🐈 Valerian za mačke: kako djelovati, što će se dogoditi ako dati mačku, štetno ili korisno?

Štetni ili korisni valerijan za mačke?

Valerian se može kupiti u bilo kojoj ljekarni. Ovaj lijek prodaje se u tabletama ili u obliku tinktura na alkoholu. Ovaj lijek propisan je osobi kao sedativ. Ali na mačkama valerijan ima potpuno suprotan učinak.

  • 1. Kako mačke reagiraju na ovaj lijek i zašto?
  • 2. Zašto je valerian štetan za kućne ljubimce?
  • 3. Kada liječnici to lijek prepisuju kućnim ljubimcima.
  • 4. Sve životinje vole valeriju

1 Kako mačke reagiraju na ovaj lijek i zašto?

Osim imena pod kojima je ova ljekovita biljka poznata svima (ljekovito valerijanstvo), ona također ima i popularna imena: mačka, korijen, planinska trava, mačka trava. Svi nazivi ove biljke odnose se na mačke. To je zbog učinka biljke na te životinje. Odmah reagiraju na miris valerijana, koji se čuje s daljine. Djeluje na mačke, za razliku od ljudi, izuzetno uzbudljivo. Nakon što stignu do biljke, životinje pokušavaju to oštetiti i lizati sok, a zatim početi kotrljati na tlu, skakati, roll, prateći ove akcije s glasnim meow.

Ako mačiću dobije snijeg od pluta iz valerijske boce, pohlepno će ga lizati, a kad ga pokušava pokupiti, to pokazuje agresiju.Nakon toga će se početi ponašati kao što je gore opisano, no nakon deset do petnaest minuta životinja će se smiriti i početi se ponašati kao i obično.

Razlog za tu reakciju je da je miris biljke nešto sličan mirisu feromona sadržanih u urinu mačke, spreman za parenje. Stoga valerijan utječe uglavnom na mačke.

Drugi razlog je da u korijenu valerijana postoji tvar actinidin, koja mirisom podsjeća na eterično ulje nepetalacton. Nepetalakton se nalazi u mačjaka, biljci koju mačke vole.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2Zašto je valerij štetan za kućne ljubimce?

Mačke valerijan kontraindicirane jer djeluje kao lijek. Ako hranite mačku s ovim lijekom barem jednom, to će izazvati neku vrstu ovisnosti u njemu. Pet počinje tražiti ovaj lijek posvuda. Ako životinja nađe bočicu, može je slomiti. U tom slučaju, tužne posljedice su neizbježne – prvo, postoji opasnost da će se mačka ozlijediti na slomljenoj bocu, a drugo, to prijeti umiranju od predoziranja.

Simptomi predoziranja: gubitak koordinacije, zatajenje ekstremiteta, konvulzije, zamućenost. Ako je mačka došla do spremnika s lijekom i vylakal sadržajem, ne možete dopustiti da se situacija popravi: morate odmah nazvati veterinara ili odnijeti kućnog ljubimca u veterinarsku kliniku.

Količina lijekova za koju se pojavljuje predoziranje nije utvrđena – ovisi o individualnoj reakciji organizma svake životinje pojedinačno. Ako često davati mačka valerijan, postaje spor, počinje se osjećati loše. To je zbog učinka alkohola koji se nalazi u tinkturi. Alkohol uništava tijelo mačaka i prijeti životinjama s pojavom raznih bolesti i može čak dovesti do smrti.

Vlasnici mačaka i mačaka često su zainteresirani za pitanje koje se tiče valerijskih tableta: može li se dati mačkama? Nemoguće je, jer valerijske tablete su moćnije i, stoga, opasnije od kapljica. Razlog je to što se kemijski sastav tableta jako razlikuje od kapljica. Jedna tableta sadrži samo četvrtinu valerijana, ostale komponente su ekscipijenti koji sadrže puno kemikalija i stoga mogu uzrokovati jake alergijske reakcije.U slučaju da se kućni ljubimac pojede nekoliko tableta i nalazi se u stanju spavanja, hitno je potražiti veterinarsku njegu.

Mačke često liječe miris lijeka neutralan. Ali u razdoblju kada žena traži mačku, možda uzbudljivu akciju valerijana i njezinu. U ovom slučaju, učinak je superiorniji od onog koji proizvodi lijek na mačiću. Mačka može postati nekontrolirana, pokazati agresiju. Stoga, tijekom estrusa, mačka ne smije davati valerij čak ni u medicinske svrhe.

PreporučeniRazlozi zbog kojih oči sjaju u mraku mačaka: znanstveno objašnjenje

3Kada liječnici prepisuju ovaj lijek kućnim ljubimcima.

Unatoč činjenici da je valerijan za mačke i mačke štetan, ponekad veterinarima to propisati životinjama u maloj dozi kao lijek.

Ako je mačka lijena, pasivna, pati od nedostatka apetita, propisuje ovaj lijek kako bi povećala njegovu vitalnost.

Liječenje valerijana korisno je u slijedećim bolestima:

  • Problemi s živčanim sustavom.
  • Bolest srca.
  • Bolesti povezane s štitnjačom.
  • Bolesti gastrointestinalnog trakta.

Doziranje u takvim slučajevima odabire samo stručnjak, liječenje se događa pod njegovim nadzorom.

PreporučeniPrevoditelj s mačkoga jezika na ruski: kako razumjeti mačku zvukovima i gestikulacijama?

4 Sve životinje vole valeriju

Promatranja su pokazala da sve mačke valerijan ne uzrokuju euforiju. Neki od njih čak i mirisaju lijek i guraju ga, a slušajući ga, mačka bježi.

Imuni na valerijske sijamske mačke. Mačići obaju spolova također su ravnodušni prema ovom lijeku sve dok nemaju pubertet.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: