🐈 Hemobartoneloza mačaka (infektivna anemija): simptomi i liječenje

Simptomi hemobartoneloze kod mačaka i njegovo liječenje

Hemobartoneloza (zarazna anemija) je bolest izazvana parazitnim bakterijama Haemobartonella felis. Patogeni utječu na funkcije oblikovanja krvi u tijelu. Bolest uglavnom utječe na predstavnike mačke obitelji.

Točnu dijagnozu može napraviti samo veterinar, ali vlasnik može sumnjati u razvoj hemobartoneloze zbog icterijske boje sluznice i kože mačke. Ako pronađete ove simptome, trebali biste odmah kontaktirati stručnjaka. Uostalom, bolest nije samo opasna za zdravlje životinje, već i zarazna za ljude.

 • 1. Uzroci i simptomi
 • 2. Liječenje
 • 3. Prevencija

1 Uzroci i simptomi

Nositelji hemobartoneloze su paraziti (krpelji i buhe). Životinja se također može zaraziti traumom zaražene osobe. U oba slučaja bakterije Haemobartonella felis prenose se na mačku, uzrokujući bolest. Mikroorganizmi se vežu na crvene krvne stanice, postavljajući tijelo protiv zahvaćenih struktura.

Smanjenje broja krvnih stanica glavni je pokazatelj dijagnoze hemobartoneloze. Simptomi počinju razvijati nakon razdoblja inkubacije, trajanje koje može trajati od 2 do 20 dana.

Rizik infekcije postoji kod domaćih i uličnih životinja. Trudne mačke mogu prenijeti bolesti do potomstva. Vjerojatnost infekcije postoji tijekom cijele godine, ali vrhunac rizika pada na razdoblje od svibnja do listopada. Razlog je povećana aktivnost životinja i budnost krpelja.

Simptomi infekcije slični su u oba spola. Oni uključuju:

 • hemoglobinuria;
 • žutost kože i sluznice;
 • gubitak apetita;
 • tahikardija;
 • tamni urin;
 • pogoršanje kvalitete vune;
 • održavanje temperature unutar normalnog raspona (odsutnost promjena u ovom parametru u slučaju općeg pogoršanja potencijalni je znak prisutnosti patogena);
 • povećano disanje.

U mnogim životinjama zarazna anemija javlja se u latentnom obliku. Simptomi se javljaju u oko 25% nosača patogena. Glavni razlog aktivacije bakterija je oslabljen imunitet. Suzbijanje funkcija obrambenog sustava olakšano je nepovoljnim životnim uvjetima, onkologijom, trudnoćom, virusnim i bakterijskim infekcijama.

Vlasniku je teško odrediti napredovanje bolesti. Općenitost simptoma bolesti s drugim poremećajima (kao što je trovanja antikoagulansom) komplicira dijagnozu. Veterinar otkriva zaraznu anemiju.Specijalist se temelji na rezultatima mačje krvi. Ali, ako je ograničen pristup stručnoj pomoći, žutiranje kože i sluznice može se smatrati glavnim simptomom hemobartoneloze.

PreporučeniKako liječiti hepatitis kod mačaka kod kuće

2Lechenie

Zbog rizika od prenošenja bakterija na druge životinje (i ljude), izolirana je inficirana osoba. Kota je smještena u ugodnom ambijentu: topla i svijetla soba. U idealnom slučaju, to bi trebalo biti soba u stanu (kuću) u kojoj životinje žive.

Kao terapija prvog reda, koriste se tetraciklinski antibiotici. Stručnjaci preporučuju korištenje Unidox Solutab. Lijek se temelji na doksiciklinskoj aktivnoj tvari. Mačke daju lijek jednom dnevno po stopi od 5-10 g po kilogramu težine. Lijek se može otopiti u vodi ili miješati s mokrom hranom. Glavni nedostatak droge je cijena. Unidox Solutab je skuplji od mnogih lijekova s ​​istom aktivnom tvari. Ali, za razliku od njih, proizvod manje iritira gastrointestinalni trakt.

Za liječenje hemobartoneloze koriste se antibiotici, poput azidina ili Baytrila, složenog sredstva za ubrizgavanje. Pokazana je učinkovitost i levometsitin.

Azidin se smatra jednim od najučinkovitijih sredstava.Visoke doze lijeka izazivaju nuspojave (povećani tlak, kršenje intestinalne peristalzije). Ali oni nestaju 48 sati nakon primjene lijeka.

Trimetosul se dobro uspostavio. U eksperimentima, lijek je osigurao oporavak više od 80% pokusnih životinja uz uvođenje 3 doze.

Standardno minimalno trajanje antibiotika za bolest je 2 tjedna. Izbor lijeka ovisi o brojnim čimbenicima:

 • pristupačnost;
 • težina simptoma;
 • pojedinačne osobine organizma životinje.

Lijekovi se propisuju samo nakon savjetovanja s veterinarom. Režim liječenja uključuje uzimanje antialergijskih lijekova (poput suprastina i tavegila), vitamina i dodataka tonikima. Kako bi se poboljšalo stvaranje krvi, mačkama se daje B12 i željezo. Preporučujemo veterinare da koriste multivitamine i komplekse s mikroelementima. Često se i dalje daju za profilaksu.

Bez upotrebe adekvatnih tretmana, simptomi bolesti traju od 3 tjedna do 2 mjeseca. Zarazna anemija ima relativno nisku stopu smrtnosti od 25%. Preživjeli pojedinci često pate od recidiva bolesti i postanu njezini nosači.

3Profilaktika

Da biste izbjegli zagađivanje domaće mačke, trebali biste je zaštititi od kontakta s uličnim rođacima što je više moguće, pažljivo pregledajte nakon svake šetnje. Nakon što je pokupila beskućnike, neka osoba odmah treba liječiti od parazita i pokazati je liječniku. Zalog zdravlja snažan je imunitet koji ima dobru prehranu.

I hodanje i potpuno kućni ljubimci su u opasnosti od zarazne bolesti. Izvor zaraze može biti vlasnik koji je donio krpelj ili drugi parazit.

Ovisi o osobi hoće li životinja pravovremeno dobiti tretman. Hemobartoneloza se dijagnosticira analizom krvi i vanjskih znakova, kao što je promjena boje kože. Rano liječenje osigurava oporavak većine životinja.

Nedostatak pomoći ne dovodi uvijek do smrti pojedinca, već ga pretvara u raspršivač bakterija. Vlasnik treba voditi brigu o zdravlju ljubimca. To će vam omogućiti zaštitu sebe, članova obitelji i drugih živih bića s kojima se bolesna životinja obratila.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: