🐈 Što ne može hraniti kastriranu mačku i zašto

Što je zabranjeno hraniti neuteriranim mačkama

Castracija nije samo kirurški postupak koji mijenja odnos mačke prema suprotnom spolu od interesa do ravnodušnosti. Drugi postaje puno: ponašanje, prehrambene navike, osjetljivost tijela na određene proizvode, a svaki ljubavni vlasnik mora znati da je nemoguće jesti mačaste kastre, tako da daljnji život kućnih ljubimaca ne zasjeni razvojem teških bolesti koje su se razvile u pozadini nepravilne prehrane.

sadržaj

 • Koje se promjene događaju nakon kastracije
 • Spremni feed
 • Domaća hrana
 • Važnost posebnog izbornika

Koje se promjene događaju nakon kastracije

Planirajući kastraciju kućnog ljubimca, vlasnici, prije svega, na kraju očekuju neke prednosti za sebe. Uostalom, često (iako ne uvijek), da se nekada razigrana i hiperaktivna mačka "smiruje" nakon operacije, postaje inertnija, a noću se više ne nosi oko spavaćih vlasnika.

Drugi plus (glavni) – u 95% slučajeva mačka prestaje označavati sve, počevši od zidova, namještaja i završava s vlasnikom. U skladu s tim, manje odvratan miris u kući.

Kitty apetit također se mijenja. A ako su do sada suosjećajni vlasnici bili zabrinuti da ljubimac nije jesti dovoljno, ali sada, s povećanim apetitom za mačke, nije teško hraniti životinju u odlagalište.Mnogi vlasnici opravdavaju takvu obilnu hranu krivicom ispred mačke kako bi to oduzeli "muške moći". Ali sve to u svezi s smanjenom pokretljivošću kućnog ljubimca izravnom je putu do pretilosti. A ovdje dolazi vrlo trenutak kada bi bilo preporučljivo da brižan vlasnik razmišlja o veličini dijelova, učestalosti hranjenja i činjenici da je sada nemoguće hraniti neuteriziranu mačku s određenom hranom koja je prije bila uobičajena.

Kućni ljubimac postaje osjetljiviji na određene bolesti, a prije svega rizik od razvoja ICD povećava.

Razlog za to je kontrakcija mačje uretre nakon operacije (pogotovo ako se postupak provodi na životinji koja nije stekla pola godine kada njezin mokraćni sustav još nije pravilno oblikovan). Zbog hranjenja u hrani koja sadrži magnezij, kalcij i fosfor u velikim količinama, pijesak i kamenje formirani su u bubrezima životinje, i sve to – rezultat nepravilne prehrane.

© shutterstock

Od sada, ono što bi trebala biti pravilna hrana za pahuljastog kućnog ljubimca i ono što je zabranjeno uključiti u prehranu – svaki vlasnik mora znati tko je podvrgnuo svoju mačku kastraciji.

Spremni feed

Industrijska hrana nije samo velika praktičnost vlasnicima (lijevana – i besplatna), već i cjelovita uravnotežena prehrana za mačke. Međutim, uzimajući u obzir promjene u tijelu kućnog ljubimca nakon kastracije, pristup izboru hrane mora biti bitno različit:

 • Dijeta ne može uključivati ​​jeftinu ekonomsku klasu hrane (ni suha ni mokra). Sadržaj šljake, otpada, skrivača, ostalog i soje u njemu samo se prevrće. Usput, ova hrana se ne preporučuje za ne-kastrirane životinje.
 • Zabranjeno je davati mačku nakon kastracije. Morate odabrati samo posebnu gotovu hranu s oznakama "Za sprječavanje ICD", "Za sterilizirane mačke" i "Za sterilizirane mačke i mačke". Preostale mogućnosti nisu kategorizirane za kućne ljubimce jer sadrže puno kalcija, fosfora i magnezija, izazivajući ICD prvenstveno u kastracijama.
 • Ne možete miješati vlažnu hranu sa suhom i konzerviranom hranom. Sastav njih je drugačiji, a želudac može neprimjereno reagirati na takvu hranu. Ali budući da kastrirane kućne ljubimce treba dati vlažne i sočne hrane, "sušenje" se može uliti s malom količinom vode.
 • Također je nemoguće ograničiti cat-eunuch u tekućinu.Trebao bi piti više "punopravnih" bližnjaka, tako da su bubrezi dobro oprani i ne akumuliraju naslage u obliku kamenja.

Pravilno odabrani gotovi hrani zaista će pružiti uravnoteženu prehranu mačiću zahvaljujući posebno formuliranom sastavu koji uključuje sve vitamine i elemente u tragovima koji su potrebni vašem kućnom ljubimcu.

Važno: odabir odgovarajuće verzije gotove hrane, ne biste trebali mijenjati proizvođača. Svaki od njih ima svoju liniju, što znači da ima poseban odabrani sastav koji se ne preporučuje da se oštro promijeni.

© shutterstock

Domaća hrana

Zbog promjena u životinjskom tijelu nakon kastracije, niz jela od prirodne hrane koja je dopuštena prije operacije, postaje opasna za zdravlje kućnog ljubimca. Sada snaga mačke isključuje proizvode kao što su:

 • riba, Visoki sadržaj fosfora i magnezija u njemu automatski čini ovaj proizvod jedan od glavnih provokatora urolitijaze. Unatoč činjenici da gotovo sve mačke obožavaju ribu, takvu hranu ne smije davati životinji više od 1-2 puta mjesečno.
 • Masno meso, Svinjetina, janjetina s niskom tjelesnom aktivnošću mačke nakon operacije dovodi do pretilosti, a zauzvrat vodi do problema s kardiovaskularnim sustavom.U svakom slučaju zabranjeno je hranjenje masnog mesa mačkama bez obzira na spol i činjenicu kastracije.
 • Sirovo meso peradi, Kućni ljubimac možete postupati isključivo s kuhanom peradom, inače je moguće zaraziti zaraznim bolestima (salmoneloza, itd.).
 • Sirovi krumpir i rajčica, Ove solanaceous u undigested obliku je pravi otrov za mačke, a uzrok je glcoalkalloid solanine sadržane u njima. Ako se ovo povrće unese kuhanom ljubimcu, oni više ne predstavljaju takvu opasnost, iako postaju apsolutno beskorisni.
 • Luk i češnjak, Oba sadrže toksine koji uništavaju crvene krvne stanice u krvi mačaka (češnjak je nešto manje). Hranjenje je zabranjeno u bilo kojem obliku – sirovo, kuhano i sl.
 • Slana, začinjena, pušena hrana, Takav će izbornik uvijek uzrokovati poremećaje želuca, bolesti gastrointestinalnog trakta, jetre i bubrega.
 • mlijeko, Ako se mačica nečvrsti, to znači da je već odrasla osoba, a odrasle mačke ne mogu potpuno apsorbirati laktozu. Rezultat je crijevni uzrujan, proljev. Ali hrana niske masti, uključujući mliječne proizvode (sir, ryazhenka, vrhnje, itd.) – to je neophodno.
 • jetra, To nije izravna kontraindikacija, ali ne biste ga davali mačiću prečesto, jer pretjerivanje dovodi do poremećaja u metaboličkim procesima. Potrebno je davati jetru u kuhanom obliku (sirovi izaziva povraćanje, probavne smetnje i probavu – zatvor).
 • slatkiš, Mnoge mačke imaju slatki zub, ali šećer može značajno štetiti ljubimcu. Bolesti kože, suzenje, probavne smetnje, nadutost, šećerna bolest – ovo je nepotpuni popis zdravstvenih problema kao rezultat potrošnje slatkih životinja.

Napomena: Navedena prirodna hrana štetna je za mačke bez obzira na to jesu li sterilizirani ili ne. Ali za kućne ljubimce koji su podvrgnuti operaciji, ova hrana je dvostruko opasna.

© shutterstock

Važnost posebnog izbornika

Castrirane mačke postaju osjetljivije na određene bolesti, njihov hormonski neuspjeh nakon operacije je neizbježan, pa će nakon nekoliko pravila spasiti vašeg ljubimca iz mnogih problema:

 • razviti dijetu za dobru prehranu mačke;
 • hranjenje podijeljeno u 5-6 malih porcija dnevno (kastrirana mačka ne može se hraniti dugim satima);
 • dati profilaktičke lijekove kako bi se izbjegli problemi povezani s poremećajima u hormonskom sustavu (kako to propisuje veterinar).

Hranjenje neutered mačke je posebna, ali ne tako komplicirana znanost. Ali sa smanjenom aktivnošću životinje nakon operacije, jedna pravilna prehrana nije dovoljna. Očuvanje valjanog načina života u obliku poziva za igranje neće dopustiti pretilosti da se razvije, a manifestacije ljubavi i njege, toliko važne ne samo za dobar apetit, već i za raspoloženje, također nisu otkazane. Nagrada za pažnju i rad bit će dobro zdravlje ljubljene mačke, zahvalnost i priznanje vlasnicima.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: