🐈 Catnip: što je to, zašto, kako izgleda?

Što izgleda mačkica i za čega je to?

Budra, mačje ili zajedničko mačka je omiljena gozba mačaka. Pisao su o njemu u antici. Ljudi su čak i tada primijetili da budra odbija insekte. Ali mačka je poznata po svojim jedinstvenim učincima na obitelj mačaka. Netko čak naziva ovu biljku droga za kućne ljubimce. Prije nego što shvatite važnost ove biljke za mačku, morate znati što je to.

 • 1. Budra: izgled i svojstva
 • 2. Utjecaj mačja na mačku
 • 3. Liječenje mačaka
 • 4. Catnip kod kuće

1Budra: izgled i svojstva

Kotovnik – nepretenciozna biljka, zeljasta i trajnica. Oni ga pripisuju obitelji Gubotsvetnye i zove nepeta cataria (mačkica). Biljka cvjeta tijekom ljeta u lipnju i srpnju, stvarajući guste guštare. Trava ima tetraedarsku stabljiku, čija veličina doseže 1 m. Stablo raste u širinu, tj. Širi se po tlu.

Bliže vrhu stabljike, malim cvjetovima rastu s remenima. Raspon boja plavih i plavih nijansi. Također, cvjetovi mogu biti bijeli. Posebno lijepa mačka s ljubičastim cvjetovima. Budra ima ugodan miris limuna koji voli mačke. Kotovnik je koristan ne samo za mačke, već i za ljude.

Postrojenje ima sljedeća korisna svojstva:

 1. 1. Antipiretik.
 2. 2. Analgetik.
 3. 3. protuupalno.
 4. 4. Hemostatička.
 5. 5. Baktericidni.
 6. 6. Umirujuće.

Ali mačke vole mačjaka ne za to. Zahvaljujući ovoj biljci, životinje oslobađaju stres i smirenost, a vlasnici imaju priliku ispraviti ponašanje svog ljubimca.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2 Učinak mačke na mačku

Mnogi su mučeni pitanjem zašto mačke vole ovu biljku toliko. Nakon dugog proučavanja ovog fenomena zoolozi su pronašli uzrok – nepetalaktona. To je tvar povezana s eteričnim uljima. Njegov miris je usporediv s onom odrasle mačke koja je spremna za mate. Miris nepetalactona djeluje na cerebelum i hipotalamus. Mali mozak, zauzvrat, počinje aktivno raditi, oblikujući ponašanje na nastalim podražajima. Postoje i neke halucinacije koje kućni ljubimac aktivno reagira na miris.

Ponašajne reakcije na miris biljaka u svim muškim mačkama su apsolutno identične. Mirno hodajuća životinja osjeća ugodan cvjetni miris s tonovima limuna, počinje aktivno mirisati i potražiti izvor mirisa.Kada se pronađe izvor, mačka vrisne, trči, drools, skokovi i role na tlu. Čim ljubimac ugriza list biljke, odmah se smiri i mirno zaspati.

PreporučeniRazlozi zbog kojih oči sjaju u mraku mačaka: znanstveno objašnjenje

3Pripravljanje mačaka

Kotovnik nije samo sigurna poslastica za kućne ljubimce, nego i iznimno korisna biljka. Zahvaljujući Boudri, iskusni uzgajivači ispravljaju ponašanje mačaka. Glavni primjeri ove prilagodbe vidljivi su u agresivnim i letargičnim mačkama. Agresivne i zle životinje nakon ove biljke postaju dobre i poslušne. A tromne mačke postaju aktivne i zabavne.

Ako želite prebaciti životinju u novo mjesto prebivališta, možete se posvetiti mačkama. Zatim će životinja mirnije reagirati na promjenu okoliša. Ako je to mačić, prije prvog posjeta veterinaru, morate dati malu kavicu životinji. Nakon toga, dijete će biti smireno putom i strancima. Ako trebate podučiti mačića kuglu, možete je posipati otopinom mačja. Taj će miris privući pažnju bebe, a mačić će brzo naučiti izoštriti kandže.

Također je potrebno dodati zdrave, nježne i razigrane mačke. Poboljšava apetit, normalizira rad probave, učinkovito sprječava parazite.

Ali vrijedi prisjetiti se da je to lagani lijek, pa često ne trebate dati životinji ovu biljku. Osim toga, uz stalnu uporabu mačja može biti zarazna. Mačka će jednostavno prestati reagirati na budu kao nadražujuće.

PreporučeniPrevoditelj s mačkoga jezika na ruski: kako razumjeti mačku zvukovima i gestikulacijama?

4Poputite kavu kod kuće

Nije teško naći mačje. Prodaje se u bilo kojem trgovini za kućne ljubimce ili ljekarne. Također raste u divljini, može se uzgajati u vrtu ili kod kuće na prozoru. Prilično je lako to učiniti vrlo jednostavno. Da biste to učinili, ne trebate posebna gnojiva, vještine i znanje. Naravno, neće biti moguće uzgojiti veliki grm, ali mali u loncu za kućne ljubimce je sasvim stvaran.

Postoje dva načina za uzgoj mačja kod kuće:

 • Uzmi mladu biljku iz vrta i presadite u lonac. Budra će se brzo ukorijeniti i oduševit će vas ugodnim mirisom i lijepim cvjetovima. Ovo je najlakša, najbrža i najučinkovitija metoda.
 • Sjemenke koje se mogu kupiti u bilo kojoj cvjećarnici. Naravno, ovo je malo nezgodno jer će morati čekati dva tjedna prije klijanja.

Tlo za mačje treba biti lagano, a ne kiselo. Zalijevanje je potrebno često, ali korijenje ne voli višak vode, pa je važno ne pretjerivati. Catnip također voli svjetlost. Na tamnom mjestu bolje je da ga ne stavite.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: