🐈 Toksikoza tijekom trudnoće - kako se boriti

Što ako mačka ima toksikozu?

Trudnoća mačaka traje devet tjedana. U ovom slučaju, zdrave životinje obično nemaju nikakvih komplikacija. Kao što veterinari čitaju, toksemija u mačiću je vrlo rijetka. Slični slučajevi u praksi veterinara vjerojatno su iznimka od pravila. Stoga, na pitanje: da li mačke imaju toksikozu tijekom trudnoće, čak i izvrstan stručnjak ne odgovara uvijek nedvosmisleno.

sadržaj

 • Simptomi toksikološke mačke
 • Što uzrokuje toksikološku maku
 • Kako pomoći trudnoj mački

Simptomi toksikološke mačke

Toksikoza je normalno fiziološko stanje, prirodni proces. Simptomi nastaju i nestaju spontano. Čovjek ne može utjecati na ovaj fenomen. Stoga, ne brinite previše ako je trudna mačka bolesna. Toksikoza se javlja uslijed ozbiljnih hormonalnih promjena koje se javljaju u mačaka tijekom trudnoće.

© shutterstock

Simptomi toksemije obično se manifestiraju u trećem ili četvrtom tjednu trudnoće mačića, na početku trudnoće. Ponekad postoji kasna toksikoza, koja se uopće javlja u vrlo rijetkim slučajevima.Očito je da u gotovo svim pojedincima, nekoliko dana prije početka rada, opće stanje zdravlja može malo pogoršati, zamjetno promijeniti ponašanje, a apetit se može promijeniti. Međutim, to uopće nije alarmantan znak, jer to nije trovanja ili neka vrsta bolesti, već prirodni proces.

Ovdje su glavni simptomi toksikoze.:

 • odbacivanje uobičajene hrane, tretira, opće smanjenje apetita;
 • probava postaje vrlo osjetljiva;
 • postoji jutarnja povraćanje, koja sadrži sluz ili žuč, ljubimac se često može osjećati bolestan tijekom dana, posebno nakon jela;
 • može doći do kršenja stolice, u najtežim slučajevima – proljev;
 • vuna postaje dosadna, pada, vlasi ispadaju jače od uobičajene;
 • aktivnost životinje značajno se smanjuje, mačka više ne interesira prethodne igre;
 • ljubimac spava više, pokazuje apatiju, postaje letargičan;
 • ponašanje se zamjetno mijenja, mačka može neočekivano pokazati agresiju u poznatoj situaciji ili postati pretjerano nježna i često zahtijeva pažnju na sebe;

Toksikoza mačke obično ne traje duže od deset dana. Ne utječe negativno na zdravlje životinje i budućeg potomstva. Najčešće se ti simptomi uopće ne pojavljuju ili će proći gotovo neprimjetno.Ako su znakovi ozbiljno označeni, pažljivo pratite zdravlje životinje, jer je potrebno liječenje. Ako se situacija pogorša, potrebno je posavjetovati se s veterinarkom, jer može doći do komplikacija koje su popraćene toksemijom u mačiću.

Što uzrokuje toksikološku maku

Postoje mnogi razlozi koji izazivaju pojavu toksikoze kod trudnih mačaka. Neki se mogu otkloniti unaprijed kako ne bi izazivali.

© shutterstock

Glavni uzroci toksikoze su:

 • hormonalne promjene;
 • parazitske invazije;
 • virusnih i bakterijskih bolesti, njihovih kroničnih učinaka;
 • poremećaji u funkcioniranju endokrinog sustava;
 • brz pad imuniteta;
 • loša ili nezdravu prehranu i uvjete mačke;
 • karakteristike pasmine i genetske abnormalnosti u obliku kromosomskih abnormalnosti;

U slučaju kada se planira trudnoća, potrebno je nekoliko tjedana prije "poznanstva" s mačkom dati preventivno anthelmintičnu drogu. Cijepljenje treba obaviti mjesec dana prije ovog važnog događaja. Tada očekivanje potomstva neće biti komplicirano nikakvim problemima, a još više toksikozom.

Valja napomenuti da su neke pasmine posebno osjetljive na učinke nepovoljnih činjenica tijekom razvoja trudnoće, posebno na samom početku u vrijeme formiranja fetusa. To su sijamske mačke, Abisini, Devon Rex i Bombay. Ova se značajka odnosi i na križanje.

Kako pomoći trudnoj mački

Odgovoran vlasnik treba znati kako pomoći mačiću s toksikozom. Potrebno je pokušati stvoriti mačku koja čeka za budućnost vrlo dobre uvjete za nošenje mačića. Prije svega, to je ispravno uravnotežena dijeta, koja bi trebala sadržavati visoke kvalitete vitamina. Dodatkom prehrane možete dopuniti s posebnim korisnim aditivima, kako u obliku nekih prirodnih proizvoda, tako i vitamina.

Pokušavajući silom podnijeti mačku tijekom toksemije, ako odjednom odbije običnu hranu, u svakom slučaju to je nemoguće.

Vi samo trebate ponuditi njezine druge proizvode kako bi je liječili s poslastica. Tijelo može morati mijenjati svoju uobičajenu prehranu, tako da se čudovi pojavili u obiteljskom kućnom ljubimcu i ukusi su se promijenili. Moguće je da je hrana previše, a mačka odbija jesti samo zbog tog razloga.Možete lagano smanjiti uobičajeni dio i promatrati promjene u prehrambenim navikama.

© shutterstock

Hrana ne smije biti vruća ili hladno, Bolje toplo ili sobna temperatura. Isto vrijedi i za pitku vodu. Uvijek bi trebao biti čist i svjež. Morate mijenjati vodu dva puta dnevno.

Pokušajte zadržati životinju u mirnoj atmosferi u ovom teškom razdoblju za nju. Stvorite poseban udoban kutak za mačku u stanu, gdje je mogla dugo spavati i odmarati se na mekanom krevetu. Pa, ako ovo mjesto bude daleko od znatiželjnih očiju, u sumraku. Nemojte je smetati uzalud kad mačka ode u vaš ugodan kutak kako bi zaspao.

Možete organizirati mačku i još jedno omiljeno mjesto na suncu. To može biti uobičajeno prozorsko prag. Uostalom, poznato je da trudne mačke vole sunčati i izložiti trbuhu pod toplim zrakom.

Glavna stvar je pozornost, razumijevanje, strpljivost i milovanje, koje vlasnik može u potpunosti pokazati u odnosu na nju draga bez ikakvih ograničenja.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: