🐈 Mačka ima hladne šape.

Što učiniti ako mačka ima hladne šape?

Često, vlasnici ne obraćaju pažnju na to što temperatura na šapama kućnog ljubimca. Imaju li mačke hladne noge? Ali to može biti važan znak životinjske nevolje, osobito ako se taj simptom dulje vrijeme manifestira.

sadržaj

 • Kakvo je normalno stanje životinje?
 • Koji čimbenici uzrokuju smanjenje temperature šapa u mačiću?
 • Trebam li mjeriti temperaturu mačjeg tijela?
 • Koje simptome mogu biti hladne šape u mačiću?

Zabrinuti zašto mačka ima šape, a ne bi trebali pretpostavljati najgore, naravno. Ako savjeti šapa mačaka stalno padaju, najprije morate shvatiti razlog za to stanje. To će pomoći da se dodatno spriječi negativne posljedice.

© shutterstock

Na liječničkom sastanku vlasnik mačke radije bi se sjetio kada, kako i kako je njegova omiljena mačka jeli, kada i koliko je pio vodu, ali od kada su mu šape počele hladno – teško. Veterinar bi trebao pružiti detaljne informacije pa morate pažljivo pratiti vašeg ljubimca.

Morate znati da se tjelesna temperatura mačke vrlo ozbiljno mijenja za 24 sata.Amplituda može biti više od jednog stupnja. Stoga pratite točno kada su pločice postale hladnije od uobičajene – teško. Ipak, vrijedno je pokušati, ovisi o dijagnozi i pomoći.

Kakvo je normalno stanje životinje?

U kućnim mačkama i pasa koji žive u gradskim apartmanima, noge su vrlo osjetljive za sve svoje živote. Mačke koje su često šetale na otvorenom, a još više, živeći u dvorištu ili zalutalim životinjama, imaju male šape koje su osjetljive na hladnoću i toplinu. Dok su jastučići njihovih udova otvrdnuli, završetci živaca postaju sve čvršći. Stoga je temperatura šape mačaka koje žive na ulici i kod kuće malo drugačija od dodira.

Međutim, normalna temperatura šapa je hladnija od tijela. Međutim, oni bi trebali biti topliji od okoline, čak i ako mačka hoda po snijegu.

Tijekom spavanja, mačke mačke postaju toplije. Budući da u stanju potpunog odmora, kada životinja leži, a svi se mišići opuštaju, imunološki sustav djeluje snažno. I ovo, pak, utječe na ukupnu tjelesnu temperaturu životinje, podižući je. Mačke spavaju 18 sati dnevno.Spavanje dopušta pospanost – stanje u kojem je um aktivan i tijelo je opušteno. U ovom trenutku, noge postaju malo hladnije.

Koji čimbenici uzrokuju smanjenje temperature šapa u mačiću?

Funkcija termoregulacije od vitalne je važnosti za sve žive organizme, uključujući i mačke. Zdrave, punoljetne životinje ne trebaju se pažljivo pratiti zbog stanja temperature njihovih šapa. No, starije osobe i mačići trebaju biti praćeni. Budući da je njihova termoregulacija slaba zbog starosti i stanja tijela. Stoga im je potrebna posebna briga.

© shutterstock

Stopa metaboličkih reakcija u tijelu – to je temelj termoregulacije. Štoviše, ako ugljikohidrati koji se apsorbiraju mačkom s hranom brzo se podijele, onda će joj tijelo imati višu temperaturu.

Međutim, postoji izuzetak od ovog prirodnog pravila.:

 • U starijim mačkama smanjuje se stopa metabolizma ugljikohidrata.
 • Mali mačići imaju visok metabolizam, ali u njoj sudjeluje mala količina ugljikohidrata. Jednostavno se razlikuje u svom kemijskom sastavu.
 • Potrebno je obratiti pažnju na mačke golih pasmina. Uostalom, oni nemaju sposobnost da dovoljno kontroliraju razmjenu topline s okolinom, jer nema vune.Stoga, čak iu toploj kući, ova mačka treba nositi u kombinezonu.

Ako je mačka u hladnoj sobi, onda, prirodno, temperatura šape treba biti hladnija nego obično. Pogotovo ako životinja počne drijemati.

Međutim, kada se previše zagrije, štapići jastučići također postaju hladni. Činjenica je da mačke imaju duboke žlijezde između prstiju koji su slični znojnim žlijezdama, koji mogu, ako je potrebno, osloboditi vlagu. Ovaj mehanizam vam omogućuje da nadoknadite povećanu tjelesnu temperaturu tijekom ekstremne topline. Kao što vlaga isparava, hlađenje kože. Dugoroke i kratke kose mačke istodobno "znojiti" na isti način. Međutim, ovaj fenomen je vidljiviji kod osoba s kratkom kosom.

Trebam li mjeriti temperaturu mačjeg tijela?

Hladne stražnje noge, uši i nos – ovo stanje ukazuje da je ukupna tjelesna temperatura životinje smanjena.

© shutterstock

Ako smatrate da ne samo šape, već cijelo tijelo životinje postane znatno hladnije nego obično, potrebno je izmjeriti temperaturu. Ako je brojka ispod norme – 38 stupnjeva, odmah se obratite veterinaru.

Povlačenje vremena u ovom slučaju je nemoguće, jer mačka može imati mnogo razloga za abnormalno smanjenje tjelesne temperature. Samo liječnik može napraviti točnu dijagnozu i pomoći kućnom ljubimcu. Neprihvatljivo je dopustiti da se situacija sklizne ili samoizlječi.

Koje simptome mogu biti hladne šape u mačiću?

Mačka hladnih šapa je podmukao simptom bolesti koje se gotovo neopaženo. Da biste shvatili je li bolestan ili bolestan, morate se pridržavati – zbog stanja svojih udova nekoliko dana. Potrebno je zapamtiti kada, u koje doba dana postoji promjena temperature, što se događa u isto vrijeme, možda će to biti i drugi skriveni znak bolesti.

Hladne šape u životinja nakon operacije anestezijom. Na primjer, sterilizacija. Tijekom anestezije, tijelo je zaštićeno od svojih štetnih utjecaja na mozak snižavanjem ukupne temperature tijela. Stoga je neophodno da nakon operacije, kada se životinja odmakne od anestezije, koristite podlogu za zagrijavanje. Štoviše, to se vrši bez obzira na godišnje doba i vrijeme, čak iu toplini.

Uzrokuje snižavanje temperature i raznih otrovanja.Obično postoji nekoliko karakterističnih simptoma odjednom – povraćanje, proljev, sluznice se osvjetljuju, počinje protok sline. Štoviše, trovanja nisu samo kemikalije, već i unutarnje bolesti, kada je tijelo opijeno proizvodima razgradnje, poremećeni su metabolički procesi. To se može dogoditi ako mačka ima dijabetes, ona ima hormonalne poremećaje, ozbiljne probleme s bubrezima ili odmrzavanje kad se dugo ne može riješiti izmeta.

© shutterstock

Spuštanje temperature šape može biti kršenje protoka krvi do ekstremiteta. Ovo stanje je tipično za životinje koje su pretrpjele ozljede i starije mačke. U ovoj situaciji, analiza će pokazati visoku razinu trombocita u krvi.

Simptom bolesti krvi, različite vrste anemije mogu biti i hladne noge. Ako u isto vrijeme mačka izgleda loše, težina je ispod norme, onda je potrebno napraviti joj krv test kako bi razumjeli kakve tvari ona treba, Uostalom, anemija je najčešće nezdrava prehrana ili kršenje probavnog procesa, kada se hrana apsorbira s poteškoćama.

Ovdje su uvjeti kada mačke mačke dobiju hladno, za koje je hitno kontaktirati veterinara.:

 • Ozljede, prijelomi, uključujući kralježnicu;
 • Paraliza kada udovi ne uspiju;
 • šok;
 • hipotermija;
 • Stanje stupca;
 • dehidracija;
 • koma;
 • Poremećaji srca;

U tom slučaju liječnik će poduzeti sve moguće dijagnostičke metode kako bi ustanovio uzrok i brzo poduzeli potrebne mjere za spašavanje životinje. Radi se o rendgenskoj, ultrazvučnoj, krvi, slušajući ritam srca.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: