🐈 Što hraniti mačku nakon sterilizacije kod kuće: popis hrane

Što hraniti mačku nakon sterilizacije kod kuće?

sterilizacija prekretnica u životu mačke, koja je uzrok ne samo hormonalnih promjena u tijelu, nego i promjena u ponašanju. U steriliziranim životinjama povećava se apetit, što podrazumijeva niz opasnih bolesti. Dijeta sterilizirane mačke mora biti uravnotežena, mora sadržavati hranjive tvari, vitamine i elemente u tragovima.

 • 1. Značajke hranjenja mačke nakon sterilizacije
 • 2. Hrana i piće u prvim danima nakon operacije
 • 3. Hraniti sterilizirane životinje prirodnom hranom.
 • 4. Hranjenje steriliziranih životinja s industrijskim hranom
 • 5. Priprema prehrane

1 Osobine hranjenja mačaka nakon sterilizacije

Operacija utječe na hormonalni sustav mačke, zbog čega tijelo prolazi kroz fiziološke promjene:

 • Metabolizam se usporava kod odraslih mačaka starijih od 5 godina i kod starijih osoba. Stoga, prije i poslije sterilizacije, poželjno je hraniti životinju s uobičajenom domaćom hranom, uz praćenje tjelesne težine, povećavajući tjelesnu aktivnost.
 • Energetski troškovi tijela nakon sterilizacije smanjuju se za 20-25%. Odsutnost nepotrebnog stresa, instinkt prokreacije, skrb za potomstvo dovodi do pretilosti. Potrebno je slijediti uravnoteženu prehranu sterilizirane mačke.
 • Smanjenje učestalosti uriniranja je čimbenik u razvoju urolitijaze. Životinje svih pasmina su sklone urolitijazi, britanska raznolikost mačaka s normalnom težinom je manje sklona ovoj bolesti.

Mačke se teško uklanjaju anestezije pa će u prvih 8-12 sati nakon operacije imati lošu koordinaciju i neadekvatno ponašanje. Potrebno je da je kućni ljubimac prvi dan bio na vidiku!

Preporučeni"Royal Canin" za neuterirane mačke: vrste hrane za životinje i uporabu

2Uhajte i pijete u prvim danima nakon operacije

Nakon operacije, ne morate hraniti mačku. Čim se životinja počne udaljiti od anestezije, odmah se piti kroz špricu. Pogledajte ako ona proguta vodu kako se ne bi utopila. Mačka može odbiti jesti prvoga dana, stoga ga nije nužno prisiliti.

Počevši od drugog dana, volumen dijela ne smije biti veći od 1/3 uobičajenog dijela. To je neophodno tako da životinja ne napreže tijekom pokreta crijeva i ima manje problema s probavnim sustavom. Sterilizirane mačke dobivene hranom trebaju biti lako probavljive, ne masti.

Trećeg dana kućni ljubimac obično počinje pokazivati ​​zanimanje za hranu i zatražiti. Porcije se postupno povećavaju, ali ne prelaze stopu od 150 grama dnevno.Budući da su sterilizirane životinje sklone pretilosti, dnevna se stopa može smanjiti na 120-130 grama, s obzirom da je uravnotežena hrana.

Postoje slučajevi kada životinja nakon operacije odbija jesti 2-3 dana, ali samo pića. Ako nedostatak apetita nije povezan s dodatnim simptomima, taj fenomen možete smatrati individualnom inačicom norme.

Nakon operacije, ljubimac može biti ponuđen:

 • mliječni proizvodi – kiselo kiselo kiselo kiselo vrhnje i vrhnje, svježi sir, obični jogurt, jogurt;
 • biljna juha bez soli;
 • kuhano jaje na žaru;
 • dječja hrana;
 • posebna konzervirana hrana za sterilizirane mačke.

PreporučeniOdabir hrane za neuterirane mačke i sterilizirane mačke

3 Hranjenje steriliziranih životinja prirodnom hranom

Najbolja opcija za hranjenje steriliziranih životinja je uravnotežena ishrana od redovite domaće hrane.

Postoje prirodni proizvodi koji trebaju biti isključeni iz prehrane sterilizirane mačke. Urolitijaza se može izliječiti, ali lakše je promijeniti dijetu. Urolitijaza se razvija zbog visokog sadržaja fosfora i magnezija u hrani.Treba imati na umu da je konzumacija masne hrane rizik od pretilosti.

Za uravnoteženu hranu za mačke, možete stvoriti izbornik prirodnih proizvoda. Na primjer: mršavo meso i iznutrice. Sadrže mnogo željeza i aminokiselina. Meso sadrži puno fosfora, ali malo kalcija, pa su potrebni dodatni mineralni dodatak. Sastav morskih riba, kao što je glup, sadrži bitne vitamine A i D.

Hranjenje mačaka nakon sterilizacije nije moguće uz sljedeće proizvode:

 • sirova riba – sadrži fosfor;
 • Herkul je bogat magnezijem;
 • mamac – izvor beskorisnih kalorija;
 • mliječni proizvodi iznad 10% masti;
 • sve vrste masnih jela;
 • prženi, ukiseljeni, dimljeni proizvodi – krši metabolizam životinje;
 • grah i krumpir – izazivaju proljev.

Mačkama nikada ne smije davati svježe mlijeko. To dovodi do zaraze crvima, u teškom i zanemarenom slučaju – do intoksikacije bjelančevina.

PreporučeniKoja je hrana za neuterirane mačke različite od uobičajene?

4 Hranjenje steriliziranih životinja s industrijskim hranom

Svaki iskusni uzgajivač smatra da se urolitijaza u steriliziranim životinjama razvija krivnjom vlasnika. Mačka mora biti hrana ne samo suhe hrane.Vlasnici smatraju da je suha hrana uravnotežen, jeftin, optimalan izlaz. Nije tako. U slabo kvalitetnom industrijskom sirovinskom sadržaju soli i teških metala iznad norme.

Mačka je slaba, jedeći nisku kvalitetu hrane. Zbog kasnog čišćenja tijela bubrega i jetre, kamenje se formira u mjehuru, kanali i bubrezi. S obzirom na tendenciju steriliziranih mačaka na urolitijazu, preporučljivo ih je hraniti specijaliziranim mogućnostima za sterilizirane životinje ili prirodne proizvode.

U opasnosti su neuterirane mačke i sterilizirane mačke s nasljednom predispozicijom. Preporučujemo britanske mačke i škotske nabore uvesti mineralne dodatke. Prije nego što odlučite o izboru industrijske prehrambene proizvodnje, potrebno je konzultirati se s veterinarom.

5Izrada prehrane

Napravite prehranu za pravilnu prehranu mačke kod kuće lako. Hrana bi trebala zadovoljiti potrebe kućnog ljubimca, ovisno o stanju zdravlja. Dnevni dio može se izračunati prema formuli: 30-60 grama hrane po kilogramu žive težine životinje, koja treba podijeliti u nekoliko prijema.

Struktura prehrane:

 • 35% – proteina (meso, riba, mlijeko, jaja).Proteini su izvori aminokiselina koji nisu proizvedeni u životinjskom tijelu.
 • 35% – ugljikohidrati (razne žitarice). Ugljikohidrati su izvor energije.
 • 30% – masti (maslac, žumanjci, odsto, riblje ulje). Nedostatak masnoća dovodi do problema s kožom i kose, te višak pretilosti.

Što se može i ne treba dati steriliziranoj mačiću:

Popis jelaDopušteni proizvodiVrlo zabranjeni proizvodi
Mliječni proizvodiKiselo masno vrhnje, kiselo vrhnje, prirodni jogurt, sireviSvježe mlijeko, kiselo vrhnje i vrhnje (sadržaj masti iznad 10%)
mesoMasno meso (puretina, piletina, kunić)Masna svinjetina
povrćeKuhani mrkva, kupus, krastavac, tikviceKrumpir, mahunarke
ribaKuhana riba, kosti, morska ribaSirove ribe
Hrana iz stola domaćinaDimljeni jela, marinade, vruća hrana
Vitamini, mineralni dodatciVitamine i mineralne dodatke propisani od strane veterinara
zeleniloTimam, zeleni zob, vrhnje mrkve, ječam, raž, šljiva, pšenična klicaLuk, češnjak
žitariceRiža, kukuruz, pšenicaMunk
jajakuhanSirovo iz trgovine

Vet Savjeti:

 1. 1. Nemojte miješati prirodnu hranu i suhu hranu.
 2. 2.Sastav prehrane treba sadržavati minerale i vitamine.
 3. 3. Zabranjeno je dati sirovu ribu, svježe mlijeko.
 4. 4. Potrebna je prisutnost čiste vode u zdjelici.
 5. 5. Ne možete nadvladati životinju.

Zalog zdravog i dugog života steriliziranih mačaka je cjelovita i uravnotežena prehrana.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: