🐈 Koliko godina žive Scottish Fold mačke

Škotsko skakanje životinje mačaka

1

Kada kupujete mali mačić u kući, svi ljubitelji životinja zainteresirani su za pitanje: koliko škotskih mačaka žive? Odgovor na ovo pitanje ne može biti jednoznačan, jer očekivano trajanje života ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući uvjete zadržavanja, zdravlje kućnih ljubimaca i nasljedne podatke. Pravilnom skrbi škotski mačevi žive u prosjeku 15-20 godina.

sadržaj

 • Kako produljiti život svog ljubimca
 • Početni pregled uzgajivača
 • slabosti
 • Kako vašem ljubimcu dugo živjeti
 • Skrb vune i dugovječnost

S obzirom na ove podatke, može se tvrditi da su oni čudni dugodlaki među mačjim, imaju dobre zdravlje i prilično otporan organizam. Međutim, kao i sve ostale pasmine, Škoti imaju svoje slabosti, što može utjecati na životni vijek škotskih mačaka.

Te slabosti uključuju:

 • potreba za dodatnom prehranom tkiva kostiju i hrskavice, unatoč jakom kosturu;
 • potreba za dodatnom brigom za čašicu je značajka lopovih mačaka;
 • potreba za stalnim reguliranjem prehrane zbog tendencije da bude prekomjerna težina.

Škotske mačke popularne su ne samo zbog svojih posebnih ušiju, već i zbog slatkog izražaja njihovih lica, čiji glavni ukras su velike, izražajne oči. međutim uši i oči zahtijevaju posebnu pažnju, jer su suzni kanali vrlo lako začepljeni prašinomUzimajući u obzir strukturu ušiju, oni također mogu biti začepljeni, a vlasnici mačaka ne smiju primijetiti pojavu ušnog grinja, ako ih se ne brine. A ti čimbenici izravno utječu na koliko godina škotski mačevi žive kod kuće.

© shutterstock

Kako produljiti život svog ljubimca

Da bi vaša mačka trebala dugo trajati, morate slijediti nekoliko pravila:

 • redovito posjećuje veterinara i obavlja sva potrebna cijepljenja;
 • širiti dijetu vašeg ljubimca kako bi dobili dovoljno proteina i malu količinu ugljikohidrata;
 • Potrebno je regulirati svoje škotske parametre težine i rasta;
 • kako bi se osigurala pravilna higijena ušiju, zubi i očiju, što će eliminirati različite vrste bolesti.

Sukladnost s tim pravilima može značajno povećati životni vijek škotskih mačaka i spriječiti nastanak kroničnih bolesti iz koštanog sustava, organa sluha i vida.

Početni pregled uzgajivača

Prije kupnje mačića morate pažljivo razmotriti njegove fiziološke parametre. Uostalom, većina bolesti u ovoj pasminci manifestira se s godinama i nije kobna, ali mogu znatno ugroziti vašu radost u kupnji mačića i utjecati na trajanje boravka s vama.

Stoga se preporuča stjecati predstavnike ove pasmine u dobi od dva ili tri mjeseca, kada je mačić već u potpunosti formiran, jede samostalno i dovoljno je snažan da se preseli u novo mjesto prebivališta.

Potrebno je obratiti pažnju na kvalitetu vune, čistoću suznih kanala, kao i ponašanje mačića, budući da se mnoge bolesti, uključujući bolesti kostiju, ne mogu manifestirati odmah. Međutim, njihova prisutnost može utjecati na ponašanje mačke.

slabosti

Ako su mačići savršeno zdravi, živjet će, igrati se i veseliti jedni s drugima,Nemojte se bojati ljudi i ne bojati se dodirivanja. Slaba mjesta lopovih mačaka:

 • suzni kanali;
 • uši;
 • kosti i hrskavice;
 • bolesti probavnog trakta.

© shutterstock

Kako vašem ljubimcu dugo živjeti

Kod kuće, lopovne mačke žive dovoljno dugo, ali to ne znači da izgleda zdrava mačka ne treba redovito praćenje veterina. Uostalom, ključ dugotrajnog života je pravodobno cijepljenje kod veterinara i držanje veterinarske putovnice. A ako se dogodi bilo kakva bolest, potrebno je konzultirati liječnika, jer će moći ne samo dijagnosticirati, nego i pravilno liječiti.

S pravom skrbi, škotska skela mačka živi do 20 godina, a ponekad i duže, tako da životni vijek vaše mačke potpuno je u vašim rukama i ovisi o kvaliteti vaše brige za nju.

Skrb vune i dugovječnost

Bez obzira na to koliko je smiješno zvučati, češljanje mačke može značajno poboljšati ne samo raspoloženje kućnog ljubimca nego i produžiti život. To je zbog činjenice da predstavnici ove pasmine imaju prilično debelu vunu, što je vrlo teško lizati i čistiti samostalno.Često se izgubi i kod stvaranja grudica u probavnom traktu, teško je ukloniti, što za posljedicu izaziva probavne smetnje i potrebu za čišćenjem.

Osim toga, formiranje tepiha neće vam omogućiti da primijetite nastanak prhuti ili pojave buha i krpelja, koji su nositelji različitih infekcija.

Pravovremeno kupanje i češljanje mačke ne samo da će svoju vunu učiniti ljepšim i dobro njegovanim, već također sprečava stvaranje grudica, smanjuje muljanje, čime se štiti probavni sustav kućnog ljubimca i smanjuje količinu vremena za čišćenje vune u kući.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: