🐈 Mycoplasmosis in macs: simptomi i liječenje, opasnost za ljude

Simptomi i liječenje mikoplazmoze kod mačaka

Mycoplasmosis je jedna od najozbiljnijih zaraznih bolesti mačaka. Bolest uzrokuje prokarioti mikoplazme koji se apsorbiraju u stanice tijela životinje i otrovaju amonijakom i vodikovim derivatima. Mycoplasmosis je podijeljen na akutne i kronične. Bolest utječe na gornji i donji respiratorni trakt mačke, urogenitalni sustav, jetru i zglobove životinje. Mogući fatalni ishod ako vrijeme ne započne s liječenjem.

 • 1. Simptomi
 • 2. Dijagnoza i liječenje
 • 3. Je li mikoplazmoza opasna za ljude?

1 Simptomi

Mikoplazmoza dugo vremena ne podsjeća na sebe i ne uzrokuje nelagodu kod životinje.

Vrlo je teško pronaći nedvosmislene simptome ove bolesti: ima složeni učinak na tijelo i utječe na mnoge organe.

S razvojem akutne mikoplazmoze mogu se identificirati sljedeći simptomi:

 • opće stanje depresije životinje;
 • slab apetit;
 • obilno suzenje;
 • konjuktivitis različitih težine;
 • groznica;
 • rinitis, kašalj, kihanje;
 • wheezing u pluća i bronhija;
 • groznica;
 • poliartritis, tj. bol u zglobovima, životinja je hromo ili u potpunosti odbija ustajati i kretati;
 • subkutani apscesi.

U posebnim slučajevima infekcija uzrokuje bolesti urogenitalnog sustava: cistitis, nefritis, neplodnost, mrtvorođenost i pobačaja tijekom trudnoće, mačaka itd., Utječe na zglobove, tj. Dolazi do artritisa.

Kronični oblik manifestira se kao kašalj, kihanje i povećano suzenje.

Bez liječenja, mikoplazmoza uzrokuje komplikacije u dišnom sustavu: bronhitis, upalu pluća i plućni edem. Infekcija se stalno širi i povećava zahvaćeno područje: počinje s kašljem i konjunktivitisom, a završava disfunkcijom svih respiratornih organa. Mogući letalni ishod.

PreporučeniKako liječiti hepatitis kod mačaka kod kuće

2Dijagnostika i liječenje

Treba imati na umu da cijepljenje protiv ove bolesti ne postoji, pa ako su prisutni i manji simptomi, odmah se obratite veterinaru.

Planirane inspekcije životinje svakih šest mjeseci su dobrodošli. To će vam pomoći ako ne spriječite bolest, a zatim ga barem prepoznajte u ranijim fazama, što pridonosi uspješnom liječenju.

Budući da su simptomi mikoplazmoze vrlo raznoliki, vrlo je teško dijagnosticirati bolest po oku. Provedena je klinička analiza.Potom se uzima krvni test i razmaz od konjunktive, a ispiranja se izvode iz sluznice dišnih i urinarnih organa. Trenutno, relevantne studije metodom lančane reakcije polimeraze, tj. Detekcijom DNA patogena.

Za mačke, mikoplazme vrste M. Gateae i M. Felis su patogene. Kao posljedica infekcije mikoplazmom prvog tipa pojavljuje se poliartritis, drugi konjunktivitis i bolesti respiratornog sustava. U zdravih osoba, bakterije mikoplazme također se nalaze u tijelu. Ako se ustanovi da je ljubimac njihov nosilac, morate biti vrlo oprezni u budućnosti – bolest se može pojaviti u bilo kojem trenutku.

Režim liječenja sastoji se u primjeni antibiotika, lijekova s ​​tetraciklinskim serijama, koji inhibiraju sintezu mikroorganizama. Takvi lijekovi uključuju feliferon, tilozin (farmazin), tetraciklin.

Potrebni lijekovi koji podržavaju tijelo životinje. Najčešće pati od jetre, budući da ga oštećuju mikoplazme i antibiotici. Da biste zaštitili liječnika, možete napisati povrće Kars. Ponekad mačka treba probiotike, sredstva za održavanje organa gastrointestinalnog trakta.

Za uspješno liječenje trebate strogo slijediti prehranu koju je propisao vaš liječnik, uključujući lijekove, vitamine i prehrambene dodatke, osigurati mir svog ljubimca, zaštititi ga od skica i izvora drugih infekcija. Potrebno je redovito prati sluznicu sluznice i očistiti ih od gnoja. Možete koristiti kapljice za oči Ribotan, Immunofan, itd.

Možete se riješiti akutnih simptoma mikoplazmoze u 3-4 dana liječenja. Ali ako je bolest postala kronična, tada je puno teže riješiti. Životinja se može potpuno izliječiti za samo nekoliko mjeseci. Nakon završetka liječenja potrebno je još jedan pregled mačke, tako da liječnik i vlasnik mogu biti uvjereni u učinkovitost terapije.

3 Je li mikoplazmoza opasna za ljude?

Niti jedan liječnik ne može točno reći o stupnju opasnosti za ljude. Ali obično u tijelu bolesnih pojedinaca otkrivaju vrstu mikoplazme koja se ne prenosi ljudima.

Mnogi veterinari su skloni vjerovati da kad ljudi slijede osnovna pravila higijene, mikoplazmoza nije zarazna za ljude. Stoga, nije potrebno izolirati mačku u zasebnoj sobi. Naprotiv, u takvom trenutku treba posebnu pažnju i brigu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: