🐈 Šuga u mačkama. Simptomi i liječenje mačje svrab

Smeće u mačkama

Feline šuga je zarazna bolest uzrokovana bradom Notoedris Cati. Bolest se odlikuje teškim svrbežom i može biti opasno za druge životinje i ljude.

simptomi

Kao što sam spomenuo gore, mačje šuga su jako svrbežne, zbog čega životinja postaje nemirna. U početku, bolest utječe na područje glave, uključujući i blizu ušiju i na vratu. Prolazeći u dubljim slojevima kože, grinje ukopavaju prolaze u kojima ženke leže jajašce. Sve to uzrokuje tešku iritaciju i svrbež. Životinja okreće glavu, stalno se svrbi, ogrebotine i ogrebotine, a zatim kosa na pogođenim područjima pada i jasno vidite prisutnost tamnih korica.

Obično, gubitak kose počinje na rubovima ušiju i postupno odlazi na čelo i vrat. U naprednim slučajevima, lezija ide na cijelo tijelo životinje.

dijagnostika

Sjetite se da mačka pati od mačjih šuga i ta se bolest može prenijeti na druge životinje i ljude. Stoga, uz pojavu alarmantnih simptoma, nemojte zanemariti posjet veterinaru.

Obično liječnik postavlja dijagnozu u zbirci anamneze i vizualnog pregleda životinje.Zatim, možda, uzimajući struganje kako bi potvrdili dijagnozu mačje šuga uzrokovanu Notoedris Cati. Budući da šuga u mačaka može biti uzrokovana nekoliko vrsta krpelja, precizna definicija patogena i vrsta šuga će pomoći propisati ispravnu terapiju.

Liječenje mačjih šuga

Prije svega, potrebno je izolirati mačku od drugih životinja i članova obitelji kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Ovisno o stupnju ozbiljnosti, liječnik može, ako je potrebno, pripisati upotrebu posebnih masti i losiona na osnovi katrana, sumpora u kombinaciji s intramuskularnim antibioticima.

Amitrazin se propisuje izvana, u obliku subkutanih injekcija, liječnik može propisati Ivermectin, koji se koristi za 7 dana na 1 ml po 25 kg životinjske tjelesne mase. Imajte na umu da je uporaba ovog lijeka bez konzultacija s veterinarom opasna, osobito za mačiće.

Također je moguće dodatno koristiti posebne medicinske šampone, emulzije entomozana ili ectomina. A liječnik će definitivno propisati vitamine i imunostimulante da ojača i aktivira zaštitne sustave tijela.

Nakon što se akutni simptomi eliminiraju, korištenje posebnih ovratnika i kapi protiv buha i krpelja za mačke može se koristiti kao dodatna metoda liječenja.Obvezno je obrađivati ​​insekticidne pripravke igračaka, omiljenih odmorišta, kreveta i grebanja.

prevencija

  • Redovite pretrage vašeg kućnog ljubimca samostalno i najmanje jednom svaka 3 mjeseca-pola godine kod veterinara;
  • Nemojte dopustiti životinji iz stana;
  • Redovito liječiti lijekove za buhe i krpelje, kao i protiv crva;
  • Ojačajte imunitet životinje i ne zaboravite na vitamine;
  • Pažljivo operite jela životinja, liječite buhe i uklonite krpelje s kreveta, ne zaboravite na obvezno pridržavanje higijenske skrbi životinje.

Ovaj je članak prikazan na pregled i ne može zamijeniti puni posjet veterinara. Za posljedice samozastupanja vašeg kućnog ljubimca, autor nije odgovoran.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: