🐈 Koliko dugo traje trudnoća mačka - broj dana

Trajanje trudnoće kod mačaka

Životni vijek kućnih mačaka je oko sedam puta kraći od onoga čovjeka, pa se svi glavni procesi vitalne aktivnosti odvijaju brže. Kada vlasnici primjećuju značajne promjene u ponašanju svog kućnog ljubimca, suočavaju se s mnogim pitanjima. Uključujući koliko dugo traje trudnoća kod mačaka? Svakako je teško odgovoriti, jer vrijeme ovisi o mnogim čimbenicima.

sadržaj

 • Opće podatke o trajanju trudnoće
 • Znakovi trudnoće
 • Pravila za brigu za trudnu mačku
 • Postupak rađanja mačaka
 • Pomozite mačiću tijekom poroda

Opće podatke o trajanju trudnoće

Prosječno trajanje trudnoće u mačaka je devet tjedana. Dopuštena su odstupanja od tjedan dana manje ili više. Ako generička aktivnost životinje nije počela 65. dana, već sedam dana ranije ili kasnije od roka, to se ne smatra patologijom.

Trajanje trudnoće kod mačaka može varirati ovisno o broju mačića koji se rodi i o uvjetima u kojima je žena u posljednjem mjesecu roka.

Dakle, ako je u stresnoj situaciji, moguće je da će rad kasnije postati, i to u ranijem roku.

© shutterstock

Opasnost je zastupljena i ranim, do 60 dana i kasnim porođajem, koja se dogodila nakon 70 dana. U prvom slučaju, novorođenčad je preslaba i nije prilagođena životu, drugi je slučaj opasan zbog razvoja patologija. Stoga, ako trudnoća mačaka traje dulje od standardnog razdoblja, a životinja se ne može riješiti, potrebno je zatražiti pomoć od veterinara.

Vidi također: Vitamini za trudne mačke

Pasmina ljubimca ne utječe na vrijeme trudnoće, tako da trudnoća britanske mačke traje jednako kao i bilo koja druga.

Znakovi trudnoće

Vlasnik može primijetiti prve znakove kada trudnoća mačaka traje 20 dana, a ne ranije. Iako u ovom razdoblju, budući mačići nisu veći od sjemena, njihova majka daje određene simptome. To uključuje:

 • Promjena ponašanja, Trajanje aktivnosti mačaka je smanjeno. Ona počiva više i manje se kreće. Istodobno se može držati ljudi, izbjegavati ih, a čak i neočekivano naletjeti na napad. U drugom mjesecu trudnoće, ona ima instinkt gnjezdanja, koji se izražava u potrazi za tamnim uglovima, gdje se možete sakriti.Anksioznost žene traje dulje.
 • Reakcija na hranu, Ranije voljena hrana često ostaje u napajanju netaknuta. Kada je razdoblje trudnoće mačke manje od mjesec dana, često se suzava čak i ono što je pojelo.
 • Fiziološke promjene, U početnoj fazi, oni se pojavljuju u hrapavosti i crvenila bradavica, u kasnijoj fazi – povećanje abdomen.

Ako se slični znakovi pojavljuju u ne-vezanoj ženi, veterinari govore o lažnoj trudnoći. Razlog pojavljivanja patologije jaka je majčinska instinkta, koja se očituje u pozadini stresnih situacija, nasljednosti i osobina karaktera. Često, takva trudnoća kod mačaka traje dva mjeseca i završava imitacijom porođaja.

U tom slučaju, pomažite životinji samo u veterinarskoj ordinaciji. Za liječenje, standardno propisane inhibitore prolaktina i lijekova za smanjivanje trajanja simptoma.

© shutterstock

Pravila za brigu za trudnu mačku

Nakon što je vlasnik utvrdio da njegov ljubimac nosi mačiće, potrebno je napraviti neke prilagodbe u razdoblju trajanja procesa. Dok mačka trudnoća traje, nije preporučljivo hraniti ga suhom hranom., Dijeta treba nadopuniti mliječnim proizvodima bogatim kalcijem. U drugoj polovici razdoblja, broj porcija i njihov volumen moraju se povećati, i do kraja prijenos životinja na četiri obroka dnevno.

Koncepti sigurnog utočišta za rođenje vlasnika i mačke sigurno se ne podudaraju. Stoga, budući da istječe trudnoća, potrebno je voditi brigu o mjestu postupka sve dok ga životinja ne izabere samostalno.

Briga za trudnu životinju donosi radost objema stranama, mačka mora stvoriti ugodno okruženje.

Za to se uklapa prostrana kutija u kojoj se ne samo lako može uklopiti, već i mačići. Najbolja opcija je "kuća" s uklonivim vrhom i ulaz koji se podiže iznad površine poda na udaljenosti od najmanje 15 cm. Posebne pelene i prirodna tkanina izvrsni su za posteljinu.

Vidi također: Je li moguće prati trudnu mačku?

Prije porođaja, mačka se treba koristiti i smiriti.stoga je potrebno povremeno staviti na novo mjesto. Ako kategorizirano odbije biti tamo, možda biste trebali razmisliti o promjeni položaja kuće.

Postupak rađanja mačaka

Možete saznati da će trudnoća uskoro prestati s nekoliko znakova:

 • mačka odbija jesti;
 • postaje nemiran i ne spava dobro;
 • temperatura tijela blago se smanjuje.

Ako samostalno nije moguće odrediti trajanje trudnoće, potrebno je kontaktirati veterinara s ovim pitanjem.

© shutterstock

Ispuštanje prljave crvenkaste vode ukazuje na to da će se mačka riješiti unutar sljedećih 4-6 sati. Kada se otkrije ovaj simptom, kućni ljubimac treba staviti na pripremljeno mjesto i pričekati početak kontrakcija. Da biste je ublažili, možete joj lagano udariti., Ako se trajanje izgleda prvog mačića poveća tijekom određenog vremena, nužno je potražiti pomoć stručnjaka.

Prosječno trajanje između izgleda mačića je od 10 do 15 minuta do dva sata.

Nakon završetka svake generičke aktivnosti snaga majke mora se podupirati toplim mlijekom. U većini slučajeva mačka samostalno rađa. Ona lomlja pupčanu cjevčicu zubima, jede placentni film i diže dijete od iscrpljenosti.

Pomozite mačiću tijekom poroda

Prva pomoć koju domaćin može pružiti svojoj mačkoj je da je smiri sa tihim razgovorom.Kako biste smanjili trajanje kontrakcija, potrebno je nježno lagano pritisnite, milujući ženu na leđima i abdomenu.

Ako se mačić ne može izvući iz utrobe sama, mora ga se povući na šape ili nabore kože na tijelu, s leđa na stranu. Istodobno, ravnina za ekstrakciju treba biti vodoravna, ali ne i okomita, što može dovesti do puknuća mekih tkiva.

© shutterstock

Strogo je zabranjeno uklanjanje djeteta za vrat, jer ovo dovodi do lomljenja cervikalnih kralješaka. Tijekom postupka, mačka mora biti lagano poduprta pod trbuhu.

Vidi također: Kratite trudnoću u mačaka

Dok traje proces porođaja, ne smije se dopustiti da se pomiče. Istodobno je potrebno pratiti takve trenutke:

 • Je li rađanje mačića završilo s izlučivanjem posteljice? Događa se da školjka ostaje u rođendanskom kanalu žene koja radi i, ako nije uklonjena u vremenu, može gnojiti i dovesti do unutarnjih upala.
 • Je li beba "pakirana" u mjehuru rođenja. Najčešće se mačka razbija i dobiva dijete u svijet. Ali ako se to ne dogodi, potrebno je intervenirati i ukloniti film.Zatim obrišite nos novorođenčeta iz tekućine koja može ući u pluća.
 • Je li mačić imao vremena da primi prvi dah prije uklanjanja amnionske tekućine iz mjehura. Ova situacija može dovesti do punjenja pluća tekućinom, tako da dijete treba lagano potresati, držeći glavu objema rukama.
 • Ima li mačak znakove života? Novorođenčad bi trebala biti aktivna, disati bez otežanja, a jezik bi trebao imati svijetlu ružičastu boju. Nedostatak simptoma ukazuje na nedostatak kisika u plućima. Kako bi se uklonili prekršaji, beba se mora držati naglavce.

Zdravi novorođenčad mačića šalje signale o svom nastupu na svijet sječivom, što se jedva može čuti.

Obično, mačke su trudne bez komplikacija, a domaćin može lako pomoći pri porodu. Ali ako ženka odbija jesti, njezina temperatura raste ili izlazi iz maternice s neugodnim mirisom, obratite se veterinaru. Njegova intervencija je također potrebna ako životinja ima pobačaj.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: