🐈 Kuga kod mačaka (panleukopenija): simptomi i liječenje kod kuće, opasnost za ljude

Simptomi i liječenje panleukopenije (raspadanje) kod mačaka

Panleukopenija je opasna jer je bolest brzo, popraćena gastroenteritisom i dehidracijom životinja. Mačići, trudne mačke i životinje s slabim imunitetom najčešće su osjetljive na ovu bolest. Najistaknutiji simptomi su znakovi enteritisa – gubitak apetita, ponovljeno povraćanje i proljev pomiješan s krvlju, groznicom. Kod kuće, liječenje ove bolesti kod mačaka može se provesti i uz uporabu lijekova i narodnih lijekova.

 • 1. Kratak opis bolesti
 • 2. Simptomi
 • 3. Kako se virus prenosi?
 • 4. Liječenje bolesti
 • 5. Lijekovi
   • 5.0.1. Imunomodulatori, globulin i vitaminski pripravci
   • 5.0.2. antibiotici
 • 6. Folk metode
 • 7. Hranjenje i briga za mačku tijekom bolesti
 • 8. Prevencija
 • Pokaži sve

1 kratka karakteristika bolesti

Uzročnik ove bolesti je parvovirus koji sadrži DNA. Bolest ima sezonsku prirodu, a ljeti i kasnu jesen najčešće se javljaju epidemije, što je povezano s gubitkom imuniteta majke u novoj generaciji mačića u ovo doba godine i povećanjem broja kontakata sa zaraženim životinjama na ulici.

Simptomi bolesti se ne pojavljuju odmah, razdoblje inkubacije – od 2 dana do 2 tjedna. Kada ulazi u usta ili nos, virus prvo ulazi u tonzene i limfne čvorove i umnože. Zatim se širi kroz krv kroz tijelo, počinje opća intoksikacija. Najčešče su posljedice crijevne sluznice, limfoidnih organa, miokardijalnih tkiva i koštane srži, što dovodi do leukocitoze – smanjenja broja leukocita u krvi. Uz nekomplicirani tijek bolesti, prognoza je povoljna, a oporavak se javlja na 5-7 dana. Ako je mačka pretrpjela prva tri dana, tada su šanse za njegovo oporavak značajno povećane.

Kod oslabljenih životinja, sekundarna bakterijska infekcija često se pojavljuje na pozadini panleukopenije. To povećava vjerojatnost smrti (25-75% svih slučajeva u akutnom obliku bolesti). Dobiveni imunitet traje 3-4 godine nakon bolesti. Neke životinje postaju trajni nosači i oslobađaju parvovirus u okoliš tijekom cijelog života.

PreporučeniKako liječiti hepatitis kod mačaka kod kuće

2 Simptomi

Znakovi bolesti ovise o dobi mačke, stanju njegovog imuniteta i virulenciji patogena.Ovisno o prirodi bolesti pojavljuju se sljedeći simptomi:

hiperakutnoakutansubakutni
Odbijanje životinje od hrane i pića.

Anksioznost.

Konvulzije.

Paraliza.

Iscrpljenost i vrlo brza smrt u roku od 1 dana

Groznica.

Depresivno stanje.

Visoka temperatura (40-41 stupnjeva).

Proljev i povraćanje, prva vodena žuči, zatim krv i sluz.

Smanjena apetita.

Žeđ.

Odbijanje piti.

Suhi nos.

Teško, brzo disanje, kratkoća daha.

Mračna žuta ili narančasta boja urina.

Oticanje crijeva, s palpiranjem crijeva natečene i ključanje.

Trbušna nježnost na palpiranju.

Aritmija, pogoršanje srca.

Povećana palpacija jetre.

Upala sluznice i gnojno ispuštanje iz očiju i nosa.

Natečeni limfni čvorovi.

Gubitak motoričke koordinacije

Isti simptomi kao kod akutnih.

Dulje vrijeme bolesti (do 2-3 tjedna)

Kod odraslih mačaka moguće je imati asimptomatski oblik bolesti. Superaktivan oblik bolesti najopasniji je i karakterizira visoka smrtnost (do 90-95%). Najčešće se opažaju u necijepljenim mačkama u dobi od jednog do tri mjeseca nakon slabljenja imuniteta dobivenog od majke mačke. U starijoj dobi simptomi su manje izraženi.Temperatura tijela bolesne mačke može se povremeno povećavati i smanjivati ​​na 37 stupnjeva, što ukazuje na teški tijek infekcije.

Feline bolest kod mačaka može se pojaviti u plućnom obliku. Kada počinje upalu bronha i pluća. Simptomi ovog oblika bolesti su kihanje, kašalj i kratkoća daha.

Proljev se obično pojavljuje u kasnoj fazi bolesti i može potrajati nekoliko tjedana prije nego što mačka normalizira stolicu. Kao rezultat upalnih procesa u crijevima, postoje promjene u tkivima koja se ne mogu oporaviti već duže vrijeme. Zbog dehidracije, koža mačke postaje suha, a vuna naborana i zamagljena. Bubrežne membrane postaju plavkasto nijansa.

Ako su mačići postali zaraženi parvovirusom od majke tijekom trudnoće, a nakon 2-3 tjedna nakon rođenja, očituju se posljedice embrionalne nerazvijenosti zaraženog malog mozga – njihova koordinacija kretanja pogoršava, tremor, tremor i visoka groznica. Moguće oštećenje vida uslijed oštećenja vidnog živca i degeneracije mrežnice, kao i hidrocefalus (odvod mozga).Kada je majčinska mačka zaražena u početnoj fazi trudnoće, javljaju se spontani pobačaji.

U laboratorijskim uvjetima detektira se leukopenija (broj leukocita u krvi padne na 500 jedinica po 1 kubičnom milju). Na stupnju groznice. Simptomi bolesti slični su onima u slučaju trovanja, gastroenteritisa, toksoplazmoze i limfosarkoma pa stoga, radi točne dijagnoze, potrebno je provesti virološke studije krvi, urina, izmeta, nazofaringealnih obrisaka.

PreporučeniSimptomi i liječenje virusne imunodeficijencije kod mačaka

3 Kako se virus prenosi?

Bolest se prenosi iz bolesnih ili oporavljajućih mačaka na tri načina:

 1. 1. Usmeno – kad ulazi u usta kontaminiranom hranom, izmetom, povraćanjem, urinom ili sline, neoprane ruke domaćina.
 2. 2. Transmissibilni – kroz krv i limfe kad ih ugrize krvavih insekata i krpelja.
 3. 3. Transplant-centric (intrauterine) – od bolesne majke.
 4. 4. Aerogeni – udisanjem.

Parvovirus može održati svoju životnu sposobnost nekoliko godina (osobito pri niskim temperaturama), što objašnjava široko rasprostranjenu prevalenciju među životinjama.

Feline panleukopenija virus se ne prenosi na pse i nije opasanljudi, mogu se zaraziti samo gnijezdići, rakuni, ferrets i mlinovi.

PreporučeniZarazne bolesti kod mačaka: simptomi, liječenje, prevencija

4Pripravljanje bolesti

Liječenje mačaka kod kuće treba biti cjelovito izvedeno, budući da je bolest karakterizirana teškim putom i visokom stopom smrtnosti među životinjama. Razni lijekovi se koriste za povećanje otpornosti na tijelo mačke, sprečavanje bakterijske infekcije i pojave komplikacija, kao i lijekova za uklanjanje simptoma. Najveći učinak postiže se injekcijskim postupkom primjene lijeka. Oralna primjena (kroz usta) komplicira je činjenica da mačke mogu imati jake povraćanje i potpuni nedostatak apetita.

Učinkovit specifičan tretman za ovu tešku virusnu bolest još ne postoji. Najbolji način za zaštitu mačke od panleukopenije je redovita imunizacija bolesti.

Liječenje lijeka

Budući da se bolest razvija vrlo brzo, važno je početi liječiti mačku kod kuće u prvih nekoliko sati nakon otkrivanja simptoma.Glavna sredstva su globulin, imunomodulator, antibiotik i vitaminski pripravci. Ostali lijekovi imaju za cilj održavanje oslabljenog organizma mačaka. Trajanje liječenja može trajati 2-3 tjedna.

Budući da jetra i srce životinje pate od parvovirus infekcije, potrebna je potporna terapija:

pripremasvjedočenjedoza
sulfokamfokainPoticanje srcaSubkutano (s / c), intramuskularno (v / m): 0,3 ml, dva puta dnevno, 3-4 dana
Rješenje Essentiale ForteStimulacija jetreS / C, u / m 1 ml Essentiale Forte + 10 ml glukoze (5% -tna otopina), 1-2 ml jednom dnevno, 1 tjedan

Za teške povraćanje koriste se antiemetski lijekovi: Reglan, Reglan ili Metoclopromide. Primjenjuju se kao subkutane, intramuskularne ili intravenozne injekcije. Doza za mačke je 0,2-0,4 mg po kilogramu težine životinje.

Zbog povraćanja i proljeva kod mačaka počinje teška dehidracija pa se moraju poduzeti mjere za uspostavljanje ravnoteže elektrolita:

 • U akutnoj fazi bolesti, Ringerova fiziološka otopina ubrizgava se subkutano (ako je moguće kod kuće, intravenozno).Uz subkutanu injekciju maksimalne doze od 2 ml, mnogo više se može ubrizgati intravenozno – do 50 ml otopine. Ovaj postupak se provodi 1-2 puta tijekom dana.
 • U fazi oporavka, nakon zaustavljanja proljeva, vrlo su učinkoviti kliniči od 50 ml iz posebne višekomponentne otopine:
pripremaKoličina, ml
slan40
40% -tna otopina glukoze8
Askorbinska kiselina za injekcije1,5
sulfokamfokain0,5

Enema treba obaviti dva puta dnevno, održavajući interval od 12 sati. Trajanje liječenja je sve dok se apetit mačke ne obnovi.

Da bi se uklonili otrovni sadržaji iz mačjeg crijeva, može se dobiti klirinški čišćenje s kalijevim permanganatom (boja otopine je blijedo ružičasta) ili s Furacilinom (1 tableta po 1 litru vode). Količina klistera, ovisno o težini životinje, od 20 do 200 ml.

Kako bi ublažili patnju životinje, mačkama se daje lijek protiv bolova:

pripremaDoziranje za mačke, multiplicitet po danu
NospanumTableta 2-3 puta
Papazol0.04 g oralno, 1-2 puta

5.0.1. Imunomodulatori, globulin i vitaminski pripravci

Na početku bolesti, upotreba složenih imunoglobulina je vrlo učinkovita: Vitafel i Globfel, dobiveni iz krvnog seruma životinja koje su injicirane slabljenim sojevima panleukemije, virusa herpesa i kalcijaloze.Prije davanja ovih lijekova potrebno je napraviti 15 minuta intramuskularna injekcija antihistaminskih lijekova (Difenhidramin ili Suprastin, doza 0,3 ml za mačiće i odrasle mačke), jer je moguća alergijska reakcija.

Doziranje imunoglobulina:

Dob i težina mačakaVitafel, Globfel – subkutana injekcija
Mačići i odrasle životinje mase manje od 10 kg1 ml, 3 injekcija na dan, trajanje liječenja je 10 dana
Mačke težine preko 10 kg2 ml, shema uvođenja je ista

U nedostatku mogućnosti stjecanja specijaliziranih veterinarskih lijekova, umjesto Vitafta može se koristiti normalni ljudski imunoglobulin, koji je dostupan u ljekarnama. Doza lijeka je ista.

Za aktiviranje oslabljenog imuniteta koriste se imunomodulatori:

pripremaDavanje i doziranje po danuTrajanje tečaja u danima
DinaP / C, in / m, 0,3 ml, 2 puta2 -3
Dobijte gaV / m, 0,05-0,15 ml po 1 kg težine.3-5, tečaj se može ponoviti za 1-5 dana.
immunofanV / m, 1 ml, jednom.1
tsikloferonP / do, u / m ili intravenozno (in / in):

0,08 ml / kg za mačiće težine manje od 1 kg;

· 0,4 ml / kg za mačke težine 1-2 kg;

0,2 ml / kg životinjskom tjelesnom težinom od 2-5 kg;

· 0,15 ml / kg za mačke težine 6-12 kg

3-5
RibotanP / c, u / m:

0,5 ml mačaka u dobi od 3 mjeseca;

1,0 ml mačaka starijih od 3 mjeseca;

1,0-2,0 ml za odrasle mačke.

Jednom svakih 3-5 dana do potpunog oporavka
Fosprenil, GamaprenV / m:

0,2 ml za mačke manje od 1 kg;

0,5 ml s težinom od više od 1 kg.

5-7
FeliferonV / m, 0,5-1 ml jednom dnevno, 5-7 dana5-7

Ako nemate vještine za davanje intramuskularnih ili intravenoznih injekcija, tada se Fosprenil može dati usta. U tom slučaju doziranje se povećava za 2 puta od preporučene tablice.

Preporuča se dodati dnevno multivitaminske pripravke u prehranu mačaka: Gamavit, Katozal i drugi.

5.0.2Antibiotiki

Antibiotici nisu u stanju suzbiti viruse. U liječenju panleukopenije kod mačaka, oni se koriste u slučaju dodavanja bakterijske infekcije zbog oslabljenog imuniteta ili za sprečavanje bakterijskih bolesti. Poraz crijevne sluznice tijekom bolesti dovodi do činjenice da započinje aktivnu reprodukciju bakterija, postoje povezane komplikacije.

Kada koristite antibiotike, važno je promatrati dozu jer njihova prekomjerna količina može naštetiti zdravlju životinje.

Budući da je za bolesnu mačku teško dati lijek usta, najbolje je unositi univerzalne antibiotike u obliku injekcija:

Naziv lijekaDoziranje za mačke dnevnoTrajanje tečaja u danima
amoksicilinP / C, u / m, 7 mg / kg, 1 puta3-5
cefaleksinP / C, u / m, 10-15 mg / kg, ujutro i navečer3-5
ampicilinP / c, u / m ili usta:

10 mg / kg, ujutro i navečer

5-7
Gentamicin, 4% -tna otopinaV / m, 1,1 ml / kg na 10 kg mase, novorođenim mačićima – pola doze, 2 puta5 -7

Ako nije moguće injektirati, ftalazol se može dati u tabletama: 0,1-0,2 g / kg, dva puta dnevno, 5-7 dana.

6 Popularne metode

Postoje popularni načini liječenja panleukopenije kod mačaka. U akutnoj fazi bolesti možete koristiti dva receptura:

 1. 1. Jednu žličicu suhog crnog vina pomiješajte 2 žlice. l. kuhana voda. Hraniti životinju 2-3 puta dnevno. Ova otopina ima protuupalno i antimikrobno djelovanje.
 2. 2. Temeljito pomiješajte jednu žlicu votke s sirovim kokošjim jajima. Ova smjesa treba dati 3 puta dnevno i 1 tbsp. l. Vodka služi u ovom receptu kao dezinficijens, a jaje – za omotavanje crijevne sluznice. Ova metoda liječenja poznata je dugo, ali može naštetiti životinji s jakom upalom crijeva s erozijom krvarenja.Postoji i rizik od infekcije salmonelom iz sirovog jajašca, što će pogoršati stanje bolesne životinje i može dovesti do njegove smrti.

U fazi oporavka (4-5 dana), s jakom proljevom, mačkama se mogu dati prirodni astringenti – dekocije na bazi kamilice, voćnja trešnje, hrasta kore i sadnica alge. Za pripremu juhe trebate uzeti 1 tbsp. Prenesite sirovine, ulijte 1 žlica. kipuću vodu, pirjati pola sata. Hlađeni i filtrirani izlučevina daju mačke od 1 žlica. L. triput na dan 20 minuta. prije hranjenja.

Kao čišćenje klistera, možete koristiti decocije od kamilice, sv. Ivana i smeće.

Hranjenje i briga za mačku tijekom bolesti

U ranim danima bolesti, mačke imaju tešku dehidraciju, pa hrana mora biti tekuća (govedina, riba i pileća juha). U blizini mačke trebao bi uvijek biti topla voda za piće. Za 3-4 dana počinju davati čvrstu hranu.

Budući da panleukopeni virus utječe na probavne organe, bolesnu mačku treba hraniti sa štedljivom i lako probavljivom hranom:

 • riža voda s kuhano bjelanjak;
 • zobeno brašno (pureed i thin) u vodi ili juhu;
 • juhe, žitarice i povrće;
 • fermentirani mliječni proizvodi.

Postupno, 1 tbsp. l., možete unijeti u prehranu mačaka kuhano mljeveno meso, dodajući je u kašu. Uz jake nadutosti životinje trebaju proteinsku prehranu. Dijelovi hrane trebaju biti mali, morate češće hraniti. Ako se povraćanje i proljev ne povećavaju, količina hrane se može povećati.

Panleukopeniya mačke teško pate. Tijekom bolesti, traže mračna, tiha mjesta. Bolesni ljubimci trebaju osigurati mir i udobno mjesto. Ne možete pustiti mačku na ulicu za vrijeme bolesti, au prostoriji u kojoj se nalazi, ne bi trebalo biti skica.

8Profilaktika

Bolne mačke moraju biti izolirane od zdravih. Virus pripada drugoj skupini otpornosti na dezinfekciju. Sanitarni tretman prostorija i proizvoda za njegu životinja provodi se s 2% otopinom vodikovog peroksida ili kloramina, otopinom soda pepela (1:20) i 1% -tnom otopinom joda.

Najbolji način zaštite mačke od panleukemije je cijepljenje. Cijepljenje mačaka može pružiti zaštitu od parvovirusa više od 5 godina, au nekim slučajevima i za život. Za imunoprofilaksu koriste se kompleksna i monovalentna cjepiva domaće i strane proizvodnje: Parvovak-carnivorum, Multifel-4, Kvadrikat, Vaktsiket, Feliniffa, Nobivak Triket, Leukofrelin.Mačići počinju primati cjepiva od 9-12 mjeseci starosti.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: