🐈 Otodektoz kod mačaka: simptomi, liječenje ušnih uha kod droga i kod kuće

Simptomi i liječenje ušnih uha kod mačaka

Jedna od najčešćih bolesti kod mačaka je otodektoz, čiji je jednostavniji naziv šuga uši. Bolest ima parazitsko podrijetlo. U početku je bolest lokalizirana na površini dlake, ali u odsutnosti liječenja može prodrijeti dublje u kanal za uši do bubnjića i može uzrokovati nestanak sluha u bolesnoj životinji. Posebno teški slučajevi ponekad su kobni.

 • 1. Uzrok bolesti
 • 2. Simptomi bolesti
 • 3. Dijagnostika
 • 4. Liječenje otodekoze
 • 5. Prevencija

Uzrok bolesti

Uzrok otodekoze je mikroskopski parazit Otodectes cynotis. Značajka krpelja ove vrste je njihova lokalizacija na tijelu životinje – na koži vanjskog uha i unutarnjem dijelu čaše. Na ostatku epidermisa mačaka parazit ne preživi.

Rizik uzročnik ušnih uha s ponovljenim uvećanjem

Gledanje uha uha golim okom nije moguće, jer njezine dimenzije variraju od 0,2 do 0,5 mm. Kako se razvija, parazit treba limfe i krv.Dobiva ih piercingom gornjih slojeva kože na mjestu njegove lokalizacije. Kao rezultat ove aktivnosti, ozbiljna iritacija javlja se u oštećenim područjima epiderme, koja se pojačava zbog ulaska otpadnih proizvoda iz krpelja.

Ako se ne liječi, bolest napreduje i postaje kronična. U mjestima parazitizma dolazi do akumulacije tuberkulozne mikroflore koja dodatno otežava situaciju. U rijetkim slučajevima, bolest može oštetiti bubnjić i prodrijeti u srednje i unutarnje uho. S tim razvojem bolesti vjerojatno je smrt životinje.

U vanjskom okruženju, krpelja može kratko vrijeme živjeti ovisno o temperaturi. Pri temperaturama ispod 0, parazit umre nakon nekoliko sati. Na temperaturama do 5 stupnjeva Celzijusa, trajanje njenog trajanja je najviše 2 tjedna, s višim, do 3 tjedna.

Najčešća infekcija javlja se izravnim kontaktom sa bolesnom životinjom. Ali to je moguće i kroz kućanske predmete. Čak i ljubimac vlasnik može postati prijevoznik parazita, na primjer, s prljavštine na potplat cipele.Prema statistikama, mlade životinje mlađe od jedne godine najčešće su pogođene tom bolesti.

PreporučeniParaziti kod mačaka: njihove vrste, simptomi, liječenje

2 Simptomi bolesti

Treba napomenuti da se u početnom stadiju ušna školjka uopće ne otkriva. U prvih nekoliko dana nakon infekcije samo su vrlo pažljivi i iskusni vlasnici kućnih ljubimaca mogli primijetiti. Jedino odstupanje u ponašanju mačke, koje se može primijetiti tijekom tog razdoblja, tresu glavu češće nego inače, kao da se kućni ljubimac pokušava odvući od nje.

U sljedećoj fazi, otodekoza kod mačaka dobiva svjetliju simptome, koje više nije teško primijetiti:

 • životinja se neprimjetno ponaša i često vrti glavu;
 • zbog jakog svraba, mačka stalno pokušava ogrebati zahvaćenu kožu, što rezultira stvaranjem ogrebotina i abrazije;
 • unutar promjena uha, boja sumpora se mijenja od svijetlo žute do tamno smeđe, na koži i smeđim čepovima pojavljuju se kore;
 • u slučaju teške bolesti, životinja može nagnuti glavu na jednu stranu i zadržati je na takvom položaju dulje vrijeme.

Nakon nekog vremena, formirani gusti sumpor i gnoj izloženi su riziku od blokiranja ušnih kanala, što uzrokuje gubitak sluha kod kućnih ljubimaca. Zbog stalne ogrebotine patogenih parazitskih mjesta životinja, često se spaja sekundarna infekcija.

Vanjske manifestacije ušne šupljine

Otodekteza je dugotrajna bolest kronične prirode s izraženim simptomima. To zahtijeva hitno liječenje, jer samostalno takva bolest neće nestati nigdje. Ako pronađete neki od znakova šuga u kućanstvu, trebate kontaktirati veterinarsku kliniku za dijagnosticiranje i liječenje bolesti.

PreporučeniSimptomi i liječenje demodikoze kod mačaka

3Diagnostika

Ako sumnjate da bi se otodektoz trebao dijagnosticirati. Da biste to učinili, veterinar će provesti istraživanje sadržaja mačjeg uha. Materijal se uzima uz pomoć štipaljke za uši. Uzorci smeđih sekreta proučavaju se u laboratoriju.

Prije nego što posjetite kliniku ne biste trebali očistiti uši kućnog ljubimca jer to može komplicirati proces dijagnoze.

Isto tako stručnjak provodi ispitivanje ušnih kanala za komplikacije i druge ozljede.Osim toga, možda ćete trebati provesti biokemijsku i potpunu krvnu sliku zaraženog ljubimca.

PreporučeniNačelo rada ovratnika od buha i krpelja za mačke i mačke

4Otodekoza liječenja

Liječenje bolesti je vrlo jednostavno kod kuće. Potrebno je samo slijediti preporuke veterinara i propisati propisane lijekove. Za liječenje bolesti prikladni su kao sredstvo za vanjsku primjenu i za subkutanu injekciju. Druga opcija je učinkovitija, a progresivna bolest koristi obje vrste liječenja.

Prije početka terapije trebali biste očistiti uši kućnog ljubimca. Čišćenje nježno proizvedeno s uloškom za uši, ako se pojave poteškoće, možete koristiti vazelinu, tri posto vodikovog peroksida ili posebne losione kao pomoć. Čistim ušima osušite pamučnim slojem, nakon čega biste trebali koristiti bilo koju mast ili kapljice po vlastitom izboru za lokalno liječenje:

 • Kapi amitrazin ili tsipam. Jedna kapi se koriste u svakom uhu tri puta dnevno, nakon čega se uzima pauza i postupak se ponavlja nakon 4 dana.
 • 0,05% mješavine lijekova.Lijek se tretira cijelim unutarnjim dijelom čađe dvaput dnevno, liječenje se ponavlja nakon tjedan dana.
 • Rješenje za vanjsku uporabu Stronghold. Jednom se nanosi na suhu kožu između lopatica. Doza se odabire prema uputama, postupak se ponavlja nakon mjesec dana.

Čak i ako je bolest pogodila jedno uho, terapeutske manipulacije se provode u oba uha. U slučaju značajnih gubljenja, zahvaćena područja trebaju se liječiti antibiotskom mastom, na primjer Streptomicinom.

Za subkutane injekcije, Cydectin ili Ivomec se koriste dva puta, nakon čega slijedi dva tjedna pauze. Doza se izračunava na temelju težine životinje i iznosi 0,1 ml gotovog lijeka na 5 kg mase. Budući da parazit živi uglavnom kod životinja s oslabljenim imunološkim sustavom, preporučljivo je davati komplekse vitamina životinja..

5Profilaktika

Kako bi izbjegli bilo kakve bolesti, savjetuje se povremeno posjećivati ​​veterinara čak i bez ikakvih pritužbi. Kao preventivna mjera potrebno je:

 • periodično obavljati liječenje anti-akaricidnim sredstvima, uključujući barove ili šetnju;
 • redovito čistite uši vaših ljubimaca dezinficijensi;
 • izbjegavati kontakt sa zaraženim i uličnim životinjama;
 • povratak kući, prije kontakta sa svojim kućnim ljubimcem, morate temeljito oprati ruke sapunom i vodom;
 • Održavajte zdravlje i imunosnu snagu mačjeg tijela kroz uravnoteženu prehranu i dodatke vitaminima.

Pažljiva pozornost vašeg ljubimca i pravodobno liječenje u veterinarskoj klinici ključni je za zdravlje životinje.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: