🐈 Kada se mačka može sterilizirati iu kojem dobu

U kojem su dobu mačke sterilizirane?

Svaki odgovoran vlasnik koji dobije kućni mačić trebao bi biti svjestan da će nakon nekog vremena ovaj slatki mala mačka postati odrasla mačka sa svojim karakterom i potrebama. Do kraja prve godine života, mačka je već u stanju uzgajati. Ako ne želite razviti populaciju mačaka beskućnika i želite spasiti zdravlje vašeg ljubimca, morate unaprijed misliti o sterilizaciji.

sadržaj

 • Pozitivni aspekti životinjske sterilizacije
 • Glavni nedostaci sterilizacije
 • Priprema životinja
 • Značajke operacije
 • Briga za steriliziranu mačku
 • kontraindikacije

Da bi operacija bila što korisnija, trebate znati kada se mačka može sterilizirati. Tijekom puberteta, mačka pokušava označiti teritorij, što znači da je vlasnica, Hoće početi pokazivati ​​agresivnost, kapriciozan i vrištanje. Da biste izbjegli ugrize, da se ne biste ogrebli i samo da biste ostali mirni u kući, najprije morate saznati sve o sterilizaciji vašeg ljubimca.

Pozitivni aspekti životinjske sterilizacije

Mnogi vjeruju da je takva operacija štetna i opasna za život dječjeg vrtića.Pokušat ćemo razriješiti taj mit.

 • Stručnjaci kažu da što prije sterilizaciju mačke, to će lakše biti podvrgnut operaciji, što će imati blagotvoran učinak na njegovu buduću životnu aktivnost.
 • Kirurgija je moguća ne samo u ranoj dobi nego iu starijim životinjama. Kasna dob za operaciju gotovo da ne postoji.
 • Mačke koje su prošle takvu operaciju mnogo su manje vjerojatno da imaju rak i njihovo je tijelo manje osjetljivo na različite upalne procese.
 • Kućni ljubimac ne mora stalno mučiti hormonske pilule, pokušavajući otkupiti njezinu prirodnu, fiziološku želju.
 • Vaš će ljubimac imati problema s ranog porođaja, i zapravo može uzrokovati opasne patologije u životu životinje.
 • Cijev više neće uzrokovati nelagodu, tako da ćete spasiti mačku od patnje tijekom puberteta.

Nakon što ste se bavili prednostima sterilizacije, shvatit ćete da će takva operacija produžiti život vaših kućnih ljubimaca te će vas spasiti od potrage za životinjom koja je pobjegla tijekom estrusa.

© shutterstock

Neće se truditi da ostane na ulici u potrazi za aktivnom mačkom, već će naprotiv postati slatko i nježno kućno tijelo, čekajući samo vlasnike, za razliku od ne-steriliziranih kućnih ljubimaca.Naravno, nikada neće biti problema s raspodjelom potomaka nakon sljedećeg rođenja.

Glavni nedostaci sterilizacije

Pozitivni trenuci nisu mali. Jeste li spremni započeti potragu za iskusnim veterinarom i moralno su skloni tome? Imajte na umu da svaki vlasnik treba znati ne samo o prednostima, već i o nedostacima takve operativne intervencije, na primjer:

 • Intolerancija anestezije (anestetički rizik).
 • Složeni način iz anestezije.
 • Sterilizirana mačka je sklona pretilosti zbog hormonske neravnoteže. Pravilna prehrana pomoći će u rješavanju problema prekomjernog povećanja težine.

Svi nedostaci su pojedinačni, većina tih problema lako se izbjegava odabirom nadležnog veterinara za sterilizaciju. Može se naučiti od njega kako pravilno hraniti steriliziranu mačku, tako da ne dobije prekomjernu težinu, a također i koliko mjeseci je moguće sterilizirati mačku.

U prvom mjesecu nakon operacije, životinja posebno treba brigu, brigu i uravnoteženu prehranu. Hormonska pozadina bit će obnovljena i moći će normalno jesti same.

Seksualni razvoj životinje javlja se oko 6-9 mjeseci života.Fiziološki razvoj je sporiji. Da biste shvatili kada možete kastrirati mačku, trebate se posavjetovati s veterinarom. On će ispitati kućnog ljubimca, reći vlasniku o svom razvoju i odabrati optimalni način rada:

 • Ako mačka nema topline, tada će jajnici biti uklonjeni (ovariektomija).
 • Ako je životinja već imala potomstvo, i maternica i jajnici su uklonjeni. To će pomoći u izbjegavanju upalnih procesa u budućnosti.
 • Otkrivajući fiziološke trenutke seksualnog i fiziološkog razvoja, vlasnik će razumjeti kada je bolje sterilizirati mačku bez štete. No, osim razvoja vrtića, morate točno znati kako se operira i priprema za to.

© shutterstock

Priprema životinja

Dan prije sterilizacije je potrebno za pripremu. 12 sati prije početka nemojte je hraniti, Zaražite lijekove koji olakšavaju postoperativno razdoblje. I obavite čišćenje u kući. Iako će životinja biti u zavoju, još uvijek ne može biti u nehigijenskim uvjetima. Slijedite sve preporuke liječnika, tada se neće pojaviti nikakvi problemi.

Značajke operacije

Odlučivši se o fiziološkim suptilnostima i odlučivanju o sterilizaciji mačke u dobi rano ili više odraslih, unaprijed saznajte kako se postupak odvija:

 • Operacija se provodi u veterinarskoj ordinaciji gdje su iskusni doktori opremljeni svim potrebnim alatima i pripremanjem. Ovdje će životinja biti sigurna i udobna.
 • Tijekom abdominalne kirurgije na abdomenu nastaje mali rez, maternica i jajnici se izvlače s kukama. Nakon toga se uklanjaju skalpelom. Onda šav i sterilni zavoj. Abdominalna kirurgija traje do pola sata.
 • Nakon 10 dana liječnik uklanja zavoj, to je apsolutno nemoguće to učiniti sami.

Vlasnici bi trebali biti zabrinuti ne samo zahvatom kirurškog zahvata nego i metodama. Postoji još jedan način – zračenje. Neke doze zračenja šalju se jajnicima. Ova metoda je posve bezbolna, ali moguće komplikacije u budućem životu mačke. Medicinski način također ima svoje negativne aspekte, možete poremetiti cijelo hormonsko zdravlje, što je opasnost za život mačaka.

Kirurška intervencija se smatra najsigurnijim, mnogi vlasnici to odabiru.

Briga za steriliziranu mačku

Sterilizirana mačka trebat će posebnu njegu. Nakon operacije, uzmi kućicu za kućne ljubimce, u svojim zidinama.Ovdje će biti daleko od anestezije. Ostanite blizu nje i poduprite je da ne padne i ne udarite. Kada se potpuno povuče iz anestezije, ne može se odmah hraniti. Čuvajte ga čistom. Ne zaboravite na lijekove koje je propisao liječnik.

Svi lijekovi moraju se dati jasnim rasporedom, u kojem će se veterinar potpisati. Nemojte dopustiti da vaš omiljeni zezne zavoj, pobrinite se da ona ne češlja ranu.

© shutterstock

kontraindikacije

Naravno, operacije su uspješne i tisuće mačaka svojim vlasnicima molimo svojim zdravljem. No mačjaka također ima svoje kontraindikacije za kirurške zahvate:

 • Nije potrebno raditi na već odraslim mačkama, u starijoj životnoj dobi za njih je teško operirati.
 • Ako je životinja bolestna ili je nedavno patila od složenih bolesti, sterilizacija će biti suvišna. Pričekajte da se ljubimac oporavi, dobije snagu i energiju, a zatim slobodno otiđite do liječnika.
 • Niti jedan pregled ne može upravljati životinjom.

Sada znate sve o sterilizaciji mačaka. Ako se mačka još uvijek ne sterilizira, liječnik će vam ispričati o tome. Pokušajte ne propustiti pravi trenutak, kako ne bi mučili životinju i ne trpite se. Potražite dobrog liječnika unaprijed, Pitajte prijatelje, pročitajte oglase i recenzije, pokušajte odabrati najbolju veterinarsku kliniku. Iz nadležnosti liječnika ovisi o životu i zdravlju kućnih ljubimaca. Registrirajte se unaprijed za konzultacije.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: