🐈 Sterilizacija mačaka: prednosti i nedostatke, u kojoj dobi je bolji, mišljenja stručnjaka

Sterilizacija mačke: kada potrošiti, što su pro i kontra, što misliti veterinari?

U veterinarskoj praksi postoje dva pojma: sterilizacija i kastracija. Sterilizacija je složeni kirurški zahvat koji provode mačke. Cilj mu je uklanjanje maternice i jajnika: ženskih genitalnih organa mačke. Kod mačaka izvodi se kastracija – uklanjanje testisa. Ovisno o spolu kućnog ljubimca, optimalno vrijeme rada je nešto drugačije. Postoje neke razlike u pozitivnim i negativnim stranama ove operacije i za pahuljaste kućne ljubimce i njihove vlasnike.

 • 1. Optimalna dob za sterilizaciju ili kastraciju
 • 2. Dob za mačke
 • 3. Kako pripremiti životinju za postupak
 • 4. Kako se brinuti za mačku nakon operacije
 • 5. Prednosti operacije
 • Nedostaci mačke sterilizacije
 • 7. Mišljenja stručnjaka o sterilizaciji mačaka
 • Pokaži sve

1 Optimalna dob za sterilizaciju ili kastraciju

Suprotno relativnoj sličnosti procesa sazrijevanja mačaka i mačaka, percepcija optimalnih perioda njihove sterilizacije različita je. Na to utječu osobitosti funkcioniranja reproduktivnog sustava u predstavnicima različitih spola među zrelim osobama.

Unatoč dostupnosti optimalnog razdoblja za operaciju, treba imati na umu da vrijeme predstavnika nekih pasmina mačaka može varirati zbog prirode organizma.

PreporučeniKastracija mačke: prednosti i nedostatke, kontraindikacije

2god za mačke

Za mačke optimalno vrijeme sterilizacije razlikuje se od vremena kastracije mačaka. Vjeruje se da se draga može operirati u razdoblju od 9 do 12 mjeseci, prije prvog estrusa. Kod kuće kućni ljubimci, koji su se okrenuli šest mjeseci ili više, tijelo je potpuno formirano. To ispravno funkcionira, tako da će lako preživjeti operaciju.

Pasmine mačaka pokazuju na izložbi i mate posebno. Stoga se steriliziraju tek nakon završetka "karijere", kada je voljeni 6-7 godina i više nije planirano rođenje mačića. Glavna stvar koju treba zapamtiti je da prije sterilizacije u ovom dobu morate proći potrebne testove u veterinarskoj klinici.

PreporučeniPro i kontra kastracije mačke, dobne životinje, kontraindikacije za postupak

Kako pripremiti životinju za postupak

Da biste pripremili mačku za postupak sterilizacije, morat ćete posjetiti kliniku.U bolnici morate proći niz testova i proći instrumentalnu studiju. Katkad veterini propisuju mačku kako bi posjetili kardiologa i liječnika opće prakse kako bi potvrdili pacijentovu sposobnost podvrgavanja operaciji i oporavku od nje.

Kada se imenuje dan manipulacije, vlasnik mora prilagoditi prehranu mačke. Potrebno je napustiti hranidbu životinje 8-12 sati prije početka operacije i 2-3 sata prije početka postupka, prestati zalijevati. Izuzetno radikalne mjere objašnjavaju činjenica da tijekom operacije hrana u želucu može izaći. Kao rezultat toga, povraćanje će biti u respiratornom traktu i uzrokovat će aspiracijsku upalu pluća, s kojom je teško boriti se s tijelom oslabljenom operacijom: smrt je moguća.

PreporučeniKastracija mačke kod kuće: prednosti i nedostatke operacija izvan klinike

4Kako se brinuti za mačku nakon operacije

Budući da je sterilizacija kirurška operacija, životinja je potrebna pažljiva njegu nakon njega.

Tijekom prvih sati nakon sterilizacije, mačka je pod utjecajem anestezije, pa vam je potrebno pažljivo pratiti i brinuti se za to. Bit će potrebno staviti ljubav u toplinu, jer droga smanjuje temperaturu svog tijela i sada ga treba zagrijati. Najbolja opcija je topli krevet i deka.

Važno je da je krevet na podu, a ne na brdu. Također, treba ukloniti sve stavke poput baterija, noćnih ormarića i tapeciranog namještaja. Pod utjecajem anestezije, kućni ljubimac može pokušati hodati ili čak skočiti, ali njezina koordinacija pokreta je poremećena. Jednostavno se može povrijediti.

Tijekom odvajanja od anestezije, kućni ljubimac nije u stanju kontrolirati uriniranje. Ponekad se razvija prisilno povraćanje. Stoga je najbolje staviti apsorbirajući film ili odrezati pelene na krevetu.

Pažnja se također mora posvetiti njezi mačke. Tijekom razdoblja nošenja tkanine, životinja, lizanje sebe, može obrisati tkaninu svojim jezikom i, kao rezultat toga, suzu šav. Kao rezultat toga, kirurške niti će se raspršiti, a infekcija će ući u tijelo. To će uzrokovati ozbiljne komplikacije: apsces ili gangrenu.

Šavovi trebaju skrb u skladu s preporukama veterinara. Od strane vlasnika neprihvatljivo je izvršiti samodopravku šavova Ako pronađe krvarenje i gubljenje u blizini rane, to su indikacije za najraniji mogući posjet klinici. Ograničenje šavne skrbi nadgleda aktivnost mačke, praćenje stanja šava i pravovremene posjete stručnjaku.

Ali ponekad veterini proširuju ovlasti vlasnika ako vjeruju da rane zahtijevaju dnevnu higijenu. U tom slučaju potrebno je koristiti antiseptička sredstva ili pomasti koje preporučuje liječnik.

Također je moguće produžiti njegu mačke, u postoperativnom razdoblju, u obliku uporabe antibiotika. To je uobičajena praksa u kojoj liječnici propisuju lijekove s širokim spektrom djelovanja u obliku injekcija. Najčešći je imenovanje dvaju injekcija svakih 48 sati. Te manipulacije provode se u veterinarskoj ordinaciji.

Postoje i situacije u kojima se vlasnici ne mogu potpuno posvetiti brigu za mačku u postoperativnom razdoblju. U takvim slučajevima, trebate se obratiti veterinarskim klinikama, gdje možete ostaviti četveronožnu djevojku za razdoblje oporavka.

5 Prednosti operacije

Glavne plus sterilizacijske mačke – kontrola populacije pahuljica. Nepotrebni mačići na ulici ili dolaze do loših vlasnika. Stoga je sterilizacija najučinkovitija metoda rješavanja uličnih životinja.

Drugi plus je da sterilizacija pozitivno utječe na životni vijek i zdravlje kućnog ljubimca.Prema statistikama, mačka nakon operacije živi 2-4 godine duže nego ona koja je ostala s potpuno funkcionalnim reproduktivnim sustavom.

Kada vlasnici žale da rade na mačkoj, traže druge načine da se bore protiv njegove prirode i pronađu ih u obliku tableta ili kapi, što ima vrlo negativan učinak na životinjsko tijelo. Često, ovi lijekovi dovode do razvoja raka, poremećaja funkcioniranja probavnog sustava i smanjenja imuniteta.

Mačka sa očuvanim reproduktivnim sustavom, doživljava toplinu bez parenja i promjena u hormonalnoj pozadini, ima loše zdravlje. Do dobi od pet godina, takvi kućni ljubimci često postaju bolesni: policistični ili neoplastični poremećaji. Također u tim mačkama može se razviti apsces maternice.

Tijelo neksterilizirane mačke brže se troši. Budući da svaka estruska pretvara u snažan stres za životinju, što krši normalnu hormonsku pozadinu životinje.

Veliki plus u postupku i za vlasnike. Sterilizirane mačke ne trebaju zadovoljiti seksualne instinkte. Oni nisu u sukobu s drugim kućnim ljubimcima.

Sterilizirane mačke postaju sve blaže, dobronamjerne prema drugim životinjama i članovima obitelji.

Nedostaci mačke sterilizacije

Iako se sterilizacija čini apsolutno profitabilnim postupkom, ona također ima neke nedostatke. Prije svega – ovo je operacija. I najveći problem nakon operacije bit će razdvajanje životinje od opće anestezije.

Također je važno da se šav nakon operacije može upaliti. Ako se to dogodi, rana će biti prekrivena gnojem. Stoga će im vlasnici trebati oko 14 dana pažljivo gledati ljubimca, slijediti preporuke veterinara radi brige o šavovima i pažljivo pratiti da mačka ne skida posebnu magaricu koja će biti stavljena.

U mačiću, nakon sterilizacije, energetski zahtjevi se smanjuju, ali apetit se povećava. Stoga, u nedostatku kontrole nad hranom, možete naići na probleme kao što su:

 • pretilosti;
 • dijabetes;
 • urolitijaze;
 • alergije na hranu;
 • srčane patologije.

7 Mišljenja stručnjaka o sterilizaciji mačaka

Veterinarstvo razmišlja o prednostima i nedostacima sterilizacijskih mačaka. Gotovo svi liječnici smatraju da je operacija korisna za životinje.

Ali glavni spor s liječnicima rasplamsava se oko vremena operacije. Iako postoje općenito priznate granice koje se smatraju optimalnim za operaciju, neki stručnjaci imaju drugačiju perspektivu na ovaj aspekt.

Neki veterinari inzistiraju na najranijem mogućem postupku, dok drugi mogu savjetovati da se prije prve parenja ne pribjegnu operaciji. Druga se točka posebno tiče mačaka, budući da upravo u pitanju njihove sterilizacije može se susresti s mišljenjem o nužnosti barem jednog klanova tijekom svog života.

Inače, razlika mišljenja stručnjaka leži u vjerojatnosti komplikacija nakon operacije. No, na temelju statističkih podataka, visokokvalitetni veterinari rade s minimalnim rizikom za životinje.

Nema drugih neslaganja kada stručnjaci raspravljaju o sterilizaciji ili kastraciji mačaka i mačaka. Slažu se s mišljenjem o prednostima ovog postupka za životinje, o njegovim blagotvornim učincima na njihovu prirodu i zdravlje.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: