🐈 Sterilizacija mačaka: fotografija, video, cijena. Briga za mačku nakon sterilizacije

Sterilizacija mačaka. laparoskopija

U dobi od 7-9 mjeseci, mačići postaju spolno zreli i stoga su spremni za uzgoj. Većina vlasnika mačaka nema vremena ni želje za uzgajivanjem mačića pa se stoga mnogi koriste za takvu operaciju kao što je sterilizacija mačaka ili laparoskopija bez dna.

Što je ovo

Sterilizacija (kastracija) mačke je lišavanje sposobnosti životinje da se reproducira kirurškim intervencijama.

Vrste mačja sterilizacije:

 • vezanje jajovoda je trenutno nepopularna metoda steriliziranja mačaka, jer to štedi estrus, mačka i dalje privlači mačke, a visoki rizik upale maternice ostaje;
 • uklanjanje jajnika (ovariektomija) – tijekom takve operacije, liječnik uklanja samo jajnike, ostavljajući uterus. Tokovi imaju zaustavljanje mačke. Rizik od policističnih jajnika, grudi, naravno, smanjuje se, ali upala maternice i dalje predstavlja prijetnju mačiću;
 • uklanjanje jajnika i maternice (ovariohysterectomy) je najoptimalniji rad s medicinskog stajališta, koji ne samo da sprječava pojavu neželjenih trudnoća, uklanja propuštanje, već također smanjuje ili uklanja upalu maternice, jajnika, tumora mliječne žlijezde itd.

Uklanjanje jajnika i maternice izvodi se kroz abdominalni rez (u abdomenu), dakle, neposredno prije operacije, mačka će obrijati kosu na abdomenu ili blago sa strane. Zatim će životinja biti ubrizgana u opću anesteziju, urezati će se trbuh, zaključiti sterilizirano i zakopčati.

video

Ispod je video o Nikinoj abdominalnoj sterilizaciji mačke, u kojoj autorica govori o tijeku operacije i njezi mačke nakon sterilizacije.

Mačka laparoskopija

Laparoskopska sterilizacija mačaka je kirurška operacija koja se obavlja pod općom anestezijom, ali je minimalno invazivna, tj. Ona u kojoj je područje intervencije u tijelu mačaka minimalno.

Kirurg čini minimalne rezove, obično ne veći od 1 cm, čak i ako se obavlja sterilizacija, uklanjajući ne samo jajnike nego i uterus. Zatim se u rezove umetne poseban instrument – figurativno govoreći, cijevi opremljene kirurškim i sterilizatorskim uređajima, izvorom svjetlosti i kamerom i na krajevima. Zato kirurg vidi ono što se događa unutar rezova na posebnom monitoru, koji prikazuje povećanu sliku kamere laparoskopa.

Prednosti laparoskopske sterilizacije mačaka:

 • operacija je nježna, može se provesti u mačkama, u rasponu od 6-7 mjeseci do 13-15 godina;
 • zbog minimalne kirurške intervencije, rizik od postoperativnih zaraznih komplikacija praktički se smanjuje na nulu;
 • minimalnu postoperativnu njegu šavova (liječenje 1, maksimalno 2 puta) ili potpunu odsutnost istih;
 • odsutnost velikog rezka smanjuje bolne postoperativne senzacije mačke;
 • blaži preventivni tijek antibiotika, u usporedbi s tečaja nakon abdominalne kirurgije;
 • nema potrebe za nošenjem postoperativnih deka;
 • šavovi se preklapaju s posebnim nitima koji se otapaju ili postoji posebna ljepila koja se koristi za zatvaranje radnih bušotina;
 • životinja što je prije moguće vraća se na uobičajeni način života nakon operacije.

video

Kako izbjeći učinke laparoskopije mačaka:

 1. Ipak nemojte pokušavati spasiti takvu operaciju, i to je vrlo skupo u usporedbi s sterilizacijom mačke klasičnom metodom. Ako ste već odlučili sterilizirati s laparoskopijom ili je potrebno za vašu mačku zbog medicinskih razloga, razmislite o tome koji su alati,u kojim uvjetima i kakve kvalifikacije liječnik će upravljati vašom životinjom, ako je cijena previše atraktivna ili ispod prosjeka.
 2. Ograničeni raspon pokreti kirurga tijekom takve operacije, smanjujući osjetljivost rukama liječnika – sve to zahtijeva visoko kvalificiranog liječnika koji će izvršiti operaciju za vašu dragu. Nemojte biti lijeni saznati iskustvo takvih operacija u klinici i pregledati pacijente koji su već podvrgnuti takvoj intervenciji.
 3. Neki veterinari mogu ponuditi operaciju kod kuće. Nemojte se naseliti! Nemojte zaboraviti da je laparoskopska sterilizacija, iako štedljiva, s minimalnim intervencijama, ali još uvijek KIRURŠKI UČINAK izveden pod općom anestezijom.
 4. Ako vam veterinar uvjerava da je priprema za takvu operaciju apsolutno neophodna, a sada možete dovesti i vašu mačku – pobjeći od tako žalosnog liječnika. Priprema barem minimalno, ali treba biti. Ako ne razumijete zašto, pa pažljivo ponovno pročitajte stavak 3 ovog popisa.

Ponašanje mačke nakon sterilizacije

Ponašanje mačke nakon sterilizacije, u pravilu, ovisi o tomeKoja je metoda korištena za ovu operaciju? Obično, nakon sterilizacije laparoskopijom, ponašanje životinje ostaje nepromijenjeno.

U roku od nekoliko sati nakon operacije (ako govorimo o laparoskopiji), mačka može biti pospana i letargična. Ali, u pravilu, sve se vraća u vrlo kratkom vremenu, a večer se životinja može ponašati praktički kao da se ništa nije dogodilo.

Nakon laparoskopske sterilizacije, mačka ima uobičajeno ponašanje i vodi isti način života kao i prije operacije.

Ako se sterilizacija provodi klasičnom metodom abdominalne kirurgije, tada je period oporavka mnogo dulji i nastavlja s različitim ograničenjima u životu životinje.

Nakon takve operacije, preporučujem da životinje odlaze u veterinarsku kliniku pod nadzorom liječnika. Nakon abdominalne operacije, životinja može spavati još nekoliko sati zbog učinka anestezije. Pospanost, dezorijentacija, nesigurnost hoda i vlasnik moraju hodati iza mačke gotovo na petama kako bi se uklonile neugodne situacije poput pada, udaranja i kao posljedica traume životinje zbog slabe koordinacije pokreta.

Pojava postoperativne boli je moguća, što životinji čini nemirnim. Također morate osigurati da mačka ne pijete ili jedu 10-12 sati nakon operacije.

Briga za mačku nakon sterilizacije

Obično se mačke nakon operacije iznenađujuće brzo oporavljaju. No, neki veterinari mogu ostaviti mačku pod nadzorom od 12 do 24 sata kako bi bili sigurni da je sve u redu. Ako vam vaš liječnik nudi samo takvu mogućnost, onda vam moj savjet ne odbije. Jer, za razliku od kastracije mačaka, operacija u mačkama zahtijeva ozbiljnije kirurške zahvate, a nadzor stručnjaka nakon operacije nije nimalo suvišan.

Sleepy i letargično stanje životinje prvi put nakon operacije je normalno. Ako je sve u redu, onda sljedeći dan životinja postaje aktivna. Ako mačka ostaje letargična, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Morate zaštititi svoju životinju od prekomjernog djelovanja nekoliko dana kako ne bi poremetili integritet šavova i dopustili rane da malo izliječe. Također, nije neophodno dopustiti životinjama da lizati ili ogrebotine mjesto operacije. Ako ste teško nositi se s ponašanjem mačke, a zatim dobiti poseban ovratnik,što će onemogućiti lizanje postoperativnog mjesta.

Obično su šavovi uklonjeni 10-12 dana nakon operacije.

Pročitajte o učinci steriliziranja mačaka

Zapamtite da su sterilizirane mačke sklone pretilosti zbog činjenice da im je potrebna manje hrane od svojih običnih kolega. Stoga je vrlo važno prilagoditi prehranu kako bi se izbjegla pretilost. Sada postoji posebna hrana za kastrirane životinje, ako hranite životinju prirodnom hranom, tada morate smanjiti broj i količinu hranjenja.

Pro i kontra sterilizacije

 • sprečavanje neželjenih trudnoća;
 • smanjenje rizika od zaraznih bolesti maternice, razvoj tumora maternice, jajnika i žlijezda dojke;
 • bez neželjenih reakcija u ponašanju tijekom seksualne aktivnosti.

Nakon što vagati sve pro i kontra – donijeti svoju odluku.

cijene

U nastavku ću dati cijene laparoskopske i konvencionalne sterilizacije mačaka.

uobičajen

 • Kijev – 500 – 700 grivna;
 • Regije Ukrajine – 350 – 400 UAH;
 • Moskva i St. Petersburg – 3500 – 4500 rubalja;
 • Regije Rusije – 2500 -4000 rubalja.

Laparoskopska

 • Kijev – od 2000 UAH;
 • Regije Ukrajine – 1200 – 1500 UAH;
 • Moskva – od 5.000 rubalja (ova cijena je za doctor-veterinar.ru);
 • St. Petersburg – od 3200 rubalja (u klinici vetklinika-snn.ru uključujući sve potrošne materijale)
 • Regije Rusije – od 4500 rubalja;

Detaljnije informacije o troškovima u gradovima Ukrajine i Rusije, pročitajte članak o troškovima operacije.

Postoji li alternativa?

Do danas nema alternative. Ako mislite da je bolje da se mačka trpi nekoliko puta godišnje ili, još gore, bolje je davati tablete koje potiskuju seksualnu aktivnost, onda ste u zabludi.

 • Prvo, da pogledate i čujete agoniju željne životinje je test za vlasnike i zamislite koliko je teško za životinju.
 • Drugo, česta i dugotrajna primjena pilula protiv "vruće" vrlo je štetna za zdravlje vašeg ljubimca.

Stoga, prije nego počnete s mačkicom, odlučite što radite i kako ćete život vašeg ljubimca učiniti što duže i udobnijom.

I kako se osjećate o sterilizaciji mačaka?

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: