🐈 Tjedna trudnoća mačka - razvoj fetusa, fotografija

Tjedna trudnoća mačka

1

Trudnoća je važna faza u životu vašeg ljubimca. Tijekom tog razdoblja, njezino se ponašanje dramatično mijenja, tijelo također prolazi kroz mnoge deformacije. Kako bi proces završio s uspješnim rođenjem, vlasnik mora znati kako se mačka dobiva trudnoće tjednima.

sadržaj

 • Mačke za pubertetu
 • Početak trudnoće
 • Sredina trudnoća
 • Kasni rok trudnoće
 • Preporuke za njegu trudne mačke
 • Jedući trudnu mačku

Trudnoća je važna faza u životu vašeg ljubimca. Tijekom tog razdoblja, njezino se ponašanje dramatično mijenja, tijelo također prolazi kroz mnoge deformacije. Kako bi proces završio s uspješnim rođenjem, vlasnik mora znati kako se mačka dobiva trudnoće tjednima.

Mačke za pubertetu

U većini slučajeva, vlasnik uči da je mačka spremna za trudnoću kada se navrši sedam do devet mjeseci. Točno vrijeme prve topline ovisi o mnogim čimbenicima, kao što su nasljeđe, životni uvjeti i osobine. Na primjer, u velikoj životinji, pubertet će se vjerojatno pojaviti najranije godinu i pol.Pasmina nije važna, tako da britanska mačka može zatrudnjeti istodobno s ostalim predstavnicima mačke.

Tok je karakteriziran karakterističnim znakovima. Mačka počinje bunuti bez razloga, ili polako hoda po kući, voli je više i kolebljivo plaintively.

Istovremeno se dragovoljno protrlja raznim predmetima, au nekim slučajevima označava i područje. Unatoč sazrijevanju vrtića, većina stručnjaka savjetuje parenje najranije godinu dana. Rana trudnoća često dovodi do teškog ponašanja fetusa, nakon čega slijedi fatalna isporuka.

© shutterstock

Na pitanje koliko dugo traje trudnoća kod mačaka, odgovor je prosječno devet tjedana. No, zbog utjecaja nekih čimbenika, razdoblje može varirati za tjedan dana u većem ili manjem smjeru. S velikim odstupanjima govorimo o patologijama trudnoće.koji se eliminiraju samo u veterinarskom uredu.

Početak trudnoće

Seksualne karakteristike mačaka su da se mogu parirati samo tijekom estrusa. Kod kuće, ova razdoblja se promatraju jednom u 15 – 25 dana i traju oko tjedan dana.Prisutnost trudnoće može se naći unutar tri tjedna nakon parenja. No, treba napomenuti da to ne prestaje uvijek plodonosno.

Vidi također: Metode za određivanje trajanja mačaka trudnoće

Na početku trudnoće, oplođena jaja u količini od 3 do 7 komada napreduju u maternicu, gdje su pričvršćene na zid. Nakon određenog vremena, prvog tjedna, stvara se placenta, koja služi kao dirigent kisika i hranjivih tvari između fetusa i majke.

U ovom trenutku žena postaje nešto manje aktivna i zamišljena. Ona jede manje i spava više nego obično.

U trećem i četvrtom tjednu trudnoće, mačka počinje pokazivati ​​svoju zanimljivu poziciju sa sljedećim značajkama:

 • Promjene u instinktima ponašanja. Životinja zahtijeva veću pažnju i privrženost, dugo se zamrzava u jednoj poziciji ili obrnuto žuri po sobi. Neke mačke postaju pretjerano agresivne i percipiraju bilo koju gestu kao prijetnju.
 • Fiziološke promjene. U rijetkim slučajevima, u trećem tjednu trudnoće, mačke osjećaju povraćanje nakon jutarnjeg obroka. Ali obično ova značajka prolazi nezapaženo, jer brzo prolazi.
 • Ostali znakovi.Od tjedna do tjedna mačka će dobiti tjelesnu težinu zbog povećanja veličine trbuha. No, u početnoj fazi, najočitiji simptom trudnoće je oticanje bradavica koje postaju ružičaste.

© shutterstock

Sredina trudnoća

Polazeći od trećeg tjedna, prisutnost mačića dijagnosticira veterinar na pregledu palpacijom trbušne šupljine. Ali već četvrti – peti rastući plod lako se može detektirati čak i uz lagani pritisak. Bez nepotrebne potrebe, bolje je ne izvoditi takve manipulacije, jer bezobzirni pokreti mogu uzrokovati ozljede placente i čak i spontanog pobačaja.

U petom tjednu trudnoće plodovi se povećavaju na šest centimetara, pokazuju karakteristične znakove mačje.

No, zbog činjenice da je maternica ispunjena tekućinom, već je nemoguće ugušiti ih. Ponašanje mačke opet se mijenja. Ona počinje apsorbirati hranu u većim količinama.

Vidi također: Vitamini za trudne mačke

Od šestog tjedna trudnoće, promjene su jasno vidljive zbog zaobljenog trbuha, koji ima oblik kruške. Ali kada nosite dva ili tri mačića, ta se značajka neće pojaviti sve do samog rođenja.

Kasni rok trudnoće

Do sedmog tjedna trudnoća nastavlja do završne faze. U tom razdoblju plodovi se konačno formiraju, imaju punu karakteristiku vune i drugih vrsta. Oni se aktivno kreću, ponekad postaju uzrok zabrinutosti majci.

Približavanje porođaja može se prepoznati po sljedećim simptomima:

 • mačka postaje manje privlačna i neaktivna;
 • njegove mliječne žlijezde rastu još više, kolostrum se oslobađa od njih;
 • bjelkasti iscjedak može se pojaviti iz maternice.

Ona se manifestira i gnijezdi instinkt, zahvaljujući kojoj ženka prolazi kroz kutove, tražeći mjesto za isporuku.

© shutterstock

Ako se procjenjuje da je zadnji tjedan trudnoće stigao, mačka postaje najtužnija, a temperatura joj pada na 37 stupnjeva, sigurno možemo reći da će se za tri ili četiri dana osloboditi tereta.

U ovom trenutku neće biti suvišno provesti ultrazvučni pregled trbuha kako bi se odredio broj i veličina mačića, kao i moguće patologije. To je osobito važno za vrijeme prvog rođenja.

Preporuke za njegu trudne mačke

Tragiranje razvoja fetusa u trudnoj mački tjednima, valja imati na umu da ne treba posebna briga.No, za ugodniji proces, još uvijek je potrebno pridržavati se nekih pravila:

 • Da se mačka ne bude izložila promjenama temperature, da se ne ozlijedi i da nije u kontaktu sa bolesnim životinjama, trudnoća bi se, ako je moguće, trebala održati kod kuće.
 • Ako u kući postoje druge životinje, uključujući i mačke, trudna bi se žena trebala preseliti prije isporuke.
 • Da biste spriječili unakrsno uparivanje, seksualni kontakt između trudnice i mačke ne smije biti dopušten.
 • Iz sigurnosnih razloga, bolje je da majke i bebe ne dopuste da se penne na visoke objekte odakle možete pasti.
 • Sve redovite veterinarske procedure (cijepljenje, čišćenje crva) treba odgoditi do postporođajnog razdoblja, kada je mačka dovoljno snažna.
 • Nemojte koristiti kemijski aktivne tvari u blizini trudnice.
 • Promatrati stanje trudnice i oštrog pogoršanja zdravlja, pribjegavajte sebi pomoći veterinara.
 • Kako bi mačka bila čista tijekom posljednjih tjedana trudnoće, potrebno ga je isprati toplom vodom, posebno pažljivo zadržavajući na trbuhu i bradavicama.

Jedući trudnu mačku

Hranidba mačke koja nosi mačiće treba prilagoditi u skladu s preporukama veterinara. Ako je prethodno bila hranjena isključivo na posebnoj mačjoj hrani, ona mora biti prebačena u konzerviranu hranu za trudnice isti brand. Sadrži sve korisne tvari za buduće majke, tako da nije potrebno davati dodatke vitaminima zasebno.

Ali ako mačka ima simptome avitaminoze – oštro pogoršanje apetita, kidanje, gubitak kose, trebate se posavjetovati s veterinarkom za uvođenje u prehranu posebnih vitamina i minerala. Isto vrijedi i za mačke koje jedu ljudsku hranu.

© shutterstock

Stručnjaci često propisuju folnu kiselinu koja smanjuje rizik od razvoja abnormalnosti fetusa.

Također, neće biti suvišno obogatiti jelovnik prirodnim izvorima kalcija – svježeg sira, mlijeka, ali umjereno.

U posljednjim tjednima trudnoće, veličina porcija mora biti povećana za polovicu od izvornika. Ali ne biste trebali overfeed, jer pretilost je puna komplikacija tijekom isporuke.

Ako slijedite sve preporuke, nošenje mačića prolazi bez komplikacija i završava uspješnim porođajem.Ali ako je trudnoća mačke odgodila više od tjedan dana, posjet veterinara ne bi trebao biti odgođen. U ovom važnom pitanju je sužavanje s komplikacijama i razvojem patoloških stanja.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: