🐈 Kada vaša mačka treba taurin: gdje sadrži i nadopunjuje

Taurin za mačke

Taurin je aminokiselina koja sadrži sumpor, prisutna u žuči i drugim tkivima živih organizama. Taurin za mačke neophodan je element, bez kojeg životinja ne može živjeti i potpuno se razvijati. U većini sisavaca, taurin se sintetizira u tijelu – priroda nije davala mačkama ovu priliku. Njihovo je tijelo u vitalnoj potrebi taurina, ali ne zna kako je "proizvesti".

Zašto je priroda tako rasprostranjena, kakva je važnost taurina za mačke, gdje ga uzimaju u divljini i kod kuće – ovo i druga pitanja će biti odgovorena u ovom članku.

Zašto trebate taurine za mačke

Ljudi su naučili o prednostima taurina ne tako davno – u tridesetim godinama 19. stoljeća, kada su njemački znanstvenici izolirali ovu komponentu od goveđe žuči. Kad se pojavila prva suha gotova hrana, a dogodilo se 1860., vlasnici mačaka zazvučali su alarm. Obiteljski kućni ljubimci izgubili su pogled, patili od srčanih patologija i izgledali su loše. Zatim se ispostavilo da mačke nemaju dovoljno taurina.

Ova aminokiselina je jedan od izvora energije, tvar koja je neophodna za izgradnju proteina. Najviša koncentracija aminokiseline pronađena u mrežnici mačjih očiju – predatorova vizija prvenstveno pati od njenestašica.

Kardiovaskularni sustav također ne može normalno funkcionirati bez ove supstance. Tjelesne obrane su oslabljene, reproduktivna funkcija potkopana, pogoršava se aktivnost središnjeg živčanog sustava.

Što uzrokuje manjak taurina

Kisela kiselina koja sadrži sumpor je odgovorna za mnoge procese u mačjem tijelu.

Nedostatak taurina dovodi do sljedećih negativnih učinaka:

 1. Retina degenerira, stanice degeneriraju, mačka slijepa.
 2. Srčani mišić slabi, razvija se proširena kardiomiopatija. Mogući letalni ishod.
 3. Probava je oštećena zbog nedostatka taurina u žučnim solima.
 4. Trudne mačke imaju problema s podlogom potomstva, abnormalnim razvojem fetusa, pobačajima i nedodirljivim potomstvom.
 5. Kod mačića postoji kašnjenje u razvoju i rastu, poremećaji u radu srca i sljepilo.
 6. Opći imunitet mačke se smanjuje.
 7. Djelovanje središnjeg živčanog sustava je pogoršano.

Važno!

S pravodobnim otkrivanjem nedostatka aminokiselina, ti se patološki uvjeti liječe uvođenjem dodataka prehrani s taurinom u prehranu.

Simptomi nedostatka taurina

Znakovi kojima možete odrediti da vaš ljubimac nema taurina:

 • slabo orijentiran u svemiru, naleti na komade namještaja;
 • ponaša se oprezan, uplašen od najmanjih buke;
 • ne može izračunati udaljenost pri skakanju;
 • česti pobačaji, mrtvorođeni potomci, kongenitalne deformacije fetusa;
 • kratkoća daha, poteškoće s disanjem;
 • probavne smetnje, nadutost, labav stolice;
 • loše stanje kože, kose i zuba;
 • apatija;
 • problemi s apetitom, anoreksija.

Važno!

Simptomi nedostatka taurin se ne pojavljuju odmah, može potrajati godinama prije nego što vlasnici primijetiti taj problem.

Što uzrokuje predoziranje

Tijelo mačke ne može pohraniti taurin za buduću uporabu pa stoga treba stalno primati tu tvar s hranom. Predoziranje je fenomen iznimno rijedak, jer je višak tvari izlučen tijelom. Najčešće se javljaju nuspojave kod životinja s individualnom netolerancijom na aminokiseline.

Znakovi predoziranja:

 • osip kože;
 • povraćanje;
 • labave stolice;
 • urtikarija.

Gdje je taurin

Taurin aminokiselina se nalazi u mesu miševa, štakora i drugih glodavaca – to je osnova prehrane za obitelj mačaka u divljini.

Jedan miš srednje veličine daje dnevnu količinu tvari za odraslu domaću mačku – sadrži 100 mg taurina.Zato je, tijekom evolucije, priroda uklonila beskorisnu funkciju taurina iz tijela mačjeg.

Taurin u prirodnoj hrani

Mačke koje nemaju sposobnost uhvatiti miševe, dobili potrebnu supstancu od drugih vrsta mesa.

Većina aminokiselina u crvenom mesu i ribi i nekim nusproizvodima: pileća srca i jetra, jetra od govedine.

Turska – lider u sadržaju aminokiselina među mesom.

Sirova tuna – vodeća među ribama.

Osim toga, u svježem plodovima mora se nalazi dovoljno velika količina taurina: oštrige, lignje, školjke. Svi ostali proizvodi životinjskog podrijetla sadrže malu količinu taurina.

Važno!

Maksimalna količina esencijalnih aminokiselina pronađenih u sirovoj hrani. Tijekom toplinske obrade proizvoda, njihovo smrzavanje i naknadno odleđivanje, kao i fine mljevenje, taurin je uništen.

Taurin u gotovoj hrani

Moderni proizvođači hrane za kućne ljubimce tvrde da je taurin za mačke vitalan element. Svi brendovi premium klase i gore sadrže ovu važnu aminokiselinu.

U hrani klase gospodarstva, taurin nije uvijek prisutan. Prije kupnje potrebno je pažljivo proučiti sastav hrane navedene na pakiranju. Tako možete osigurati da vaš ljubimac dobije potrebnu tvar.

Pogledajte ocjenu mačje hrane.

Ako u hrani nema taurina, ili hranite kućnog ljubimca prirodnom hranom, dodajte taurinske dodatke prehrani mačke.

Važno!

Preporučeni sadržaj aminokiselina: suha hrana – 0,1% (1000 mg po 1 kg), mokro -0,2% (2000 mg po 1 kg).

Vrhunski dodatci taurinima

Veterinarski ljekarne i trgovine za kućne ljubimce nude širok izbor delicija, vitamina i dodataka prehrani s ovom aminokiselinom.

Proizvođači ih proizvode u obliku tableta, pasta, utvrđenih otopina, tretira u obliku srca i ribe, dražeja, pudera i krekera.

glasi: Najbolji vitamini za mačke.

Vrsta aditiva i njegova doza treba preporučiti od strane veterinara, ovisno o dobi, fiziološkom stanju i zdravlju kućnog ljubimca. Proučili smo ponude trgovina za kućne ljubimce i veterinarske ljekarne i napravili popis najboljih dodataka s taurinom aminokiselina:

 1. Beaphar Top 10 – multivitamski kompleks s taurinom. Obrazac za otpuštanje – pilule.Sastojci: kalcij, fosfor, magnezij, mangan, jod, kalij, natrij, vitamini B1, B2, B6, B12, pantotenska kiselina, nikotinamid, biotin, L-karnitin. Sadržaj taurina je 1150 mg / kg.
 2. Omega NEO – tablete za odrasle mačke s biotinom i taurinom. Sadrži sve potrebne sastojke u tragovima i vitamine, Omega-3, kvasac, orlean ekstrakt stabala.
 3. Canina Taurin je utvrđeni prašak za nadopunu suhe i vlažne hrane. Ima protein sastav, sadrži kvasac i taurin.
 4. GimPet Taurine Paste – tjestenina s kvascem, vitaminima i taurinom. Sastojci: vitamini A, D, E. Sadržaj taurina – 6000 mg.
 5. Ceva je multivitaminska terapija s biotinom i taurinom. Obrazac za otpuštanje – pilule.
 6. GimCat Nutri džepovi Taurine-Beauty Mix – vitamini krekeri. Oslobađanje oblika – proteinski jastučići s punjenjem. Sadržaj taurina – 750 mg.
 7. GimPet Schnurries – taurinska srca. Tretira se na osnovi lososa s vitaminima. Sadržaj taurina je 2000 mg / kg.
 8. Japan Premium Pet Matatabi, Taurine Power – prašak s imunomodulacijskim učinkom. Sastojci: taurin, 100% pročišćeni matatabi.
 9. Taufon – kapi za oči s taurinom. Prodana je u običnoj ljekarni. Dopuštena uporaba za mačke. Ekvivalent proračuna droga Taufon-Taurine kapi kapi.
 10. Gimpet Topinis – Taurin miševi. Tretira se s vitaminima A, B, D, E, C i aminokiselinom taurinom. Dostupan u raznim okusima: riba, sir, mlijeko.

Recenzije vlasnika i veterinara

Timur: "Prije no što sam uzela mačku iz skloništa, puno sam pročitao o ispravnom hranjenju i brigu za životinje. Mačka je pronađena na ulici vrlo gladna. Tada sam saznao kakvu štetu uzrokuje da taurinski nedostatak uzrokuje mačka. Kota, planirala sam se držati kod kuće u gradskom stanu, gdje je malo šanse uhvatiti miša za večeru. Veterinar mi je savjetovao da odmah kupim hranu "holističke" klase, koja već ima sve potrebne vitamine i minerale. Odabrao sam poznati brand Acana – kanadski proizvođač dodaje taurine svim proizvodima. Moja mačka brzo je postala jača, postala je puna, postala je vesela i aktivna ".

Regina: "Uzeli smo oglas za mačiće. Prethodni su se vlasnici preselili i priključili životinju. Kad smo je pokazali veterinaru, pokazalo se da životinja ima problema s očima. Veterinar je sugerirao da je životinja duže vrijeme bila hranjena jeftinom hranom. Za vraćanje zdravlja mačke, bili smo propisani Beaphar Top 10 vitamina s taurinom. Dane su svakodnevno u doziranju navedenoj u uputama. Nakon vitamina, pokupili smo našu prekrasnu kvalitetnu hranu. "

Svetlana V., veterinar: "Klijenti naše klinike često pitaju:" Kako dati taurina mačkama? Da li sve životinje trebaju ovu aminokiselinu? "Odgovor na ovo pitanje ovisi o vrsti hrane koju vlasnici daju svojim kućnim ljubimcima. Ako je životinja na prirodnom hranjenju, onda se utvrđeni dodatak s taurinima mora nalaziti u prehrani. Ako se hrani visokokvalitetnom industrijskom hranom (premium, super premium, holistički), tada nisu potrebni dodatni aditivi. Feedovi klase gospodarstva imaju jednu plus – nisku cijenu. Ne zadovoljavaju potrebe mačkoga tijela. "

video

izvori:

//vcahospitals.com/know-your-pet/taurine-in-cats
//pets.thenest.com/taurine-sources-cats-6642.html

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: