🐈 Mačka je prestala dolaziti u ladicu: što učiniti, razloge

Što učiniti ako se mačka prestala upuštati u ladicu?

Kućica se trenira za pladanj čim se pojavi u kući. Ovo obično nije problem. Ali postoje slučajevi kada je kućni ljubimac koji je već dugo ostao u pladnju odjednom odbija. Stalno čišćenje, pranje podova, čišćenje tepiha i namještaja, neugodan miris donosi mnoge negativne emocije vlasnicima pa je važno otkriti razlog za to ponašanje. Mnogi čimbenici mogu utjecati na navike kućnih ljubimaca, od kojih se većina ne očituje izvana.

 • 1. Cat ignorira pladanj: ponašanje i psihološki razlozi
 • 2. Ugođaj i miris
 • 3. Odabir ladice za kućnog ljubimca
 • 4. Mačka smeća
 • 5. Stres, natjecanje s drugim životinjama
 • 6. Medicinski čimbenici
 • 7. Mačka ne ide u ladicu na mali način.
 • 8. Kućni ljubimac ne ide u ladicu na veliku stranu.
 • 9. Što učiniti ako mačka izbjegne pladanj
 • Pokaži sve

1 Mačka zanemaruje pladanj: psihološki i psihološki razlozi

Ako je kućni ljubimac redovito posjećivao pladanj dugo vremena kako bi ublažio svoju potrebu, a onda ga naglo odbije, razlog bi trebao biti uvjerljiv. Samo tako mačka neće promijeniti svoje navike. Pet ne ide na zahod na krivim mjestima od ljubomore, ljutnje, osvete, lijenosti ili problema s pamćenjem.Iako je to točno koliko vlasnici životinja osjećaju kada se suočavaju s ovim problemom.

Ti čimbenici nisu povezani s pravom prilikom za promjenu mjesta za zahod, pa ako kažnjavate životinju, to neće pomoći u ispravljanju situacije. Naprotiv, to će ga još više pogoršati, jer će kućni ljubimac doživjeti teške stresove. Ali postoje mnogi drugi detalji koji su od velike važnosti za mačku u odabiru mjesta za toalet. Mala sitnica za odraslu osobu iznimno je ozbiljna razloga za mačića.

PreporučeniKako koristiti mačji drvosječa

2Storiranje i miris

Životinje trebaju skrovito mjesto gdje se sigurno može nositi sa svojim potrebama. Ladica mora biti postavljena tako da mačka uvijek ima pristup, ali ne i na prolazu. Različiti zvukovi, prisutnost ljudi ili samo neugodna lokacija stvaraju taj problem. Ako je kućni ljubimac redovito koristio svoju pladanj dugo vremena, ali odjednom je prestao, postoji mogućnost da ga je nešto uplašilo u krivo vrijeme.

Miris za kućnog ljubimca izuzetno je važan, jer se pladanj može činiti previše prljavim za mačku, što neće dopustiti čistu životinju da ga koristi.Mora se redovito čistiti mačji WC, ali nemojte piti miris. Izraženi kemijski miris plaši životinju, što je često razlog za odbijanje ladice.

Čišćenje samog WC-a i prostora oko njega bi trebao biti učinjeno s neutralnim sredstvima kako ne bi iritirali životinju.

PreporučeniAntigadin za mačke: pregled najboljih lijekova i korištenje dostupnih alata

3 Izborna ladica za kućne ljubimce

Ladica bi trebala stati u životinju veličine i visine stranica. Često se događa da se s dobi ljubimac treba promijeniti u veći. To se događa zbog povećanja težine mačke, može biti neugodno u premaloj ladici. Važna je i visina stranica, pogotovo ako je životinja prilično odrasla. Problem sa zglobovima ili drugim bolestima može otežati kretanje, samo je nezgodno za mačku da se neprestano popne preko visokih rubova, tako da odbacuje pladanj uopće.

Promjena WC-a za životinje nije uvijek dobra ideja: neke mačke ne prihvaćaju drugu ladicu. Ako su problemi ponašanja počeli nakon kupnje novog WC-a, a zatim ih riješiti, dovoljno je vratiti stari na svoje mjesto. Ako to nije moguće, morate ga kupiti.Životinja se možda ne sviđa prisutnosti rešetke, u većini slučajeva uklanja se.

Kućni ljubimac ne prihvaća uvijek miris novog WC-a, naročito ako je napravljen od plastičnog materijala. Prilikom odabira ladice morate obratiti pažnju na njezinu kvalitetu, jeftini proizvodi često imaju jak kemijski miris. Neke mačke vole zatvorene ladice, ali često ih odbijaju koristiti zbog vrata. Taj se problem rješava uklanjanjem vrata kako bi životinja bila ugodnija.

PreporučeniPrednosti i nedostaci sloja silika gela za mačka

4 mačka smeća

Zbog praktičnosti i čistoće u kući, većina vlasnika četveronožnih kućnih ljubimaca koristi mačka smeće. Oni dolaze u mnogim oblicima, a ne svaki od njih će privući određenu životinju. Ako se problem s posjećivanjem ladice dogodio nakon mijenjanja punila, onda biste trebali dobiti uobičajenu opciju za mačku. Ako nije došlo do promjena, možete pokušati s drugom skupinom za WC kao eksperiment.

Mačić možda ne odgovara veličini granula. Prevelika opcija za mali kućni ljubimac je neprihvatljiva,to je opasno zbog oštećenja šapa i nelagode. Neke mačke kategorizirano odbacuju punilo u obliku sitnih šljunka. Osim toga, ne može se nositi sa svojom zadaćom.

U slučaju slabe apsorpcije i nedovoljne eliminacije mirisa, kućni ljubimac neće koristiti WC drugi put čak i uz vanjsku čistoću pladnja.

5Stres, natjecanje s drugim životinjama

Često je uzrok uobičajenog stresa. To se može dogoditi zbog preseljenja, posjeta veterinaru, glasne buke, pojave novog člana obitelji ili životinje, promjene prizora i mnogih drugih čimbenika. Kada se pojavi problem, potrebno je analizirati sve događaje tijekom prethodnih 2-3 mjeseca. Dugo se mačka može nositi s psihološkom traumom, ali ne uvijek s dobrim rezultatom.

Prisutnost nekoliko mačaka u kući uzrokuje da se natječu jedni s drugima. Rijetko takvi kućni ljubimci pristaju na zajedničku ladicu koja uzrokuje neugodno ponašanje u jednoj ili više mačaka u kući. Svaki ljubimac treba vlastitu ladicu, a najbolje od svega, imati jedan rezervni dio. Nisu svi vlasnici mačeva to uzimaju u obzir, pa životinje povremeno oslobađaju potrebu za nepravilnim mjestima.Ponekad kućni ljubimac odabire određenu stavku, a umjesto ladice koristi pristup sudoperu, ormaru, kadi i drugim kontejnerima u pristupnoj zoni.

Ako postoji problem s posjećivanjem ladice, morate gledati mačića. Kako se ponaša prije korištenja WC-a, odmah odlazi na pogrešno mjesto ili u početku pokazuje interes za pladanj. Važno je napomenuti sve detalje, bilo da životinja pokušava iskopati, doživljava tjeskobu, njuškanje, odabire određena mjesta ili se slučajno odvija, itd. Frekvencija je također od velike važnosti: mačka koristi pladanj barem ponekad ili uopće. Ti podaci mogu pomoći u prepoznavanju uzroka nevolje, pa čak i ukazuju na probleme u zdravlju životinje.

6Medicinski faktori

Odbijanje korištenja ladice s ladicama može biti posljedica raznih bolesti. Ako mačić doživi bol kad pokušava urinirati ili ispuštati, onda će se ladica kasnije povezati s njima. Stoga, životinja prestaje posjetiti određeno mjesto i traži još jedan prikladan prostor. Uz neke bolesti, ljubimac jednostavno nema vremena za dolazak u ladicu na vrijeme.Bilo koja bolest u životinji uzrokuje teške stres koji izravno utječe na njeno ponašanje.

Pubertet kod mačke često dovodi mnoge neugodnosti i brige vlasniku. U ovom trenutku životinja označava njezin teritorij, a jak miris urina dodaje posebnu tajnu. Utvrdite da je problem upravo to može biti ponašanje mačke. Obično je u pozornici seksualnog lovstva nemirna, a na krivim mjestima pojavljuju se samo lokve.

Nemoguće je kazniti životinju, jer daje svoje instinkte. Pet jednostavno neće shvatiti zašto je mučen.

Mačka ne ulazi u ladicu na malen način.

Takva promjena u ponašanju kućnog ljubimca ukazuje ne samo na pubertet životinje. Odrasla mačka odbije uobičajene radnje zbog bilo koje bolesti. Ova značajka ponašanja pokriva velik broj poremećaja, ali najčešće se kućnim ljubimcima dijagnosticira sljedeće:

 1. 1. Mokraćna inkontinencija dolazi nakon operacije za sterilizaciju mačke, to je komplikacija koja zahtijeva intervenciju stručnjaka. Također se javlja zbog ozljeda kralježnice, teških upalnih procesa,patologija i kronična bolest bubrega. Lako je odrediti bolest mokrim stazama na mjestima gdje mačka spavala, sjedila, jeli ili igrala.
 2. 2. Cistitis kod mačaka je čest, s tom upalom, ljubimac osjeća puno boli sa svakim pokušajem da ide male. Upalni proces popraćen je stalnim naglaskom na uriniranje, što ne donosi uspjeh. Kada je mjehur ispunjen, životinja s poteškoćama i boli se oslobađa iz urina, ponekad sadrži nečistoće u krvi. U slučaju bolesti, ljubimac često pokušava otići do toaleta, ali ostavlja čista mjesta ili male bazene.
 3. 3. Atonija je patologija ili fenomena vezana uz dob, koja je popraćena atrofijom tkiva mjehura. Bolest se odlikuje činjenicom da ljubimac ne osjeća potrebu uriniranja, a kada je mjehur potpuno napunjen, sadržaj izlazi pod prirodno stvorenim pritiskom. Pljuskovi mogu biti različitih veličina i pojaviti se na zemlji gdje mačka provodi vrijeme ili na putu do ladice.
 4. 4. Urolitijaza kod mačaka se događa vrlo često, simptomi su slični cistitisu. Uzrok je pješčani ili bubrežni kamenci, koji blokiraju uretere i time uzrokuju upalu bubrega.Najčešće se javlja zbog infekcije ili nepravilne prehrane (velike količine ribe i mesa u njemu).

Sumnje o prisutnosti bolesti u mačaka treba provjeriti u veterinarskoj klinici. Takve bolesti treba tretirati što ranije, tako da se komplikacije ne razvijaju. Životinja doživljava bol i teški stres, tako da svaka kazna vlasnika može pogoršati situaciju.

Nedostatak posebnih životinjskih klinika može otežati dijagnosticiranje. Uobičajena analiza urina otkriva prisutnost upalnog procesa u mokraćnom sustavu, s pokazateljima povišenog proteina. Ali samo stručnjak može napraviti točnu dijagnozu, budući da svaka bolest zahtijeva točan izbor lijekova.

8Petman ne ide u ladicu u velikoj

Ovo ponašanje životinje može biti povezano s određenim bolestima. Problemi u zdravlju mačića mogu biti urođeni, ali ne odmah očitani ili stečeni. Rad intestina ovisi o cjelokupnom zdravlju i prehrani. Problemi s posjetom ladicu za "velike" stvari mačka ima iz raznih razloga, najčešće možete susresti sljedeće:

 1. 1.Proljev je popraćena neočekivanim i snažnim naglaskom na izlučivanje. Mačka ne kontrolira taj proces, pa često nema vremena za ulazak u ladicu. Uzrok je obično dijeta, lijekovi (uglavnom antibiotici), teški stres, trovanja i drugi slični čimbenici.
 2. 2. Emetic potiče, osobito ako se pojavljuju zajedno s proljevom, dovode do djelomičnog defekacije na pogrešnim mjestima.
 3. 3. Zatvor za dugo vremena ne dopušta mačiću da ode u WC, što ponekad dovodi do odluke da promijeni mjesto za pokušaj. Obavijest o bolesti u domaćoj mačkoj je vrlo jednostavna, već dugo nije potrebno ukloniti otpad svoje vitalne aktivnosti. Stresna situacija, neuravnotežena ishrana i razni problemi u crijevima mogu dovesti do takvog problema.
 4. 4. Zastoj analnih žlijezda karakterizira češći poriv pokretanja crijeva i svrbeža. Pet pokuša ogrebati anus, obično za tu svrhu izabere tepisi i dijelove tapeciranog namještaja. Nakon takvih manipulacija ostaju tragovi izmeta. Ako mačka vozi na anusu, potrebno ju je pokazati veterinarki, problem je riješen pravodobno čišćenjem žlijezda u klinici.
 5. 5. Upala analnih žlijezda je naprednija faza nakon njihovog začepljenja.Simptomi su dodani boli, što je znatno pogoršalo prilikom pokušaja da se defekira. Kada pokušavate ogrebati anus, dolazi do zaraze njezinih tkiva, što pogoršava situaciju.

Mnogi drugi čimbenici mogu utjecati na ponašanje mačke. Neki kućni ljubimci u nekom trenutku odlučuju podijeliti mjesta za prirodne procese. Kućni ljubimac ide u ladicu, ali samo na mali način, ostatak se obavlja na drugim mjestima. Ili mačka ide na pladanj isključivo na veliki način, i čini lokve na bilo kojem mjestu koje vam se sviđa.

Ako ovo ponašanje mačke nije motivirano ništa, a nema zdravstvenih problema, onda morate kupiti drugu ladicu. Ako je zadovoljan sa kućnim ljubimcem, problem mora biti riješen sam. Razumijevanje životinje nije tako lako, pa je potrebno dobro promatranje i stručni savjeti za utvrđivanje uzroka. Nemoguće je riješiti situaciju kažnjavanjem, a još više fizičkim utjecajem i vrlo je jednostavno pogoršati.

9Što učiniti ako mačka izbjegne pladanj

Ako odrasla mačka odbila odlaziti na zahod na određenom mjestu, ponovno je navikla na to da nije tako lako. Točan uzrok ponašanja pomoći će da se to ispraviti, ali nije uvijek moguće odmah ustanoviti. U takvoj situaciji, bolje je djelovati dosljedno, naizmjenično upotrebljavajući različite metode:

 1. 1.Tijekom razdoblja seksualnog lova, hormonska sredstva se često koriste za brzo smirivanje mačke. No, većina tih lijekova štetna je za zdravlje kućnog ljubimca pa se vrlo rijetko koriste. Najbolje je sterilizirati životinju ako nema vrijednost rodoslovlja. Kada ta prilika nema, vlasnik ostaje čekati da se situacija ne riješi samostalno. Važno je napomenuti da pažljivo čišćenje oznaka mačaka izaziva još veće napore. Kategorički je nemoguće psovati kućnog ljubimca, neće razumjeti razlog takvog stava. Sterilizacija ima kontraindikacije, prisutnost zatajenja srca, akutna reakcija na anesteziju i starost u rasponu od 7 mjeseci do 8 godina su dobri razlozi za odbijanje operacije.
 2. 2. Kada mačka razvije uvjetovanu refleksnu pladanj (zbog bolesti, itd.), Nužno ju je ponovno naučiti, poput mačića. Potrebno je promijeniti sam pladanj, punilo, njegovo mjesto, možda nekoliko puta. Ponekad je dovoljna jedna promjena, u drugom slučaju ćete morati proći kroz sve mogućnosti, to ovisi o situaciji i samoj životinji.Vlasnik treba rezervnu strpljivost, budući da kuća treba stvoriti mirnu atmosferu, a ljubimac se tretira s pažnjom i ljubavlju. Ponekad se problem riješi zatvorenim pladnjem, životinja se osjeća sigurno u njoj. Mora biti ispravno smještena, na osamljenom mjestu, ali izlaz iz ladice treba usmjeriti na otvoreni prostor, a ne u kut.
 3. 3. U nazočnosti zdravstvenih problema potrebno ih je izravno riješiti. Liječnik treba napraviti recept na temelju dijagnoze i pojedinih pokazatelja životinje. Nakon tretmana, životinja zahtijeva smirenost i brigu. Nakon što se bolest ukloni, mačka će morati ponovno priviknuti na toalet, ako se ne usuđuje otići u stari pladanj.
 4. 4. Ako ne možete pogoditi postavke ljubimca, stavite nekoliko ladica različitih veličina, visine bočnih strana i različitih vrsta punila. Povremeno možete promijeniti njihova mjesta i preurediti se. U takvoj situaciji mačka odabire najprikladniju opciju za nju.
 5. 5. Kada ljubimac ode u WC na istom mjestu, stavljajući pladanj tamo, moguće je riješiti problem. Ako ova metoda ne pomaže, vjerojatno je da mačka ne voli pladanj ili punilo.
 6. 6. Da biste odmakli mačića od pogrešnih mjesta, trebate ih pažljivo osloboditi mirisa.Da biste to učinili, možete koristiti aromatizirane čistače ili posebne sprejeve koji apsorbiraju neugodan miris. Bolje je nanositi na vlažnu površinu, pa će miris trajati duže.
 7. 7. Potrebno je pratiti mačku i na prvom znaku da ga posadite u pladanj. Obično se životinja počinje ponašati nemirno, meow ili iskopati zamišljenu rupu.
 8. 8. Ako je problem psihološki i ozbiljan, životinja neće odmah uspjeti prevladati svoje strahove. Potrebno je poticati svaki mali napredak kako bi se ljubimac osjećao zaštićeno i nježno.
 9. 9. Izrazite svoje nezadovoljstvo najbolje s intonacijom, fizička sila ne može se koristiti. Tako se ponašanje mačke samo može pogoršati. Svršavanje ima smisla samo tijekom samog procesa, izravno, kada kućni ljubimac prolazi pokraj ladice. U drugim slučajevima, mačka neće razumjeti što je vlasnik tako ljut i samo osjetiti strah.
 10. 10. Ako se problemi pojavljuju kao rezultat stresa, odgovarajući okoliš će pomoći u borbi s njom. Preporuča se dati mačiću posebnu hranu Royal Canin Colm, neutralizira anksioznost. Primjena znači Cat Bayun, Fittex ili Stop Stress.Stručnjak može preporučiti druge lijekove, ovisno o situaciji.
 11. 11. Mjesta gdje je mačka voljela ići na zahod, trebate štititi što je više moguće od njega. Na njih stavite dimenzionalni namještaj, redovito ga raspršite, pokrijte šaljem papirom ili filmom.
 12. 12. Posuda za životinje mora biti čista, kao i cijeli prostor oko nje. Miris fondova trebao bi biti neutralan, kako ne bi uplašio mačića.
 13. 13. Potrebno je osigurati odgovarajuću i uravnoteženu prehranu. Dijeta je od velike važnosti u radu organizma kućnog ljubimca, a nedostatak bilo koje tvari dovodi do bolesti i bolesti.
 14. 14. Mačka treba stvoriti mirno okruženje i osigurati mjesto gdje će se osjećati sigurno. Posebna unutarnja kuća omogućit će da se životinja odmori lako, što je vrlo važno u borbi protiv stresa.

Od značaja za životinju. Ako se stalno kažnjava, muči, ostale mačke ga drže u strahu, onda se problemi s odlaskom u WC ne čude. Postoji mnogo razloga za takvo ponašanje životinje, ali kako bi se riješila situacija, potreban je individualni pristup, vlasnik će morati razumjeti ili pogoditi zašto je mačka prestala šetati u ladici.

Svaki vlasnik, zahvaljujući uobičajenom promatranju i poznavanju navika svojih kućnih ljubimaca, lako može primijetiti promjene u ponašanju. Pronađite korijen nevolje nije uvijek dobivena samostalno, onda biste trebali tražiti specijaliziranu pomoć. Ako zdravlje mačke ne uzrokuje pitanja veterinara, i nema očitih razloga, onda se problem mora riješiti nasumce. Postupno isprobavajući sve načine ponovnog treniranja u ladicu, morate biti strpljivi kod vašeg ljubimca, neki od njih će sigurno dati pozitivan rezultat.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: