🐈 Crvi u trudnoj mački - što učiniti

Što učiniti ako trudna mačka ima crve

Jedan od problema s kojima se suočavaju vlasnici su crvi trudne mačke. Simptomi ove bolesti nisu uvijek moguće točno odrediti, a nije uvijek jasno kako ukloniti crve i što učiniti ako vaš ljubimac uhvati crve u prvoj polovici trudnoće.

sadržaj

 • Što učiniti
 • Vrste lijekova
 • Načini infekcije
 • Kako dijagnosticirati bolest

Helminthiasis je bolest koja se može dijagnosticirati kod ljubimca u bilo kojoj dobi, uključujući i tijekom trudnoće, a mačić može biti zaražen pri rođenju. To je prilično opasno, jer takva vrsta bolesti nije karakterizirana jasnim znakovima, a vrijeme od infekcije do pojave bolesti može biti vrlo dugo.

Liječenje crva u trudnoj mački zahtijeva posebnu pažnju i obavezno savjetovanje s liječnikom, jer može utjecati na razvoj fetusa i dovesti do pobačaja.

Međutim, također je nemoguće liječiti životinju, jer crvi mogu utjecati na razvoj fetusa, a mačići se mogu roditi već zaraženi. Pri odabiru lijeka svakako se obratite veterinarskoj ljekarni, saznajte možete li koristiti lijek za trudnu mačku ili ne.U pravilu, takve informacije su naznačene u uputama za uporabu, stoga nije potrebno dugo odabrati lijek.

© shutterstock

Što učiniti

Ako vidite simptome poput vašeg ljubimca:

 • pospanost;
 • nedostatak apetita;
 • povećana agresija i razdražljivost;
 • atipično ponašanje.

Zatim se trebate posavjetovati s veterinarkom i dijagnosticirati bolest kao što je kormilarka. Za uklanjanje crva u trudnoj mačkoj je vrlo jednostavna. Glavna stvar je ne provesti ovaj postupak u prvoj polovici trudnoće, jer to može izravno utjecati na zdravlje i razvoj mačića.

također Nije preporučljivo liječiti životinje od crva, ako je prošlo više od 6 tjedana nakon parenjaTo može uzrokovati preranu smrtnost rada i fetusa. Nakon što je lizala, na početku prihvatljivog razdoblja, preporuča se liječiti ne samo trudnu mačku, već i novorođenče mačke kako bi se spriječilo širenje crva u cijelom tijelu. Naravno, pravodobno sprječavanje trudne mačke iz crva je neophodno kako bi se spriječilo pojavu crva, a ne davati trudne lijekove koji mogu utjecati ne samo na njeno zdravlje već i na zdravlje budućih potomaka.

Za otrovanje crva trudne mačke preporučuje se uz iznimnu oprez i upotrebu lijekova koje će veterinari podići na temelju vrsta crva koja se dijagnosticira u trudnoj mački, a uzimajući u obzir trajanje trudnoće, opće stanje kućnog ljubimca, opseg oštećenja tijela i imunološkog sustava.

Vrste lijekova

Postoji nekoliko vrste lijekova koji se koriste za liječenje crva iz trudnica, Podijeljeni su na:

 • profilaktički, koji imaju prilično blagi učinak, ali imaju širok spektar djelovanja i, u osnovi, sprečavaju širenje jaja u cijelom tijelu i vađenje;
 • lagane pripreme za sigurno gnjavažu, koje imaju dovoljno blagu akciju, dopušteno je dati im ne samo mačju, već i mačiće nakon rođenja;
 • lijekovi s kompleksnim učinkom koji imaju prilično jak učinak, ali ne utječu na razvoj fetusa i opće stanje trudne mačke.

© shutterstock

Načini infekcije

Često, mačka postaje zaražena već tijekom trudnoće, pa čak i oni ljubimci koji primaju maksimalnu brigu nisu osigurani protiv nje. Infekcija se može pojaviti na nekoliko načina.:

 • konzumiranjem sirove ili nezamrvene ribe ili mesa;
 • nefiltrirana voda može sadržavati jaja i ličinke različitih crva;
 • kontakt s zaraženom životinjom također može dovesti do crva;
 • ako u kući postoji više mačaka, prevencija i liječenje moraju se provoditi istodobno, inače se životinje mogu zaraziti jedna od druge;
 • mačka može biti zaražena ljudima ako je u kontaktu s lutalicama;
 • Ako trudna mačka izlazi van, to može dovesti crve na krzno ili na šape s neodgovarajućom higijenom.

Kako bi spriječili infekciju, neophodno je pridržavati se nekoliko pravila:

 • trudna mačka mora pružiti bolju skrb, uključujući pravovremeno kupanje;
 • hrana mora biti uravnotežena, a ne uključivati ​​sirovu hranu, kao i mesne proizvode;
 • preporučljivo je ne dopustiti da mačka ode na šetnju na ulici;
 • potpuno eliminirati kontakt s lutalicama.

Kako dijagnosticirati bolest

Crvi u trudnom psu ne mogu se predvidjeti, zasnovani samo na promatranju ponašanja mačke.

Vidi također: Pregled tableta iz crva za mačke

Ako postoji sumnja, neophodno je kontaktirati veterinara koji propisuje sve potrebne testove, ne samo za otkrivanje crva u trudnoj mački, već i za određivanje njihove vrste i najučinkovitiji tretman s obzirom na trajanje trudnoće i opće stanje životinje.

© shutterstock

Nakon tretmana, bit će potrebno provesti kontrolne testove koji će pokazati učinkovitost lijeka, potvrditi odsutnost crva u tijelu trudnih kućnih ljubimaca. Također je potrebno provesti dijagnostiku kako bi se utvrdili koji su organi zaraženi s helminama, a kasnije, ako je potrebno, mogu se propisati posebni pripravci za održavanje pogođenih dijelova tijela, na primjer, posebni vitamini ili tablete za vraćanje jetre, bubrega ili srca.

S obzirom da se kućni ljubimci mijenjaju u tijelu, a opterećenje na krvnim žilama i povećanje srca, prisutnost parazita može utjecati na tijek takvih bolesti kao što su tromboza, srčana aritmija ili crijevna opstrukcija.U tom smislu pravodobna dijagnoza i liječenje životinje nužna je ne samo za pojavu zdravog potomstva, već i za pravilno funkcioniranje cijelog organizma.

Vidi također: Načini osloboditi mačka crva

Pravilno odabran tretman pomoći će se riješiti parazita čak iu trudnoj mački., dok će posljedice za buduće potomstvo i za vašeg ljubimca biti minimalne.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: