🐈 Turski van (Van cat): opis pasmine

Turski kombi: priroda i osobine Van mačke

Jedna od najstarijih mačjih pasmina je turski kombi. Prekrasna životinja s neobičnim navikama personificira plemstvo, aristokraciju i mudrost. Posebnost ove pasmine je ljubav prema vodi. Van mačka uživa u plivanju. Za ovu značajku Van su nazvali mačkama za plivanje.

Turski van je aktivna, vesela i znatiželjna životinja. Dobro se slaže s djecom, neće dopustiti da netko vrijeđa male vlasnike. Brzo privučen ljudima, pokazuje njihovu ljubav i ljubav prema njima.

 • 1. Povijest
 • 2. Opis pasmine
 • 3. Priroda Vans cat
 • 4. Zdravlje
 • 5. Kućni ljubimci

1Istoriya

Postoji priča povezana s Van mačom koja je započela 1955. godine s putovanjem novinarke Laure Lushington i fotografom Sonie Halliday koja ju je pratila. Britanci su pripremali izvješće o svom putovanju kroz Tursku. U jednom kutu zemlje vidjeli su mačku, što im je impresioniralo snažan dojam. Laura Lushington zainteresirana je za životinje i primila dva mačića kao dar. Mačići su iznenadili putnike ne samo neobičan izgled, već i njihove navike. Tijekom jednog od putovanja, automobil s putnicima zaustavio se blizu potoka kako bi se ljudi mogli osvježiti i sakriti od užarenog sunca u sjeni stabala.Vani nisu ostali s ljudima, hrabro su skočili u ribnjak, što je izazvalo strah od svoje ljubavnice. Ali ova je reakcija brzo zamijenjena iznenađenjem, čim je vidjela kako su mačići držali u vodi.

Kota se zvala Van Attila, a mačka – Van Guzeli Iskenderun. To su bili prvi predstavnici pasmine, izvezeni iz Turske u Velikoj Britaniji. Četiri godine kasnije Laura Lushington donijela je još četiri mačića iz Turske u Veliku Britaniju, pokrećući uzgoj u Europi.

PreporučeniSelkirk Rex mačka: vrsta pasmine, karakter, osobitosti njege

2Primanje pasmine

Turski kombi je velika životinja čija je prosječna težina 4-6 kg. Jedna odrasla mačka doseže oznaku od 5-10 kg.

Slijedi opis pasmine koju je usvojila Međunarodna udruga mačaka (TICA):

 • Srednja ili velika klinasta glava s visokim jagodicama i zaobljenim konturama. Predstavnici pasmine imaju uredno lice s izraženim prijelazom iz jagodica do brkova.
 • Lagano izdužene velike oči u obliku ovalnog oblika. Boja očiju – jantarno, plavo ili drugačije za svako oko.
 • Velike, visoko postavljene uši, čiji je unutarnji rub lagano okrenut prema van.
 • Snažan dugački torzo s kratkim vratom, koji ima "ogrlicu". Široke ramene, sužavajući se prema zdjelici. Budući da su predaka turskog kombija bili vješti plivači i lovci, životinja ima dobro razvijenu muskulaturu.
 • Šape srednje duljine, stražnjice nešto duže od onih ispred. Vuna između prstiju.
 • Rep je bujna, a vuna na njemu čini privid zmaja. Minimalna duljina repa u odrasloj životinji je 5 cm.
 • Kaput na tijelu je mekan, vodootporan, jer su mačke prilagođene vodama.

PreporučeniPasmina mačaka perzijska činčila: opis i karakter

3 Priroda Van cats

Turski kombi s bijelom bojom

Predstavnici pasmine su inteligentne i inteligentne životinje. Zahvaljujući tim osobinama karaktera, lako se mogu obučiti ako vlasnik može pronaći pravi pristup svom ljubimcu. Po želji, mačiću se može naučiti hodati na remen. Turski kombi odgovara majstorovoj ljubavi bez manje ljubavi i ljubavi. Voli lagati uz čovjeka i voziti se na ramenima, što oduševljava malu djecu. Vani su vrlo aktivni, stalno se kreću, pa često možete vidjeti kako se mačica uspinje na ormar ili šetnje na balkonu, gledajući okolo znatiželjnom.

Mačke vole igrati se i preplaviti u vodi.Dobro se druži s drugim životinjama, uključujući pse. Kućni ljubimac osjeća raspoloženje svog vlasnika, a razumije i njegove naredbe. Zato morate češće razgovarati sa svojim kućnim ljubimcem.

PreporučeniNorveška šumska mačka: opis pasmine i prirode mačaka

4Zdorove

Prosječna životna dob Van mačke je 15 godina. Ona ima dobro zdravlje, nema nasljednih bolesti. Ako vlasnik primijeti letargija i zamor neuobičajen za predstavnike pasmine, trebate kontaktirati svog veterinara. Da bi se održao zdravlje kućnog ljubimca, važno je da je hranite zdravom uravnoteženom prehranom bogatom proteinima i ugljikohidratima.

Da bi se brinula za kosu neke životinje, dovoljno je da se jednom tjedno češlja kupelj. Budući da je onečišćenje potrebno kupati mačju i očistiti njezine uši. Kako bi izbjegli oštećenje cirkulacijskog tkiva (parodontna bolest), veterinarima se savjetuje da četkaju životinjske zube jednom tjedno.

5Obavite se za kućnog ljubimca

Predstavnici pasmine nisu hirovita, nepretenciozna u skrbi. Savjeti o održavanju turskog kombija:

 • Ne biste trebali postaviti zatvorenu kuću za mačku, osjećaju se neugodno u njoj. Idealna opcija – ležaj, postavljen na dasku.Pet mora vidjeti što se događa oko sebe.
 • Mačke su aktivne pa im je potrebna hrana bogata kalorijama. Dijeta treba sadržavati meso, kuhanu ribu, jaja, mliječne proizvode, zelje. Glavna stvar je ne overfeed ljubimac, sve bi trebalo biti u umjerenim količinama.
 • Kako bi kućni ljubimac imao priliku plivati, stručnjaci preporučuju stavljanje bazena s vodom u kupaonicu. Mačka može plivati, pa je sigurno.
 • Potrebno je pratiti stanje oka, zuba i ušiju turske kupelji, a također je važno redovito rezati kandže.
 • Mačke vole prostor, uvijek hoda s velikim zadovoljstvom. Preporučljivo je da ih izvadite jednom ili dvaput tjedno, kada je vrijeme dobro van.
 • Potrebna je cijepljenje, prevencija crva i krpelja.
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: