🐈 Ispuštanje u trudnoj mački - što je i zašto

Što znači iscjedak trudne mačke?

Trudnoća mačke uvijek je težak i uzbudljiv događaj za vlasnika i ljubimca. To je zbog prilično dugog razdoblja čekanja i bivanja u neznanju. Stoga, svako odstupanje postaje iskušenje i ako nešto pođe krivo.

sadržaj

 • Rizik od izbijanja kroz stupnjeve trudnoće
 • Normalni iscjedak, koji se ne bi trebao bojati
 • Opasni iscjedak koji se može smatrati simptomima

Na primjer, ako trudna mačka ima iscjedak krvi, to postaje uzrok ozbiljne zabrinutosti. Uostalom, razlozi mogu biti različiti, a ne najugodniji. Značajke raznih sekreta i njihove posljedice kasnije u članku.

Rizik od izbijanja kroz stupnjeve trudnoće

Prosječno, trudnoća mačke traje oko 9 tjedana. Često su podijeljeni u 3 osnovne faze. To su:

 • do 3 tjedna – ranoj fazi;
 • do 6 tjedana – razdoblje razvoja fetusa;
 • do 9 tjedana – prenatalna faza.

Najteže su prva i posljednja razdoblja. Na ekvatoru pojma, trudna mačka u osnovi zadovoljava svoje fiziološke potrebe, štedi energiju. Mačići u ovom trenutku samo rastu, počinju se kretati i dati znakove života.Naravno, u ovom razdoblju iscjedak iz trudne mačke ne može se smatrati normalnim, Ali se može tolerirati u brojnim situacijama.

© shutterstock

Problem je prekomjerna čistoća mačaka. Lizali su se toliko temeljito da vlasnik ne bi ni primijetio da nešto nije u redu.

Ali prva faza mačaka trudnoće često se slaže s svjetlo ružičastim sekretima. U ovom je trenutku jaja uronjena u maternicu i usidrena u njemu. Stoga je dopušteno malo izbijanja tijekom trudnoće. Već pri 4 tjedna uterus se zatvara. To može uzrokovati sluznicu u trudnoj ženi koja će biti bistra i vodena. Nisu tako lako otkriti, jer izlaze iz mokrenja.

Do 6 tjedana daljnje iscjedak može ukazivati ​​na fiziološke anomalije.

Može se pojaviti blage vlažne mase čiste ili žućkaste boje, ali ne bi trebalo biti nikakvih drugih iscjedka. U ovom trenutku, maternica je napunjena vodom koja istiskuje višak tekućine. Stoga, s malim ugrušcima koji ne uzrokuju nelagodu životinji, nemojte paničariti i ponovno upaliti trudnu ženu.Međutim, u drugim slučajevima, trebate odmah potražiti pomoć liječnika.

Krajem izraza, kućni ljubimac započinje svoju prenatalnu pripremu. Tada može biti iscjedak od trudne mačke prije rođenja. Valjano razdoblje traje do 1 dan. Ako vlasnik primijeti da mucus počinje odbaciti, postaje najpouzdaniji signal činjenici da je rođenje već počelo.

To znači da se prvi mačić već počinje kretati. Obično u trudnica to su sluzavi hrptovi žućkaste ili zelenkaste nijanse.

Nakon što je trudnica prošla stupanj aktivnih kontrakcija, može se primijetiti gotovo prozirna žuta tekućina. Ponekad to daje put do više krvavih ugrušaka. Treba shvatiti da održavanje čistoće leži u instinktima mačke. Prema tome, ako mačka ima iscjedak, životinja odbija oprati, a vlasnik primjećuje akumulaciju sluzi u petlji u trudnoj ženi i vunu koja se zaglavi, a ljubimac treba odmah pokazati veterinarki. Postoji nekoliko razloga za ovo neobično ponašanje. Među njima su:

 • umor;
 • intoksikacija;
 • bolna senzacija.

Stoga se ne biste trebali osloniti na slučaj i truditi trudnicu.Veterinar će brzo odrediti uzrok problema i pomoći u ublažavanju teškog razdoblja.

Normalni iscjedak, koji se ne bi trebao bojati

Ne obraćajte posebnu pozornost na ružičasto ispuštanje trudnice nakon parenja. Ako se podudaraju s periodizacijom estrusa, to se ne može smatrati ozbiljnim simptomom. Naravno, procjenjuje se obilje tih sekreta.

Osim toga, ne bi smjeli imati oštar miris i krv. Inače, trebali biste pokazati trudnicu.

Također je potrebno uzeti u obzir činjenicu da do trenutka kad je maternica potpuno zatvorena, moguća je i jaja u pražnjenju. To su smeđe grudice koje mogu nalikovati malim pustinjama. Ovo je sasvim normalan proces koji ukazuje na sterilnost flore u maternici trudnice, što omogućava embrijima da provode postupak mumificiranja. Takvi slučajevi ukazuju na odsutnost upale.

© shutterstock

Opasni iscjedak koji se može smatrati simptomima

Svatko razumije da glavna prijetnja može biti krvarenje u trudnoći. Ovo je uvijek loš pokazatelj. Posebna pozornost treba posvetiti svjetlosnim crvenim ugrušcima koji idu duže od 10 minuta i prelaze 2 žlice volumena.Ovdje možemo govoriti o ovom krvarenju, koje treba odmah zaustaviti, inače trudnica može imati komplikacije do smrti. Često je uzrok takvih procesa ruptura maternice.

Osim činjenice da prijetnja iscjedka iz krvi, ako vlasnik primijeti smeđi iscjedak od trudnice u srednjoj fazi, to može ukazivati ​​na to da je posteljica izlivena, Također može biti simptom smrti potomaka. Ako se odvajanje dogodilo kasnije (prošli tjedan trudnoće), nemojte paničariti. U tom slučaju, mačka se prati, mora napraviti ultrazvuk i proći sve potrebne testove. Takva briga će vjerojatno spasiti život barem samu mačku. U slučaju otkrivanja mrtvog voća, liječnik može donijeti sljedeće odluke:

 • pojačana terapija;
 • poziv na prijevremeni rad;
 • kirurška intervencija.

Vidjevši zeleni iscjedak u trudnoj ženi s izraženim mirisom, moguće je izvući zaključke o smrti jednog ili više mačića. Ovaj simptom označava početak procesa raspadanja. Osim toga, to može ukazivati ​​na to da unutarnje organe kućnih ljubimaca utječu opijenost, a njezini bubrezi počinju propadati.Ovdje se možete nositi samo s hitnom stimulacijom rada ili carskog rezima. Nakon toga mačka će trebati ozbiljnu rehabilitaciju i terapiju.

Svako gnojno ispuštanje trudnice govori o upalnim procesima. To zahtijeva hitno savjetovanje i ozbiljne mjere za ispitivanje mačjeg tijela.

Ovisno o tome koliko dugo je trudnoća i što će rezultirati testovima, odlučuje se održati tijelo mačke ili prekinuti trudnoću. U tom slučaju, uvijek biste se trebali osloniti na savjet liječnika koji će odrediti stupanj opasnosti od daljnjeg rođenja za kućnog ljubimca.

Tijelo trudne mačke iznimno je osjetljivo i nepredvidljivo. Stoga je velika odgovornost stavljena na vlasnika. Samo on može pratiti razvoj opasnih simptoma koji mogu koštati život same mačke i njegovih potomaka. Glavna stvar je da obratite pozornost na svog ljubimca i, u slučaju komplikacija, odmah provesti pregled u veterini klinici.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: