🐈 5 simptoma bolesti bubrega kod mačaka - uzroci i liječenje

Što uzrokuje bubrežne bolesti kod mačaka

Veterini često dijagnosticiraju bubrežnu bolest kod mačaka, a odrasla osoba s apsolutno zdravih urinarnih sustava vrlo je teška. A ovo je činjenica, iako neugodna vlasnicima krznenih zgodnih. Istodobno, ulične mačke mačaka pate od takvih problema mnogo rjeđe od njihovih dobro njegovanih domaćih plemena. Razgovarajmo o simptomima i liječenju bubrežnih bolesti kod mačaka.

sadržaj

 • Slabo mjesto u mačkama
 • Zajednička bolest bubrega mačaka
 • Simptomi problema s bubrezima
 • Dijagnoza bubrežnih problema kod mačaka
 • Liječenje bolesti bubrega
 • Prevencija bolesti bubrega kod mačaka
 • pogled

Slabo mjesto u mačkama

Primijetili su da mačke ne piju dovoljno vode. Štoviše, sada vrlo popularna suha hrana, koja je tako pogodna za hranjenje kućnih ljubimaca. Oni apsorbiraju vodu koja ulazi u tijelo, zbog čega su zahvaćeni bubrezi životinje i cijeli urinarni sustav. Naravno, ovo nije poziv na napuštanje suhe hrane, koja sadrži idealno odabrani sastav kalorija i vitamina.

Važno je uvijek ostaviti mačju vodu u raspoloživosti i pravoj količini.

Osim toga, anatomska je posebnost kriva za bolesti ovog organa.strukturu tijela mačke obitelji. Njihov urinarni sustav ima nekoliko uskih grla gdje su mogući blokovi. Činjenica da urin ne može napustiti tijelo na vrijeme, prvenstveno utječe na bubrege.

© shutterstock

Zajednička bolest bubrega mačaka

Najčešća i najčešća oboljenja bubrega kod mačaka uzrokovana su raznim upalama i bakterijama – sve vrste nefritisa, cistitisa. Budući da orgulje filtriraju krv, sve infekcije koje dolaze u nju zasigurno će stići tamo. Ako ne liječite bolest u akutnoj fazi, ona se brzo pretvara u kronični i uzrokuje probleme za mačku za ostatak svog života. Navodimo pahuljaste bolesti bubrega koje su prilično česte:

žad, Postoje tri vrste – hidronefritis, glomerunfritis i pijelonefritis. Ovo je niz upalnih bolesti bubrega uzrokovanih štetnim bakterijama koje ulaze u krv i zatim u bubrege. Mogu pogoditi jedan od njih, ili oboje.

policistični, Nasljedna bolest i ne liječiti. Takve bolesti bubrega karakteristične su za određene, egzotične pasmine mačaka, na primjer himalajski i perzijski. U pratnji pojavljivanja u bubrezima malih šupljina, ispunjenih funkcionalnom tekućinom.Nemoguće je naći ciste u mačiću, iako se možda već rodi s takvim problemom. Samo u odrasloj osobi može se dijagnosticirati policističnost.

amiloidoza, To je posljedica neuspjeha u metabolizmu, protein-ugljikohidratnoj ravnoteži i praćen je akumulacijom i taloženjem amiloida u tkivima organa. Iako amiloidoza utječe na mačke svih pasmina, ona se najčešće nalazi u Somaliji i Abisijanima.

Kongenitalne anomalije bubrega, To uključuje displase, kada razvoj i rast organa ide krivo, a aplasia je odsutnost jednog ili oba bubrega. U drugom slučaju, mačić nema šanse za preživljavanje.

Bubrežne mačke, poput ljudi, sastoje se od nefrona koji nisu sposobni za regeneraciju. Stoga, svaka od njihovih bolesti mora se liječiti i po mogućnosti u najranijim fazama, tako da se ne pretvori u kroničnu insuficijenciju. Ova dijagnoza ubija čak 20% mačaka.

Zanemareni oblici bubrežnih bolesti dovode do činjenice da taj organ nije u stanju obavljati funkcije koje mu pripada priroda. Rezultat toga je metabolički poremećaj u tijelu mačaka, što dovodi do neizbježne smrti.

Simptomi problema s bubrezima

Vlasnikovo promatranje ponašanja kućnog ljubimca pomoći će pri prepoznavanju bolesti bubrega u ranoj fazi. Međutim, veterinarstvo Liječnici kažu da mnogi pokušavaju sami pomoći mačiću, čime gube dragocjeno vrijeme, Stoga se dogovaraju s liječnikom s kroničnim oblicima bolesti. Ako pronađete sljedeće simptome bolesti bubrega kod mačaka u životinji, odmah idite na kliniku:

 1. Gubitak apetita, gubitak težine, povremeno povraćanje i loš dah. Iz činjenice da tijelo u potpunosti ne može obavljati svoje funkcije, tijelo mačke je izloženo opijenosti proizvodima proteinskog sloma.
 2. Količina urina s bubrežnim bolestima raste, a ne miris i boja, mačka pije puno. Bolovi bubrega ne mogu filtrirati vodu koja ulazi u tijelo, i to izravno ostavlja, uzrokujući dehidraciju. Iako životinja počinje puno piti, pokušavajući nadoknaditi gubitak, nije u mogućnosti riješiti problem.
 3. Nos i zubni proizvodi postaju blijedi. Uz kršenje funkcija bubrega dolazi do smanjenja krvi eritrocita, smanjuje se razina hemoglobina koja uzrokuje anemiju i bljedilo sluznice.
 4. Ulcersne rane se pojavljuju u usnoj šupljini, opaža se oštećenje zubne cakline.Produkti proteina obično ne napuštaju tijelo i ulaze u krv, a zatim u slinu. Pod utjecajem flore usne šupljine pretvore se u amonijak, koji ne samo da uzrokuje neobičan miris životinjskih usta, već također uzrokuje faktore koji iritiraju oralnu sluznicu.
 5. Krvarenje u očima. Jedna od njihovih funkcija bubrega je proizvoditi poseban enzim – kimozin, koji regulira krvni tlak. Bolest ne dopušta njihovu proizvodnju u dovoljnoj količini, zbog čega se povećava tlak, uzrokujući krvarenje u očima. Takav pritisak opet negativno utječe na rad bubrega, prisiljavajući ih da naporno rade, što dovodi do smrti nefrona. Bolest počinje napredovati s velikom brzinom.

© shutterstock

Dijagnoza bubrežnih problema kod mačaka

Imajući na umu karakteristične znakove bolesti bubrega kod mačaka, potrebno je hitno pokazati životinju veterinarku. On će odrediti dijagnostičke mjere kako bi točno dijagnosticirala.

Kliničke analize pokazat će sliku procesa koji se javljaju u tijelu kućnog ljubimca, a ultrazvuk će pokazati veličinu bubrega i njihovu promjenu.

Akutne bolesti pojavljuju se iznenada i nije uvijek moguće, prema urinu i krvnim testovima, reći sigurni postoje li problemi s tim organom sve dok više od polovice nefrona ne umre. Kvalitativniji je omjer kreatinina u krvi i urinu. Ova metoda može najcjelovitije dijagnosticirati bolest organa. Pijelonefritis kod mačaka određuje se kulturom urina.

Liječenje bolesti bubrega

Da bi se pomoglo ljubimcu ili se u potpunosti riješite problema u ranoj fazi, potrebno je pravilno dijagnosticirati bolest. Kada se dijagnosticira, trebali biste odmah započeti liječenje, koja ima tri glavna područja:

 • Prvo, potrebno je ugasiti djelovanje bakterija koje su izazvale upalni proces. Glavna sredstva za liječenje bolesti bubrega kod mačke ovdje su antibiotski lijekovi. Ako se u mačkama otkrije glomerulonefritis, citostatici se mogu koristiti za liječenje.
 • Paralelno s borbom protiv upale, provodi se tok kapaljki kako bi se uklonili učinci opijenosti tijela i njegovu dehidraciju.
 • I, naravno, strogu prehranu s smanjenjem prehrane proteina i elemenata u tragovima kao što su natrij i fosfor. To će značajno smanjiti opterećenje bubrega. Glavni zadatak prehrane je spasiti zdrave nefone.

© shutterstock

Prevencija bolesti bubrega kod mačaka

Znajući koliko su teške i životne prijetnje bolesti bubrega kod mačaka, bolje je usmjeriti snage na prevenciju i slijediti brojne preporuke veterinara:

 • hrana za domaće mačke trebala bi biti prilagođena njihovom probavnom sustavu, odnosno nikako ne bi trebala biti "razmažena" slatkom, slatkom, masnom hranom i dimljenim mesom, kao i tjesteninom i mahunarkama. Kobasica također nije za životinjsku zdjelu,
 • Kvalitetu vode također mora upravljati vlasnik. U pravilu, voda dolazi iz klora, a to je štetno za cijeli sustav mokraćnog sustava mačke. Zamijenite vodu filtriranom vodom ili barem neko vrijeme držite u spremnicima tako da većina klora iz njega isparava,
 • bubrezi mogu biti ohlađeni, što također izaziva upalni proces. Stoga pokušajte izbjeći skice i snažno prozračivanje u hladnoj sezoni.
 • poput hipotermije, pregrijavanje na kućnom ljubimcu negativno će utjecati. Fluffy prijatelj u vrućoj sobi upija više vode, učitava svoje bubrege,
 • i, naravno, mobilnost i mobilnost opet.Mlade cats rijetko pate od bubrežnih bolesti, jer su aktivnije. Ali s dobi i dobitkom na težini, oni mogu postati lijeni. Tu dolaze problemi. Stagnacija urina i, kao rezultat toga, bolesti bubrega će započeti. Učinite vaš ljubimac kretati se i igrati više, to će ga spasiti od mnogih problema s normalnim funkcioniranje cijelog organizma.

Majstorska mačka mora to zapamtiti bolesti bubrega su vrlo podmukao, Bolest bubrega može biti kronična i dugo se ne odustaje. Bol neće poremetiti ljubimca, a simptomi se pojavljuju tek nakon nekog vremena. Veterinarima preporučujemo da se obratite pozornost na izgled i ponašanje prijatelja, osobito onih koji su stariji od 7 godina.

Kako ne bi propustili trenutak, po početku ovog razdoblja potrebno je podvrći godišnjim liječničkim pregledima domaće mačke uz isporuku potrebnih testova i ultrazvučni pregled.

pogled

Posljedice zarazne bolesti u slučaju kasnog liječenja mogu rezultirati kroničnim zatajenjem bubrega. I ovo je neizbježna smrt životinje. stoga vlasnici moraju poduzeti preventivne mjere za kućne ljubimce, osobito preko sedam godina, i promatrati njihovo stanje. Treba imati na umu da pravilno liječenje i terapija usmjerena na održavanje normalne funkcije bubrega osigurat će kvalitetu života i trajanje.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: