🐈 Trajanje gesta kod mačaka - koliko dugo

Trajna trudnoća u mačaka

Kitty u kući – izvor radosti i sreće. Vlasnici bi trebali razumjeti da osim ugodnih trenutaka komunikacije s životinjom postoji i odgovornost za njegov sadržaj. U većini slučajeva, krzneni ljubimac postaje majka, pa je za vlasnike vrlo važno znati koliko je dugo gestacija kod mačaka.

sadržaj

 • Optimalno vrijeme za rođenje mačića
 • Definicija trudnoće: nijanse i značajke
 • Trudnoća kod mačaka: prvi znakovi
 • Instinkti tijekom trudnoće
 • Tečaj trudnoće
 • Metode i metode skrbi
 • Teškoće i problemi trudnoće kod mačaka

Optimalno vrijeme za rođenje mačića

Kako bi mačka bila zdrava, da bi se razvila bez patologija i da se raduju energijom, potrebno je da trudnoća dođe barem jednom. U prosjeku, dob reproduktivne spremnosti zabilježena je u dobi od 5-9 mjeseci, ali postoje i drugi pojmovi koji ovise o nizu čimbenika:

 • veličina tijela;
 • težina životinje;
 • stijena;
 • značajke zdravlja i razvoja;
 • uvjeti pritvora.

Veterini ističu da čak i duljina dana može utjecati na razdoblja trudnoće.

Prema tome, dob kada se prvi mačići pojavljuju u mačaka može biti od 3,5 mjeseca. Maksimalna dob prve trudnoće iznosi 1,5 godina.

Spremnost tijela za proces parenja izražava se u karakterističnoj promjeni ponašanja – tjeskoba, opsesija, glasan preljev, ciklus spavanja i budnosti izgubljeni, apetit se pogoršava. Pokazalo se položaj koji označava seksualnu zrelost – životinja pada na svoje prednje šape i lukove leđa kralježnice.

© shutterstock

Definicija trudnoće: nijanse i značajke

Postoji nijanse koje vlasnici moraju uzeti u obzir – prosječno trajanje trudnoće kod mačaka je 9 tjedana, ali razdoblje ne počinje od trenutka parenja. Dani do trenutka isporuke treba uzeti u obzir na temelju trenutka oplodnje. Zato se točni datumi razlikuju i ovise o individualnim karakteristikama.

Prosječno trajanje trudnoće mačića može se mijenjati gore ili dolje 5-7 dana. U tome nema ništa strašno, jer je trajanje trudnoće različito za mačke različitih pasmina i dobnih skupina.

Uočeno je da je kratko-smeđe mačje, među kojima su Abyssinian, rusko plava i Bombay, to je 58-68 dana.Istodobno su dugotrajne mačke (norveški, sibirski, masquerade) trudnoća je najmanje 62-72 dana.

Važno je zapamtiti da ako se porod nije dogodio nakon određenog razdoblja, zatražit će se neposredna žalba veterinara. Moguće je samostalno utvrditi da će se mačići uskoro pojaviti čak i prije trenutka povećanja težine i karakterističnih vizualnih promjena – životinja postaje mirna, melankolički reagira na ono što se događa.

Vidi također: Trudnice mačke tjedno

Spavanje zauzima veći dio vremena, dok mačka jede manje, također odbija igrati i zabaviti se prvih 7-14 dana od početka trudnoće. Osim toga, postoji još jedna nijansa koja treba biti poznata – očekivanje više od 2-3 mačića (višestruka trudnoća) može smanjiti trajanje.

Domaća mačka može nositi potomstvo 1-3 puta godišnje, ali stručnjaci preporučuju ne više od 1 puta da se smanji stres za tijelo.

Trudnoća kod mačaka: prvi znakovi

Prvi znakovi trudnoće mogu se vidjeti nakon isteka 20 dana od trenutka oplodnje. Vizualne promjene koje bi trebale biti znak vlasniku:

 • mačka ima povećane bradavice;
 • bradavice mijenjaju boju do vruće ružičaste boje;
 • koža oko njih pocrveni.

U ovom trenutku, mačka počinje jesti više, ali njegova aktivnost i dalje je niska. Nakon 21 dan, iskusan veterinar može palpirati i odrediti trudnoću mačke, kao i približan broj mačića. Vrlo je važno osigurati dobru skrb o životinjama. također zabranjeno je utvrditi trudnoću pritiskom na mačju trbuhu, jer to može uzrokovati smrt mačića, kao i ozbiljne zdravstvene probleme.

© shutterstock

Provođenje točnih istraživanja može biti u specijaliziranim uvjetima veterinarske klinike – ultrazvučni stroj će pomoći u određivanju broja mačića i njihovom stanju. Tridesetog dana trudnoće također možete utvrditi zdravlje beba. Osim toga, istraživanje hardvera pomoći će u osiguravanju da ovo nije lažna trudnoća. U 3 tjedna trudnoće na pozadini promjena u hormonskoj podlozi, mačka može doživjeti dijelove mučnine. Ovaj simptom je normalna manifestacija određenog stanja, koja se može usporediti s toksikozom kod prvog tromjesečja u žena.

Obično, ako nema odstupanja u zdravstvenom stanju, napadi na mučninu i povraćanje prolaze kroz 3-5 dana.Ako trudnoća nije stvarna (lažna), tada u većini slučajeva nestaje bez pomoći veterinara. U slučaju da se takve "trudnoće" često bilježe, pribjegavanje stručnjacima nužan je jer ukazuju na kršenja koja se javljaju u tijelu.

Instinkti tijekom trudnoće

Tijekom trudnoće mačke ne gube seksualnu aktivnost. Bez obzira na razdoblje trudnoće, životinja može biti u toplini., Tipično, karakter postaje mirniji, jer nema želje da "idemo na mačke", ali na pozadini hormonalne prilagodbe za 20 ili 21 dan, mačka može pokazati seksualnu želju.

Slična pojava u veterinarskoj medicini ima poseban naziv – superfetation. Pojavljuje se u 10% ukupnog broja trudnoća. Zanimljivo je da ako se parenje dopusti da se dogodi, mačka će najvjerojatnije postati trudna po drugi put. U ovom slučaju, novi mačići će se razviti u skladu s normom, ali će trajati od 3 do 6 tjedana između rođenja.

Važno je zapamtiti da je "druga" potomka izložena riziku – tijekom isporuke, životinja može imati pobačaj.

U slučaju izbjegavanja sličnog problema, slijedi ponovljena isporuka od 21 do 42 dana. Traje trudnoću kod mačaka, kao i prva, prema svojstvima pasmine. Glavna stvar je da je potrebno kontrolirati vlasnika, tako da svi mačići iz dvoje broods imaju dovoljno bradavica i količina mlijeka je dovoljna za puni razvoj bebe.

Tečaj trudnoće

Razdoblje trudnoće počinju od trenutka oplodnje, pa od tog vremena mačka zahtijeva posebnu pažnju. Potrebno je izraditi poseban raspored i pratiti ga tijekom cijelog razdoblja. Podijeljen je u sljedeće podstavke:

 • 4-6 tjedna;
 • 7-9 tjedan:
 • Vrijeme prije rođenja.

U 4-6 tjedana trudnoće, mačka ima povećanje volumena trbuha, jer plod raste. Brzo pritiskanje na abdomenu je zabranjeno, jer može oštetiti amnionsku membranu koja će vjerojatno dovesti do pobačaja. Označeno zaokruživanje promatra se u 5. tjednu, Značajno povećanje javlja se u 6 tjedana, ako mačka nosi više od 2 mačića, jer se povećavaju i brzo rastu. Mlijeko se treba pojaviti u istom razdoblju.

U 7-9 tjedana mačka maternice je ispunjena tekućinom. Zato je i uz pomoć profesionalne palpacije teško odrediti koliko će se mačića roditi.

To će pomoći ultrazvučnom istraživanju hardvera. Trudnoća mačke je ključno i teško razdoblje za sve. Trudnoća u trajanju od 7-9 tjedana omogućuje da osjetite plodove, lagano dodirujući trbuh mačke (bez pritiska). Također se mačka počinje ponašati nemirno zbog potrebe traženja mjesta za naknadno rođenje. Vlasnik mora upoznati mačku s mjestom za porođaj i naknadnim smještajem mačića.

© shutterstock

Ovo je obično posebno dizajnirana kutija ili zatvoreno područje na malom uzvisini. Do 9. tjedna mačka se smiri, njegova se aktivnost ponovno smanjuje, Mliječne žlijezde i bradavice uvelike su uvećane, što ukazuje na početak rađanja. Postoje i bistre ili bijele pražnjenje u obliku sluzi. Ako ih nema, onda sve ide normalno i nema se čega brinuti. Normalno, u trudna mačka, trbuh počinje rasti usred procesa.

Vidi također: Koliko dugo mačka nosi mačiće?

3-4 dana prije početka rada mačka opet pokazuje aktivnost, karakter mu je blaga. Međutim, tjelesna temperatura životinje pada na 37 stupnjeva.Prema tome, ponašanje koje mačka pokazuje, reakcije tijela, ovisi o razdoblju trudnoće. Vizualne manifestacije koje se mogu promatrati također se postupno mijenjaju.

Kućni ljubimac može spavati do 18 sati dnevno, a onda se raspoloženje mijenja na aktivnu, razigranu i pozitivnu.

Vrlo je važno zapamtiti da ako životinja treba pažnju na sebe, tada je potrebna zaštita koju će dobiti u divljini od svog roditelja. Gestacijski period kućnih mačaka ne razlikuje se od uličnih – unaprijed zna kako će se izvršiti isporuka, bilo da će biti problematično ili brzo. Vlasnici moraju zapamtiti da se trudna mačka ne smije davati lijek bez dopuštenja veterinara.

Metode i metode skrbi

Briga za trudnu mačku je vrlo važno razdoblje koje zahtijeva pažnju i odgovornost od osobe. Trudne mačke zabranjeno je davati nove hrane kako bi se izbjegle alergije na hranu. Do spajanja slijedi:

 • Izvođenje dehelmintizacije;
 • Osigurajte da nema drugih bolesti.

Ako je trudnoća neočekivano došla za vlasnika, sve djelatnosti koje uključuju upotrebu lijekova trebaju biti dogovorene s veterinarom. Općenito, tijekom trudnoće mačka treba biti okružena skrbi.Ona treba odmor i poseban elektroenergetski sustav.

© shutterstock

U slučaju uporabe suhe hrane, kao glavni proizvod, morat ćete se posavjetovati sa specijalistom koji će uključiti u prehranu dodatnu hranu – izvore vitamina i korisne elemente u tragovima. Također je vrlo važno zapamtiti da je predoziranje opasno zbog razvoja nedostataka i deformacija kod mačića.

Najbolje od svega, ako je hranjenje trudne mačke napravljeno prema posebnoj shemi. Predlaže da tjedan dana prije rođenja bit će potrebno smanjiti količinu hrane koju životinja konzumira.

Ovo će osigurati jednostavan postupak za rođenje mačića, jer neće biti pretežak. Kako bi trudnoća i porod mačaka bili uspješni, morate ga zaštititi od svih opasnosti.

Vidi također: Je li moguće prati trudnu mačku?

Zabilježeno je da sedmog tjedna životinja počinje mijenjati gravitacijsku težinu tijela iz nepoznatih razloga, stoga je potrebno osigurati da se mačka ne pokušava penjati na visinu. Također, u posljednjim tjednima trudnoće, može biti teško održavati potrebnu higijenu, uključujući dostizanje do intimnih mjesta. Vlasnik bi trebao pomoći – obrišite vlažnom krpom sva područja problema. Dodatne njege:

 • Napravite ultrazvuk na 8-9 tjedana;
 • Pripremite mjesto za porođaj i naknadno pronalaženje mačića.

Studija će utvrditi približan datum isporuke.

Teškoće i problemi trudnoće kod mačaka

Vlasnik može suočiti s brojnim poteškoćama i problemima tijekom nošenja kućnih ljubimaca. Dakle, za britansku pasminu karakteriziraju promjene u ponašanju na gore. Utvrdite da je rana trudnoća vrlo teško za osobu koja nema posebnu edukaciju. Problemi u trudnoći mogu biti uzrokovani sljedećim čimbenicima – nezdravom prehranom, viškom ili manjkom, hipotermijom, pregrijavanjem, ozljedom.

Osim toga, trebali biste zaštititi svog ljubimca od infekcija – maternice i urinarnog trakta. Posebna pozornost na ovo treba biti prikazana usred ciklusa – 4-5 tjedna.

Ako postoji sumnja da je mačka imala pobačaj, trebali biste se odmah obratiti veterinarki, jer samo on može izvršiti potrebnu kiruršku intervenciju. Najbolje je odabrati mjesto gdje će se rođenje dogoditi.Budući da ovaj proces treba biti što udobniji za sve sudionike.

Dakle, nije teško otkriti koliko je dugo gestacija kod mačaka – u prosjeku 9 tjedana. Postoje razlike, ali su individualne za svaku životinju. Zato je važno ne samo voditi informacije dobivene iz različitih izvora, nego i konzultirati se sa stručnjakom, provesti inspekciju i izdavati preporuke o promatranju i skrbi.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: