🐈 Prehrana neuteriranih mačaka - tajne i suptilnosti

Što hraniti neuteriziranu mačku

Kastrirane mačke razlikuju se od onih koji nisu pod upravljanjem u poremećenim hormonskim razinama. Hranidba neuteriranih mačaka ne bi trebala biti, kao prije operacije. Tijekom kastracije, testisi se uklanjaju, hormoni se "smiruju", a domaća ljepota prestaje tražiti svadbene mačiće.

sadržaj

 • Hormonalne promjene u tijelu mačaka
 • Bolesti zbog pothranjenosti
 • Sprječavanje urolitijaze
 • Prevencija pretilosti
 • Značajke prehrane
 • Potrebni proizvodi
 • Nemoguće je hraniti kastrirane životinje
 • Kako odabrati pravu suhu hranu
 • Sadrži mješovitu hranu

Kućni ljubimac postaje miran i počinje pokazivati ​​poseban interes za hranom. Ova značajka u posebnoj ljubavi prema hrani bez odgovarajuće kontrole domaćina za hranjenje životinje dovodi do pretilosti.

Hormonalne promjene u tijelu mačaka

Važno je početi mijenjati prehranu pasa odmah nakon kastracijskog postupka. Hormonska pozadina će stabilizirati tri mjeseca. Pobrinite se da razjasnite nutritivne osobine mačjeg neuterena kod veterinara.

Nemojte se žaliti za svog ljubimca i napuniti zdjelu s hranom na prvom meowu.On je spreman jesti dok je hrana u zdjelu, jer se neće osjećati pun. Ako ne stvorite pravila u obitelji za hranjenje kućnog ljubimca, onda će se proširiti na nevjerojatnu veličinu koja će neizbježno dovesti do zdravstvenih problema. Obavezno smanjite uobičajenu prehranu za četvrtinudajući posluživanje nekoliko puta dnevno. Četiri mjeseca kasnije, mačić će se naviknuti i problemi s pravilnom prehranom ne bi trebali nastati.

© shutterstock

Bolesti zbog pothranjenosti

Nakon kastracije, životinje mogu imati dvije životno ugrožene bolesti povezane s nepravilnim hranjenjem:

 • Mokraćnog kamena bolest;
 • Pretilost.

U neuteriziranom kućanstvu, uretra je znatno sužena, a takve fiziološke promjene otežavaju prirodno oslobađanje kamenja. Hrana za neuterirane mačke mora biti bogata povrćem, mesom i ograničena na hranu koja sadrži fosfor, magnezij i kalcij.

Sprječavanje urolitijaze

Povećani sadržaj kalcija, magnezija i fosfora u hrani uzrokuje pojavu velikog kamenja u urogenitalnom sustavu kastrirane životinje. Isključite ribu iz dnevne prehrane., Najbolje je kupiti posebnu hranu u veterinarskim ljekarnama. Bogat izbor specijaliziranih, gotovih hrane omogućuje vam da kupite najprikladniju hranu za neuteriziranu mačku. Takva hrana sadrži sve potrebne komponente koje čiste urin životinje od akumulacije štetnih minerala.

Dakle, uzimajući odgovarajuću prehranu, životinju će se osigurati dobra prevencija protiv formiranja kamenja u ureteru. Ako mačka koristi samo suhu grudicu, on mora uvijek imati čistu i slatku vodu iu velikim količinama.

Neke životinje su navikle malo piti, u ovom slučaju, vlasnici moraju potopiti malo suhe hrane kako bi spriječili razvoj želučanih bolesti.

Prevencija pretilosti

Zbog činjenice da metabolizam u tijelu kastriranog mačka dramatično usporava, to može utjecati na njeno ponašanje. Mačak troši puno manje energije, a to zahtijeva onoliko hrane koliko je dobilo prije operacije. stoga treba hraniti neuteriziranu mačku, Da biste u potpunosti kontrolirali zdravlje vašeg ljubimca, trebate:

 • Redovito vagati životinju.Pazite da mačka ne dobije više od 20% svoje prethodne težine. Pretilost može dovesti ne samo na probleme s mokrenjem, već i na razvoj šećerne bolesti, pa ako životinja počne dobivati ​​više kilograma, uvijek se trebate posavjetovati s veterinarom.
 • Saznajte životne potrebe kućnog ljubimca. Imajte na umu da neaktivna mačka ne smije konzumirati više od 60 kcal dnevno po 1 kg žive težine.
 • Kupite samo visokokvalitetni feed. Ako životinja odbija jesti, rezerve masti u tijelu počinju se akumulirati u jetri, što uzrokuje degenerativne procese. Niska kalorična hrana treba imati dobar okus za poticanje apetita životinje.

© shutterstock

Značajke prehrane

Razvio nekoliko jednostavnih pravila za hranjenje neuteriranih mačaka:

 • Hrana je potrebna samo za mačke u obliku topline. Sve se mora zagrijati prije no što se poslužuje životinji.
 • Ne preporuča se hraniti svježu hranu kastrirane mačke.
 • Dijeta treba podijeliti na male dijelove hrane.
 • Nemojte hraniti kućnog ljubimca.
 • Pružite mačiću stalni pristup čistoj vodi.
 • Obratite pažnju na tvrdoću vode.Izaberite samo meku, čistu i svježu.
 • Ako je mačka navikla na posebnu hranu, kupite samo jednu koja je namijenjena za neuterirane životinje.

Potrebni proizvodi

Nekoliko promjena u prehrani mačke nakon operacije morat će biti napravljeno svakom vlasniku. Dodajte više sljedećih proizvoda:

 • Meso bez mesa, piletinu i govedinu (fino usitniti i dodati zdjelu za hranjenje);
 • Bube (jetra, pileći trbuh i srce govedine). Sadržaj obroka u prehrani također je koristan za neuterirane mačke;
 • Poluga, heljda, zobena kaša, pshenka. Sve ove žitarice će biti u skladu sa svakom mačkom.
 • Povrće i voće;
 • Proizvodi koji sadrže mlijeko;
 • Specijalna konzervirana hrana za mačke;
 • Svježe zelenilo.

© shutterstock

Nemoguće je hraniti kastrirane životinje

Čini se da mačke vole riblje jela, a vlasnici pokušavaju ugoditi njihovu omiljenu životinju s ukusnom ribljom hranom. Smetnje neuterirane mačke kod kuće trebale bi isključiti unos svake ribe. Ali ako mačka zaista želi ribu, možete dati mali dio ne više od jednom tjedno.

Ne preporučuje se uporaba konvencionalnog suhog krmiva namijenjenog neobrađenim životinjama.

U trgovinama za kućne ljubimce uvijek možete pronaći posebnu hranu za takve mačke.Pravilna ishrana u neuteriranih mačaka uklanja upotrebu dimljene hrane. Vaše budućno zdravlje ovisi o vašoj odgovornosti prilikom odabira mačje hrane.

Britanske i škotske mačke, koje su odlučile sterilizirati, koji su izgubili romantično dostojanstvo, više su osjetljivi na pretilost. Važno je pratiti unos prirodne hrane ili kupiti posebnu hranu za neuterirane mačke. Zlostavljanje pothranjenosti neizbježno će dovesti do urolitijaze.

Da biste pomogli mači da ne dobije više kilograma, morate se svakodnevno igrati s njom. Pružite mu zanimljive nove igračke. Pokušajte zadržati svoje ljubimce aktivne igre, ako ne možete smanjiti prehranu. Tako će zadržati njegovu gracioznu, atletsku formu.

Kako odabrati pravu suhu hranu

Bogati izbor jeftinog suhog krmiva napunio je police trgovina za kućne ljubimce. Ali prije kupnje prvog, ne zaboravite da hranjenja neuteriranih mačaka trebaju biti visoke kvalitete i potpune.

Značajka hrane niske kvalitete jest dodatak kemikalija, konzervansa, nadomjesnih šećera i nusproizvoda od žvale.

Ogroman broj prisutnih okusa dodaje poseban okus i miris hrani, tako da potiče apetit. Dakle, mačke su sretni da uzmu nisku hranu. Da, kućni ljubimci su vrlo pametni. Ali proizvođači su uzeli u obzir okus i lako "varati" životinje. Takvi proizvodi uzrokuju ozbiljnu štetu tijelu i pridonose razvoju opasnih bolesti. u svim životinjama.

S druge strane, skupi feedovi sadrže samo vitamine, minerale i mnoge hranjive tvari. Da, ne miriše tako pozivajući, kao niske ocjene. Ali onda imaju prirodnu aromu i okus zbog prirodnog sastava. Boja proizvoda je ujednačena jer ne sadrži kemijske boje. Redovito hranjenje visoko kvalitetne hrane pozitivno će utjecati na zdravlje i životinje vašeg ljubimca.

© shutterstock

Sadrži mješovitu hranu

Dijetet (hrana) mačke nakon kastracije treba raspraviti s operativnim liječnikom. Da može dati vrijedne savjete o mogućnostima novog izbornika za kućne ljubimce. Ako vlasnici odlučuju odabrati mješoviti obrok, potrebno je uzeti u obzir sve važne značajke takvog hranjenja:

 • Vlasnici neuteriranih mačaka radije dodaju prirodnu hranu specijaliziranim hranama. Mnogi vjeruju da će ova opcija biti najbolja i korisna za životinju. Proizvođači hrane i veterinari vjeruju da životinje moraju biti hranjene na jedan način. Mješoviti na takav način hrana može predstavljati opasnost za zdravlje mačke, jer se u tom slučaju poremećaje ravnoteža vode u tijelu kućnog ljubimca.
 • Feedovi su već uravnoteženi, uključuju sve potrebne elemente za životinje. Tijelo mačke ne zahtijeva dodatne prirodne dodatke.
 • Potrebno je hraniti mačku samo s istim hranom. Ne miješajte hranu s različitim proizvođačima.
 • Morate hraniti ili samo suhe hrane ili odabrati samo prirodnu hranu.

U izboru hrane za vašu mačku morate pokazati odgovarajuću tvrdoću. Nemojte se prepustiti manipulativnim trikovima mačke, stalno pokušavate izvući nešto ukusno za sebe. Kućni ljubimac čini izbor koji se temelji isključivo na razmatranjima okusa hrane, a uopće nije koristan za tijelo. Stoga je vlasnik koji treba voditi računa o dugom, uspješnom i zdravom životu svog ljubimca.

Prvih mjeseci nakon kastracije uvijek je teško, ne samo za samu životinju, već i za svoje vlasnike.Međutim, ako pravilno pružite životinju i izbjegavate pogreške u hranjenju životinje, nikada ga nećete vidjeti kao bolni masni čovjek.

Mačka će vas uvijek oduševiti svojim zdravljem i sitnim zanosima, koje samo aktivni, zdravi kućni ljubimci mogu učiniti. Ne možete se brinuti za njegovo zdravlje i ne morate stalno tražiti pomoć u skupim veterinarskim klinikama.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: