🐈 Somalijska mačka: mačka fotografija, cijena, pasmina opis, lik, video, uzgajivačnice

Somalska mačka

Somalijska mačka (Somalijski) je pasmina dugovijih Abyssinian mačaka. Njihova karakteristična obilježja razlikovanja jesu svijetli zasićeni kaput, animirani kovitanjem i sofi rep. Zbog toga somali još uvijek uspoređuju s malom lisicom.

Podrijetlo pasmine

Opis pasa Somalijska mačka


Detaljan opis ovih mačaka prema CFA organizaciji:

 • Glava – ima oblik modificiranog, blago zaobljenog klina bez ravnih linija. Čista linija obrva, jagodice, profil. Ne postoji izražen prsten i šiljast lisica;
 • Oči su velike, bademaste, sjajne i izražajne. Oči kao da su sažete crnom olovkom – tamne kapke se ističu na osvijetljenoj pozadini oko očiju. Boja: žuta ili zelena, vrlo duboka i zasićena;
 • Uši – velike, oprezne, umjereno šiljene, široke, cupped u podnožju. U unutarnjem uhu, pahuljice od vune, poželjne su nape;
 • Tijelo je srednje dugačke, fleksibilne i graciozne, dobro razvijene mišiće, zaobljeni prsni koš, natrag blago zakrivljen, što daje mačiću pogled prije skakanja;
 • Šape – proporcionalne tijelu, štapovi jastučići su ovalni. U stojećem položaju, Somalija izgleda brzo i brzo;
 • Obod – puni kist, debeli na bazi, malo sužen, duljina proporcionalna tijelu;
 • Vuna – srednja duljina, vrlo meka na dodir, tanka, dvostruka. Što je gusta vuna, to bolje. Preko ramena, krzno može biti kraće, ali pahuljaste bedrune, ovratnik i hlače, čvrsta vuna između prstiju je poželjna.

karakter

Somalijski životni vijek je 11-16 godina. Unatoč činjenici da su ove mačke vrlo žive i pokretne, one su još uvijek podložne određenim bolestima. To, osobito, parodontna bolest, sindrom hiperestezije, dislokacija patule (uključujući nasljednu), atrofiju retine i bubrežnu amiloidozu.

Značajke skrbi za somalsku mačku uključuju standardni set: češljanje 1-2 puta tjedno, mjesečne kupke, dnevno čišćenje zuba i tjedno čišćenje ušiju. Tijekom prolijevanja mačke morate ga češljati svaki dan, također možete napraviti kupke.

Da bi ostala u formi, somalijska mačka mora biti hranjena hranom koja je bogata proteinima, ali niske masnoće. Dodatno, ove mačke trebaju konjugiranu linolensku kiselinu (koja se nalazi u mesu i mliječnim proizvodima) za razvoj mišićnog tkiva i L-karnitina – kako bi se zalihe masti za energijom potrošile.No takve preporuke treba uzeti u obzir ako hranite kućnog ljubimca prirodnom hranom. Kvalitetna suha hrana obično već uključuje cijeli skup vitalnih vitamina.

Somalska mačka ima toplu i blistavu kaputu s jasnim i ponekad kontrastnim kucanjem. Izražajna boja podsloja je obično lakša od kože.

Prema standardima, prednost se daje mačkama bez oznaka na abdomenu, prsima i šapama, a na repa ne bi trebalo biti prstena. Umjesto toga, trebalo bi potamnjeti kosu duž kralježnice do vrha repa, kao i na hokovima, laktovima, jagodicama i jastučićima. Iznad svakog oka je "izvučena" okomita traka koja se diže prema ušima.

Boja otkucaja na leđima i repu kombinira se s monotonom bojom svjetla na dnu mačke. Postoji nekoliko boja somalijske mačke:

 • Divlja – tradicionalna za Abyssinian mačke
 • crvena
 • plava
 • ljubičasta

Treba imati na umu da somalski mačka mačića traje dugo vremena da stvori konačnu boju i otkucava.

video

Koliko je somalska mačka

Gdje kupiti somali

Abyssinian pasmina je jedan od najpoznatijih na svijetu, jer se njegovo uzgoj prakticira u gotovo svim zemljama. A tamo gdje su Abisini, gotovo uvijek su somali.

Dakle, u Rusiji postoji više od jednog dječjeg vrtića u Somaliji. Na primjer, u Moskvi mačići ove pasmine mogu se kupiti od uzgajivača iz "Rocabella" //rocabella.ru/

Ukrajina također ima somalske rasadnike. U Kijevu su službeno uzgajali uzgajivači iz "OBERIG * UA" //oberig-cats.kiev.ua/

U Minsku somalijska mačka može se kupiti u kolibi King Solomon //www.somali-abyssin.com/

Kada kupujete somalsku mačku na privatnim oglasnim pločama, svakako dobijte povratne informacije od prodavatelja.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: