🐈 Felina kuge kod mačaka i mačaka - 11 simptoma i liječenja kod kuće

Simptomi i liječenje malih mačaka mačke folk lijekova

Mnogi vlasnici domaćih mačaka upoznaju se s riječju "smirenost" i boje se ove bolesti kod mačaka. To je doista vrlo opasna virusna bolest, tako da svatko treba znati simptome i liječenje plijesni kod mačaka kod kuće.

sadržaj

 • simptomi
 • Što je čist
 • Metode penetracije infekcije
 • Obrasci usnica
 • Glavni simptomi
 • liječenje
 • Vodka kao sredstvo za čišćenje kod kuće
 • Bolna njega životinja

simptomi

Ako je životinja postala zaražena kugom, vrlo brzo postaje jasno. Ova bolest ima niz specifičnih simptoma koje svaki vlasnik mačke mora naučiti prepoznati.

Što je čist

U veterinarskoj medicini postoji pojam "panleukopenija", ali najčešće se ta riječ zamjenjuje popularnim sinonimom. To je akutna virusna bolest koja utječe na sve organe i sustave. Teško je dobiti bolest kod kuće, ali ako tvoj ljubimac izlazi van – to je u zoni rizika.

Virus ulazi u krvotok i odmah počinje njegovo destruktivno djelovanje. Najčešći je probavni sustav. Virus dalje širi i oštećuje pluća, srce i krvne žile. Tada su pogođeni drugi sustavi i organi, uključujući živčani sustav i kožu.

© shutterstock

Metode penetracije infekcije

Najlakši način je da se kuga od drugih mačaka, ali ponekad virus uđe u tijelo kroz nežive objekte dotaknu nedavno bolesne ili bolesne životinje. Najčešće, virus ulazi u tijelo kroz nosač izmeta koji vaš ljubimac može naići na ulici.

Čovjek i životinje drugih vrsta neće biti inficirane, budući da je taj virus specifičan za vrstu, tj. Utječe samo na mačke.

Obrasci usnica

Dijagnoza topline se provodi u laboratoriju, ali bolest se može identificirati karakterističnim simptomima. Raspršivač je podijeljen u tri oblika.

 • Munja brzo (super oštro). Znakovi dlake u mačića u većini slučajeva pripisuju fulminantnom obliku infekcije. To teče vrlo brzo, 8 od 10 mačića umire za tjedan dana.
 • Akutna. Podvrgnuta je odraslim mačkama. U opasnosti su životinje od 6, kada imunološki sustav počne raditi lošije.
 • Subakutni. Cijepljenje, što je učinjeno radi sprečavanja smrzavanja, ne funkcionira uvijek. Ali ako je virus ušao u tijelo antivirusne mačke, bolest lako prolazi. Uz ovaj oblik bolesti, mačka se može razboljeti s povišenom temperaturom kod kuće.

Glavni simptomi

Znakovi infekcije lako se mogu primijetiti, jer je virus vrlo agresivan i napada sve tipove stanica. Dijagnoza bolesti nije teška. Takvi se simptomi manifestiraju:

 1. nekontrolirano povraćanje, povraćanje žuto, zeleno, često s pjenom;
 2. tekuće izmet uvijek prati ovu bolest, izmet ima zelenu kosu, vodenu;
 3. opća slabost, umor, apatija;
 4. životinja prestaje jesti i piti;
 5. često mačke leže uz zdjelu vode, ali ne mogu piti zbog grčeva u grlu;
 6. kada je pogođen kardiovaskularni sustav, započinje tahikardija (brzo, zbunjeno otkucaj srca);
 7. nekoliko dana kasnije, zbog slabosti krvnih žila, krv je vidljiva u izmetu i povraćanju;
 8. koža je krhka, na njemu se pojavljuju rane, u kojima je guma vidljiva nakon nekog vremena;
 9. prošireni su limfni čvorovi;
 10. mačka može proliti, kaput postaje ljepljiv i mokar;
 11. sluz slobodno teče iz očiju i nosa.

© shutterstock

Ako je životinja postala zaražena kugom, ona postaje neaktivna, leži puno. Taj se simptom pojavljuje kao dehidracija. Ako su zahvaćene stanice živčanog sustava, ponašanje kućnog ljubimca može nalikovati bjesnoći: skriva se od svjetla, plaši se svakog zvuka, skriva i agresivno reagira na podražaje.

liječenje

Obrada topline u mačaka treba provesti pod bliskim nadzorom veterinara.Ako postoji takva mogućnost, obratite se liječniku koji može kompetentno izraditi program liječenja za vašeg ljubimca. Ne postoji lijek za ovu bolest, pa je liječenje usmjereno na ublažavanje simptoma, sprječavanje virusa da prodire u tkivo, potiče imunološki sustav i usmjerava ga ne da se bori protiv virusa.

Kod mačaka imunitet je mnogo jači nego kod ljudi, pa se u polovici slučajeva ispostavlja da porazi infekciju. Virus još neko vrijeme živi u tijelu, ali to ne čini nikakvu štetu.

Ali često se događa da nema mogućnosti kontaktirati veterinara. Nisu u svim mjestima postoje klinike, a ne svugdje postoje potrebne pripreme. Zatim morate sami pomoći kućnom ljubimcu, primjenjivati ​​tretman u mačkama kod kuće.

Vodka kao sredstvo za čišćenje kod kuće

Mačke nemaju lijekove za temperaturu, pa se često koriste sredstva koja u teoriji mogu raditi. Ova metoda liječenja zapravo ne izgleda kao najpouzdanija i uzrokovat će sumnju među skepticima, ali iskustvo pokazuje da je metoda učinkovita. Često se čak i dogodilo da je votka pomogla izliječiti ljubimca čak iu beznadnim slučajevima.

Ako je vlasnik uočio početak bolesti na vrijeme, onda u ovom slučaju možete pokušati obaviti liječenje kod kuće. Obično čine ovu smjesu: 20 grama pravilne votke pomiješano je s jednim svježim žumanjcem. Rezultirajući lijek daje se bolesnoj životinji 2 puta dnevno. Liječenje vruće vodke obično ima pozitivan učinak nakon dana korištenja.

© shutterstock

Ova metoda je primjenjiva kod kuće samo ako bolest nije prošla u akutnom stadiju i nije imala vremena širiti u cijelom tijelu. Tijekom liječenja kao prevencije dehidracije, mačka treba obilno zalijevati slanim otopinama. U teškim slučajevima, veterinar propisuje IV kapanje kako bi spasio život svog ljubimca i smanjio opijenost.

Bolna njega životinja

Vaš ljubimac ima svaku priliku pobijediti bolest, ako slijedite sve preporuke liječnika i dajte životinju odgovarajuću njegu:

 • Platica bolesne životinje mora biti čista.
 • Obavezna dnevna njega oči i ušiju.
 • Nemojte dopustiti skice u sobi s bolesnom životinjom. Tijekom bolesti, mačje imunitet se smanjuje, u tim uvjetima hipotermija može uzrokovati ponovnu infekciju. U tom slučaju mora se provesti prozračivanje prostorije.
 • Hranjenje se provodi na zahtjev kućnog ljubimca u malim dijelovima.

Najučinkovitiji način za sprečavanje bolesti je postavljanje kućnog ljubimca. Jedna odrasla mačka cijepljena je svake godine. Mačić je u početku cijepljen dva puta godišnje, nakon čega slijedi godišnja revaccinacija.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: