njihovi novi vlasnici ne brinu o zdravlju kućnih ljubimaca.

sadržaj

 • Zašto je nemoguće odbaciti mačiće od mačaka rano
  • Oštećeni zdravlje i smanjeni imunitet
  • Hrana i higijena
 • Ponašanje i društvena prilagodba

Zašto je nemoguće odbaciti mačiće od mačaka rano

Vlasnici koji trebaju dati mačiću drugoj obitelji trebaju znati da u prvih mjeseci života još uvijek nisu samostalni i ne mogu se prilagoditi novim ljudima bez majke mačke.

© shutterstock

Razdoblje od 1 do 12 tjedana života mačića je kritično, jer je tada životinja formirana mentalno i emocionalno. Uzgajivač je dužan slijediti rast i razvoj mlade mačke ili mačke i stvoriti povoljne uvjete za prijelaznu fazu u životu životinje. Nemoguće je dati slabo i slabo biće drugim ljudima u ovom trenutku. Ako, međutim, mačići su odvedeni iz mačke i predali su ih u pogrešne ruke, postoji veliki rizik od problema, uključujući:

 • Razvoj bolesti i patologija;
 • Smanjeni imunitet;
 • Poteškoće kod hranjenja kućnog ljubimca;
 • Problemi s ponašanjem male mačke;
 • Teška društvena prilagodba životinje.

Vlasnik majke mačke treba biti svjestan mogućih rizika i ne davati mačiće nikome sve dok ne sazrijevaju.

Oštećeni zdravlje i smanjeni imunitet

Tvorba imunološkog sustava u mačkama završava u dobi od 12 tjedana. Nakon 8 tjedana, imunitet koji je mačić naslijedio od majke završava, ali imunitet koji nastaje nakon obveznog cijepljenja počinje biti aktivan. Tijekom tog razdoblja, mačke su posebno osjetljive na različite bolesti, zbog čega ih se ne bi trebalo dati drugim ljudima zbog visokog rizika zaraze.

Možete pokupiti mačića iz mačke od 8 tjedana kako bi napravili potrebna cijepljenja., Međutim, odmah nakon postupka, mladi kućni ljubimci morate vratiti majci, jer cjepivo počinje s vremenom. Isto razdoblje za mačke podudara se s odstranjivanjem od dojenja, što bi se trebalo dogoditi postupno, a 12 tjedana života mačića je potpuno završeno.

© shutterstock

Nakon određenog vremenskog razdoblja mačke trebaju biti dane za ponovni cijepljenje kako bi se osiguralo imunitet. To ponekad preziru novi vlasnici zbog kojih je kućni ljubimac izložen raznim bolestima. Uzgajivač bi trebao razmotriti hoće li se povjeriti takvim ljudima i dati im životinju ili pronaći druge vlasnike.

To također negativno utječe na zdravlje mlade mačke kada je odsutan od majke i dano novom domu. Tijelo mačića postaje što slabije moguće i ne može preživjeti ozbiljne bolesti. Važno je zapamtiti da mačka mora biti formirana kako bi se prilagodila novim uvjetima života.

Hrana i higijena

Majčino mlijeko je važna komponenta prehrane za mačiće. Ona pruža životinjama potrebnu energiju, vitamine i minerale, a također stvara imuni sustav i potiče probavu. Bez majčino mlijeka mlada mačka ne može steći potrebnu tjelesnu težinu. Međutim, dati mačiću za kasniji život u drugoj obitelji zahtijeva odvajanje od mačjeg prsa.

Odrasli mačji mačji majčin prsima potrebni su u fazama, počevši od 8 tjedana života bebe, Ako počnete to raditi ranije, postoji opasnost da se životinja razboli zbog pada imuniteta: problema s respiratornim traktom, trajna slabost i kihanje.

Prvo odstranjivanje, umjesto redovitog hranjenja, preporuča se povremeno davati mačiću jednom od članova obitelji, tako da mačići preskoču svoju uobičajenu hranu. Važno je istovremeno postupno privikavati mačku da dovrši čvrstu hranu.

© shutterstock

Odvajanje mačaka u dobi od 3 mjeseca potpuno je završeno. Ova faza je prvi ozbiljan korak mačića u odrasloj dobi. Ali čak i u ovom trenutku, majka bi trebala poduprijeti njezinu bebu, podučiti ga da se sama nositi s poteškoćama, a zatim će se mlada mačka brzo prilagoditi novim uvjetima.

Drugi važan korak mlade mačke postaje stečena vještina korištenja ladice. Često vlasnici vjeruju da možete davati mačiće, upoznati se s njihovim toaletom. No, uzgajivači ne uzimaju u obzir da se mačke uvijek ne naviknu na svoju ladicu. Potrebno je oko 10 tjedana da se razvije takva stabilna navika. Kako bi ubrzali proces navikavanja, preporučili su vlasnici:

 • Zaštitite pladanj od posjeta drugim životinjama, osim majke mačke;
 • Neutralizirajte različite mirise deterdženta na mjestu WC-a;
 • Redovito isperite ladicu i vratite mačku;
 • Pratite posjete kućnih ljubimaca.

Poučavanje mačića u pladanj također će pomoći svojoj majci, kao što uzima primjer od nje. Također je važno osigurati da mačka ne doživljava stalnu proljev zbog stresa. Ako se to dogodi, ne možete dati životinju punom izlječenju.

Ponašanje i društvena prilagodba

Mnogi ljudi vjeruju da bi trebali uzeti kućicu mačku što je ranije moguće kako bi se životinja naviknula na to. Premda male mačke još uvijek nisu sposobne za društvenu prilagodbu i teško im se naviknuti na promjenu vlasnika. Prije davanja mačića, uzgajivač mora slijediti svoje ponašanje.

Odrasla mačka treba postupno trenirati svoju djecu, dati im nova znanja i učiniti mačića otporna na stresne situacije. Ako se promjena vlasnika dogodila prerano, mačke ga počinju opažati kao surogat majke., To se prati u ponašanju bebe: mačići počinju sisati i lizati gumbe, odjeću, riskirajući da bakterije prenesu u nezrelo tijelo.Životinja postaje potpuno ovisna o osobi i ne zna kako se ponašati u njegovoj odsutnosti. Kako bi izbjegli takvo ponašanje kućnih ljubimaca, ne bi ih trebalo dati drugim ljudima bez vještina potrebnih.

© shutterstock

Razvoj i formiranje društvenih sposobnosti prilagodbe kod mačaka događa se u roku od 8-10 tjedana i počinje od drugog mjeseca života. U tom razdoblju djeca moraju biti s mačjom majkom koja će ih naučiti poznavati svijet.

Također u ovom trenutku, dobar utjecaj na komunikaciju mačaka s novim ljudima u uobičajenim uvjetima iu društvu majke mačke. To će spasiti mačiće od straha od stranaca. Stoga se preporuča unaprijed upoznati ljubimac s budućim vlasnikom, ali ne smijete ga davati u pogrešne ruke.
U kojem bi se dobu mačić mogao dati?

Kada je mačka ili mačka već formirana i naučila vještine hrane, higijene i društvene prilagodbe, moguće je obavijestiti buduće vlasnike da će ih kućni ljubimci uskoro čekati. Također je važno konzultirati ih o cijepljenju i mogućim zdravstvenim problemima beba.

Mačići koji su fizički i psihički zvučni mogu se dati od dobi od 12 tjedana. Često u ovoj fazi života životinja:

 • Odbijen od prsnog koša majke;
 • Jedite jesti čvrstu hranu;
 • Upoznajte osnovna pravila ponašanja u kući;
 • Mogu li ići u toalet u vašem ladicu;
 • Prilagođeno za komuniciranje s različitim ljudima;
 • Donesen je potreban tijek cijepljenja;
 • Obučeni za istraživanje svijeta i okoliša;
 • Uvjeren i spreman za pomicanje i nova poznanstva.

Mačka mora razumjeti: uzima se da živi u drugoj obitelji, gdje neće trebati ljubav i milovati. Mačić mora biti zdrav i dobro oblikovan tako da ga uzgajivač otme bez rizika i straha.

U rijetkim slučajevima, mačiće možete dati u dobi od 8 tjedana, ali i kada su u potpunosti formirani i spremni za samostalan život bez mačke-majke. Najčešće se takve situacije pojavljuju kada mačka rađa samo jedno dijete i posvećuje svu svoju pažnju i snagu njegovom razvoju i odgoju.

Uzgajivača, prije davanja mačića, mora nužno obavijestiti novootkrivene vlasnike kućnih ljubimaca o osobinama njegovog ponašanja, ukusu, karakteru i temperamentnim manifestacijama. A novi vlasnici mačke trebaju biti strpljivi, kupiti pravu i korisnu hranu za bebu, izabrati mjesto za pladanj i spavati životinju. Tada će prilagodba mačke brzo proći, što će donijeti manje problema kako za kućnog ljubimca tako i za nove vlasnike.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: