🐈 Virusna imunodeficijencija kod mačaka (mačji AIDS): je li opasno za osobu, simptome, kako liječiti

Simptomi i liječenje virusne imunodeficijencije kod mačaka

Virusna imunodeficijencija kod mačaka (mačji AIDS, VIC) je infekcija koja utječe na imunološki sustav životinja. Uzročnici mačje i ljudske AIDS-a pripadaju istom rodu takozvanih "sporih" virusa – lentivirusa, koji pripadaju obitelji retrovirusa. Oni ubijaju krvne stanice koje daju nespecifični imunitet. Ovi virusi su lokalizirani u urinu, limfnom, krvlju i slini životinje te se prenose iz zaražene mačke u zdravo kroz ugrize.

Liječenje bolesti propisuje veterinar, a ako se sve njegove recepte prate kod kuće, mačka može živjeti s imunodeficijencijom još 6-10 godina. Vlasnik kućnog ljubimca ne bi se trebao upoznati samo s simptomima ove bolesti, već i otkriti je li virus mačjeg ptičje gripe (FIV) opasno za ljude.

 • 1. Simptomatologija
 • 2. Liječenje

1Simptomatika

Virusna imunodeficijencija karakterizira dugo razdoblje inkubacije. Ponekad je potrebno nekoliko godina nakon infekcije prije nego što se prvi simptomi pojave kod zaražene životinje. Vizualno, mačka može izgledati potpuno zdravo, ali biti nositelj opasnog virusa.

FIV se umnožava u stanicama limfoidnog tkiva. Primarna akutna faza bolesti započinje oko mjesec dana nakon infekcije. U ovom trenutku, ljubimac ima blago povećanje tjelesne temperature, letargija i povećanje limfnih čvorova. Simptomi su slabo izraženi i stoga prolaze nezapaženo. Dakle, bolest potječe u kronični oblik.

Tijekom vremena, kao rezultat aktivnosti virusa, imunitet životinja značajno se smanjuje i pojavljuju se česti simptomi koji se lako mogu zbuniti s manifestacijama drugih bolesti. Zbog toga čak i iskusni veterinar nije uvijek u stanju odmah napraviti točnu dijagnozu. Znakovi virusne imunodeficijencije kod mačaka uključuju:

 • upalni proces u usnoj šupljini;
 • proljev;
 • razvoj laringitisa, bronhitisa;
 • pojava otitis medija;
 • pojava kožnih bolesti;
 • odbijanje hrane;
 • gubitak težine;
 • razvoj bolesti oka.

Kod starijih mačaka, u pozadini viralne imunodeficijencije, povećava se rizik od limfosarkoma i drugih onkoloških bolesti.

PreporučeniKako liječiti hepatitis kod mačaka kod kuće

2Lechenie

VIC se odnosi na neizlječive bolesti.Stoga, standardni režim liječenja ne postoji, u svakom slučaju veterinar propisuje lijekove pojedinačno. Njihov je izbor napravljen na temelju kliničke slike i stadija bolesti. Najčešće, stručnjaci propisuju bolesnu životinju za primanje specifičnih antivirusnih lijekova, što uključuje:

 1. 1. zidovudin. Lijek je namijenjen HIV-om zaraženim osobama. On je također u stanju normalizirati imunološki sustav i poboljšati cjelokupno zdravlje mačke. Međutim, s njegovom produljenom uporabom, postoje nuspojave kao što su anemija i povraćanje. Otkazivanje lijeka pokreće aktivaciju virusa, značajno pogoršanje općeg stanja i povratak simptoma. Doziranje propisano od strane veterinara. Jednom mjesečno potrebno je provesti test krvi za kontrolu hematokrita.
 2. 2. Virbagen Omega. Ovaj lijek ne uzrokuje nuspojave, ali je manje učinkovit u usporedbi s prethodnim lijekom.

U bilo kojoj zaraznoj bolesti, i mačji AIDS nije izuzetak, pokazalo se daje imunomodulator. Najčešće, veterinari propisuju sljedeće načine:

 • Imunomodulator T-limfocita;
 • Roncoleukin;
 • glycopin;
 • Ribotan;
 • Amandine.

Uz razvoj neutropenije i anemije, mačka je propisana dodatnom terapijom. S neutropenijom je naznačeno Leikostim ili Neipogen. Ovi lijekovi mogu se koristiti ne više od 3 tjedna, jer tijekom dugotrajnog liječenja kod mačaka nastaju protutijela na strani proteina. Za anemiju, veterinari preporučuju liječenje mačke s eritrozom ili epokrinom. Tijek lijekova može biti dug, jer nema ozbiljnih nuspojava.

Kod kuće, vlasnik ne bi trebao slijediti sve preporuke veterinara, već i pratiti stanje životinje. U pozadini viralne imunodeficijencije, mačke često razvijaju sekundarne infekcije. Stoga vlasnik treba redovito pregledavati usta, vunu i kožu životinje i, ako je potrebno, pokazati ga veterinaru. Mačka mora biti zaštićena što je više moguće od stresnih situacija.

Unatoč činjenici da je struktura virusa VIC i HIV je sličan, FIV je opasno samo za mačke i ne prenosi se na ljude.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: