🐈 7 razloga zbog kojih je ukraden oznaka mačaka

Što ako je neuterirana mačka označava teritorij?

1

Feline oznake – neugodan trenutak, a on je koji često uzrokuje konačnu odluku vlasnika da podvrgnu mačku kastraciji. Ali ponekad se nada nestanka bludnih lokvica nakon operacije nije opravdana, a vlasnici su na gubitku što učiniti kada kastrirana mačka označava i zašto se taj bijes ne zaustavlja.

sadržaj

 • razlozi
 • Što učiniti kad mačka i dalje označava
 • Bihevioralne tehnike za znak markiranja
 • Kako se ne odvažiti

Teoretski, svatko razumije da je navika označavanja položena u mačkama po prirodi: tako ti baleen-striped ljudi pustiti svoje rodbine znaju tko posjeduje teritorij, objekti i vlasnik sebe kao dobro. I životinja nije kriva, stvorena kao takva. Međutim, ako se mačka već počela obilježavati prije kastracije, može se nastaviti i to neko vrijeme nakon operacije, što ponekad izgleda barem čudno.

razlozi

Iznenađenje da kastrirana životinja nastavlja obilježavati teritorij je opravdana. No, sve ima svoje razloge, nakon što je proučavao, činjenica nastavka mačjeg sramote nakon operacije više neće izgledati nelogično:

 1. cryptorchism, Ovo je odstupanje, kada se jedan testis iz nekog razloga nije spustio u skrotum i ostao u mačjoj trbušnoj šupljini. Tako, tijekom kastracije, nije bilo pogođeno i kao rezultat, seksualni razvoj krmenice nije se zaustavio (etikete se nastavljaju i pojavljuju se sve do ponavljane – već trbušne operacije). Ova mogućnost je moguća zbog neiskustva liječnika ili njegovih pogrešaka.
 2. Borite se za teritorij, Ako se ljubimac označi radi "prisvajanja" teritorija i objekata čak i nakon kastracije, to može biti posljedica prisutnosti drugih životinja u istom stanu s njim, uglavnom i mačjeg plemena. Već se borba za vodstvo i posjedovanje, koju mačka ne može prirode, unatoč kastraciji. Izbijanje životinje vjerojatno neće uspjeti, samo trebate pričekati dok se hormonska oluja ne smiri nakon operacije.
 3. Seksualno zrelo kastracije, U idealnom slučaju, mačka treba biti sterilizirana u dobi od 8 mjeseci do godine dana. Ali ako je pas postao "steril" već nakon što je poznavao sve užitke zlog mjeseca ožujka, ne treba očekivati ​​neposredno nestanak oznaka odmah nakon kastracije.Može potrajati od 1 do 6 mjeseci (sve pojedinačno), sve dok se hormonska pozadina ne normalizira. Opet, ovdje se ništa ne može učiniti, ostaje samo strpljivo i marljivo čistiti stan i stvari iz mačke jantara. Ali ako je prošlo pola godine, a situacija se nije promijenila – neuterizirani kućni ljubimac mora biti prikazan veterinaru i pregledan za hormonalne poremećaje.
 4. Stres, depresija, Mačke ne vole globalne promjene, stabilnost za njih je vrlo važna. Stoga, sve ozbiljne promjene u njihovom životu mogu dovesti do stresa (pojava novog člana obitelji, prebacivanja na drugo mjesto stanovanja, itd.). Razlog za depresiju može biti nedostatak ljudske ljubavi prema čednoj mačići, usamljenosti. U takvim se slučajevima oznaka može smatrati načinom privlačenja pažnje kastrirane mačke na sebe.
 5. Nakon kastracije prošlo je malo vremena, Nakon operacije, mačke mogu i dalje označavati 3 ili čak 4 tjedna, a to nije patologija. Hormonska pozadina ne normalizira preko noći, može potrajati oko mjesec dana, a tijekom tog vremena kastrirani će ljubimac i dalje ustrajno označiti što god bi izazvalo nezadovoljstvo vlasnika.
 6. bolest, U mnogim oboljenjima uretre (ICD, cistitis, itd.) Životinja doživljava bol prilikom dolaska u ladicu. Rezultat može biti pogreške u ponašanju, a zatim kastrirani neizraziti nastavljaju obilježavati. U takvim slučajevima, pladanj je povezan s boli u kućnom ljubimcu, a mačka svjesno počinje "nakupljati" bilo gdje (kut, zid, majstorski krevet itd.) U nadi da neće tamo ozlijediti. Ali ako se razlog nalazi u bolesti, trebate pažljivo pogledati, ako postoje neki drugi znakovi – letargija, slab apetit, nervoza tijekom posjeta toaletu, itd. Ako postoji – kastrirani kućni ljubimac mora biti prikazan liječniku.
 7. Dirty tray, Nepažnja vlasnika ne obvezuje mačke da im odgovore na čistoću, a to može biti i razlog zbog kojeg kastrirani ljubimac i dalje obilježava. Neodređeni mačji WC je neugodan za svog glavnog posjetitelja, a rezultirajuće oznake u kući su neka vrsta demonstracije mačke "phi" vlasniku nestrpljivosti.

© shutterstock

Sada kada su glavni razlozi više ili manje jasni i dokazana je nevinost kućnog ljubimca, vrijeme je da shvatite što učiniti ako se neuterirane mačke i dalje obilježavaju teritorij.

Što učiniti kad mačka i dalje označava

Sada kada je postalo jasno može li mačka označiti nakon kastracije i zašto je tako, vrijeme je da identificiramo specifičan izvor ovog "fenomena".

Ako je vrijeme nakon operacije kratko, trebate samo pričekati normalizaciju hormonskog sustava, budući da će životinja biti označena "inertnošću". U ovom slučaju, neprihvatljivo je kazniti mačku zbog prekršaja, jer će to biti jednako kazni za prirodne instinkte.

Ako se pas označava nakon kastracije zbog stresa, možete pokušati ubrzati smirivanjem životinje, pokazujući mu svoju ljubav.

Ovdje je također važno i zajedničke igre te općenito pružanje psihološke udobnosti. A nakon nekog vremena, četveronožnjak će biti prožet s povjerenjem, smiriti se i zaustaviti obilježavanje.

Druge životinje koje žive u istom stanu s kastriranom mačkom također ga mogu nenamjerno prisiljavati na označavanje. No, u ovom slučaju problem će postati zastarjel kada ljubimac shvati da nitko ne tvrdi da je "njegova" imovina.

Ako je kastrirana mačka već upoznata s mačkama dovoljno blizu, spoznaja da je on "čovjek" već je sjedio duboko u njegovu umu. stoga on može nastaviti označavati takvu životinju duže nego kada je operacija provedena prije seksualnog doživljaja.

Opaženi očiti znakovi bolesti ne smiju se zanemariti. Pored letargije, nedostatka apetita i drugih simptoma, iznenadna šetnja mačjem do WC-a, ne u pladnju, već na bilo kojem drugom mjestu, treba biti upozorena. Što se prije pojavi ljubimac liječniku, to će vam više problema biti sreće izbjegavati. Liječnik će propisati liječenje mačaka, a postupno će beba prestati označavati.

U slučaju kriptorhidizma sami ne rade ništa. Sprema još samo jednu operaciju.

Savjeti: ako nije moguće otkriti razloge zašto je kravirana mačka obilježila teritorij, možete se obratiti specijalistu – zoopsikologu koji će vam pomoći u razumijevanju problema.

© shutterstock

Bihevioralne tehnike za znak markiranja

Postoji nekoliko tehnika koje se mogu koristiti za neuteriziranu mačku, a za "punu", ako ljubim tvrdoglavo obilježava. Ponekad ove metode stvarno pomažu, pa zašto ne pokušati, ako su u postizanju cilja sva sredstva dobra?

 • uhvatiti mačku u trenutku "zločina", brzo uhvatiti grč u vratu, podići je u zrak, dok emitira zloćudno zviždanje (poput mačaka kada žele uplašiti neprijatelja);
 • i dalje zviždati, buljeći u mačku u oči (ne možete pogledati daleko – životinje će to prepoznati kao priznanje njezinog vodstva i pobjede);
 • lagano kliknite na savjete svojih prstiju na nosu nestašnog kućnog ljubimca, nastavljajući siktati.

Obično reakcija mačke na takve mjere je manifestacija krivnje ("apologetski" žalosni meow, gledajući daleko na stranu, preloaded rep). Ali moramo to shvatiti od prvog se puta neutered markica ljubimca neće zaustaviti, Možda je neophodno opetovano pokazati kućnog ljubimca koji je pravi vlasnik kuće na takav način.

Kako se ne odvažiti

Kada kastrirani tragovi ljubimaca, prva reakcija vlasnika je često agresija i želja da kažnjava krivca. Ali u ovom trenutku važno je zadržati svoje osjećaje i ne početi raditi akcije koje su zabranjene u takvoj situaciji:

 • baciti siromašnog momka u pudinju;
 • vrištanje na životinji, pokušavajući ga sramiti (savjest nema nikakve veze s njom, to je sve samo instinkt);
 • tuku ljubimac, baci ga predmete.

Ovim pristupom moguće je postići protunapad od mačke, pogotovo ako to obilježava zbog stresnog stanja i time pokušava privući pažnju vlasnika.

Za vaše podatke: nakon kastracije, mačka može nastaviti obilježavati samo u rijetkim slučajevima (oko 5% od 100). U 95% operacije u potpunosti zadovoljava očekivanja vlasnika.

Pa ipak, ne biste trebali tretirati kastracije kao jamstvo za rješavanje problema ako mačka označava. Čak i kada očekivani učinak nije došao, najčešće samo trebate malo pričekati i tretirati takve postupke kućnog ljubimca s razumijevanjem.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: