🐈 Zašto mač kosti i što učiniti s njom?

Što ako mačić ne može zanijeti?

Postoji nekoliko mogućih objašnjenja za koja životinja ponekad ima problema s stolicom. Da biste saznali točan uzrok bolesti, morate imati ideju o tome koliko puta dnevno zdrava životinja defekira i koji čimbenici utječu na broj posjeta toaletu. U početku se možete nositi sa zatvorom mačića, ali ako se problem ne riješi dugo, ne možete učiniti bez odlaska liječniku.

 • 1. Mogući razlozi nedostatka stolice
 • 2. Kako pomoći mačiću u WC?
  • 2.1. Napajanje
  • 2.2. Vazelinovo ulje
  • 2.3. Komad sapuna
  • 2.4. Radikalne mjere

Mogući uzroci nedostatka stolice

Imati mali kućni ljubimac Odsutnost stolice od 1 do 3 dana nije uvijek razlog za paniku, ali to je razlog da se u narednim danima posveti više pažnje ponašanju životinje. Razlozi zbog kojih mačak ne pušta, često su sljedeći:

 • Zatvor uzrokovan neishranjenjem ili posljedica bolesti gastrointestinalnog trakta. Kada se vidi konstipacija, životinja ima natečeni trbuh. Kad mačka ne uspije ući u ladicu drugi dan, pažljivo ga osjetite u abdomenu. Ako je kućni ljubimac elastičan i bolan, potrebno je poduzeti mjere.
 • Razni poremećaji u funkcioniranju crijeva i probavnog sustava. To se događa zbog oštrog promjena u uobičajenoj prehrani mačića.
 • Stres. Tijekom perioda prilagodbe, na primjer, kada se kreće, životinja doživljava značajan emocionalni šok. Ponekad se to izražava u problemima s stolicom. Dijete također može osjetiti stres zbog odbića od majke. U tom slučaju, morate stvoriti pogodno okruženje kako bi se mačić mogao smiriti i prilagoditi novim uvjetima života.
 • Prisutnost parazita. Još jedan razmjerni nedostatak stabilnih stolica za životinje. U tom slučaju, morat ćete provesti testove za odabir liječenja.

Možete pokušati pomoći mačiću da prazno crijeva po sebi. Za to postoji nekoliko načina.

PreporučeniŠto ako mačka često suze s vunom?

2 Kako pomoći mačiću da ode u WC?

Prema ponašanju životinje, lako možete primijetiti da mačić želi ići na pladanj i biti u neugodnosti. Ako se beba pokuša povući, njuškala i počela ostrugati šapu, onda je to jasan znak da je u iskušenju da ispravi crijeva.

Ako se iz bilo kojeg razloga ne može nositi sa zadatkom, vlasnik životinje može izvesti masažu sličnu onoj koju izvodi majka mačka, lizajući mlade. Da biste izvršili ovaj postupak, trebat će vam pamučna podloga koja se treba koristiti za masiranje pokrivača, iritantno na području gnijezda mačića. Uz put, to bi trebalo biti uredan kružni pokreti kako bi udarili trbuščić u smjeru kazaljke na satu. Trajanje izloženosti obično iznosi 2-3 minute. Često se ova terapija omogućuje postizanje procesa defekacije.

PreporučeniMačka je bolesna: ne jede ili pijete, stalno povraćanje – mogući uzroci

2.1 Snaga

Moguće je da je problem s stolicom nastao zbog oštrog promjena prehrane djeteta. Ako je mačak stekao novog vlasnika, onda je potrebno saznati što točno jadnik jeo prije. U slučaju držanja mačića na gotove hrane, možete pokušati kupiti hranu iste marke i hraniti im mačića za nekoliko dana. Najvjerojatnije, stolica je normalizirana, au budućnosti će biti moguće postupno premjestiti životinju na drugu hranu ili na prirodnu hranu.

U slučaju da se prehrana životinje temelji na prirodnim proizvodima, hranu treba dodati mekinje.To će vam pomoći u poboljšanju crijeva. Takva mjera je izvrsna prevencija zatvora. U izborniku za kućne ljubimce, koji se sastoji od prirodnih proizvoda, mora se kuhati meso, komponente povrća i žitarice u mesnoj bujici. Uz prehranu proteina, normalna količina putovanja u pladanj će biti oko 2 puta dnevno, a ako postoji hrana bogata vlaknima u prehrani, mačić može sranje do 4 puta dnevno.

Vaša beba treba uvijek imati pristup dovoljnoj količini čiste vode. Njegov nedostatak u tijelu može biti razlog nedostatka stolice. U dobi od 2-3 mjeseca, mačić će se početi lakše nositi s procesom odlaska na zahod samostalno.

PreporučeniCrne izmet u mačiću: uzroci i liječenje bolesti

2.2. Vazelinovo ulje

Dokazani način da dopustite mačiću da isprazni svoje crijeva je dodati vazelin ulja na njega. Ni u kojem slučaju ne možete koristiti ulje suncokreta! Jednostavno se apsorbira u crijeva, ne dopire do izmeta i jako opterećuje jetru. I ricinusovo ulje nije prikladno za ovaj postupak – može uzrokovati samo tešku bol u bebi.

Upotreba vazelinovog ulja pomaže u postizanju omekšavanja izmeta životinje. Treba ga dati tri puta dnevno dodavajući hranu. Za mačića će biti dovoljno 1,5 ml ulja u isto vrijeme. Podmazivat će crijevni zid i pomoći pri opstipaciji.

2.3 Bar sapunom

Možete se usredotočiti na neku drugu metodu, koja je uvod u anus životinje komad beba sapuna. Za ovaj postupak, trebali biste pripremiti mali komad, zaokružujući ga za praktičniji uvod. Najbolje od svega, ako će nalikovati svijeću.

Životinja neće voljeti ovu metodu, pa biste se trebali pripremiti unaprijed za otpor. Mačka mora biti pažljivo zamotana u ručnik i umočiti sapun u vodu nježno ga umetnite u anus. Rezultat se može vidjeti za nekoliko sati.

Radikalne mjere

Ako prethodne metode nisu dovele do uspjeha, potrebno je poduzeti više drastičnih mjera. Za suzbijanje konstipacije kod mačića, posebno su razvijeni preparati koji djeluju na mekane pripravke koji se temelje na laktulozi. To su Duphalac, Laktustan i Lisalak. Da biste ih koristili, pročitajte upute.

Ako razdoblje tijekom kojeg beba ne može zanoviti odgođeno i počinje biti od 5 dana do tjedan, vlasnik kućnog ljubimca treba odmah kontaktirati stručnjake u klinici. Veterinar će moći točno odrediti uzrok pogoršanja stanja životinje i predložit će ozbiljnije pripreme koje će pomoći u normalizaciji procesa defekacije.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: