🐈 Rođenje britanske mačke - priprema i način poduzimanja

Trudnoća i porodica britanske mačke

1

Sve britanske mačke stečene u uzgoju, trudnoća počinje pojedinačno, najduže 10 tjedana (70 dana). Često rođenje britanske mačke počinje u 8-9 tjednu. Prekrasna kratkovječna bića, koja predviđaju neposredan događaj, vrlo su zabrinuti i unaprijed traže pogodno mjesto. A neki su svjesni onoga što se već događa tijekom napada. Ovaj je članak detaljno napisan kako djelovati ispravno.

sadržaj

 • vrijeme
 • Vrijeme gestacije
 • Prenatalno razdoblje
 • komplikacije
 • Simptomi početka rada. Kako uzeti
 • Druga faza
 • Odmah nakon isporuke
 • Važno je znati
 • Prva pomoć

Prije početka rada, doslovce u roku od nekoliko dana, aktivan miješanje počinje u trbuhu, čak i tijekom perioda odmora.

Kako sigurno znati da će britanska majka uskoro roditi? Ne smijemo propustiti trenutak kada rođendanski čep nestane., To je prilično teško jer ga može lizati ili ga pokopati u pijesku. Ali ako se pri čišćenju pladanj pronađe mali ugrušak bijele i ružičaste boje, onda je vrijeme da se pripremi. Vrlo je poželjno odvojiti se od posla nekoliko dana, jer će joj trebati pomoć.

© shutterstock

Također je potrebno pažljivo pratiti kada voda teče od nje – to je početak rada. Do tog vremena, mjesto bi trebalo biti spremno za porod i daljnje stanovanje, kao i posebnu hranu nakon poroda.

Ako se već dogodilo, trebali bismo očekivati ​​prve korake.

vrijeme

Britanska kratkodlaka smatra se odraslom osobom u dobi od 8-9 mjeseci i više. Prvi estrus je mnogo ranije, ali s viskoznim je bolje odgađati do jedne godine. Zatim će organizam domaćeg favorita biti potpuno pripremljen za podizanje fetusa i rođenja.

Nakon parenja trudnoće dok ne bude vidljiva. Prije svega, topline će proći, a tek tada, nakon nekoliko dana, prvi znakovi gnojidbe će se naći. Trajanje trudnoće ne prelazi 9 tjedana.

Prva činjenica sugerira da je britanska kratkodlaka trudna – natečene bradavice, koje su postale ružičaste boje. Mogu se vidjeti već nakon 3 tjedna (20-22 dana) nakon oplodnje. U međuvremenu, apetit se značajno povećava, životinja postaje mirna, više odmara i spava.

Vrijeme gestacije

U trajanju trudnoće kod mačaka britanske pasmine morat će se suzdržati od riba, morskih plodova, jer su u stanju uništiti B-vitamine koje su joj potrebne i budući potomci. Mješavina jogurta, maslačna masa, kefir će biti izvrsna zamjena.Oni imaju puno kalcija, pridonoseći pravilnoj formiranju mačjeg kostura.

© shutterstock

Tridesetog dana dobro izgleda dobro zaobljen trbuh, povećava se težina, zbog čega se hod i životni stil u cjelini mijenjaju (prestaje trčati, igrati se, nestašnija). Kad ga dodirnete dlanom, osjećate da se mačići kreću.

Dan 49 već je moguće utvrditi broj beba. Buduća majka će postati više zamišljena, polako početi tražiti udobno mjesto.

Na 7. tjednu, sve bi trebalo biti u potpunosti spremno za nadolazeći događaj. Uostalom, par tjedana i britanska mačka nakon rođenja postat će majka.

Mačevi, poput prirodnog procesa porođaja, različito se odvijaju u britanskim mačkama, ali još uvijek postoje česti znakovi, kao što su:

 • aktivno kretanje beba, britanska mačka spava za dugo vremena;
 • ispuštanje rođene cijevi;
 • otpadne vode (100% znak početka proizvodnje).

Prenatalno razdoblje

Za početak, trebali biste razmisliti o mjestu gdje će trudna majka boraviti s novorođenčadi. Najčešće, trudnice ga traže sami, apsolutno svaki kutak u stanu / kući postaje jedan.Ali puno je bolje ako vlasnici to dogovore unaprijed: pripremit će kutiju, mekane tkanine, možda i poklopac kartona.

Postoji jedan uvjet: skupni kutija, koja će biti mačka kuća, trebala bi imati uklonjivi poklopac. Omogućit će vlasnicima da gledaju taj proces, čak i ako trudnica želi samo roditi. S vremena na vrijeme bit će potrebno podignuti poklopac kako bi se osiguralo da sve ide dobro. U samoj kutiji napravite prolaz kako bi vaš ljubimac mogao izaći bez prepreka.

© shutterstock

Pokrijte dno mačje kuće s toplom mekom krpom, pokrij ga s jednokratnom pelenijom.

Istina, nije poznato hoće li britanska mačka voljeti dobre uvjete za porod od strane vlasnika i mjesta, možda će pronaći drugu, prikladniju za sebe i svoju djecu.

komplikacije

Ako dođe prvo rođenje mačke britanske pasmine, trebali biste se pripremiti za moguće komplikacije. Zato što sve trebate unaprijed pripremiti. Dakle, za potrebe porođaja:

 • telefonski veterinar, jer nešto može poći po zlu;
 • sterilne jednokratne rukavice;
 • škare škropljene alkoholom;
 • tekući parafin;
 • mala podloga (nekoliko komada, jer će u procesu kontaminacije biti potrebno promijeniti);
 • antiseptik (alkohol);
 • pamučne jastučiće;
 • najlonska nit;
 • štrcaljke 2 i 5 ml;
 • injekcije kalcijevog glukonata.

Pored svega ovoga, morate znati pripremiti mačku za porođaj.

Simptomi početka rada. Kako uzeti

Ako ne uzmete u obzir pojedina razdoblja trudnoće, od trenutka začeća, britanska majka je mirnija, spava duže i jede vrlo dobro.

Harbingeri rođenja u britanskoj pasmini mogu biti potpuno iznenađenje vlasnicima. No, na dan rođenja, njezino ponašanje dramatično se mijenja. Domaća omiljena britanska pasmina preplavljena velikom tjeskobom, prolazi poput luđaka u životnom prostoru ili prati pete kuće. Također, njezina želja za jesti naglo kapi.

24-30 sati prije nadolazeće isporuke, britanska mačka počinje lutati, stvarajući prilično glasne neshvatljive zvukove. Ovo je signal početka prvog razdoblja. Mogu trajati oko 12-14 sati, a popraćeni su obilnim izlučevinama.

Teoretski, trajanje rođenja britanske mačke je oko jednog dana od trenutka prvih borbi. Ali možda manje (7-8 sati). Vrijeme ovisi o broju mačića.

U teškom razdoblju poželjno je biti blizu, masaža trbuha, željezo, smirenje.

Druga faza

Druga faza je prirodno rođenje britanskih beba. Oni moraju ići glavom (rijetko u suprotnom smjeru), u amnionskim mjehuru, koju nova majka ugrize i istodobno zamračuje pupčanu vrpcu.

U slučaju da mačići imaju više od 3-4, sasvim je moguće da neće moći poduzeti sve potrebne korake na vrijeme. Ovo je mjesto gdje će osoba morati preuzeti odgovornost.

Kako se roditi u britanskoj mači? Potrebno je pažljivo otpustiti mačića iz amnionskog mjehura, obrišite, izrežite pupčanu vrpcu i ostavite do 2 cm od abdomena. Rub pupčane vrpce nježno se rukuje antiseptikom. Morate pažljivo ispitati novorođenče, pobrinite se da je disanje čak i ravnoako ne, onda ga morate spustiti s glavom dolje i držite ga u tom položaju dok se ne cvile. Jezik bi trebao biti ružičasta.

© shutterstock

Svi mačići presavijeni na jednom mjestu. Čim postanu faze porođaja u britanskoj mačkoj, donijeti prostranu kutiju s mačićima britanskoj mačići tako da ona leži pokraj njih i hrani ih.

Odmah nakon isporuke

Ne može se odmah pojaviti majčinim instinktom. Čini se da ona čak ne želi pristupiti svojoj djeci. Ne morate se brinuti, samo se trebate naviknuti na novi status, a vlasnik / domaćica će pomoći u tome. Morate samo staviti svoje bebe na bradavice sa svime na svoje.

Ne odmah, ali jedan po jedan, tako da će joj se lakše naviknuti, osjetit će njezin miris i, nakon kratkog vremena, prepoznati ih kao svoje. Glavna stvar koju su mačići počeli jesti, sigurno će sve biti u redu.

Obavezno pohvalite domaću četveronožnu kratkovidnu ljepotu, moždani udar, ostati približan kad po prvi put hrani mačiće.

Po prvi put ćete morati donijeti hranu u izgrađenu kuću, kao što je to prvi put da leži s djecom danima u isto vrijeme. I nakon takvog stresa zasigurno će se zahtijevati odmor i oporavak.

Važno je znati

Nakon rođenja svake bebe nastavlja se rađanje posteljice koju neki ljudi jedu. Ovdje moramo biti vrlo oprezni da ne propustimo trenutak kako bismo zaštitili od mogućih infekcija i komplikacija nakon poroda.

Tako se događa da je rođenje britanske novopečene majke prekinuto.Naime, prvih nekoliko beba rađaju se prvo, a nakon rođenja proces se prekida cijeli dan.

Tada se ostatak malenih nastavlja i dođe na vidjelo.

Postoje slučajevi kada se roditi britansku mačku kod kuće, potrebno je kontaktirati iskusnog veterinara, na primjer:

 • krvarenja;
 • pelvicna fraktura;
 • teška pretilost;
 • zaglavio novorođenčad u rodnom kanalu.

Mehanička blokada – fetus je prevelik ili je u krivom položaju. Ovdje se strogo zabranjuju stimulirajući lijekovi, jer mogu dovesti do puknuća unutarnjih organa.

© shutterstock

Prva pomoć

No postoje problemi koji se i dalje mogu riješiti bez prisutnosti stručnjaka.

 • Atonija maternice je kada je intenzitet kontrakcije niska da beba izađe. To se događa kada se rodi više od 4 mačića. Možda ćete morati unijeti oksitocin injekciju.
 • Dijete se rađa bez problema, ali placenta ne izlazi. Morat ćemo dobiti svoje ruke, nositi sterilne rukavice.
 • Glava je vidljiva, ali u isto vrijeme mačić ne napušta dugo vremena. Podmažite genitalije vazelinom mastima, a zatim se proces normalizira.
 • Mačić je rođen u amnionskim balonima, a mama se ne žuri da ga pusti. Zatim je potrebno pažljivo izrezati i izvaditi malo tijelo. Uklonite preostalu tekućinu u nosu pipetom.

Rođenja u škotskim mačkama, za razliku od Britanaca, se održavaju svaki put u istom razdoblju. To možete potvrditi provjerom i bilježi koliko je vremena prošlo od dana začeća. Šanse su sjajne da će naknadna dostava započeti za toliko tjedana.

Možda ćete morati kupiti mačje mlijeko za hranjenje novorođenih mačića, dobivenih od britanskih mačaka. Porijeklo je jak stres i može se dogoditi da će novootvorena majka uskoro odbiti hraniti potomke.

To su sve potrebne informacije koje će biti korisne svakom mačkom vlasniku koji ima lijepu britansku kratkovječna ljubav koja živi u kući. Također možete pogledati informativni videozapis. Ono što je najvažnije, u takvim teškim trenucima da je ne ostavlja sama, čak i ako to traži, bolje je biti blizu, podržati, a onda će proces "od" i "do" glatko napredovati.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: