🐈 4 uzroka otitis u mačaka - simptomi i liječenje

Simptomi otitis u mačaka

Otitis kod mačaka je upalna bolest koja se javlja u akutnom ili kroničnom obliku, lokaliziranom na vanjskom dijelu slušnih aparata, srednjeg ili unutarnjeg uha. Razmotriti dalje glavne simptome i liječenje otitis u mačaka, ne zaboravljajući na uzroke nastanka bolesti i preventivne mjere koje se koriste kako bi se izbjegao pojava bolesti.

sadržaj

 • Uzroci otitis media u mačaka
 • Simptomi otitis u mačaka
 • Prevencijske mjere protiv otitis
 • Glavne faze liječenja mačkoga otitisa
 • Rezultat

Uzroci otitis media u mačaka

U stvari, uzrok otitisa kod mačke je daleko od jednog. Svi oni, na ovaj ili onaj način, povezani su s brigom kućnog ljubimca.

Najčešća bolest otitis kod mačaka nastaje iz sljedećih razloga.:

 1. Ranije, velika količina sumpora nakupila se u uhu bolesne mačke, koja se kasnije raspala i postala uzrok upale;
 2. također veliki problem za životinju može biti vlastita vuna koja je snažno rasla na unutarnjoj površini čaše;
 3. Opasnost od mačjih ušiju skrivena je raznim objektima koji mogu doći, kao i hladnom vodom i parazitskim organizmima.Sve to može izazvati upalnu bolest uha kod mačaka i dovesti do različitih štetnih učinaka;
 4. Konačno, ne smijemo zaboraviti na mehanička oštećenja ušiju (ogrebotine, modrice, otvorene rane, itd.).

Sve gore navedeno su uzroci koji su, prije svega, posljedice nepažnje vlasnika prema njihovim mačkama. Također, otitis unutarnjeg uha (ili srednjeg) može nastati kao posljedica neke druge bolesti: upalni proces na vanjskom dijelu slušnih aparata, suppurativni faringitis itd.

© shutterstock

Vrlo često, otitis media nastao srednjim ušima (ili unutarnjim) može biti posljedica zarazne bolesti: otodekoza, rinitis ili već spomenuti gnojni faringitis itd.

Važno je razumjeti da je ova bolest glavni uvjet za stvaranje patogenih mikroorganizama u ušima (streptokoki, stafilokoki), što dovodi do najnepovoljnijih ishoda. Za životinju, glavu, kao i za osobu, najvažniji je dio tijela, pa je vlasnik jednostavno dužan primijetiti bilo kakve promjene u stanju svog ljubimca.

Simptomi otitis u mačaka

Da bi se utvrdili simptomi otitisa kod mačaka ili, barem, da shvate da nije sve u redu s životinjama, svaki vlasnik može.Prije svega, vrijedno je obratiti pažnju na mačku, ako je u određenom trenutku počela tresti glavom, ogrebati i trljati uši sa svojim šapama i provesti druge radnje koje ukazuju na to da je neugodno. Najvjerojatnije je u takvim slučajevima zabrinuta zbog teške boli., koji se u najzadovoljnijim situacijama očituje i vanjskim primjetnim učincima: crvenilo, oteklina na površini uha, gnojno iscjedak i neugodan miris.

Ako se dijagnosticira otitis kod veterinara, pored utvrđivanja vanjskih znakova, predlaže učinkovitije metode: od površine uha nalazi se struganje pražnjenja koja se formira za daljnje ispitivanje u laboratoriju. Učinkovitost ove metode dijagnoze je veća, budući da je moguće utvrditi približno trajanje tijeka bolesti i razviti optimalan tijek liječenja otitis medija u mačiću tako da životinja pati što je manje moguće.

Treba podrazumijevati da se otitis uzrokovan parazitnim krpeljom i onim nastalom kao rezultat bilo koje infekcije može radikalno izliječiti na različite načine.

© shutterstock

Prednost veterinara također je neosporna zbog toga što će odmah potaknuti način eliminiranja simptoma boli i pojednostaviti život mačaka tijekom liječenja.Ako se usredotočimo isključivo na simptome, onda u većini slučajeva liječenje neće biti učinkovito.

Prevencijske mjere protiv otitis

Brižan vlasnik treba znati ne samo simptome i metode liječenja glavnih bolesti koje se javljaju u njegovu kućnom ljubimcu, već i preventivne mjere za sprečavanje takvih formacija.

Uz poštivanje osnovnih mjera za njegu mačke, morate se pridržavati brojnih preporuka za prevenciju bolesti uha:

 • vidljivi dio slušnih aparata treba redovito pregledavati i očistiti od nastalog sumpora;
 • nemoguće je da mačka bude dugoročno u sobama s niskim temperaturama i visokom vlagom kako bi se izbjegla prekomjerno hlađenje tijela
 • za kupanje morate zaštititi uši iz ušiju u vodu;
 • mogu se izbjeći napadi napada ako je isključen kontakt između ljubimca i ulice / lutalica;
 • Sve stavke koje se koriste za njegu mačke moraju biti dezinficirane i moraju se podvrgnuti postupku deaconizacije.

© shutterstock

Glavne faze liječenja mačkoga otitisa

Naravno, jedan će morati početi s otitis medijima kod kuće na standardni način:

 • Na unutarnjoj strani uha (vidljivo), svu vunu mora biti uklonjena.
 • Za uklanjanje sumpora i gnojova koji se tamo nakuplja treba se upotrijebiti vatom.
 • Potom je potrebno navlažiti pamučnu vunu u jednom od sljedećih otopina: 3% vodikovog peroksida, 2% borne kiseline, Furacelin.
 • Uho je oprano, a ostaci vlage uklanjaju se uobičajenom krpom od gaze.

Zatim morate otići do veterinara kako bi mogao dijagnosticirati gnojni otitis kod mačaka ili bilo koju drugu vrstu bolesti. U ovom slučaju, izuzetno je važno pronaći profesionalno mišljenje liječnika specijalista kako bi se izbjegla komplikacija otitisom kod mačaka, što se može dogoditi s nepravilnim ili neadekvatnim liječenjem.

Liječnik će propisati kapljice za uši, koje će trebati prokapat tijekom određenog razdoblja.

U najtežim slučajevima možemo govoriti o blokadi sindroma boli uporabom novokaina (snažnog anestetičkog lijeka). Potonji postupak može obavljati samo veterinar s iskustvom primjene lijeka. Nemojte pokušavati eksperimentirati s mačkom.

Moguće je zaštititi uši od formiranja patogenih mikroorganizama u njima pomoću 5-7 dana tijeka antibiotika. Opet, lijekovi propisuju veterinar, ali su skup lijekova koji se mogu dati životinji i kod kuće.

© shutterstock

Tada je vlasnikova zadaća spriječiti otitis (i druge bolesti uha) i vitaminizirati prehranu ljubimca. Ne radi se samo o pravilnom odabiru hrane, već i o korištenju raznih aditiva sa značajnim sadržajem vitamina i minerala.

Ako govorimo o otitis, uzrokovan parazitnim krpeljima, tijek liječenja bit će još teži, usmjeren na uništavanje tijela i naknadno uklanjanje svih manifestacija uzrokovanih njome.

Do danas, antiparazitski agenti klavira zastupljeni su različitim lijekovima:

 • kapi za uho;
 • prašci, masti, sredstva za aerosol;
 • intramuskularne injekcije (za teške slučajeve).

Rezultat

Iz gore navedenog treba zaključiti da je glavni zadatak vlasnika mačke pravovremena i kvalitetna briga za nju.Također je vrlo važno to shvatiti samo kratki posjet veterinaru može spasiti vašeg ljubimca od boli i patnjeda će doživjeti s komplikacijom bolesti. Najviše zanemarene situacije mogu čak dovesti do smrti, ali pravodobno reagiranje na simptome i praćenje svih predloženih preporuka pomoći će u izbjegavanju takvih posljedica.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: