🐈 Epilepsija kod mačaka: simptomi i liječenje

Simptomi epilepsije kod mačaka i prve pomoći

Epilepsija je neurološka bolest koja se razvija zbog abnormalnosti u živčanom sustavu mačke, koji nisu povezani s promjenama u živčanom tkivu. Glavni simptom bolesti su epileptički napadaji, popraćeni gubitkom svijesti i napadajima.

Važno je da vlasnik kućne ljubimce zna kako se ponašati tijekom takvih napadaja kako ne bi štetio mačiću, a uz pomoć onih lijekova možete ublažiti njezino stanje. Ako se pronađu simptomi epilepsije, hitna potreba pokazivanja mačke veterinaru, koja će savjetovati liječenje i njegu.

 • 1. Uzroci i posljedice bolesti
 • 2. Znakovi epilepsije kod mačaka
 • 3. Što učiniti tijekom napada?
 • 4. Liječenje

1 Uzroci i posljedice bolesti

Stručnjaci nisu utvrdili točne razloge koji izazivaju pojavu epilepsije kod mačaka. Postoji samo nekoliko čimbenika koji utječu na mogućnost nastanka:

 • genetska predispozicija;
 • genetske promjene bilo koje prirode;
 • ozljeda koja je imala negativan utjecaj na mozak.

Kako se razvija, bolest izaziva pojavu ozbiljnih kvarova u tijelu mačaka. Životinja može imati:

 • nakupljanje toksina;
 • metabolički poremećaji;
 • razvoj virusnih infekcija;
 • rast tumora;
 • pojava zatajenja srca različite težine;
 • pogrešno funkcioniranje unutarnjih organa (neispravnost jetre, bubrezi).

Kada dijagnosticirati slične poremećaje u tijelu mačaka, liječenje je borba protiv epilepsije. Samo nakon što se oslobode glavne bolesti, veterinar propisuje dodatnu terapiju usmjerenu na otklanjanje posljedica epilepsije.

Vjeruje se da pojava napadaja kod mačaka izaziva upotrebu anthelmintskih lijekova. Ali to se događa samo u predoziranju. Pridržavanje svih preporuka o primanju anthelmintikih nuspojava lijekova se ne poštuje.

PreporučeniRak dojke u mačiću: uzroci, simptomi, liječenje, prognozu

2 Znakovi epilepsije kod mačaka

Glavni simptom bolesti je napad. Ima 3 faze:

 1. 1. Faza predvidanja. Ova faza je vrlo teško prepoznati kod kuće. Svaki kućni ljubimac nastavlja se pojedinačno. Međutim, postoji zajednički skup simptoma: anksioznost, djelomični gubitak ravnoteže, trzanje trzavog mišića, lagano odstupanje glave na stranu.
 2. 2. Konvulzivna faza. Ova se faza smatra najoštrijima.Uz to su česte kontrakcije mišića, povećana motorna aktivnost šape, polu-onesvijest, povećana slinavost, teški disanje s teškoćom i tahikardijom. Katkad mačka izgubi svijest za kratko vrijeme. Napadaji mogu započeti u snu.
 3. 3. Faza oporavka. Pet vraća svijest, aktivnost motora se vraća na nju. Sljedećih 5 minuta nakon napada, mačka se možda ne orijentira u svemir, ne prepoznaje ništa oko sebe. Nakon normalizacije države, neke životinje počinju doživjeti snažnu žeđ ili glad.

Napadaji ne prolaze kroz 3 faze i izražavaju se. Epileptički napadaji traju od 3 do 40 minuta, javljaju se s različitim frekvencijama. Napadi koji teče od jednog do drugog, postupno uzrokuju gladovanje kisikom i neizbježne promjene mozga kućnog ljubimca. Bez pravovremenog pravilnog liječenja epilepsija dovodi do smrti životinje.

PreporučeniPokazatelji opće i biokemijske analize krvi kod mačaka

3Što učiniti tijekom napada?

Svaki vlasnik životinje treba znati kako se pravilno ponaša kada se u bolesnoj mački javlja epileptički napad, kako se ne bi naškodio. Tijekom napada je potrebno:

 1. 1.Nemojte dirati ljubimca. On je u stanju ugristi ili ogrebati, a buka i dodir će samo produljiti napad.
 2. 2. Isključite svjetla i sve električne uređaje u prostoriji, zatvorite prozore i ostavite sobu.
 3. 3. Postavite oko mačke jastuk ili pokrivač tako da ne propadne. Ako je napad započeo kad je kućni ljubimac ležao na kauču ili na bilo kojem drugom uzvisini, potrebno je nešto podesiti na podu kako bi se ublažio udarac u slučaju mogućeg pada.

Bolesna životinja se ne preporučuje za pješačenje. Terapija može početi na ulici kad je kućni ljubimac, na primjer, sjedi na stablu ili se približava psima. Pada s visine, mačka može ozbiljno ozlijediti, a vlasnik neće moći pružiti prvu pomoć.

PreporučeniDijabetes kod mačaka: simptomi, liječenje, prevencija

4Lechenie

Nakon identifikacije simptoma bolesti kod kuće, obratite se kvalificiranom veterinaru koji će odrediti način liječenja. Za one kućne ljubimce čiji se napadaji ne pojavljuju više od jednom godišnje, liječnici propisuju prehranu i slijede neke preporuke.Lijekovi u takvim slučajevima nisu propisani. Ako se napadne bolesti pojavljuju svaki mjesec, veterinar će preporučiti potrebne lijekove i dodatke vitaminima, kao i poslati na dodatno ispitivanje kako bi se identificirale komplikacije uzrokovane epilepsijom.

Najčešće, stručnjaci propisuju:

 1. 1. fenobarbital. Djelovanje lijeka je usmjereno na reguliranje živčanog uzbudljivosti utječući na moždani korteks. Kada ulazi u tijelo mačjeg mozga, potreban je jači signal za pojavu sljedećeg napada. U prvih nekoliko dana uzimanja lijekova djeluje na životinju kao jak sedativ, ali letargija nestaje s vremenom. Kada se tretira ovim lijekom, treba zapamtiti da je njezina nuspojava brz dobitak na težini, a on je kontraindiciran za mačke s jetrenim bolestima. Preporučljivo je odabrati fenobarbital, napravljen u tekućem obliku, jer je mnogo lakše postupati s mačkama.
 2. 2. Diazepam. Lijek pomaže u zaustavljanju napada koji se povremeno ponavljaju. Veterinari to propisuju samo s neučinkovitosti fenobarbita.Potrebno je dati životinji odmah nakon završetka epileptičkog napada. Lijek se obično daje oralno, ali tijekom napadaja, primjenjuje se rektalno. Diazepam se brzo apsorbira kroz rektum. Prijem jedne svijeće jamči iznimku ponavljanja napada u narednih 8 sati. Lijek je prilično težak. Njegova upotreba ponekad dovodi do nekroze jetre, stoga je vrijedno vagati sve prednosti i nedostatke prije nego što počnete.

Najsigurniji način liječenja epilepsije kod mačke jest prehrana bez glutena. Unatoč činjenici da klinički testovi ove metode nisu prolazili, ona postaje pravi spas za bolesnu rasadniku i njegovog vlasnika. Budući da mačka ne može probaviti gluten antitijela i pšenicu, koji se smatraju toksičnim za mozak, posebna dijeta ima blagotvoran učinak na njegovo zdravlje. Potrebno je uključiti veliku količinu bjelančevina u prehrani kućnog ljubimca, kako bi se sadržaj ugljikohidrata smanjio na minimum.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: