🐈 Gljiva kod mačaka - 9 simptoma i tretmana, fotografija

Simptomi gljivica kod mačaka

Gljivične lezije kod mačaka su prilično česte bolesti. Spore patogenih gljiva šire se zrakom, a ako imunitet slabe životinje, brzo dovodi do razvoja bolesti. Vlasnici su vrlo važni za poznavanje simptoma i liječenja gljiva kod mačaka, jer samo ako počnete terapiju na vrijeme, možete brzo ukloniti problem i spriječiti ozbiljnu štetu ljubimcu.

sadržaj

 • Glavne vrste gljivičnih infekcija
 • Česti simptomi gljivičnih infekcija
 • Dijagnostičke metode
 • Kako se liječi gljivica kože?
 • Gljiva u ušima
 • Prevencija gljiva

Spore gljiva uvijek su na koži mačaka, pa čak i kućni ljubimac koji ne izlazi izvan stana ima ih. Biti prisutan u životinji je normalno, spore se ne razvijaju i ne dovode do pojave problema. Ako postoji kršenje stanja kože, onda Uz liječenje lezija, terapija je također potrebna za poboljšanje imuniteta., Kada mačka živi u kući, proračun mora nužno uključiti stavku izdataka za njegovo liječenje, ako je potrebno.

Glavne vrste gljivičnih infekcija

Sve gljivične bolesti kod mačaka podijeljene su u dvije velike skupine..

 • Parazitski na sluznici i koži.
 • Sustavi i organi koji oštećuju sustav. Može doći do gljivičnih oštećenja centralnog živčanog sustava. Mačke su izuzetno rijetke. Najčešće utječu na tijelo pasa i može ih oduzeti životu.

© shutterstock

Obično mačke imaju infekciju iz prve skupine, a zatim dijagnosticiraju gljivični dermatitis, stomatitis i ringworm.

U takvom stanju koža bolesne mačke postaje crvena, na njemu se pojavljuju mrlje i češljanje. Liječenje bolesti treba početi odmah nakon otkrivanja.

Česti simptomi gljivičnih infekcija

Unatoč činjenici da gljivice koje inficiraju kućne ljubimce, vrlo su različite, postoji zajednički simptom, koji je karakterističan za sve vrste oštećenja od strane njih. Uobičajeni znakovi gljivične infekcije kod mačaka su kako slijedi:

 1. dugo klesanje istog mjesta;
 2. pritiskanje vratova;
 3. potresanje glave;
 4. gubitak apetita;
 5. kašalj;
 6. opća depresija;
 7. piling kože;
 8. gnjavaža vune;
 9. male erupcije na koži, ispunjene bistrom tekućinom.

Sustavnim gljivama stanje bolesne životinje brzo se pogoršava, brzo gubi masu i pojavljuju se simptomi oštećenja u radu jednog ili drugog organa.

U slučaju da se patologija ne može pravovremeno identificirati, mačka može umrijeti.

Kada se uzme gljiva za uši, mačke imaju neodoljive dlake iza uha. U teškom slučaju, gljiva može prodrijeti u srednje uho, a to će uzrokovati otitis i bogat protok mastima sumpora iz kanala uha.

© shutterstock

Točno odrediti vrstu gljiva i kako će to pogoditi tijelo mačke, može biti samo veterinar. Iz tog razloga ako se sumnja na takvu bolest, životinju treba odmah pokazati specijalistu, Ovo je glavni uvjet za potpuno oporavak životinje i sprečavanje infekcije domaćina.

Dijagnostičke metode

Dijagnoza bolesti provodi se samo u veterinarskoj klinici. Ne biste trebali slušati savjete prijatelja o tome što znači poduzeti kako bi se riješili gljive, budući da su mnoge gljive opasne za ljude, a nedostatak pravovremene i adekvatne terapije negativno će utjecati na vlasnika.

Potrebno liječenje gljivica kod mačaka određuje samo stručnjak. Da bi se utvrdila vrsta gljiva koja je pogodila mačku, veterinar uzima skinutu struganje na mjestu ozljede. Kakva vrsta infekcije odvija se vrlo brzo, nakon čega se odabire potrebna medicina.

Kada u veterinarskoj klinici postoji moćan laboratorij, oni ne samo da određuju vrstu gljiva, nego također određuju koju će vrstu lijekova biti najosjetljiviji. Zbog toga je moguće provesti terapiju s najučinkovitijim antifungalnim lijekovima.

© shutterstock

Kako se liječi gljivica kože?

Terapija gljivičnih bolesti je duga. Neprihvatljivo je samovoljno ga okončati, odlučivši da je kućni ljubimac potpuno zdrav. Samo liječnik može otkazati prijam sredstava, budući da samo testovi mogu točno utvrditi je li patogen u potpunosti uništen ili još uvijek djelomično ostao u tkivima, a neobrađena životinja ponovno će se razboljeti.

To nije kvalitetno liječenje – glavni uzrok relapsa.

Ako poraz mačke je osobito jak, ne mogu se nanositi samo masti i gelovi, već i metak i kapaljke. Vrlo često se također propisuje za pranje kućnog ljubimca pomoću posebnih ljekovitih šampona koji sadrže mikonazol.

Sljedeći lijekovi se obično propisuju za liječenje gljivičnih lezija.:

 • sumporna mast;
 • jod;
 • malo zelen;
 • antifungalna cjepiva;
 • Mast klotrimazola,
 • kalijev jodid.

U tim slučajevima kada je gljiva sustavna i postoji lezija jetre, bubrega pluća i živčanog sustava, koristi se amoksicilin. Može se primijeniti injekcijom, što za vlasnike ne može injekcije će biti vrlo teške zbog visoke gustoće lijekaili primijenjeni oralno. Lijek za injekcije stječe se u veterinarskoj bolnici, a za oralno davanje u humanoj ljekarni, prema receptu od veterinara.

Gljiva u ušima

U slučajevima kada se gljiva u ušima mačke ispravno dijagnosticira, to je dovoljno jednostavno za liječenje, iako dugo. Nakon što je stručnjak pregledao mačku i otkrila prisutnost gljiva, izvršena je mehanička obrada čašice, tijekom koje se obavlja potpuno čišćenje.

Za mačku, ovaj postupak je neugodan, iako nije bolan, pa je stoga tijekom trajanja znatan trud potreban od vlasnika da bi njegov bijesni ljubimac.

© shutterstock

Nakon što se uši čiste, u njih se ulijeva posebna antifungalna kapljica, koja domaćin mora kasnije uložiti određeno vrijeme, strogo pridržavajući se preporuka.Uočljivo poboljšanje u stanju mačke zabilježeno je već nakon nekoliko dana terapije, jer se svrab vrlo brzo oslobađa. Pun oporavak obično se javlja nakon prolaska tijekom liječenja u roku od 2-3 tjedna.

Ako vlasnici pronađu gljivu u mačiću ili imaju sumnje o tome, nemojte samozavaravati, ali važno je što prije dostaviti kućnog ljubimca u dobru veterinarsku kliniku.

Ponekad vlasnici životinja koriste tradicionalne metode liječenja bolesti, što je velika pogreška jer se mogu nositi sa samo nekoliko vrsta gljiva, dok u drugim slučajevima čak i više štete već upaljenu i ozlijeđenu kožu životinje.

Prevencija gljiva

Vrlo je važno spriječiti gljivične infekcije mačaka, jer omogućuje zaštitu ljubimca visokom učinkovitošću.

Prije svega, da biste spriječili pojavu bolesti, trebali biste koristiti profilaktička cijepljenja, koja se održavaju 1 puta godišnje. Također, kako bi se sačuvao zdravlje životinje, važno je osigurati dobru prehranu, dovoljnu fizičku aktivnost i kvalitetnu njegu kože s redovitim pranje najmanje jednom u tri mjeseca i ne više od 1 puta za 2 mjeseca, osim ako nije drugačije naznačeno.

© shutterstock

Budući da se bilo koja mačka, čak i živi samo u stanu, može zaraziti gljivicom, ne suvišne će redovito pregledati tijelo životinje kako bi se utvrdio početak formiranja srušenih i oozing rana. Čišćenje ušiju mačke treba obaviti najmanje 1 put u 10 dana.

Vidi također: Kako se ne boli od mačke

Gljivica može biti zarazna za ljude, pa stoga ne treba podcjenjivati ​​ozbiljnost ove bolesti i zanemariti prve manifestacije ove patologije u mačiću.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: