🐈 Oznake mača tijekom estrusa - što učiniti i kako odstraniti

Što učiniti ako mačka označava teritorij tijekom estrusa

Mačke označavaju imovinu gotovo na isti način kao i mačke. Mnogi vlasnici suočeni su s problemom kada mačka označava tijekom vrućine. Glavna razlika je u tome, da bi ostavili oznaku, ženke mogu početi prodati, raspršujući izmet. Mačke češće označavaju teritorij kuće. To je zbog činjenice da su vrlo osjetljivi na mirise i trebaju osigurati da nema stranih mirisa drugih životinja.

sadržaj

 • Značajke ponašanja
 • Kako pomoći ljubimcu u teškom razdoblju?
 • Kada učiniti sterilizaciju?
  • Priprema mačke za operaciju

Značajke ponašanja

Žene počnu tražiti mačku od oko 6-9 mjeseci., također će ovisiti o pasmini. Ako tijekom vrućine mačka traži mačku, a planiraš uzgajati mačiće, bolje je odgoditi parenje najmanje godinu i pol. U prerano doba, do godinu dana, mačke ne uspijevaju uvijek donijeti zdravu potomstvo.

Oni vlasnici koji prije nisu imali mačke, trebali bi znati neke značajke početka estrusa. Tijekom tog razdoblja životinje se pojavljuju ne samo fizički već i psihološke promjene. Karakteristične značajke uključuju sljedeće:

 • Ponašanje životinje se sumnjičavo mijenja. Mačka može biti previše ljubazna ili pretjerano agresivna.
 • "Mačke pjesme" traju jako dugo i ne prestaju ni noću. Sve ovo je popraćeno glasnim, regrutiranim meowom.
 • Mokrenje postaje čest.
 • Hod postaje neprirodan: savijene šape i podignuti rep.
 • Apetit se smanjuje.
 • Mačka počinje lizati genitalije češće (zbog iscjedka).
 • Životinja može početi obilježavati teritorij, ponekad mačka prodire za vrijeme estrusa, uključujući i na krevet.

Važno je napomenuti da se tijekom estrusa može pojaviti jedan ili više ovih simptoma. Bez ikakvih simptoma ovo je razdoblje rijetko.

© shutterstock

Kako pomoći ljubimcu u teškom razdoblju?

Zahvaljujući činjenici da tijekom estrusa mačka označava posebno snažno, to razdoblje nije lako za vlasnike. Treba napomenuti da agresivni psihološki utjecaj na životinju: zastrašivanje, vikanje neće pomoći u ovoj situaciji, Trebali biste iskoristiti sav strpljenje, pokazati nježnost i njegu. Što se može učiniti u ovom slučaju?

Možete pokušati sljedeće:

 • Nemojte podići glas, razgovarati tiho i nježno s kućnim ljubimcem, smiriti se.
 • Možete udariti životinju na glavu i lagano ogrebati trbuh (ne možete dodirnuti rep).
 • Da bi se oslobodila viška energije, kad je mačka počela obilježavati, s vremena na vrijeme mu daje "posao". Na primjer, uhvatiti ili donijeti igračku.
 • Morate se hraniti u malim količinama, ali količina vode trebala bi biti dovoljna, osobito u vrućem, zagušljivom vremenu.
 • Dopušteno je i kupanje ljubimca u toploj vodi, ali u sobi ne smije biti skica.

Umirujuće biljne lijekove također su dobre. Oni nisu zarazna, pa koliko često životinja voli "hodati" nije važno. Na primjer, droge za ublažavanje stresa: "Cat Bayun", "Fittex". Također možete probati mačje u vrećicama ili u obliku prskanja (prskati ili širiti u omiljena mjesta vašeg ljubimca).

Kada učiniti sterilizaciju?

Za vlasnike mačaka stvarno pitanje je zašto je životinjska sterilizacija nužna. Ženke su sposobne proizvesti potomke, čak ni jednu godinu starosti, Tijekom estrusa ili puberteta, mačka označava uglove, agresivno se ponaša, može početi ispočetka, meow glasno, posebno noću.Ovo je neugodno vlasniku i ima problema "kada mogu sterilizirati ljubimca?"

Pubertet kod mačaka događa se u dobi od oko 6-8 mjeseci. Naravno, ovo je prosječna dob, u stvari, za svaku ženu, to se događa pojedinačno i može se dogoditi nešto kasnije, bliže godini. Da biste to shvatili, morate posjetiti veterinara.

Većina stručnjaka iz područja veterinarske medicine vjeruje da je odgovarajuća dob za sterilizaciju prije dolaska prvog estrusa, oko 8-12 mjeseci.

Za mlade je to najsigurnije vrijeme operacije. Za sterilizaciju, životinja mora biti fiziološki spremna. Ove informacije mogu pružiti stručnjaka samo nakon pregleda vašeg ljubimca.

Mlada mačka, koja nije imala prvu toplinu, tijekom sterilizacije, jajnici su uklonjeni, maternica i jajnici su uklonjeni za više odrasle životinje, Obično liječnici inzistiraju na uklanjanju maternice, jer nakon nekog vremena može početi upalni procesi. Ne možete početi čekati da prva estrusa ukloni maternicu, ali je preduvjet za operaciju, da je žena formirana fiziološki.

© shutterstock

Priprema mačke za operaciju

Mačka mora početi kuhati dan prije početka sterilizacije. Glavne preporuke za pripremu uključuju:

 • Nemojte hraniti životinju 12 sati prije operacije. Potrebno je unaprijed raspraviti točno vrijeme postupka kod veterinara.
 • Pripremite posebne alate za liječenje životinjskih rana.
 • Provesti opće čišćenje kod kuće kako ne bi došlo do zaraze mačje rane.

Sterilizacija životinje provodi se standardnom abdominalnom operacijom. Kroz maleni rez u trbuhu. Zatim se maternica i jajnici uklone skalpelom. Zatim se na ranu izvode šavovi i napravimo zavoj. Operacija traje oko 30 minuta. Nakon 10 dana, zavoj se može ukloniti kada se pregleda od veterinara.

Nakon operacije, bolje je uzeti životinjsku kuću tako da se ljubimac tiho odmakne od anestezije. Kada se mačka odmakne od anestezije, možete mu dati piti vodu, ali za sada ga ne smijete hraniti. Trebao bi slijediti sve preporuke liječnika i dati na vrijeme sve lijekove životinji kako bi izbjegli komplikacije. Zapamtite, za sterilizaciju, odaberite dobru veterinarsku kliniku i provjerite sa svojim liječnikom kada je operacija potrebna.

Ako mačka traži mačku i označava, ali ne planiraš uzgajati potomstvo, sterilizacija će biti najbolja opcija.

Žena će prestati inzistirati na zahtjevu mačke i obilježavanju teritorija. Stan više neće osjetiti oštar, neugodan miris. Mačka će prestati biti agresivna. Također, ne samo svoje živce, već i osobnu imovinu od mogućih mirisnih oznaka.

Da biste izvršili takav postupak, kao što je već navedeno, važno je odabrati iskusnog stručnjaka. Nakon operacije, neko vrijeme će trebati posebnu brigu., Ako slijedite sve preporuke, za vašeg ljubimca neće biti neugodnih posljedica.

Sterilizirano označavanje mačaka ne bi trebalo. Ako se pas označava nakon sterilizacije, to može biti zbog slabo izvedene operacije (kada jajnici nisu bili potpuno uklonjeni). To može biti i zbog sljedećih razloga: teški stres (kretanje, stranci u kući) ili prisutnost mirisa muškaraca (u vašoj kući ili u blizini). U rijetkim slučajevima, ženke, poput mačaka, mogu i dalje označavati svoju staru naviku.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: