🐈 Kada mačke počnu označavati teritorij

U kojem dobu mačke počinju označavati teritorij

1

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca naišli su na situaciju u kojoj mačke počinju označavati. Nema potrebe istodobno vikati, misleći da će agresivni psihološki utjecaj pomoći u rješavanju situacije. Najprije morate znati zašto je započeo, to jest, čimbenici koji su potaknuli životinju da ostavlja mirisne oznake na pogrešnim mjestima. Tek tada možete pronaći pravu taktiku kako biste spasili živce i osobnu imovinu.

sadržaj

 • Značajke ponašanja
 • U kojem dobu mačke počinju ostavljati oznake i iz kojeg razloga?
 • Što učiniti?
  • Također je vrijedno razmotriti sljedeće prednosti:

Značajke ponašanja

Obilježje obilježavanja teritorija karakteristično je za sve grabežljivce. To pomaže u označavanju granica koje drugi pojedinci ne mogu ući. Vaša životinja također označava svoje vlasništvo u stanu ili kući, što znači "Ja sam ovdje zadužen".

Neki vlasnici pogrešno zbunjuju oznake s običnim lokvama na podu. Zapravo, na taj način ljubim ne samo prazni mjehur, nego slijedi poziv prirode i izražava spremnost za reprodukciju. Stoga ove oznake sadrže puno feromona.Jak miris se osjeća u cijelom stanu.

Kotu ne zanima koji će od vaših stvari biti oštećeni: skupi namještaj, pokrivač ili igračke. Ako je odlučio staviti naljepnicu negdje, onda je jednostavno pljunuo potrebni objekt jakim mlazom. Za predvidjeti ponašanje alfa muškarca je teško.

© shutterstock

U kojem dobu mačke počinju ostavljati oznake i iz kojeg razloga?

U koliko sati mačke počinju označavati? Životinje ostavljaju svoje prve oznake čim stignu do puberteta. Obično mačke počinju označavati područje u dobi od 6-9 mjeseci, ovisno o pasmini. Na primjer, u predstavnicima istočne skupine (sijamski, tajlandski) pubertet počinju ranije. U velikim kućnim ljubimcima (Maine Coons, Sibirski), malo kasnije. Na primjer, Britanska mačka počinje obilježavati oko 7 mjeseci.

Ako je životinja počela ostavljati oznake u stanu, iako to nije prethodno promatrano, razlozi mogu biti različiti. uključujući:

 • Postizanje puberteta, U ovom slučaju, kućni ljubimac će tražiti mačku, ostavljajući oznake i pokazujući se kao "alfa mužjak". Da životinja ne želi ažurirati oznake, morate pokušati riješiti problem.Da biste to učinili, morate upotrijebiti tvari koje imaju pijani miris, a zatim ih obrisati ili upiti s već napisanim mjestima. Na primjer: ocat, amonijak, kalijev permanganat. Nedostatak ove metode je da će miris na kraju nestati s vremenom, a morat ćete ponoviti sve, jer je prilično teško prati mačku prvi put.
 • Stres ili bol, Na primjer, to može biti preseljenje u novi stan, ili čak samo promjenu namještaja. Oznake s vlastitim karakterističnim mirisom omogućuju životinji da se smiri i osjeća sigurno. U takvoj situaciji, najbolje je pokušati smiriti mačku, kako bi ga odvratila od igara. Često su mirisne oznake također služe kao znak nastanka ili pogoršanja bolesti. Ovdje ćete morati razgovarati s specijalistom.
 • ljubomora, Kada u kući postoje druge životinje, mala djeca, ili se gosti ponekad upućuju na vas, važno je ne zaboraviti na vašeg ljubimca. Mačke počinju obilježavati teritorij zbog ozbiljne ljubomore, ostavljajući tragove i podsjećajući na sebe s još većom žarom. Također možete pokušati napraviti izmjene tretiranjem s nečim ukusnim. Ali bolje je ne dopustiti takve situacije.
 • Nedostatak pažnje, Kada vam ljubimcu dajte malo vremena, na primjer: nemojte pokupiti, nemojte igrati, mačka počinje podmirivati ​​osobne rezultate. Nije iznenađujuće da su vlasnici osobnih stvari koje pate: džemper, čizme ili čak jastučnica. S druge strane, morate biti pametni i otići na pomirenje: nastaviti s prethodnim igrama, pokazati da još uvijek poštujete i cijenite svog ljubimca. Životinja će vam odgovoriti zauzvrat.
 • Dirty tray, Nemojte zaboraviti temeljito očistiti mačkicu. Mačke su obično vrlo čiste.

Što učiniti?

Najbolja opcija je kastracija. Preporučljivo je izvršiti operaciju prije puberteta. Mnogi se vlasnici boje kako će kasnije ovaj postupak utjecati na dobrobit životinje. Zapravo, to je zajednička operacija, za koju je dovoljno pronaći dobar stručnjak.

© shutterstock

Također je vrijedno razmotriti sljedeće prednosti:

 • Kućni ljubimac će prestati ostavljati mirisne oznake. Vaše osobne stvari: odjeća, cipele, namještaj, bit će na sigurnom.
 • Više nećete biti uznemireni "mačkastim pjesmama" kada vaš ljubimac traži mačku s njezinim krikovima.
 • Životinja će prestati biti agresivna, žuriti i pokušati ugristi.Moći ćete ga ponovno udariti bez ikakvih problema.
 • Prema nekim studijama, životni vijek neuteriranih mačaka je mnogo duži. Osim toga, zadržavaju svoju razigranu dispoziciju sve do starosti.
 • Smanjeni rizici različitih infekcija mokraćnog sustava, kao i tumori ili adenomi prostate. Kao što znate, bolje je spriječiti pojavu takvih opasnih bolesti nego dugo vremena voditi brigu o kućnom ljubimcu.

Ako vaši planovi ne uključuju uzgojno potomstvo, onda bi kastriranje mačke bila najbolja opcija u trenutnoj situaciji. Tako ćete olakšati život za sebe i mačku. Stan više neće stajati oštar, nepodnošljiv miris. Sve vaše osobne stvari također će ostati netaknute.

Kao što je već rečeno, kastracija je najbolje učiniti u ranoj dobi, prije početka puberteta.

U slučaju odgođenog provođenja ovog postupka za starije životinje, vaš kućni ljubimac može i dalje ostavljati oznake iz starih navika. Iako miris neće biti tako oštar, još uvijek je neugodan. Također, ako primijetite da je kastrirana mačka počela označavati, razlozi mogu biti: stres, ili prisutnost mirisa drugog muškarca (u vašoj kući ili u blizini).

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: