🐈 Kada možete uzeti mačića iz mačke, u kojoj dobi nakon rođenja trebate dati mačiće?

U kojem je dobu pravo uzeti mačić iz mačke?

Koliko brzo nakon rođenja možete unijeti mačića u kuću, tako da nema problema s zdravljem i psom kućnog ljubimca, a ne svatko zna. I bez obzira na to koliko želimo donijeti dugo očekivani sastanak, žurba u ovoj stvari nije potrebna. Naravno, vlasnici su spremni okružiti ih milujući, brigu i pažnju, ali, u pravilu, malo ljudi ima ideju o fiziološkim aspektima razvoja mačića i posljedicama rane razdvajanja od majke mačke.

 • 1. Faze mature cats i ponašanja značajke
 • 2. Novorođenčad
 • 3. Mliječno razdoblje
 • 4. Razdoblje prikorme
 • 5. Stadij socijalizacije
 • 6. Zaključak
 • Pokaži sve

1 stupnjeva odrastanja mačaka i ponašanja

Domaće mačke prolaze kroz iste faze razvoja, kao i njihove divlje pasmine, od rođenja do trenutka kada mogu bez majke i voditi neovisan način života. U prirodi, majka mačka neće ostaviti potomstvo sve dok mali članovi obitelji ne nauče raditi bez mlijeka i početi jesti "odrasle" hranu i loviti sami. Faze socijalizacije su kućni ljubimci. Rano odvajanje mačića od majke može dovesti do nepopravljive posljedice.

Razlozi za ovu situaciju lako je razumjeti, ako razmotrimo faze razvoja mačića.

PreporučeniPravila za izbor parova za uzgoj škotskih mačaka

2Novorozhdennye

Ovo je razdoblje života od rođenja do 10 dana. U ovom trenutku mačići su bespomoćni. Slijepe su i gluhe. Jedina stvar koja im je dana rođenja je osjećaj mirisa. Smatraju majku mirisom i potpuno ovise o njoj tijekom tog razdoblja odrastanja. Kad mačke ne budu okolo, one se skupljaju, osjećaju se jedni drugima i održavaju tjelesnu temperaturu potrebnu za preživljavanje, a ako se udaljavaju, glasno cvrkuju, pozivaju na pomoć. Mačka obavlja u ovoj fazi života mačića dvije važne funkcije:

 • hrani mačiće s mlijekom;
 • obavlja higijenske postupke.

Kolostrum i mačje mlijeko najvažniji su izvor hranjivih tvari i nužni su za mačiće. Od prvih sati života s kolostrumom djeca primaju protutijela koja pomažu u formiranju imuniteta. U tijelu novorođenih mačaka nemaju vlastita protutijela i ne mogu odoljeti infekcijama. Zato je ovo razdoblje najopasnije za mačiće, ako govorimo o njihovom ranom uklanjanju od majke. Da bi se izbjegla smrt beba u takvim slučajevima je gotovo nemoguće.

Higijenski postupci su mačka lizanja njegovih potomaka, u kojima se odvijaju nekoliko važnih funkcija odjednom. Mačka masira mahune mačaka, pomažući u uspostavljanju probave i poticanju čina defekacije – novorođenče mačići ne mogu sami "otići na zahod". Čisti je krzno, lizujući ga jezikom. Ova masaža potiče njegov rast, jer mlade životinje nemaju nikakav temeljni premaz koji je potreban za održavanje željene tjelesne temperature.

U dobi od 10 dana, bebe su apsolutno bespomoćne i bit će apsurdno da ih se gotovo odmah nakon rođenja!

PreporučeniUpute za uporabu droga Sex Barrier za mačke i mačke

3Dairy razdoblje

Ovo razdoblje traje od 10 dana do 3 tjedna. Do tog vremena djeca rastu, prva su zuba prereza, oči otvorene u dobi od 2 tjedna, ali još uvijek ne vide. Samo na kraju razdoblja mlijeka, oni čvrsto stoje na svojim šapama i počinju istraživati ​​svijet oko njih. Ali oni su i dalje vrlo slabi i bespomoćni. Osnova prehrane je majčino mlijeko, ona i dalje pruža potrebnu njegu. Tijelo mačića još nije prilagođeno jesti čvrstu hranu.

Ako privučemo analogiju sa divljim životinjama, to razdoblje karakterizira kratkotrajno hranjenje majke iz gnijezda u potrazi za plijenom, a potomci istražuju gnijezdo i stječu prve vještine komuniciranja sa svojom vrstom. Do kraja razdoblja mlijeka, mačići se igraju jedni s drugima i nauče socijalizaciju.

Socijalizacija – najvažnija faza sazrijevanja. Počinje od dva tjedna, kada mačići u igri nauče komunicirati, izgubiti i pobijediti, zaraditi "premlaćivanje" od majke, primiti prve vještine prioriteta u paketu. U kasnijem životu to se očituje u odnosu između vlasnika i kućnog ljubimca, gdje osoba preuzima ulogu "vođe", što čini odnos s mačkom ugodnim.

Mačići odvojeni od mačke u razdoblju dojenja rastu bez razumijevanja svojeg mjesta u društvu, mogu biti kukavički, agresivni i teško trenirati.

PreporučeniGestrenol za mačke i mačke: upute za uporabu

4 razdoblje hranjenja

Ovo razdoblje traje od 3 tjedna do 1,5 mjeseci. Majčino mlijeko više nije dovoljno za opskrbu hranjivih potreba rastućeg tijela mačića. Vrijeme je da unesete čvrstu hranu u prehranu.U prirodi, majka mačka donosi gnijezdo dio plijena za "prvo lovi" njegovih potomaka. Dentalni sustav mačića formiran je, fiziološki, tijelo spremno probaviti nepoznatu hranu. Djeca su prilično neovisna i izgledaju spremno napustiti majku. Ali još uvijek piju mlijeko. Posebno zubni mačići majke ne isplati, to se radi samo u slučaju brojnih potomaka, kada hranjenje može završiti iscrpljenosti.

Biti će pogreška početi distribuirati mačiće u ovoj dobi, jer razdoblje socijalizacije još nije završeno. U ovoj dobi, vrlo su znatiželjni, aktivno se usvajaju ponašanje, pažljivo promatrajući majku. Učili su se brinuti za sebe, istražiti mačji WC, ali to su samo prve lekcije i veze s vlastitom vrstom i ljudima koji još nisu formirani.

Zaključak: dati mačić novom domu u dobi od 1,5 mjeseci ranije!

5. Stadij socijalizacije

Do 3 mjeseca mačići su konačno socijalizirani, stekli potrebne sposobnosti ponašanja i razvijeni fiziološki prema dobi. Oni rade sve što njihova mačka uči, jedu hranu "za odrasle", znaju hodati na pladanj, koristiti struganje, potpuno se pobrinuti za sebe.Ovo je vrijeme kada se prirodni imunitet razvio tijekom razdoblja laktacije slabi, a mačići se trebaju cijepiti. Mačići imaju karakter, to je osobito vidljivo ako ih gledate tijekom igre. A ovo je sjajna prilika za buduće vlasnike da odaberu bebu iz stelje radi okusa.

Dakle, najbolja opcija za uzimanje mačića iz mačke bit će 3 mjeseca.

prednosti:

 • vlasnik dobiva zdrave životinje s jakim probavnim i živčanim sustavom i dobrim imunitetom;
 • kućni ljubimac proglysthogonon i cijepljen po dobi;
 • Postoji mogućnost odabira mačke po temperamentu;
 • životinja je socijalizirana, obrazovana i ima sve potrebne sposobnosti ponašanja.

6Zaklyuchenie

Sve ostalo je da saznamo od uzgajivača kakvu je hranu davalo mačići nakon razdoblja mliječnosti, tako da je razdoblje prilagodbe u novoj kući bilo posve bezbolno.

Sve ove faze su upravo iste kod mačića bilo koje pasmine: bez obzira na to je li zgodan Maine Coon, sofisticirani Sfinks, brutalni šok, elegantne britanske žene ili mačak koji je lopova. Mačići koji su uspješno prošli kroz fazu socijalizacije i dobili odgovarajuće prehrambene navike, odraste zdravo fizički i psihički, a dugi niz godina oduševljavaju svoje vlasnike.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: