🐈 Najpopularnije pasmine mačaka u svijetu i Rusiji: popis s fotografijama i imenima

Top 15 najpopularnijih pasmina mačaka u svijetu

Stručnjaci prepoznaju više od 100 različitih pasmina mačaka. Udruga ljubiteljica mačaka (CFA), na temelju podataka o broju registriranih pasmina kućnih ljubimaca, čini popis najpopularnijih pasmina mačaka, u kojima postoje životinje koje se uzgajaju ne samo u inozemstvu, već iu Rusiji, kao i aboridžinskih pedigreed mačaka.

Ruski plava, burmanska, norveška šuma, Devon Rex, sijamski, orijentalni, Sfinga, Abisinija, Škotski fold, američka kratka, Britanski, Ragdoll, Maine Coon, Perzijski, Exot su najpopularniji kod stranih i ruskih uzgajivača.

 • 1. Ruski plavi
 • 2. burmanski
 • 3. Norveška šuma
 • 4. Devon Rex
 • 5. Sijamski
 • 6. orijentalni
 • 7. Sfinga
 • 8. Abessinski
 • 9. Škotski fold
 • 10. Američka kratkodlaka
 • 11. Britanski
 • 12. Ragdoll
 • 13. Maine Coon
 • 14. Perzijski
 • 15. Egzotična kratka kosa
 • Pokaži sve

1 Rusko plavo

Pasmina je aboridžinska, koju su arkanđelovi mornari uveli u Velikoj Britaniji u 19. stoljeću. Danas su ove mačke popularne ne samo u svojoj povijesnoj domovini, nego iu Sjedinjenim Američkim Državama, Europi.

Opis ove pasmine je kako slijedi:

 • dugački mišićni udovi s zaobljenim nogama;
 • izdužene njuške;
 • velike oči u obliku badema oslikane smaragdnim nijansama;
 • velike uši;
 • kratka vuna s svilenkastim podslojevima.

Za predstavnike ove pasmine dopuštena je samo plava boja. Unatoč činjenici da ruska plava mačka ima prilično tešku kostur, gotovo se tiho pomiče. Priroda mačaka impresivna. Kao domaćin sami odabiru jednu od svojih članova obitelji, ali su prijateljski s ostalim članovima kućanstva.

PreporučeniIzvorne i neobične pasmine mačaka – opis, izgled, karakter

2Birmanskaya

Burmanska mačka, ili sveta burma, popularna je u inozemstvu. U Rusiji ova pasmina nije tako česta. Ove polu-dugokose mačke privlače uzgajivače svojim neobičnim izgledom. Značajka ovih kućnih ljubimaca je njihova šiljasta boja, koju karakterizira prisutnost snježnih "rukavica" na svojim šapama.

Sveta Burma je također popularna zbog svog prijateljskog karaktera.Neosnovana agresija i osveta su im stranci. Ovi kućni ljubimci tretiraju sve članove obitelji jednako dobro i mirno reagiraju na strance. Dovoljno je voditi brigu o njihovoj dugoj kosi, jer ne prolazi kroz prostirke.

PreporučeniNajpopularnije pasmine mačaka bez repa ili s kratkim repom

3Norvanska šuma

Pasmina je popularna u Europi, a posebno u svojoj domovini, u Norveškoj. Norveške šumske mačke još nisu uobičajene u Rusiji i SAD-u. Ove polu-dugačke kućne ljubimce su aboridžinska pasmina. Njihova osebujna značajka je gusta ogrlica za krzno koje krasi vrat. Među ostalim pasminama, razlikuju ih se malo istaknuti uši, poput risa.

Unatoč činjenici da su ove mačke dosta velike, u težini dosežu oko 5-7 kg.

Norveške šume razlikuju se od iznimnog uma. Oni se zajedno s kućanstvima, uključujući i malu djecu, i zajedno s drugim kućnim ljubimcima.

PreporučeniNajrjeđi pasmina mačaka u svijetu – opis, karakter, cijena

4Devon Rex

Devon Rex je jedna od najmlađih pasmina mačaka popularnih u europskim zemljama i Sjedinjenim Državama. Oni se ističu zbog izvanrednog izgleda.Imaju prilično gustu konstituciju, tanke udove i kratku kovrčavu kosu. Često, vibriti su valoviti. Poklopac vune može se obojiti u bilo kojoj sjeni.

Nestašan i okretan Devon Rex brzo postaje povezan s vlasnikom i voli provoditi vrijeme s njim. Ove mačke pate od usamljenosti i odvojenosti od vlasnika. S drugim kućnim ljubimcima brzo pronađu zajednički jezik, vole igrati s djecom.

5Siamskaya

Ova pasmina dobila je ime u čast grada Siam (suvremeni Tajland), koja je njegova povijesna domovina. Ove drevne pasmine kućni ljubimci jednako su popularni iu Rusiji i inozemstvu. Mačke s visokim udovima, graciozan tjelesni oblik i plave oči u obliku badema imaju kratki kaput boja u boji.

Sijamske mačke su ustrajne i društvene. Vole biti u središtu pozornosti i provoditi vrijeme s članovima obitelji. Kućni ljubimci se brzo naviknu na nove uvjete i svim članovima obitelji. Oprezni su strancima, ali nikada ne pokazuju neopravdanu agresiju.

6Orientalnaya

Te su mačke aktivno sudjelovale u uzgoju u SAD-u, gdje su i danas popularne. Ova pasmina je dobivena slučajno.Uzgajivači su planirali obnoviti broj siamskih mačaka, koji su se nakon Drugog svjetskog rata znatno smanjili i prešli s drugim kućnim ljubimcima. U jednoj od legla i mačića pojavio se s velikim ušima i čvrste boje kaputa, koji se dodjeljuju u zasebnoj pasmini.

Vizualno orijentalci izgledaju kao sijamske mačke. Imaju isti dugi, graciozni oblik, oči u obliku badema i kratki kaput vune. Njihova je prepoznatljiva osobina raznolikih boja, pa su postali popularni među uzgajivačima.

7Sfinks

Mačke su osvojile ljubav ne samo europskih, već i ruskih uzgajivača, koji su uzgajali zasebnu vrstu ove pasmine, zvane Peterbald. Don Sphynx je popularan u Rusiji, a kanadski je najčešći u inozemstvu.

Ove mačke bez dlake su srednje veličine. Imaju kožu s naborima, vrlo topla na dodir. Imaju velike uši, izražajne zaobljene oči i izduženi komad sličan bičima.

Karakter Sfinks je poslušan. Vole komunicirati s vlasnikom, igrati se s djecom. Kućni ljubimci su pametni, a po želji se mogu naučiti raznim timovima.

8 Abessinija

Ovi kućni ljubimci imaju dugo tijelo, glavu u obliku klinova i velike uši.Njihova osobitost je kratka vuna neobične boje. Bez obzira na boju kaputa, na njemu se otkucava, što je prisutnost tamnih područja na vrhovima vlasi.

Abisini su značajni za njihovu pokretljivost i razigranost. Vrlo su nježne i šarmantne. Kućanstvo je brzo povezano i vole provoditi vrijeme s njima. Sviđaju se igrati s drugim kućnim ljubimcima, ne pokazuju nerazumnu agresivnost prema strancima.

9Skottish Fold

Skočni lukovi su popularni iu Rusiji i inozemstvu. To su srednje velike mačke s kratkim udovima, okrugle oči i malu crtu. Njihova glavna značajka su uši, zakrivljene naprijed i dolje. Njihov kaput je kratak i dug, a boje se mogu mijenjati.

Lop-eared škotski mačaka su zapaženi zbog njihove znatiželje, pronicljivosti i predanosti vlasnicima. Mačke umjereno zaigrane i neagresivne. Jednako se dobro slažu sa svim kućnim ljubimcima.

10American Shorthair

Američke kratkodlake mačke posebno su popularne u svojoj domovini. Slika pokazuje očitu sličnost ove rodoslovne životinje s mačjim mačkama, a beskrupulozni uzgajivači često koriste ovu sličnost.

Američke mačke imaju mišićnu tjelesnu masu, veliku glavu s razvijenim obraza. Dlaka je gusta i kratka. Boja kaputa može biti drugačija.

Predstavnici ove pasmine su idealni za držanje u velikim obiteljima, jer vole igrati s djecom i prijateljski su s drugim kućnim ljubimcima.

11Britanskaya

Ove kratke kose mačke osvojile su ljubav uzgajivača u Rusiji i Europi. Imaju snažnu tjelesnu građu, široku prsa, kratku kosu i velike okrugle oči. Boja je drugačija.

Ovi se kućni ljubimci odlikuju neovisnim karakterom i izvanrednim umom. Oni jednostavno podnose samoću, ne vole sjediti u rukama njihovih vlasnika i strpljivo postupati prema djeci. U tom slučaju vlasnik mačke brzo postaje povezan i radije provodi vrijeme u društvu ljudi.

12Regdoll

Mačke ove pasmine jedna su od najvećih pasmina, popularne u SAD-u i nekim europskim zemljama. Mačji kućni ljubimci imaju jake kosti, dugu debelu kosu i duboke oči, obojane u bogatu plavu boju.

Njihova je prepoznatljiva osobina da ne padaju na noge kada padaju.Zbog toga su ih nazvali ragdoll (ragdoll), što znači "krpena lutka".

Kućni ljubimci ove pasmine su suzdržani i uravnoteženi. Oni su umjereno aktivni i radije provode većinu svog vremena u društvu domaćina. Dobro se slažu s drugim životinjama koje žive s njima pod istim krovom i smirujući malu djecu.

13Mane Coon

Ovo je još jedna popularna u svijetu i jedna od najvećih mačjih pasmina. U težini, ovi kućni ljubimci dosežu oko 9 kg. Njihova tijela su mišićav, glave masivne, dlaka je duga, a uši su velike, s napetima na vrhovima.

Unatoč zastrašujućem izgledu, Maine Coons su vrlo prijateljski i ljubazni kućni ljubimci. U ovom slučaju mačke ne zahtijevaju veću pažnju i strpljivo čekaju da vlasnik želi komunicirati s njima. S drugim životinjama u kući, brzo pronađu zajednički jezik i dolaze zajedno s malom djecom.

14Persidskaya

Prije nekoliko godina, ovi kućni ljubimci smatraju se najpopularnijim pasmina mačaka na svijetu, ali danas su drugi na ovom popisu. Perzijske mačke imaju masivnu glavu, velike oči, male uši i nagnuti nos. Njihov kaput je dug, zahtijevao je posebnu brigu.

Perzijske mačke su uravnotežene i mirne. Ne vole aktivne igre i većinu svog vremena provode na kauču. Predstavnici ove pasmine strpljivo se bave malom djecom, ne pokazuju nerazumnu agresiju.

15Exotic Shorthair

Pasmina je najpopularnija na svijetu. Uzgajivači su ga uzgojili zbog križanja kućnih ljubimaca perzijske i američke pasmine. Vizualno, egzotičari izgledaju kao Perzijanci, ali njihov kaput je kratak i jednostavan za čišćenje.

Takve mačke posebno su popularne u Japanu. Imaju poslušan, prijateljski karakter. Ovi blagi kućni ljubimci vole komunicirati s kućanstvima, brzo se naviknuti na nove uvjete.

Prikladni su za držanje u velikim obiteljima iu domovima samohranih starijih osoba.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: