🐈 Demodezija kod mačaka: simptomi i liječenje kod kuće

Simptomi i liječenje demodikoze kod mačaka

Razvoj demodikoze kod mačaka uzrokuje parazit Demodex (Demodex). Mačke dobi i pasmine su podložne ovoj bolesti. U opasnosti su kućni ljubimci burmanske i sijamske pasmine.

Krpelji, koji su uzročnici bolesti, podijeljeni su u dvije vrste. Prvi paraziti u folikulima kose, a drugi se smjeste u vanjski sloj kože životinja. Krpelji su veličine mikroskopa, pa ih je nemoguće vidjeti ljudskim očima. Da bi se mačka mogla pravovremeno dovesti do veterinara u svrhu liječenja, važno je prepoznati simptome bolesti u vremenu.

 • 1. Simptomatologija demodikoze
 • 2. Vrste bolesti
 • 3. Liječenje bolesti

1Simptomatika demodikoza

Demodecoza utječe na nekoliko područja kože ili cijelog tijela mačke (u naprednim slučajevima). Prvi znakovi bolesti koju domaćin životinja može otkriti samostalno, kod kuće.

Između zajedničkih simptoma demodikoze ističu se:

 • upala limfnih čvorova;
 • razvoj folikulitisa;
 • stvaranje ćelavih mrlja na području njuške i ekstremiteta;
 • brtve na mjestima gdje žive krpelji (gnoj se oslobađa kada im se pritisak nanosi);
 • crvenilo kože oko pečata;
 • teška svrbež;
 • pojava crvenkaste erupcije (s vremenom osip počinje gnjaviti);
 • krvarenje rana;
 • odbijanje hrane životinjskog podrijetla.

Glavni simptom demodikoze kod mačaka je osip.

PreporučeniParaziti kod mačaka: njihove vrste, simptomi, liječenje

2 Tipovi bolesti

Postoje 3 vrste demodikoze:

 1. 1. lokalizirano. Uz ovu vrstu crvenila pojavljuju se samo na ušima, kapcima i vratu životinje. Lokalizirana demodikoza je najblaža forma ove bolesti i najčešće ne zahtijeva terapiju lijekovima. Simptomi su nestali nakon nekoliko mjeseci.
 2. 2. Općenito. Ova vrsta bolesti je mnogo teža i karakterizira opsežne lezije kože. Svrbež, ljuštenje i krvarenje rane počinju poremetiti mačku.
 3. 3. Maloljetnik. Ova vrsta simptoma ne razlikuje se od generaliziranog, ali mačić je izložen infekciji u maternici.

Razdoblje inkubacije demodikoze ponekad traje godinama. Bolest se očituje kod mačaka s značajnim kršenjem zaštitnih funkcija tijela. U nekim slučajevima, bolest se javlja nakon što se kućni ljubimac liječi kortikosteroidima. Kod otkrivanja prvih simptoma demodikoze, potrebno je žurno pokazati kućnog ljubimca veterinarku. Liječenje bolesti se provodi kod kuće, ali bez savjeta liječnika ne biste trebali pribjeći uporabi određenih lijekova.

3Pripravljanje bolesti

U početnoj fazi demodikoze, preporučljivo je redovito koristiti specijalizirane šampone za čišćenje kose životinje. Kao dio sredstava mora postojati jedna od komponenata kao klorheksidin ili benzoil peroksid. Šampon za ozdravljenje pomaže da se riješite pilinga, pečata i korica na tijelu mačaka. Učinkovita sredstva su "Elite" i "Doctor". Preporučuje se tretiranje površina na koži životinje vodikovim peroksidom. Neposredno nakon postupka koža mačke mora biti natopljena pamučnom krpom.

U naprednijim slučajevima, osim terapeutskih šampona, potrebno je liječiti životinju uz pomoć posebnih masti i sprejeva, kao što su Perol, Tsidem, Ivermek, Amidel-gel. Ponekad veterinari propisuju Neostomizan, Tsiteal ili Amitraz. Dozu i trajanje uporabe lijekova određuje veterinar pojedinačno.

Krvarenje rana na tijelu kućnih ljubimaca mora se liječiti uljnim otopinama (Tsipam, Microdemocide). Kao pomoćna terapija koriste se imunostimulirajuća sredstva i komplekse vitamina i minerala.

U slučaju opće demodikoze tipa, injekcije Cydectina su dodatno propisane. Intramuskularne injekcije koje je izradio veterinar u klinici. Ako se sekundarna infekcija pridruži bolesti, preporučuje se terapija antibioticima (lijekovi širokog spektra se koriste – Amoksicilin, Amosin).

Vlasnik životinje mora nužno dezinficirati sve dodatke za mačke, uključujući zdjelu i postelju. Kućni ljubimci trebaju biti zaštićeni od komunikacije s drugim kućnim ljubimcima i osigurati potpuni odmor. Nije potrebno preporučiti otpuštanje životinje.

Unatoč činjenici da demodikoza nije zarazna ljudima, lako se prenosi na druge životinje.

Sveobuhvatno liječenje demodikoze daje pozitivan rezultat u 2-3 mjeseca. No, u nekim slučajevima moguće je potpuno riješiti simptome bolesti samo šest mjeseci kasnije, a ponekad i godinu dana kasnije. Trajanje liječenja ovisi o stupnju demodikoze i njegovom tipu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: