🐈 5 razloga za kašalj - liječenje i simptomi

Simptomi kašlja i liječenje mačaka

1

Feline kašalj može biti znak različitih bolesti, stoga je potrebno ne samo obratiti pozornost na simptome i liječenje kašlja kod mačaka, već i na uzrok koji je uzrokovalo ovo stanje. Zapravo, liječenje napada smanjuje se na dijagnozu bolesti i identifikaciju uzroka. Čim se temeljna bolest ukloni, simptomi nestaju.

sadržaj

 • Kako mačke kašljati?
 • Simptomi kašlja
 • Uzroci kašlja i njenog liječenja
  • 1. Crvi
  • 2. Ozljede
  • 3. Zarazne i virusne bolesti
  • 4. Bolesti srca
  • 5. Onkološke bolesti

Kako mačke kašljati?

Tijekom napada, mačka se proteže vrat prema naprijed i malo nagnula glavu. Kašlja životinja s otvorenim ustima, tako da u početku možda mislite da je životinja mučkinja. Refleksi kašlja manifestira se zbog iritacije dišnog trakta i jednjaka, stoga postoje slučajevi kada se povraćanje otpušta uz kašalj.

Ovo je prisilno kretanje zbog prevelikog impulsa. Međutim, u većini slučajeva mačke "svjesno" kašljuju kako bi ublažile nadražaj.

Tijekom napada, životinjsko tijelo koristi ne samo dišni sustav, već i druge organe.Kao rezultat toga, prije svakog napada, možete primijetiti kako mačka vuče u trbuhu, usredotočujući se na udisanje širenja pluća i rad dijafragme. Fluktuacije u dijafragmi uzrokuju kašalj koji prolazi kroz glasne žice, što čini napadaj prilično glasnim. Naredba za "čišćenje" dišnog trakta daje mozgu koji upozorava upaljeno grlo i druge neugodne simptome kašlja kod mačaka.

© shutterstock

Kašalj je obično prilično glasan, iako se boja može razlikovati ovisno o izvoru bolesti. Također, kao i ljudi, kod mačaka postoji suhi i mokar kašalj, To se može odrediti zvukom, iako je za dijagnozu potrebno ukloniti uzorak iz usne šupljine za određivanje. Kao iscjedak dolazi sluz, ispljuvak, manje gnoj ili krv. Očigledni iscjedak ne uvijek slijedi, može biti samo nekoliko kapi sline.

Simptomi kašlja

Moguće je odrediti i kašalj mačaka čak iu slučajevima kada vlasnik nikada nije bio prisutan tijekom napada. Postoje i izolirani slučajevi, ali oni ne bi trebali izazvati zabrinutost, budući da se životinja može samostalno riješiti poticaja. Međutim, ako je kašalj ozbiljan simptom, manifestira se u ponašanju i izgledu kućnog ljubimca:

 • hrkanje, Zagušenost dišnih putova, koja izaziva napad, tijekom spavanja se izražava u obliku hrkanja ili snažnog pjega. Hrkanje može biti periodicno i konstantno, tj. Očitavanje cijelog razdoblja spavanja životinje. Zdrava mačka ne bi trebala hrkati, iako je mala pušenja moguće s nedostatkom vode.
 • Krepitacijski, Šum se promatra dok je ljubimac budan. Pijukanje tijekom jela je najizrazitije kada mačka pokuša progutati svoj dio. Zviždaljke nisu konstantne, ali dobro su dodirnute u prsa.
 • Gubitak apetita i težine, Ovaj simptom se ne može nazvati definitivno, jer je smanjenje apetita karakteristično za mnoge vrste bolesti, čak i ako mačka ne istodobno kašlja. Ipak, teška iritacija dišnih putova ili cjevčica jednjaka uzrokuje bolno uzimanje hrane za pahuljasto stvaranje pa životinja pokušava izbjeći unos hrane. Zajedno s padom apetita pojavljuje se letargija, jer gladna mačka nema mjesta za uzimanje energije za aktivnu zabavu. Ovaj simptom treba uzeti u obzir samo u vezi s drugima.

Uzroci kašlja i njenog liječenja

Uzroci kašlja u mačiću mogu biti povezani s mnogim bolestima, a ne svi pripadaju izravno dišnim putevima. Neke bolesti se mogu samostalno dijagnosticirati i liječiti kod kuće, u drugim slučajevima preporučuje se potražiti pomoć stručnjaka.

© shutterstock

1. Crvi

Tipično, crvi žive i rađaju u crijevima. Dio parazita ide zajedno s izmetom, ali skupno se nastavlja razvijati u crijevu, hraneći se na račun vlasnika. U prisutnosti parazita, mačke gube apetit, smanjuju težinu. Najviše jasan znak su helminth jaja u izmetu, Čak ih se može vidjeti golim okom. Čini se da kako paraziti mogu kašljati? Ali činjenica je da u mačkama crvi često ne prestaju u crijevima, ali se i dalje šire na druge organe, koji često utječu na plućno tkivo.

Životinja osjeća da su pluća pogođena i pokušava emitirati crve izvana. Izvana, kašalj za crve u mačkama pojavljuje se kao i obično mokro.

Istodobno nema iscjedak, jer paraziti ove akcije ne uzrokuju štetu. Za liječenje je potrebno koristiti droge protiv crva.Poželjno je da liječenje nije samo kućni ljubimac, već i svi članovi obitelji. U budućnosti, prevencija kašlja bit će dva puta godišnje protukrora.

2. Ozljede

Mačke se brzo oporavljaju i liječe sve rane, ali u nekim slučajevima, ozljede su praćene kašljem i šilingom. Nije važno vanjske ozljede ili unutarnje. Unutarnje mikroprocesije grkljana nastaju zbog prisutnosti malih i čvrste čestice u prehrani mačaka. Stoga je poželjno ne davati im hranu s kostima. To se odnosi na obje male ribe kostiju i veliku govedinu ili piletinu, kao što ih životinja može gnječiti u manje dijelove.

Kao vanjska ozljeda koja izaziva kašalj, može doći do ugriza ili ogrebotina u području grla.

U oba slučaja mačka ne zahtijeva specifično liječenje kašlja. Ako napad ne oslabi i manifestira se samo nekoliko puta dnevno, dovoljno je samo promijeniti dijetu i dodati više vitamina za brzo regeneraciju tkiva. Ovo je dovoljno da se nosi s kašaljom mačaka.

3. Zarazne i virusne bolesti

Domaće mačke manje se hvale, uglavnom zbog brige vlasnika i rijetkih hodanja na ulici. Međutim, to ne znači da ne mogu uhvatiti čak ni prehlada.Popis respiratornih bolesti za mačke i ljude vrlo je sličan, ali infekcija među vrstama izuzetno je rijetka. Ako je mačka počela kašljati, vjerojatno je podigao:

 • gripe;
 • Virusni rinotraheitis;
 • Bronhijalna astma.

Te su bolesti češća. Kašalj je jedan od simptoma, također možete primijetiti iscjedak iz nosa, očiju, povraćanje, proljev, visoku temperaturu. U prvih nekoliko dana to je suho, neugodno, to može vrlo iscrpiti životinju, ali nakon nekoliko dana ispadne procese, tako da mačka počinje kašljati sekretima.

Bronhijalna astma nema takve živopisne manifestacije, jer je kronična bolest s pogoršanjem u različitim godišnjim dobima.

Astma se može zbuniti alergijskom reakcijom, jer se najčešće pojavljuju egzacerbacije u proljeće i ljeto, kada se u zraku nalaze brojni alergeni.

Bilo koja od bolesti uključuje pregled veterina koji može propisati određene lijekove. Internet svibanj čak biti antibiotici. A u slučaju astme – steroide, pa čak i hormonalnih lijekova. Na žalost, refleks kašlja manifestira se čak i nakon što glavni tretman završi, Stoga je moguće ublažiti napredak bolesti uz pomoć ekspektoranskog lijeka. U nekim slučajevima, mačke čak reagiraju na liječenje lijekovima za ljude, ali ne biste trebali sami eksperimentirati s njima, jer oni mogu negativno utjecati na tijelo mačaka.

© shutterstock

4. Bolesti srca

Gotovo je nemoguće dijagnosticirati srčani kašalj kod kuće, budući da je potrebna ispitivanja unutarnjih organa. Suhi kašalj kod mačaka može brzo mijenjati na mokru ili ostati nepromijenjen dulje vrijeme. Jedini simptomi srčanog kašlja koji se mogu razlikovati u slučaju bolesti su progresivni napadi, čija se učestalost povremeno povećava. Napadi kašljanja javljaju se češće, postaju duži.

Ako se primijetite povećanje simptoma, potrebno je pokazati kućnu životinju liječniku. On će propisati terapiju za srce, ali on će vam dodatno reći kako ukloniti taj simptom.

Najčešće, kašalj kod mačaka uzrokuje određeni centar mozga, koji se može zaustaviti lijekovima protiv grčeva.Drugi lijekovi mogu se propisati nego liječiti kašalj mačaka.

5. Onkološke bolesti

U slučaju poraza od stanica raka respiratornog sustava, mačka će kašljati i gušiti, kao što je to slučaj sa srčanim kašljem. Napredak bolesti u ovom slučaju je mnogo brži, nažalost, nije uvijek moguće pomoći životinji. Odluku o sudbini životinje s rakom vrši liječnik koji se temelji na stadiju bolesti. Kašalj se ne pojavljuje odmah, pa je posjet klinici prekasno, U takvim slučajevima, životinja se mora spavati. U kritičnim situacijama krv se oslobađa tijekom napada.

Tijekom liječenja raka kod mačaka kako bi se smanjili simptomi, liječnik može propisati različite lijekove, uključujući lijekove protiv bolova. Samo liječenje uključuje:

 • kemoterapija
 • izlaganje
 • operacija.

Nisu svi tretmani kompatibilni s antitusivnim lijekovima.

Postoji svibanj biti drugih razloga za ovaj uvjet. Na primjer, formiranje bezoara iz vune u želucu. U takvim slučajevima životinja se čini da je gušila i želi pljunuti hranu iz dišnog trakta. To se događa.Kao tretman, lijekovi se koriste za ukapljivanje vune u želucu. Oni mogu preporučiti prodavatelja veterinarske klinike ili samog liječnika tijekom recepcije.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: