🐈 Mačji zubi: shema strukture čeljusti kod mačaka

Struktura čeljusti i pojedinih zuba kod mačaka

Zdravi zubi igraju ključnu ulogu u opstanku mačke. Uz njihovu pomoć, ona lovi, zaplijeni plijen, razbija i uništi hranu, brani se u slučaju neposredne opasnosti. Osim toga, životinjama se upotrebljavaju sjekutići za njegu kaputa. Mačji ugrize prostirke (pletena vuna), čvrsto sjeme nekih biljaka, paraziti insekata. Također ženke nose mačiće svojim zubima, držeći ih od grebena.

  • 1. struktura zuba mačke
  • 2. Vrste mačjih zubi

1Cat struktura zuba

Struktura zuba mačke

Mačji zub sličan je strukturi čovjeka. Dodijelite krunu (vidljivi dio) i korijen. Glavni dijelovi:

  1. 1. Pulpa. Ispunjava središnju šupljinu. Unutar njega nalaze se krvne žile i živčani završetak, zbog čega je upala ovog područja bolna.
  2. 2. dentin. Srednji sloj između caklina i celuloze prekriva korijen i celulozu. Dentin je čvrsta supstanca, ali je osjetljiva na oštećenje cakline i korijena, što rezultira bolnim osjećajima.
  3. 3. Emajl. To je najviše izdržljivi dio, potpuno bez osjetljivosti zbog nedostatka živčanih vlakana. Pokriva krunu i dentin, štiti zub i smanjuje njegovu osjetljivost. Slojevi cakline u mačkama su samo 0,2 mm, zbog čega se brzo sruši. To dovodi do izloženosti dentinu, povećanju osjetljivosti i osjetljivosti na različite infekcije.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2 Tipovi mačjih zubi

Struktura mačke čeljusti

Mačka ima 26 mliječnih zubi. Počinju izbijati do četvrtog tjedna nakon rođenja. Kad mačka dosegne 3 do 6 mjeseci, one padaju, a njihovo mjesto uzimaju autohtone, s dodatnim molarima. Do vremena kada zubi počinju izbacivati, možete izračunati starost mačića. To će pomoći sljedećoj tablici:

Vrsta zubaBrojMliječni proizvodi (broj tjedana)Starosjedilac (broj mjeseci)
rezači12-33-4
22,5-53,5-4
33-44-5,5
očnjaci3-44-6,5
kutnjaci284-5
34-55-6
44-65-6
kutnjaci6-7

Čeljusti mačaka dobro su razvijene, ali za razliku od mnogih drugih sisavaca, niža se kreće samo okomito. Iz tog razloga, hrana se jednostavno rezati na komade, tako da se žvakanje hrane mačem kaže samo uvjetno. Gornji dijagram pokazuje da odrasla osoba ima 30 zuba. Svaka od njih ima određenu funkciju.

Ispred 12 sjekutića, kojim se plijen drži u ustima.Njihova je osobitost da imaju jedan korijen. S godinama, sjekutići mogu pasti, a kod nekih pojedinaca oni uopće ne rastu.

Psi su dugi, čvrsto vezani ligamentima i čvrsto sjede u kostima – 2 svaki odozgo i ispod. Oni obavljaju funkciju mljevenja hrane i igraju važnu ulogu u lovu i samoobrani.

Premolars ukupno 10 – 6 u gornjoj čeljusti i 4 u donjem dijelu. Oni obavljaju funkciju žvakanja hrane i sjeckanja kostiju. Premolari mogu imati 1 do 3 korijena. Više korijena uzrokuje više problema pri uklanjanju takvog zuba.

U dubinama mačje čeljusti nalazi se 4 molara – 2 iznad i 2 ispod. U slučaju bolesti, lakše će se ukloniti gornji kutnjaci, a ne niži. To je zbog činjenice da dno 2 korijena (jedan dugi i debeli i jedan kratki), a na vrhu samo jedan.

Kod ljudi se karijes pojavljuje na površini žvakanja, a zatim se duboko širi. Kod mačaka se razvija na korijenu, ispod gline ili na vratu zuba. Dakle, bolest nije lako dijagnosticirati. Može trajati godinama i dovesti do potpunog propadanja zuba. Stoga je važno pomno pratiti zdravlje mačjih zubnih mesa i ozbiljno shvaćati prve znakove bolesti poput parodontitisa i gingivitisa.To uključuje: neugodan miris iz usta, pocrnjeljenje u podnožju zuba, povećana slinavost.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: