🐈 6 simptoma parazita kod mačaka i metode liječenja

Sve o parazitima u mačkama

Poput svih živih bića na zemlji, mačke su podložne raznim bolestima. Feline bolest često se javlja kao posljedica patogenih virusa, domaćih ozljeda ili parazitskih mikroorganizama. Parazite kod mačaka mogu biti ozbiljna opasnost, kako za ljubimca, tako i za ljude oko sebe.

sadržaj

 • Pročitajte više o parazitima mačaka
  • Uobičajeni simptomi kože i potkožnih štetnika:
 • liječenje
 • Kako otkriti?
 • lokalizacija
 • Saznajte više o unutarnjim parazitima u mačaka
 • Izvori zaraze.
 • Liječenje bolesti
 • Posljedice infekcije
 • Preventivne mjere

Stoga je u ovom trenutku izuzetno važno utvrditi prisutnost štetnika u kućanstvu i spriječiti infekciju što je prije moguće.

U prirodi, postoje tri vrste parazita mačaka, prema prirodi mjesta:

 • koža; oni se nazivaju i na otvorenom. Najsvjetliji predstavnici ove vrste štetnika su: buha, uši, kokcidija, trepavice i razne vrste krpelja.
 • Subkutano. Ovu je kategoriju na čelu subkutani mikroskopski mit, nazvan demodex.
 • unutarnje; drugo ime je crijevna. Najopasnije vrste ovog tipa parazita su helminti, uobičajeni ljudi, crvi: trakavice i okruglice.

Sve ove vrste parazita kod mačaka imaju pojedinačne znakove, imaju različite simptome i zahtijevaju poseban tretman.

© shutterstock

Pročitajte više o parazitima mačaka

Vuna i kućni ljubimci su plodna tla za djelovanje kože i supkutanih parazita. Čak i vrlo pažljiva skrb mačke nije apsolutno jamstvo njegove zaštite od kožnih štetnika.

Simptomi parazita kod mačaka nisu tako lako identificirati, osobito ako nisu previše očiti, kao što su: ravnodušnost prema drugima, letargija i apatija. Najčešće, mačke su pogođene krpeljima, ušima i buhama.

Uobičajeni simptomi kože i potkožnih štetnika:

 1. Sustavno ogrebotine.
 2. Pojačana ogrebotina određenih mjesta.
 3. Nemirno ponašanje.
 4. Povećana razdražljivost.
 5. Ulceri na tijelu mačaka.
 6. Gubitak kose foci.
 7. Upala kože i raznih osipa.

Paraziti kože kod mačaka klasificiraju se prema sljedećim vrstama:

Krvni krvavi krvavi paraziti, uzrokujući krvave rane u mačiću, kao rezultat intenzivnog grebanja. Ovi paraziti kod mačaka javljaju se pretežno duž kralježnice, iza ušiju i na podnožju repa.Ovi nevjerojatno tvrdokorni insekti brzo se kreću u prostoru, čineći doista ogromne skokove. Zahvaljujući ovoj sposobnosti skakanja, mačka dobiva buhe, čak i bez bliske interakcije s drugom životinjom zaraženom bušotinama.

© shutterstock

liječenje

Da biste se uspješno riješili ovih parazita, morate kupiti posebne alate, na temelju insekticida, ili se obratite veterinaru.

Coccidia su najjednostavniji jednostanični paraziti koji prodiru duboko u stanice i tkiva iz vanjskog okoliša i pouzdano gnijezde u crijevima životinje. Postoji brz razvoj i reprodukcija tih štetnika. Najčešće, kokcidija inficira mlade pojedince, naime, mačiće. Glavni simptom koji jasno ukazuje na kokcidiju u životinji je proljev, koji može biti s mukom ili krvarenjem.

Pažnja molim te! U slučaju sumnje da je vaš ljubimac zaražen tim parazitima, odmah se obratite veterinarskoj klinici.

Ne preporuča se samostalan tretman životinje kod kuće!

Uši zuba koje se hrane na komadiću ljuštene kože i piju krv iz rana i ogrebotina na tijelu. Mačka uši, drugim riječima, jedu, je sjedila štetočina koja ima malu veličinu, u usporedbi s buha. Zbog toga se eaters često neprimijećuje ljudskim očima, a sva njihova parazitska aktivnost, u pravilu, pripisuje se velikim i pokretnim bušenima.

Ovi opasni paraziti uzrokuju nepodnošljivu svrbež u mačiću, a kao rezultat, nesretna životinja može dobiti dermatitis. Obilježja ušiju su sposobnost množenja vrlo brzo., Ako pravovremeno ne dijagnosticira mačke, postupno će postati ćelav.

© shutterstock

Rizici za uši. Ovi opasni paraziti kod mačaka su hitan problem, kako za ulične životinje tako i za domaće životinje. Infekcija mačke uglavnom je posljedica kontakta sa bolesnom životinjom, međutim, parazit se može širiti kroz mačje matice i posteljinu. Prepoznavanje infekcije od strane ušnih grinja je vrlo jednostavna, što će spriječiti razvoj otekvattoznih šuga.

Kako otkriti?

Glavni znak prisutnosti ovog štetnika u mačkoj je tamna, gotovo crna patina u ušima ušiju životinje. Ova boja plaka uzrokovana je miješanjem mačje krvi, voska i patogena samog grinja. Vrijedno je obratiti pozornost na kućnog ljubimca, ako povremeno potrese glavu, pokušavajući se trgnuti od neugodnog šuga uha. Lokacije parazita steknu neke otekline, zbog pretrpanosti krvnih žila krvlju.

Pravovremeni posjet veterinaru spasiti će vašu mačku od gubitka sluha ili čak smrti.

Iksodske kuke – najopasnija vrsta krvopije, izuzetno izdržljiva i plodna. Ovaj krpelj je nositelj mnogih ozbiljnih bolesti. Opasnost od infekcije ove vrste je izuzetno visoka, budući da ovaj parazit ima veliko stanište: trava, grmlje i drveće, cijela šumska park zona. Ipak, ixodid štetnik može biti na potpuno napuštenom mjestu, na golom tlu.

lokalizacija

Čak i ako vaš ljubimac nema pristup ulici, postoji opasnost za stjecanje tog parazita. Često se krpelji pada na ljudsku odjeću i prenose se u stan, bliže kućnom ljubimcu.Kako bi se pili s krvi mačaka, parazit bira mjesta na kojima će životinja biti problematična: područje vrata, pazuha, inguinalna zona, mjesta iza ušiju i trbuha. Nakon što pijete puno krvi, štetnik se odvaja od tijela životinje.

Saznajte više o unutarnjim parazitima u mačaka

Crvi mogu zauzeti gotovo bilo koje tkivo mačjeg tijela, ali najčešći su crijevni paraziti.

Infekcija mačke s unutarnjim parazitima ima složenije simptome:

 • Umorna mačka, ravnodušnost prema vanjskom svijetu.
 • Živčano stanje, povećana anksioznost, bacanje.
 • Probavne smetnje.
 • Zatvor se mijenja s teškim nadutom.
 • Prisutnost krvi u izmetu.
 • Prisutnost crva ili njihovih jaja u izmetu.
 • Brzo mršavljenje.
 • Povraćanje.
 • Odbijanje hrane.
 • Aktivni gubitak kose, pogoršanje njegove kvalitete, gubitak prirodnog sjaja.

Sve gore navedene točke rječito ukazuju na prisutnost parazita u životinji.

© shutterstock

Najčešće unutarnje parazitske bolesti:

Ascariasis – oštećenja probavnog trakta nematoda – okruglice.Glavna rizična skupina je mačići, u dobi od 1 mjeseca do 4 godine. Ovi podmukli štetnici temeljito se nalaze u crijevima mačaka i lako mogu ući u krvotok i širiti se cijelim tijelom, što utječe na rad unutarnjih organa: jetra, pluća i čak mozak.

Izvori zaraze.

To nije malo: sirova riba ili meso, kontakt ljubimca s prljavim rukama ili uličnim cipelama, vanjski kontakt s drugim životinjama za šetnju, izložbu ili parenje.

Uzrok infekcije može biti slučajno odabrana hrana. Liječenje parazita kod mačaka, u ovom slučaju, temelji se na korištenju anthelmintskih sredstava.

Infekcija kuka – najčešća bolest kod mačića uzrokovanih gutanjem životinje s okruglim dlakama kvrge. U arsenalu ovog crva nalazi se posebna kuka kojom se pričvršćuje na bazu crijeva, gdje štetni kormilar, dakle, živi i hrani krv domaćina. Ličinke ovih parazita prodiru u crijevne životinje ne samo hranom, već i kroz kožu i uterus.

Liječenje bolesti

Simptomi se manifestiraju kao opća slabost životinja i anemija. U liječenju kuka je bolje koristiti droga Mobenvet.Ni manje učinkoviti lijekovi za ovu bolest Fenbendazol i Pyrantel.

Dipilidioz – lanac infekcije krastavac. Ovaj svijetli predstavnik vrste trakavica dobio je svoje ime zbog vanjske sličnosti sa zrnom krastavaca. Glavno stanište helminta je tankog crijeva. Mačka može biti potpuno odsutna bilo očiglednih simptoma prisutnosti lanca u crijevu. Najčešće su zaraženi pojedinci beskućnici koji su u bliskom kontaktu s insektima, koji su glavni nositelji krastavaca trakavica.

Posljedice infekcije

Helmint je sposoban dugo ostati u životinjskom tijelu i ne bi se mogao dati.

Ovaj podmukao štetnik može prouzročiti probavne smetnje i može uzrokovati nadimanje.

Preventivne mjere

Mačke mogu imati potpuno različite parazite. Glavni zadatak vlasnika mačke je provođenje preventivnih mjera i pravodobna dijagnoza bolesti. Razmotrite osnovne mjere predostrožnosti protiv bolesti kože kod mačaka:

 • Ne smijemo zaboraviti na cijepljenje protiv vanjskih štetnika i korištenje specijalnih alata kod kuće. Postoji niz učinkovitih insekticidnih kapi za liječenje kućnog ljubimca.
 • Važno je periodično dezinficirati mačka littera i ladicu.
 • Nemojte zanemariti strogu higijenu kućnog ljubimca: čišćenje ušiju, redovito češljanje i kupanje s posebnim šamponom.

© shutterstock

Preventivna akcija protiv unutarnjih štetnika:

 • Provesti profilaktički anthelmintski tečaj. Postupak se najbolje provodi u proljeće ili jesen.
 • Temeljito pranje hrane, toplinska obrada mesa i ribe.
 • Potrebno je spriječiti lovca na lovu na miševe i drugim glodavcima.
 • Sustavna dezinfekcija kreveta, WC ladice, zdjele, prijevoznika i cijele sobe gdje ljubimac najčešće živi.
 • Kada hodate s mačkom, potrebno je koristiti razne odbojne tvari koje pere od parazita. Nemojte zanemarivati ​​upotrebu posebnih ovratnika i prašine, s istim učinkom.

Svi poznati tipovi parazita mogu uzrokovati nepopravljivu štetu zdravlju vašem ljubimcu pa stoga, kako bi se izbjegla infekcija, treba se poštivati ​​jednostavne preventivne mjere.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: