🐈 Starost mačke prema ljudskim standardima: stol, kako računati?

Starost mačke prema ljudskim standardima: tablica i metode brojanja

Lako je izračunati koliko godina mačka živi po ljudskim standardima, samo pogledajte neke od karakteristika organizma životinja, njegovo stanište. Za točnost, možete pogledati posebnu tablicu. Važno je znati doba mačke prema ljudskim standardima i kako bi se pravovremeno spriječili razvoj dobnih patologija i abnormalnosti.

  • 1. Razdoblja mačkoga života
  • 2. Kako znati doba mačke prema ljudskim standardima?

1 Čišćenje životnih razdoblja

Mačke žive daleko manje od ljudi, ali također idu daleko od djetinjstva do starosti. Poznavanje životnih ciklusa nužno je za ispravno prevođenje dobi ljubimca u čovjeka. Mnogo je lakše izračunati starost mačke kod kuće, znajući svoje navike i osobitosti razvoja u određenom razdoblju života. Mačke, neovisno o pasmini, žive u sljedećim razdobljima:

  1. 1. Dojenčad. Najkraće razdoblje, koje traje samo nekoliko mjeseci. Novorođeni mačići koji su rođeni potpuno gluhi i slijepi, otvorili su im oči samo nekoliko tjedana nakon rođenja. Prvih 7 dana nakon rođenja, uši mačića zaštićene su tankim filmom.Kada novorođenče mačke okreću 3 tjedna staru, počinju rezati zube. Budući da djeca imaju zube u 6-8 mjeseci, logično je pretpostaviti da je trotjedni mačić oko šest mjeseci ljudskim standardima.
  2. 2. Djetinjstvo. Ovo razdoblje je najbrže, a teško je prevesti doba mačića u čovjeka. Dvogodišnji mačić u svom razvoju odgovara 5-godišnjem djetetu. Po ovom vremenu, mačić već zna razlikovati svoje od stranaca, zna što može igrati, jede iz svoje zdjele i rješava potrebu za pladanjom. U tom razdoblju jedan tjedan koji je proveo mačić jednako je nekoliko mjeseci života osobe.
  3. 3. Adolescencija. Većina vlasnika pogrešno vjeruje da je pola godine staru mačku još uvijek vrlo mala, i ne muče zbog nepristojnog ponašanja. Međutim, 6-mjesečni kućni ljubimac, prema ljudskim standardima, narastao je do 13 godina. U mačkama, to je dob, kao i kod ljudi, prijelazni, pa njihovo ponašanje značajno varira. Mačka pokazuje znak i zanemaruje upute vlasnika. Važno je da ga ne viknete, već da budete strogi. Ovo ponašanje je razumljivo, jer u to doba dolazi do hormonskih promjena i puberteta.Viskozna u ovom dobu je nepoželjna priznati jer je organizam ljubimca još premlad.
  4. 4. Mladež Ovo razdoblje počinje kod mačaka starijih od jedne godine. Po ljudskim standardima, on je star. Mačka je gotovo odrasla osoba, ali neki kućni ljubimci i dalje rastu. Ovisi o rastu mačke pasmine. Primjerice, sijamske mačke prestanu rasti nakon jedne godine, za razliku od Britanaca i Škoti, koje sazrijevaju na 1,5-2 godine.
  5. 5. Mladež Mačka, koja je navršila 18 mjeseci, narasla je prema ljudskim standardima na 20 godina. Ponekad mačke pokazuju i ove podatke u veterinarskoj putovnici. Ovo razdoblje završava s mačkama u dobi od 5 godina, što iznosi 36 godina. Mladi za mačke, kao i za ljude, najbolje je razdoblje za podizanje potomstva i stjecanje novih vještina.
  6. 6. Dospijeće. To razdoblje počinje od 6 i traje do 10 mađarskih godina, što odgovara ljudskom razdoblju od 40 do 55 godina. Pet postaje mnogo mirniji, više flegmatičan i ugodniji. Posebno starost utječe na mačke velikih pasmina, koje postaju manje pokretne. Najčešće se tijekom tog razdoblja pojavljuju prvi zdravstveni problemi.U nefiltriranim životinjama počnite s hormonskim problemima. U većini mačaka, djelovanje nekih unutarnjih organa pogoršava se. Preporučljivo je uzeti ljubimac za posjet veterinaru jednom godišnje kako bi spriječio razvoj bolesti i prilagodio svoju prehranu (lagana jela u malim obrocima).
  7. 7. Starost. Stariji su mačke koje su navršile 12 godina. Prema ljudskim standardima, kućni ljubimci u ovoj dobi imaju oko 65 godina. U tom razdoblju potrebno je pažljivo pratiti zdravstveno stanje vašeg kućnog ljubimca, a ne izlagati ga nepotrebnom stresu, drastično mijenjati prehranu i stalno mjesto boravka. Osim pregleda kod veterinara, trebat će vam zakazani test.
PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2 Kako znati doba mačke prema ljudskim standardima?

Približna tablica s kojom možete izračunati dob starosti prema ljudskim standardima je kako slijedi:

Feline dob (u godinama)Ljudska dob
115
224
328
432
536
640
744
848
952
1056
1160
1264
1368
1472
1576
1680
1783
1886
1989
2092

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da je godina života mačke odgovarala 7 godina osobe. Većina veterinara opovrgavaju ovo mišljenje i tvrde da se 3 godine mačke može prenijeti ne na 21, već na 28 ljudske godine.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: