🐈 5 razloga zašto mačka ima krv u urinu

Što učiniti ako mačka ima urin krvi

Hitna pomoć ljubimcu bit će potrebna ako je vlasnik pronašao krv u urinu mačke. Veterinar će ispravno dijagnosticirati životinju kada ga pregleda i provodi krvni test. Medicinski naziv krvi u urinu je hematurija, kako kod životinja tako i kod ljudi.

sadržaj

 • Uzroci i liječenje mačaka s krvlju u mokraći
 • Boja mačje urina: je li hematurija?
 • Hematurija u patologiji kod mačaka
  • Nekoliko patologija kod mačaka:
 • Metode liječenja hematurija
 • Liječenje neuteriranih mačaka
 • Hematurističke preventivne mjere

Takva dijagnoza može biti zvono mnogim životinjskim bolestima. Nemojte zaboraviti da se kućni ljubimac ne žali zbog boli, pa kad se otkrije hematurija, odmah se posavjetujte s liječnikom. Da biste dobili točniju dijagnozu, odmah je potrebno ubirati urin iz bolesne životinje i odnesite ga u kliniku.

Treba imati na umu da je urin, koji je samo 2-4 sata, podložan medicinskoj analizi.

Uzroci i liječenje mačaka s krvlju u mokraći

 1. Inflamirani bubrezi, Takvi se simptomi mogu dobiti u bilo kojem upalnom procesu koji je dotaknuo bubreg. Hitno liječenje mačke čija je krv u urinu potrebna je za progresivnu infekciju zdjelice i orgulje.Najčešće, bubrezi kod kućnih ljubimaca pate od ozljeda nastalih uslijed ozljeda. Ispada da se u ovom slučaju pojavljuju krvni ugrušci u urinu.
 2. Ureteri pogođeni upalnim procesom, To je zato što svi dijelovi urogenitalnog sustava nalaze otrov i nisu zaštićeni od upale.
 3. Onkološki procesi, Krvarenje može biti uzrokovano neoplazmom. Takvi simptomi upućuju na to da je onkološki proces u naprednoj fazi i odmah se obratite veterinaru. Pojava krvi u urinu bit će znak za hitnu medicinsku pomoć.
 4. Ozlijeđeni mjehur, Takav simptom je moguć s modricom. Na prvim znakovima krvi u urinu nakon ozljede, morate se obratiti specijalistu. Nakon modrice može se otvoriti i prilično teška krvarenja.
 5. kamen bolest bubrega, Ova bolest javlja se tijekom formiranja koraljnih kamenaca kao rezultat hematurije. Simptomi boli mogu se lokalizirati u bubrezima, čašama, zdjelici ili mokraćnom mjehuru. Kod hodanja ili skretanja, ozlijeđuju tkivo životinje s oštrim rubovima. Zato se krvni ugrušci pojavljuju u mokraći.

© shutterstock

Životinje koje pate od urolitijaze trebale bi odmah dovesti do stručnjaka. Stones ulaze u uretere s urinom, oni se same ne mogu tamo formirati. U kućnim ljubimcima, mokraćni sustav je vrlo tanak i uski. Skretanje soli ili vapnenca može se ponekad razvijati duž mokraćnog trakta. Odljev urina može biti potpuno ili djelomično blokiran, dok su strane uretera ozlijeđene stranim tijelom. U ovom slučaju, krvavi iscjedak javlja se u urinu.

Lijekovi mogu negativno utjecati na mačke, pa čak i trovanja. Pojava krvi kao rezultat problema s lijekovima zahtijeva posebnu pozornost.

Ako koristite lijekove koji su namijenjeni ljudima, mogu paradoksalno utjecati na tijelo mačaka. Lijekovi mogu uzrokovati krv u mokraći kako bi postali ružičasti ili tamni, u rijetkim slučajevima, da bi otvorili krvarenje. Ne preporučuje se davati mačkama paracetamol ili aspirin., Možete uzrokovati nefrološke bolesti ili zaraziti parenhima gentamicinom. Stoga se smatra posebno opasnim za mačke.

Boja mačje urina: je li hematurija?

Svaki vlasnik želi znati što je sa svojim kućnim ljubimcem kad vidi promijenjenu boju urina. Trebali biste znati da to nije obvezan simptom bolesti. Mijenjati boju dovoljno urina i činjenicu da se kućni ljubimac jednostavno pregrijava.

Također, promjene u boji mogu biti uzrokovane promjenom prehrane ili reakcijom na uporabu lijekova. Ako niti jedan od gore navedenih nije prikladan, onda tamno ili ružičasto urin može ukazivati ​​na ozbiljnu bolest. U takvim situacijama, ljubimac treba pažljivu brigu, za to, budite strpljivi i strpljivi.

Hematurija sama po sebi nije opasna. Kada se obično životinja ne gubi mnogo krvi, iznimno su traumatski slučajevi s unutarnjim krvarenjem.

Hematurija u patologiji kod mačaka

Pri otkrivanju krvi u urinu mačaka potrebno je liječenje. Budući da to može biti znak akutne ili kronične bolesti.

Nekoliko patologija kod mačaka:

 • Renalni policistični. Dugo se ta bolest ne manifestira, ali se smatra teškim. Kršenje bubrega, oni čine cistu. Kada se trči, teško se pojavljuje hematurija.U takvim naprednim slučajevima nema radikalnih mjera iscjeljivanja, najčešće posljedica je smrtonosna. Metoda liječenja primjenjuje se samo za potporu.
 • Genitalna bolest. Najčešće, krv kod kućnih ljubimaca ulazi u urin s upalnim ili onkološkim bolestima reproduktivnog sustava. U mačaka, to je rak maternice ili jajnika, a mužjaci pate od upale ili patologije prostate.
 • Krv u mokraći mačke pojavljuje se u akutnom obliku cistitisa. Moguće je odrediti ovu bolest ako se tijekom zadnjeg uriniranja pojavljuju ružičaste mrlje ili kapi krvi.

Svaki vlasnik treba biti svjestan da svi upalni procesi u životinji prate trovanja. Najčešće, ljubimac neće dati znakove da ima nešto boli tijekom razdoblja upale. Otrovanje je ista opijenost, može biti uzrokovano unutarnjim uzrocima.

© shutterstock

Metode liječenja hematurija

Kada mačka urin s krvlju treba konzultirati stručnjaka, on će predložiti ispravnu metodu liječenja. Pravilnom dijagnozom odabire se strategija liječenja.

Najvažnije je otkriti razlog zbog kojeg je životinja stvorila patologiju.

Veterinar će provesti punu dijagnozu, propisati prehranu, podići lijekove. Stručnjaci određuju uzrok bolesti ne samo u izgledu, već i uzimaju u obzir rezultate analize napravljene tijekom ispitivanja. Taktike liječenja odabiru se pojedinačno za kućnog ljubimca, nakon što se ispostavi etiologija:

 • On će izliječiti bolesni urinarni sustav.
 • Angažiran je u uklanjanju problema s reproduktivnim sustavom.
 • Zadaća veterinara da razvije posljedice nakon traume u životinji. Ako nije samo modrica, već unutarnja oštećenja organa ili ruptura, on obavlja kirurški zahvat.
 • Pomoćni tretman se koristi u policističnih pasmina mačaka, budući da su osjetljivi na ovu bolest. Uz ovu dijagnozu potrebna je posebna briga za životinju. Potpuno policistična se ne liječi pa vam je potrebno stalno praćenje i medicinsku pomoć životinji.

© shutterstock

Liječenje neuteriranih mačaka

Razlozi za liječenje krvi u urinu eunuha mačke mogu biti različiti. U nekim slučajevima kastracija je prevencija bolesti. No većina vlasnika kastrira kućne ljubimce kako ne bi imali problema s reprodukcijom u budućnosti.Treba također imati na umu da kastracija kao preventivna mjera za bolesti ne utječe na sve njihove vrste.

Urolitijaza prati i neuterirane mačke i sterilizirane ženke. To se događa jer nakon takvog kirurškog zahvata, uretra se sužava.

Pijesak od soli i vapnenca teško je pobjeći uskim kanalom. Kada hematurgija neuteriranih mačaka, urin se zatamnjuje, Također, nakon takvih operacija, životinja treba pravilnu ishranu kako bi se izbjeglo stvaranje urolitijaze.

Hematurističke preventivne mjere

Nakon analize svih čimbenika koji dovode do hematurije, pokušavamo ih eliminirati ili minimizirati.

 • Rizična skupina. Ova kategorija uključuje sterilizirane i neuterirane životinje prebačene u posebnu prehranu. Sastav hrane mora biti uravnotežen tako da ne nastaju nikakvi drugi zdravstveni problemi. Prevencija se također smatra da održava ravnotežu kiseline na istoj razini. Treba imati na umu da je većina suhe hrane štetna za kućnog ljubimca.
 • Mačke ne trebaju samo bjelančevine, već i ugljikohidrate. S jednostranim metabolizmom hrane bit će poremećena.Stoga, mačka hrana treba biti raznolika. Potrebno je kuhati kašu s vitaminima i povrćem.
 • Ne preporučuje se hraniti neuterizirane mačke s morskom ribom, a rijeka ne bi trebala biti zlostavljana. Sadrži puno soli, što će nepovoljno utjecati na zdravlje životinje. Budući da nakupljanje soli tvori kamenje.
 • Korisno je dati mlijeko mačaka tako da kalcij može ući u tijelo.
 • Fermentirani mliječni proizvodi.
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: